Колега Данко каже следеће....
Nije neophodno da budem sumnjičav, ali slušam puno o „kolegijalnosti“ pčelara, koji se žale jedni na druge. U trgovini obično "nema pardona" Ne bih ništa više komentarisao po tom pitanju.
Što se tiče rojenja, postavio sam pitanja gde je to moglo da se desi i u kojim uslovima.
To što pišu iskusni ne mora biti tačno. Imaš na forumu SPOS-a jednu vrlo „jaku“ temu u poglavlju Moji pčelinjaci. Piše „velemajstor“ da ima 12 ramova (DB) legla (pre par dana). Kada neko drugi napiše koliko ima legla, on primeni matematiku i razvali po cifri od 9000 ćelija na ramu i da nije moguće imati toliko leglo (zavist je u pitanju). Sada nije primenio matematiku, jer se hvališe glupošću. A glupost nije to što ima 12 DB ramova legla, već zato što je spustio plodište, a na njega nakrcao drugo „vizantisko“ plavo (DB) plodište. I još piše da ima praznih ramova i da će „
cepati“ leglo (vrhunac gluposti).
Taj kolega je jako iskusan. Pčelari 46 godina. Kada početnici pročitaju da on seče leglo, možeš misliti šta oni misle. Misle da je to vrlo dobra tehnika. A u stvari je ono što sam napisao – glupost.
PS
U ovoj poruci je društvo koje je nakon onog izuzetno hladnog talasa 2012. godine vrlo jako za to razdoblje. Napisao sam zašto rano stavljam osnovu. To društvo je izgradilo 3 osnove sa „grubim“ greškama u izgradnji. Te greške su neka vrsta ćelija koje su znatno veće od trutovskih. Negde u maju je izašao roj. Iako je društvo bilo i dalje izuzetni jako, roj nije bio baš nešto ogroman – jedva je bio prosečne veličine. Matica je zanela tri rama legla i stala. Krenula je na tihu izmenu. Odavno je poznato da izuzetno jaka društva koja odskaču od ostalih uglavnom idu na tihu smenu matice i da se može desiti da tada izađe i roj. Pisao sam o tome i to nazvao dobrom tihom smenom (loša je kada matica ne dozvoljava tihu smenu iako ne valja i društvo sve više slabi). Obično pčelari od takvih uzimaju „rodonačelnicu“. Kao, jaka pa dobra. A jaka je samo zato što je društvo u procesu tihe smene, kada društvo teži da odjgaji što više legla.
Ove godine sam postavio sliku društva koje je zimovalo u dva PM nastavka, ovde. Za ovaj prostor je očigledno da ima previše pčele. Napisao sam da je društvo dovoljno jako da samo siđe u prvi nastavak (gde inače ima odlične uslove za to), ali nisu zanele ni jedno jaje. Ja sam za nekoliko dana presložio, jer ima dosta poklopljenog meda, a meni treba da potroši taj med (spustio sam med i deo legla u prvi nastavak). Pčele su dobro procenile uslove za širenje legla, prema stanju u prirodi.
Poslednji period karakterišu uglavnom prohladni dani i može se reći hladna jutra. Zato treba biti i dalje obazriv sa društvima i u tom smislu sam napisao moju poruku. Ako deluje malo „prekorno“ to i jeste. Pčela je živo biće i ne treba preterati. Matematika je pouzdana kada se primenjuje na „neživoj prorodi“. Pčele su živa bića i osim
rađanja imaju još jednu neugodnu osobinu, a to je
umiranje.
Nisam razumeo onu primedbu o krivici. Niko ne traži krivca. Pokušavamo da damo kolegi najbolji savet, na osnovu malo podataka. Evo još jednog dodatka kako to rade iskusni.
U ovoj poruci sam napisao realan kritički osvrt na način pregleda i postupanje sa društvom pri pregledu (link ka video snimku je u toj poruci). Ovo je naravno dočekano na „nož“ i smatra se zlobom sa moje strane. Zanimljiv je 4-ti minut 20 sec u tom video snimku (4:20). To je „proširenje“ gnezda okretanjem rama.
To se tako ne radi u to vreme. Pčele imaju sasavim dovoljno prostora da se same šire, prema opštim uslovima. Kasnije je taj „majstor“ zvani enciklopedija „držao predavanja" o tome da društvo mora imati dovoljno pčela kada se proširuje (misli se na pčele hraniteljice). U tom smislu, pogledaj pažljivo video snimak i pažljivo čitaj onu moju poruku. Komšo, čuvaj se tih majstora koji uče u šese’t i nekoj, tog momenta dožive "prosvetljenje", postanu „profesori“ i drže predavanja. Nisu uvek isti uslovi pčeleranja. To se ne uči, to se posmatra i prati. Toliko o nekima sa puno iskustva i još više „znanja“. Imam utisak da si razumeo moju poruku kao kritiku tebi lično. Kritika je upućena onakvima kao što je Jevtić Slobodan (koji nas inače bruka i u inostranstvu) i koji često pišu nebuloze.
A ima kritike i tebi, jer si olako shvatio i prihvatio neke stvari. To će tebe da košta, a ne mene.