Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Zazimljavanje malih društava (rojeva)

<< < (7/8) > >>

vojkan randjelović:
Zazimio sam alpsku na 3 i slovima tri rama jer sam hteo da probam a imao sam maticu viska i bilo je žao nje pa rekoh da probam.Stresao sam pčele iz drugih košnica na izgradjeno saće i obilno prihranjivao tako da su počele da izvlače i jednu osnovu.Dodao sam stirodur trojku sa obe strane i pogaču odozgo kontrolisaću redovno količinu hrane pa kako im bog da.Nukleus je u drugom nastavku

Esad Jusić:

--- Citat: vojkan randjelović  Novembar 10, 2011, 22:36:34 ---Zazimio sam alpsku na 3 i slovima tri rama jer sam hteo da probam a imao sam maticu viska i bilo je žao nje pa rekoh da probam.Stresao sam pčele iz drugih košnica na izgradjeno saće i obilno prihranjivao tako da su počele da izvlače i jednu osnovu.Dodao sam stirodur trojku sa obe strane i pogaču odozgo kontrolisaću redovno količinu hrane pa kako im bog da.Nukleus je u drugom nastavku

--- Kraj citata ---

Uh, to je malo,
Zato i ja kažem što i ti: kako im Bog da.
Zavisi kad si formirao to društvo, koliko se iscrpilo preradom sirupa, izgradnjom saća i odgajanjem legla. Pošto vjerujem da imaš još koju alpsku, da si bar u tu novoformiranu dodao dva okvira legla sa pčelama. To bi bilo nešto. Njih ne bi naročito oštetio, a novoformiranoj bi dodao ne benzin nego kerozin.
No, nema veze, na greškama se uči. Da sam ih pisao, mogao sam knjigu napisati, ustvari, pisao sam sve uredno i detaljno, ali neću valjda knjigom sam sebe deklasirati.
Pozdrav, svako dobro!  Biće dobro.

sava mitic:
Kolega Vojkane
Moraju se sopstvenim eksperimentima proveravati mnoge stvari pa i u pčelarstvu.
Ovo ste uradili iz nužde a sa pogačom je možda malo prerano da ste je postavili.
Podsetiću vas da kolega Brndušić Ivan za svoje petoramne nukleusa insistira da
se oni u prvim godinama rada sa njima radi isključivo na zazimljavanju u samo
jednom nastavku gde je neophodno u decembru dodati pogaču, a ukoliko je
potroše sledi dodavanje i druge do početka proleća.
Veličina pogače koja bi se dodala može biti i polovina normalne kupljene.
Sledeći iskustvu za te nukleuse, verujem da se isto može primenjivati i kod
drugih manjih tipova nukleusa iz nužde koji nisu normalno pripremljeni da
opstanu sami u svojim normalnim nukleusima.
Želim vam da uspete u pokušaju, ali bi nadalje bilo potrebnije alpske košnice
pripremiti sa većim brojem izgradjenih ramova i dovoljnom količinom hrane
do proleća.
Pozdrav iz Aleksinca

vojkan randjelović:
Malo kasno se javljam ali kako rekoh kako im bog da.Znam da je malo a i prilicno kasno je formirana na izvucenom sacu tj.Isecenom iz DB-a i ubacenom u ram Alpske.Trebalo je da to bude uradjeno znatno ranije ali sticaj okolnosti nije dozvolio pa kad mi je natrcala matica rekoh da probam pa sta bude.Nemam drugu da bih pojacao to mi je prva i jedina letos pravljena cisto onako da probam (tad jos uvek nisam znao da postoji RV,EV) inace bih odmah napravio RV sto zimus i planiram da uradim.Pokusacu da upotrebim svo svoje (a i vase ) znanje da prezivi i svestan sam toga da iako prezivi bice jadna ali ja nisam ekonomski pcelar vec hobista tako da nisam previse opterecen time da ce tek dogodine da se razvija kako treba i da nece biti meda i da ce zena da me UDAVI kad vidi da pravim sirup itd.itd.
pozdrav

Vojo Brstina:


 
--- Citat: vojkan randjelović  Novembar 18, 2011, 22:52:08 ---Malo kasno se javljam ali kako rekoh kako im bog da.Znam da je malo a i prilicno kasno je formirana na izvucenom sacu tj.Isecenom iz DB-a i ubacenom u ram Alpske.Trebalo je da to bude uradjeno znatno ranije ali sticaj okolnosti nije dozvolio pa kad mi je natrcala matica rekoh da probam pa sta bude.Nemam drugu da bih pojacao to mi je prva i jedina letos pravljena cisto onako da probam (tad jos uvek nisam znao da postoji RV,EV) inace bih odmah napravio RV sto zimus i planiram da uradim.Pokusacu da upotrebim svo svoje (a i vase ) znanje da prezivi i svestan sam toga da iako prezivi bice jadna ali ja nisam ekonomski pcelar vec hobista tako da nisam previse opterecen time da ce tek dogodine da se razvija kako treba i da nece biti meda i da ce zena da me UDAVI kad vidi da pravim sirup itd.itd.
pozdrav

--- Kraj citata ---

Vojkane, moraš je nekako ubediti da je ovo izuzetno koristan posao i privoleti da ti bude pomoćnica u radu.
Za takve male pčelinje zajednice treba dosta hrane u proleće da bi se razvile a ako su zazimljene sa malo  saća i hrane onda je neophodno mnoštvo prihranjivanja.

Pozdrav svima.....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju