Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Zazimljavanje malih društava (rojeva)

<< < (8/8)

vojkan randjelović:
U pravu si imenjace da je posao koristan bilo u materijalnom ali meni vise psihickom smislu.Samo sedenje pored kosnica i posmatranje kako i sta pcele rade meni toliko NAPUNI baterije i psihicki odmori da posle toga ne moze niko satima da me iznervira,mada nase zene misle (kako rece neko na nekom forumu) pcele su nam samo izgovor da pobegnemo od njih (naravno dok uce napamet neku tursku ili meksicku seriju).Znam da ce mitrebati dosta truda da ovodrustvance prezivi ida ga osposobim ali ne zalim truda.
poz. svima

Dragan Šošić:
U mala društva spadaju i ovi moji oplodnjaci. Po količini pčela spadaju u klasu srednje jakih društava. I ne samo po količini, već i po kvalitetu pčela.

Potrošnja hrane je kod njih relativno velika, jer zimuju bez poklopne daske sa zbegom visine 7 cm, a i krovovi baš ne „dihtuju“, tako da ima promaje. To je potrebno zbog puno vlage u zadnjem delu i zbog toga vadim par ramčića do zadnjeg zida.

Zimuju na dva tela, a sada sam u prvom telu ostavio ramčiće da očiste med i da ih pretopim. Međutim, vidi se posledica nedostatka polena ipčele neće da prenesu ni nepoklopljen med.

U drugom nastavku je dodato 4 puna LR rama meda. Malo sam preterao i dva moram skloniti.


Zanimljivo je koliko kod ovog viđenog stanja pada u vodu teorija kako je (neverovatno) štetno hraniti pčele šećerom kao dopunom zimnice (verovatno je bolje polivati preparatima na bazi joda u proleće do iznemoglosti :P). To se vidi na onom ramčiću na poslednjoj slici gde sam oštetio med poklopaca. Inače, ovi oplodnjaci koji zimuju samo na malim ramčićima imaju sigurno oko 70% rezervi meda dobijenog prihranom. I preživeše nekako :D (idealno). I tako svake godine.

LR ramovi sa medom su iz onih koji su na istim nastavcima (jedno telo 4 LR rama) i koje selim. I pored toga što im je oduzeto po 15 ramčića sa mladom pčelom, za formiranje oplodnjaka i sa svim rezervama hrane do plodišta, doneli su prosečno oko 10-12 kg meda na bagremu (izvrcan) i oko 15 na suncokretu. To ne vrcam, već im sada vraćam.

Azem Tursić:
Zazimljavanje malih društava (rojeva)
Kolega Dragane jesu li tvoji ramčići kao ovi (1/3 LR rama)?
Lijep pozdrav!

Dragan Šošić:
Jesu 1/3 LR-a. Samo je jednostavnija satonoša. Debljine je 10mm i satna osnova koje se ubacuje je vertikalno armirana. Kada sam počinjao sa maticama 1985, koristili smo one nešto pliće, po visini sa onom limenim uškama (vide se na drugoj slici). Međutim, ja sam to kasnije odbacio, ali je ostalo tih ramova i oplodnjaka i koristim ih kad zatreba.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju