Autor Tema: Stres kod pcela  (Pročitano 7643 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
Stres kod pcela
« poslato: Oktobar 30, 2011, 21:04:26 »
Ne bi bilo lose da neko od iskusnijih pcelara da neki savet ili kaze neka svoja iskustva o stresu koje pcele dozivljavaju od pcelara ili od neceg drugog.Kako treba otvarati kosnicu,..kako dimiti i sl. Ja sam nasao nesto na internetu :

- Da je dim stresnog karaktera dokazano je pre mnogo godina uporednim
istraživanjima u Nemačkoj. Pčelinja društva kod kojih je umesto dima
prilikom pregleda korišćena raspršena voda iz prskalice imala su manje nozeme i
veće prinose meda u petogodišnjem periodu istraživanja.

-Ako se pretera sa upotrebom hemijskih ili drugih sredstava
pri suzbijanju varoe, dolazi do novog stresnog efekta koji se može odraziti kroz
dezorijentaciju, skraćenje života pčela, akutnog ili hroničnog trovanja određenog
dela pčelinje populacije u košnici i do trajnijeg pada imuniteta.

-U proleće, rano odgajanje pčelinjeg legla zahteva veliku količinu energije
 u vidu hrane. Iznenadan prekid izleta i sakupljanja (niske temperature,
kišni dani ili zatvaranje košnica zbog seobe ili primene insekticida na
 poljoprivrednim kulturama) izaziva težak stres kod pčela.
To posebno dolazi do izražaja ako u košnicama nema dovoljno rezervi meda i polena.
Na stres u ovakvoj situaciji pčele reaguju prekidom leženja matice i
adekvatnog odgoja legla. Dolazi i do izbacivanja već prethodno odgajenog legla.
Na ovaj način dolazi do prekida u razvoju pčelinjeg društva,
što predstavlja svojevrsno smanjivanje „investiranja“ u snaženje i rast pčelinjeg društva.
 Dobar pčelar u takvim stresnim uslovima obezbeđuje dotok hrane u vidu prihranjivanja.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Stres kod pcela
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 30, 2011, 22:36:42 »
Dragane, ja sam pre par meseci (možda i godinu dana) napisao jedan tekst o stresu kod pčela. Čak sam ranije delimično ubeđen da postoji stres kod pčela. Sada malo drugačije razmišljam. Vrlo retko sam ga susretao kod pčela i mislim da stres, kako je definisan kod pčela ne postoji ili je vrlo marginalna pojava. To mislim zato što se pčela vrlo retko predaje nepovoljnoj situaciji. Kada kažem pčela, mislim uopšteno na pčelinje društvo. Klasična definicija stresa se odnosi na jedinke i posledice koje trpe od dejstva nepovoljnih prirodnih činilaca. Pčele su društveni insekti i probleme rešavaju stalnom uzajamnom interakcijom. Jedan takav  superorganizam retko zapada u stanje stresa.

Inače taj tekst (koji nije završen) je reakcija na "stručno" tumačenje na SPOS-ovom forumu od strane stvaraoca nove teorije pčelarstva da je stres kod pčela još malo pa zarazna bolest. Kao prenosi ga pčelar na pčele ako je nervozan. Kako ga slabo prenosi na pčele npr. kad bagrem dobro medi i meteorološki uslovi su idealni, a pčelar je nervozan?

Ovim smatram da je stres u klasičnoj definiciji nepoznat kod pčela i postoje nepovoljna stanja kod pčelinjeg društva u koju je gurnuto (doseljeno, naterano i sl.).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 31, 2011, 10:14:59 »
Hvala imenjace na odgovoru. Ovo je super. Ja sam ocekivao da ce neko da nabroji neke situacije gde pcele dozivljavaju stres, a dobio sam odgovor koji ide u skroz drugom pravcu. Forum je cudo,..svasta moze da se nauci, i da se cuju razlicita misljenja.

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 31, 2011, 22:21:21 »
Uopšte mi je suština Draganovih (Šošić !) tekstova bliska i mogu da kažem da imamo dosta zajedničkih pogleda na pčelinji život. Ovo oko stresa možda je primer gde imamo malo različito mišljenje.
Ali odmah moram da kažem da je možda i definicija stresa ona koja nam stvara 'poteškoće'.
Citat
Definicija stresa ima mnogo i uglavnom su višeznačne. Pojam stres se često upotrebljava kao zajednički nazivnik za osjećaje nelagode i nezadovoljstva.
Najnovije izdanje Websterovog međunarodnog rječnika stres definira kao “fizikalni, kemijski ili emotivni podražaj iz okoline koji u pojedinca izaziva nedostatnu adaptaciju, odnosno uzrokuje fiziološku tenziju koja može pridonijeti razvoju bolesti”.
Preneseno sa interneta.
U stvari meni i nije bitno da se vrtimo oko definicije i oko toga, dali se odnosi na pojedinca ili na 'društvo'. Zašto?
Pa recimo da se jedan čovek nađe u jednoj kući koju bombarduju gotovo je sigurno, da bi se kod njega pojavio stres (osim ako se ne radi o nekom specijalcu koji je na to naviko). E sada da se u toj kuću nalazilo 10 ljudi kod svih bi se pojavio taj isti stres, jel tako. Možda bi 'uzajamnom interakcijom' kao što navodi Dragan prije izašli iz takvog  stanja nego pojedinac ali gotovo nema dvojbe da bi u početku celo društvo bilo pod stresom.
Moje je mišljenje da se nešto slično događa i u košnici a slažem se tu sa Draganom, da 'takav  superorganizam retko zapada u stanje stresa'.
Nevolja je u tome da ovaj superorganizam hiljadama i hiljadama godina nije bio gotovo nikada ili barem vrlo vrlo malo pod "uticajem" čoveka kao što je danas.
Dragan kaže ' ... postoje nepovoljna stanja kod pčelinjeg društva u koju je gurnuto'. Dobro, recimo da to nije stres nego su nepovoljna stanja :) . Posledice su i u prvom i u drugom slućaju štetne.
Kako i kada dolazi do ovih stanja pitanje je sada, koje je verovatno imao u vidu i pokretač teme Dragan R. i naveo nekoliko primera.
Ja bih pored njegovih dodao još neke:
- svako otvaranje košnice
- vađenje ramova i njihovo premeštanje
- zamena nastavka
- premeštanje ramova (ili nastavka) iz jedne u drugu košnicu
- oduzimanje meda (i zamena sa šećerom)
- oduzimanje matice i 'ubacivanje' (zamena) matice
- oduzimanje trutovskog saća
- oduzimanje cvetnog praha
- stalno sprečavanje rojenja
- premeštanje pčela na pašu i vraćanje u pčelinjak
- upotreba dima
- upotreba ometača pčela

Našlo bi se još dosta toga ali eto neka bude za sada toliko.

Pozdrav svima.

P.S.
Da pčele 'osećaju' pčelara u to ne sumljam. Dali se prenosi stres od pčelara na pčele to neznam. ;)

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 31, 2011, 22:39:07 »
Da da razumeo sam ( ili bar mislim da jesam ). Sve to sto smo nabrojali, pcelama sigurno smeta. Jer kad im oduzmemo med ili maticu, ili kada ih dimimo mi njih maltretiramo. E sad da li je to stres za njih i u kojoj meri ili nesto drugo to samo one znaju.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #5 poslato: Novembar 01, 2011, 00:00:18 »
Marko, možda je razlog razmimoilaženja po ovom pitanju i iskustvo. Inače ja imam neograničeno poverenje u moć pčela.
Vidiš Marko lepo kažeš „...ako se ne radi o nekom specijalcu koji je na to navikao“. Pčela je upravo taj „spcijalac“ i daleko je snažnija nego što mi mislimo.

Nepovoljna stanja mogu biti npr. posledice gubitka dela pčela usled trovanja koje je nastalo posećivanjem prskanih biljnih kultura. Posledice jesu štetne, ali kako pčele doživljavaju gubitak i neko vreme trpe posledice, ali se ne predaju a na pčelaru je da to stanje popravi.

Ne bih ja o tim hiljadama i hiljadama godina. Govorim o komercijalnom pčelarenju, gde pčele treba maksimalno ipoštovati. Na osnovu toga i dalje tvrdim da su Nozema , ATL i krečno leglo neozbiljne bolesti (bar ih ja tako doživljavam). Da ne znam da se dobro zbrinute pčele lako ne izbore sa svim tim, ne bih ni verovao da je to moguće.

A nepovoljna stanja nisu eufemizam, već odraz uništavanja prirodnih staništa pčela. Pčelar to rešava. Npr. seobom...
Da se pčele pitaju, ne bi nikada nastanile široki prostor koji bi joj čovek namenio. To neodoljivo podseća na rezervate u koje su gurali starosedeoce Amerike.

Ne vidim rezon, ali mogu ti na sve to što si predstavio kao štetne posledice navesti šta pčele rade i to sa velikim elanom i brzo zaborave posledice toga što bi mi svrstali u stres. Pčela je takva po stvorenju. Njena misija je da radi, to je njen život i uslov opstanka.
I vrlo je bitno do koje se mere pčelinje društvo iskorišćava. To je suština.

Evo poslednjeg primera: Danas sam prilično dugo radio oko košnica koje sam spajao i to postavio u temi KAD I KAKO SE SPAJAJU PČELINJA DRUŠTVA.

Video si kako to izgleda pre pojačavanja, mogu već sutra fotografisati i može se već tada videti koliko je to bolje za pčele tog pojačanog društva i kako je stres prevazuđen, odnosno da ga nije ni bilo jer NIJE OSTAVIO NEGATIVNE POSLEDICE. To je suština dejstva stresa: kako deluje na objekat posmatranja. A tek se će se videti pri jakim zahlađenjima i kako zima bude odmicala. Ne da neće biti posledica, već će to biti ogroman boljitak za pčele. I one koje su pridodate, jer bi u slabijem društvu doživljavale svakodnevni izraženi napor pri zimovanju i na one koje su dobile pčele (ili hranu u ramovima) i to sa istim rezultatom (ili posledicama).

Stres bi bio samo u pitanju ako ostavlja trajne posledice. Pčelarevo poznavanje biologije, ponašanja pčela, okoline u kojoj se pčelari mikroklime i još ponekih faktora doprinose tome da smatram stres stranom pojavom kod pčela.

A mislim da je i kod ljudi je to više slaba psihička reakcija i to vremenom dovodi do slabljenja organizma.

Mislim da pčele “osećaju”, kako ti kažeš, pčelara. Ja po ceo dan hodam po pčelinjaku i ni jedna pčela se i ne sudari sa mnom. Nekog ko dođe sa strane i napadaju. Koliko je to tačno i postoji li taj obrazac ponašanja pčela nisam siguran, ali je stanje stvari tako.

Dragane, dali je to stres i dali pčele to znaju, vidimo po rezultatima. Ako se bar prosečno poznaje pčelinja zajednica, videćete da neće odjednom klonuti, zaostati u razvoju i sl. Pa ja dnevno otvaram neke zajednice više puta, kada proizvodim mleč. I ništa nenormalno im se ne dešava. Osim kada napravim grešku i želim da raspored gnezda bude po mojim željama, a ne po mogućnostima pčela da kvalitetno održava gnezdo.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #6 poslato: Novembar 22, 2011, 10:52:12 »

-Ako se pretera sa upotrebom hemijskih ili drugih sredstava
pri suzbijanju varoe, dolazi do novog stresnog efekta koji se može odraziti kroz
dezorijentaciju, skraćenje života pčela, akutnog ili hroničnog trovanja određenog
dela pčelinje populacije u košnici i do trajnijeg pada imuniteta.

Cinjenica je da razni hemijski preparati uvek imaju i dozu kolateralne stete,koja je ponekada i te kako velika.Postepenim akumuliranjem u sacu plodista sve vecih doza raznih opasnih hemikalija definitivno opada i gubi se imunitet kod pcela,kao i njihov zivotni vek,efikasnost,radno raspolozenje,a vremenom dolazi i do potpunog kolapsa i propasti citavih kolonija pcela.Naravno obicno je paket aranzman,tj sace puno hemikalija,a varoa postala rezistentna i prisutna je u velikom broju,pa prisustvo raznih virusa prenetih parazitiranjem varoe,pa se na to nadovezala i Nozema Cerana,rezultat je taj cuveni novi Sindrom propasti pcelinjih kolonija.I sve je rasireniji sirom sveta.

Smatram da tretmane protiv varoe treba obavljati u pravo vreme,samo onoliko koliko je minimalno neophodno,ali efikasno i prirodnim sredstvima,prvenstveno na bazi biljaka.Rezultat je dobar imunitet i zdrave kolonije pcela.