Autor Tema: Racunari  (Pročitano 24795 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Racunari
« Odgovor #45 poslato: Februar 07, 2015, 21:05:04 »
Najbolji besplatan Antivirus je AVAST, a svaki besplatan je bolji od onog koji bi trebalo da se plati, a nije plaćen već je piratizovan...

https://www.avast.com/en-eu/index

Prilikom instalacije potrebno je izabrati besplatnu verziju koja obuhvata osnovne zaštite potrebne prosečnom korisniku.Napredne svari se plaćaju, kao i svugde. Interfejs programa može biti na srpskom ako to želite, dovoljno je u podešavanjima to izabrati. Nakon instalacije potrebno je registrovati se (unesete e-mail adresu u predviđeno polje )i tako dobijate besplatnu licencu za godinu dana koju po potrebi možete zanavljati, također besplatno. Ovaj program koristim već godinama i nikada nisam imao problema sa virusima. U najnovijoj verziji imate i mogućnost čišćenja browsera (programa koji koristite za surf po inernetu) od raznih toolbarova i dodataka koje ste sami instalirali na vaš računar, najčešće da toga niste bili ni svesni, već ste prilikom instalacije nekih programa samo klikali next, next i tako dopustili instalaciju istih...

Naravno, posle instalacije AV programa potrebno je podesiti osetljivost i heuristiku (osobina da program proceni da se nešto ponaša kao virus, iako još nije u bazi poznatih virusa) na najvišu i dopustiti  skeniranje kompletnog računara prilikom sledećeg pokretanja sistema.Na taj način otkrivaju se virusi koji se učitavaju u sistem prilikom starta i ne mogu se lako detektovati jer svaki AV program počinje sa normalnim radom tek kada je sistem potpuno podignut. Ovo tzv.BOOT skeniranje može da traje satima (u zavisnosti od brzine procesora, količine RAM memorije i veličine hard diska(-ova), ali kad se završi, znate da ste zaštićeni 99%.

Otvaranje mase prozora, redirekcija na druge adrese, prikazivanje mase reklama ne mora biti posledica virusa. Nekada, da bi se to rešilo dovoljno je deinstalirati TOOLBAR-ove koji se ugrađuju u browsere prilikom instaliranja nekih programa, i blokirati tzv. POP-UP(iskačuće) prozore u podešavanjima browsera, očistiti kolačiće, keš memoriju i istoriju browsera...

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #46 poslato: Februar 08, 2015, 00:14:27 »
Borise najbolji antivirus je naš mozak, ako kopaš po smeću sigurno ćeš se usmrditi ;) Koristio sam jaaako dugo Avast i toplo ga preporučujem svima jer zauzima jako malo resursa i radi uglavnom ono za što je i namjenjen (a besplatan). Međutim koliko god se trudio uvjek mi se nakači neki pop-up, reklama,... nikad ništa preopasno ali ipak iritirajuće i malo po malo uspori kompjuter. Onda sam jedno vrijeme koristio Norton Ghost za backup pa kad se sve uštopa ja pokrenem program i vratim kopiju starog i zdravog sistema. Onda mi je i to počelo ići na živce pa u zadnje vrijeme koristim Deep freeze. Jednostavno instaliraš sve što treba, nadogradiš i zaključaš particiju. Dokumente i ostale "tekuće" podatke držim na drugoj particiji i na njih se deep freeze ne odnosi. S vremena na vrijeme treba možda ažurirati neke dodatke kao što su Flash player,... jednostavno da ti ne idu na živce sa svojim upozorenjima. Ovo sam instalirao i svom starom jer se nezna baš koristiti računalom pa me malo-malo gnjavio da mu ispravljam krive drine. Jenostavno NEMAM VIŠE VREMENA ZA GLUPOSTI!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #47 poslato: Februar 08, 2015, 00:38:15 »
Ante, zato i stoji 99%....

Držanje podataka na drugoj particiji nije previše pouzdan način za čuvanje važnih stvari...Zamisli npr otkaz elektronike HDD zbog nestanka struje ili prenapona. ili se ošteti MBR tabela zbog bed sektora na disku..Jedini način da se rešiš dosadnih stvari tipa reklame i popup je da nonstop ažuriraš programe, odnosno da pustiš automatic update za sve. Nakon nekog vremena shvatiš da bi ti sad već trebao novi hardver da podrži sav taj update softvera i tako u krug...Deep freeze nisam koristio jer za tim nemam potrebe. Ukoliko ne dopustiš instalaciju, ništa od toga se neće pojavljivati, i ti se problemi javljaju kod korisnika koji često instaliraju i deinstaliraju programe, instaliraju piratizovane programe. Zaključavanje particije ima i svojih mana, pogotovo u windowsu. Kako ti se pojavljuju dokumenti koje si skoro radio (recent documents), kako pamti gde si bio na sajtovima ili kako ti se ažurira baza virusa ako zaključaš particiju na koju se ona upisuje?

Usporavanje rada računara može biti rezultat defragmentacije HDD, fragmentacije registra, zaostali fajlovi i folderi od deinstaliranih programa, nepravilno podešavanje rada pojedinih servisa (services), i mali milion drugih razloga... Za starog ti preporučijem android tablet sa većim ekranom.(na zahteva znanje, samo upri prstom i radi taman onoliko koliko njima treba). Ja sam kevi instalirao jedan komp zbog skajpa al nije vredelo....

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #48 poslato: Februar 08, 2015, 10:46:17 »
Citat: Boris Salaj
Držanje podataka na drugoj particiji nije previše pouzdan način za čuvanje važnih stvari...
Već sam ranije napisao da važne podatke držim na eksternom hard disku (dvd-ovi su također nepouzdani) ovo sa Cloudom je takođre opcija ali malo nezgodno ako imaš velike fajlove. Koliko god defragmentirao, ažurirao, updateirao,... računalo mi je svaki dan sve sporije i nikada nije onako brzo kao kod svježe instalacije i oduzima čovjeku vremena - zato sam se odlučio za deep freeze
Citat: Boris Salaj
Kako ti se pojavljuju dokumenti koje si skoro radio (recent documents), kako pamti gde si bio na sajtovima ili kako ti se ažurira baza virusa ako zaključaš particiju na koju se ona upisuje?
Imaš pravo sve ima mana, imam samo par recent dokumenata koje otvorim i on ih zapamti, isto tako otvorio sam neke stranice (kao recimo ovaj forum) pa mi je i tu zapamtio podatke za logiranje da emoram svaki puta ponovno kucati...Antivirus NEMAM jer mi ne treba. Ukoliko bi se i zarazio restartom računala se i on briše 8) tu su još i djeca ali kod njih zaključavanje previše ne pali već samo rezervni backup sistema

Ovo je kao i sa pčelama, svako se mora naći i tako i raditi, Pozdrav!

Van mreže admin

• Administrator
« Odgovor #49 poslato: Februar 08, 2015, 23:01:12 »
Nije pisano dugo ali nikako da resim jedan problem - neka vrsta virusa ili vec cega - problem je kod bilo kog pretrazivaca - ja koristim Mozillu ili Chrome kad krene da radi otvara se na desetine reklama sam radi redirekciju linkova otvara nove prozore itd. StaLlno me upucuje na neke antispam programe ili antivirus programe ali nista od toga prava muka u radu dok pozatvaram te reklame a narocito su brojne na forumima.

Dajte neki predlog za dobar a "dzaba" antivirus ili sta vec ovo vec postaje mucenje...
Ako još niste rešili problem javite mi se da Vam prebacim program IObit Malware Fighter 3 PRO sa licencom do 03.04.2015. godine.

Kiril Petkovski

• Gost
« Odgovor #50 poslato: Mart 10, 2015, 14:12:40 »
Onda mi je i to počelo ići na živce pa u zadnje vrijeme koristim Deep freeze.
Волео бих да пробам ово. Јел то неки програм? Где да га скинем?
Ја сам пробао „закључавање“ свих .dll и .exe фајлова, али нисам задовољан.

Kiril Petkovski

• Gost
« Odgovor #51 poslato: Mart 10, 2015, 14:24:19 »
Navedi razloge (a da nije ćef korisnika ili nepodržan hardver) za instalaciju XP-a i sedmice uporedo na istom računaru? I zaglavilo je kod toga što je imao previše OS-a na kompu...
Ево да ја наведем разлог. За ХР веќ сам навео да се не ажурира. Али paint код седмице је неподесан за рад гледано у однос на ХР. Тако да, ако морам нешто цртати у paint-у, далеко ми је боље да то урадим у ХР. Или можда још нисам савладао седмицу, али paint је paint.
Зато ми је боље да имам оба два ОЅ-а а за  Linux сам навео зашто волим да га имам.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #52 poslato: Mart 10, 2015, 20:55:33 »
Crtati u paintu? Postoji pravo more ozbiljnijih besplatnih programa za crtanje, (u zavisnosti šta se crta) koji se dodatno instaliraju, a ne dolaze uz operativni sistem, a uz put su kompatibilni sa svim windows OS. Za tehničke crteže to su tzv CAD programi (tu bi spadao izuzetno jednostavan a ozbiljan  sketch up) pa prema tome šta ti treba biraš program, za umetničko slobodnoručno umetničko izražavanje imaš npr. inkscape. Ako trebaš neke osnovne crte i oblike dodati na fotografiju to može gotovo svaki editor fotografija..npr Irfanwiev...Rađe instaliraš program na sedmicu nego zauzimaš prostor na hard disku sa nekim OS zbog crtanja u paintu. Ne bih da ovo shvatiš pogrešno, ali moja deca su prestala da koriste paint sa 11 godina i prešla na inkscape i Twisted brush(ovaj zadnji nije besplatan  8) , al znamo se....)...

Ovo ćemo svrstati u "ćef korisnika"...

Kiril Petkovski

• Gost
« Odgovor #53 poslato: Mart 10, 2015, 21:27:08 »
Ovo ćemo svrstati u "ćef korisnika"...
Баш тако. Мени је ХР по ќефу, мада у задње време више радим седмицом. А paint може много тога да уради, па нема потребе од допунских програма. Мислим за моје потребе.
Има ту још једна мала финта. Може се paint копирати из ХР-а и убацити у седмицу. Али ипак се седмиа поприлично разликује, а све то се треба научити...