Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618677 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #405 poslato: April 02, 2014, 22:28:14 »
Колега Данко каже следеће....

Nije neophodno da budem sumnjičav, ali slušam puno o „kolegijalnosti“ pčelara, koji se žale jedni na druge. U trgovini obično "nema pardona" Ne bih ništa više komentarisao po tom pitanju.

Što se tiče rojenja, postavio sam pitanja gde je to moglo da se desi i u kojim uslovima.

To što pišu iskusni ne mora biti tačno. Imaš na forumu SPOS-a jednu vrlo „jaku“ temu u poglavlju Moji pčelinjaci. Piše „velemajstor“ da ima 12 ramova (DB) legla (pre par dana). Kada neko drugi napiše koliko ima legla, on primeni matematiku i razvali po cifri od 9000 ćelija na ramu i da nije moguće imati toliko leglo (zavist je u pitanju). Sada nije primenio matematiku, jer se hvališe glupošću. A glupost nije to što ima 12 DB ramova legla, već zato što je spustio plodište, a na njega nakrcao drugo „vizantisko“ plavo (DB) plodište. I još piše da ima praznih ramova i da će „cepati“ leglo (vrhunac gluposti).

Taj kolega je jako iskusan. Pčelari 46 godina. Kada početnici pročitaju da on seče leglo, možeš misliti šta oni misle. Misle da je to vrlo dobra tehnika. A u stvari je ono što sam napisao – glupost.

PS

U ovoj poruci je društvo koje je nakon onog izuzetno hladnog talasa 2012. godine vrlo jako za to razdoblje. Napisao sam zašto rano stavljam osnovu. To društvo je izgradilo 3 osnove sa „grubim“ greškama u izgradnji. Te greške su neka vrsta ćelija koje su znatno veće od trutovskih. Negde  u maju je izašao roj. Iako je društvo bilo i dalje izuzetni jako, roj nije bio baš nešto ogroman – jedva je bio prosečne veličine. Matica je zanela tri rama legla i stala. Krenula je na tihu izmenu. Odavno je poznato da izuzetno jaka društva koja odskaču od ostalih uglavnom idu na tihu smenu matice i da se može desiti da tada izađe i roj. Pisao sam o tome i to nazvao dobrom tihom smenom (loša je kada matica ne dozvoljava tihu smenu iako ne valja i društvo sve više slabi). Obično pčelari od takvih uzimaju „rodonačelnicu“. Kao, jaka pa dobra. A jaka je samo zato što je društvo u procesu tihe smene, kada društvo teži da odjgaji što više legla.

Ove godine sam postavio sliku društva koje je zimovalo u dva PM nastavka, ovde. Za ovaj prostor je očigledno da ima previše pčele. Napisao sam da je društvo dovoljno jako da samo siđe u prvi nastavak (gde inače ima odlične uslove za to), ali nisu zanele ni jedno jaje. Ja sam za nekoliko dana presložio, jer ima dosta poklopljenog meda, a meni treba da potroši taj med (spustio sam med i deo legla u prvi nastavak). Pčele su dobro procenile uslove za širenje legla, prema stanju u prirodi.

Poslednji period karakterišu uglavnom prohladni dani i  može se reći hladna jutra. Zato treba biti i dalje obazriv sa društvima i u tom smislu sam napisao moju poruku. Ako deluje malo „prekorno“ to i jeste. Pčela je živo biće i ne treba preterati. Matematika je pouzdana kada se primenjuje na „neživoj prorodi“. Pčele su živa bića i osim rađanja imaju još jednu neugodnu osobinu, a to je umiranje.

Nisam razumeo onu primedbu o krivici. Niko ne traži krivca. Pokušavamo da damo kolegi najbolji savet, na osnovu malo podataka. Evo još jednog dodatka kako to rade iskusni. U ovoj poruci sam napisao realan kritički osvrt na način pregleda i postupanje sa društvom pri pregledu (link ka video snimku je u toj poruci). Ovo je naravno dočekano na „nož“ i smatra se zlobom sa moje strane. Zanimljiv je 4-ti minut 20 sec u tom video snimku (4:20). To je „proširenje“ gnezda okretanjem rama. To se tako ne radi u to vreme. Pčele imaju sasavim dovoljno prostora da se same šire, prema opštim uslovima. Kasnije je taj „majstor“ zvani enciklopedija „držao predavanja" o tome da društvo mora imati dovoljno pčela kada se proširuje (misli se na pčele hraniteljice). U tom smislu, pogledaj pažljivo video snimak i pažljivo čitaj onu moju poruku. Komšo, čuvaj se tih majstora koji uče u šese’t i nekoj, tog momenta dožive "prosvetljenje", postanu „profesori“ i drže predavanja. Nisu uvek isti uslovi pčeleranja. To se ne uči, to se posmatra i prati. Toliko o nekima sa puno iskustva i još više „znanja“. Imam utisak da si razumeo moju poruku kao kritiku tebi lično. Kritika je upućena onakvima kao što je Jevtić Slobodan (koji nas inače bruka i u inostranstvu) i koji često pišu nebuloze.

A ima kritike i tebi, jer si olako shvatio i prihvatio neke stvari. To će tebe da košta, a ne mene.
« Poslednja izmena: April 02, 2014, 22:48:30 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Саша Балаћ

• Član foruma
« Odgovor #406 poslato: April 02, 2014, 23:04:24 »
Nisu uvek isti uslovi pčeleranja. To se ne uči, to se posmatra i prati.
У праву си Драгане,али почетници који немају ваљаног  ментора скоро увек раде по шаблону.По принципу-три,четири сад!A највећа глупост су радови на пчелињаку по месецима (и то прецизни у дан).За 3 године пчеларења сам схватио да је пчеларство поред огромног знања и комбинаторика,а највише од свега  да је свако друштво прича за себе.Шаблонски рад доноси само то да човек учи на својим грешкама...
Поздрав и медно,

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #407 poslato: April 02, 2014, 23:15:40 »
Imao sam sreću da sam učio od istinskog majstora pčelarstva (moj stric Bora Šošić). Njega je jedan dalji rođak učio pčelarenju po sistemu:“Čuj, ej! To treba znati“ to je bio odgovor na svako pitanje. Onda je Bora lepo nabavio dobre knjige i učio. Ali je znao da prepozna i savete i „savete“. Mada je taj rođak i bio u pravu – stvarno neke stvari tek treba saznati, jer i u literaturi piše sve i svašta.

Takođe sam imao sreću da se opredelim za proizvodnju matica. Tu se tek može svašta videti i naučiti. U tom poslu su svakodnevni pregledi i rad oko društava i oplodnjaka u svim uslovima (ne gleda se da li je +40 ili pada kiša – tu nema odlaganja, posao mora da se uradi). To je hiljade detaljnih pregleda društava godišnje i rad koji se protegne na više od 365 dana (i ove godine sam završavao posao oko nekih oplodnjaka – pomoćnih društava tek u januaru umesto u jesen).

Takva iskustva i takav rad nemaju cenu.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #408 poslato: April 02, 2014, 23:27:50 »
Колега Саша,
Вероватно нисам прецизно написао, па је дошло до мале забуне. Нисам рекао да ћу сада додати трећи наставак са со. Свакако нисам нестрпљив јер да јесам, одавно бих пчеле стимулативно прихрањивао сирупом па бих у кошницама имао и много више пчела и много више легла. Такође нисам рекао да не планирам прихрану сирупом. Рекао сам да за сада, не прихрањујем. Ако будем проценио да је пчелама потребна помоћ, свакако ћу прихрањивати сирупом.
Темпом којим се моја друштва развијају у овом тренутку, време за трећи наставак вероватно ће бити између 10 и 15 априла. Како ћу тај трећи наставак оформити у тренутку постављања, зависи од тадашњег стања друштава и услова у природи, сигурно неће бити само со.  ;)  Отом потом. У сваком случају, хвала Ти на корисним саветима :D
Поздрав  :) 

Шоле,
Комшо када год мислиш да треба, само критикуј и уживај, Твој комшија није од оних "љуткастих", а иначе врло пажљиво читам све твоје поруке на форуму. Наравно да ћу пажљиво прочитати и ове на које си ми посебно указао.
Ако човек хоће да напредује мора учити од најбољих, ако има памети. Значи Шоле, само опуштено и када год мислиш да треба, као што сам већ рекао, само критикуј и изнеси своје мишљење. Биће ми задовољство да то прочитам или чујем, а ако ми је дато и нешто из тога и научим.

Комшо што се тиче оних других тема овде поменутих, искусни, дугогодишњи овакви и онакви пчелари... па види,
моје пчеларско (не)искуство ми не дозвољава да коментаришем друге колеге. Са моје тачке гледишта, свака част свакоме, вересија никоме. Мислим да се Ти и ја врло добро разумемо.

Поздрав  :D 

« Odgovor #409 poslato: April 06, 2014, 13:12:54 »
Извињавам се искуснијим колегама ако је моје питање исувише глупо, а питање је следеће:
Приметио сам у пар кошница пчеле (ваљда је то пчела) које се много разликују од осталих пчела. Шаре им нису исте као код нормалне пчеле, немају оне длачице за сакупљање полена као нормална пчела. Величином су исте као и младе пчеле, на полетаљкама се понашају исто. Приметио сам да често остале пчеле приђу тој "необичној", и целу је од "главе до пете", као прегледају. Пчеле их не терају и те необичне пчеле улазе слободно у кошнице.
Да ли је то нека нормална појава у пчелињем друштву?

Поздрав

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #410 poslato: April 12, 2014, 20:25:45 »
Je li biljka matičnjak sad cvijeta i plavi su mu cvijetovi

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #411 poslato: April 12, 2014, 20:45:16 »
Mislim da je to kod tebe nešto drugo. Matičnjak cveta krajem maja i u junu. Kod mene u Makovištu (750 m nv) tek je oko 5 cm visok, samo se listovi razvijaju. Ovo su prošlogodišnje majske slike. Cvetovi matičnjaka su bledoplavi ili beli. Pozdrav.
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D1%9A%D0%B0%D0%BA
https://www.google.rs/search?q=mati%C4%8Dnjak&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=V4lJU6sGh7S0BvfKgKgM&sqi=2&ved=0CLIBEIke&biw=1680&bih=924

PS  Na forumu postoji i tema o matičnjaku: http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=515.0

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #412 poslato: April 13, 2014, 16:46:30 »
Ovako,iduca 2 dana najavljuju kisu kod mene i jutarnje niske temperature.
Posto vjerujem da nebude previse izleta ,pa stoga niti unosa,a temperature preko noci padaju ispod 10℃,vjerujem da im netreba dodavati sirup,a i zajednice su utopljene,pa me zanima da li je bolje ostaviti kako je,bez otvaranja kosnica zbog dodavanja sirupa,posto bi im poremetio klimu u kosnici,ili nekako intervenirati?
zajednice imaju poprilicno nektara i vjerujem da u slucaju loseg vremena imaju dosta hrane..

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #413 poslato: April 13, 2014, 21:46:38 »
Ovako,iduca 2 dana najavljuju kisu kod mene i jutarnje niske temperature.
Posto vjerujem da nebude previse izleta ,pa stoga niti unosa,a temperature preko noci padaju ispod 10℃,vjerujem da im netreba dodavati sirup,a i zajednice su utopljene,pa me zanima da li je bolje ostaviti kako je,bez otvaranja kosnica zbog dodavanja sirupa,posto bi im poremetio klimu u kosnici,ili nekako intervenirati?
zajednice imaju poprilicno nektara i vjerujem da u slucaju loseg vremena imaju dosta hrane..

Kolega Velimire ako već ima dovoljno hrane i  ako je bilo dovoljno unosa nektara nema potrebe za bilo kakvim prihranjivanjem.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže AleksandarPaspalj

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #414 poslato: April 14, 2014, 12:40:10 »
Извињавам се искуснијим колегама ако је моје питање исувише глупо, а питање је следеће:
Приметио сам у пар кошница пчеле (ваљда је то пчела) које се много разликују од осталих пчела. Шаре им нису исте као код нормалне пчеле, немају оне длачице за сакупљање полена као нормална пчела. Величином су исте као и младе пчеле, на полетаљкама се понашају исто. Приметио сам да често остале пчеле приђу тој "необичној", и целу је од "главе до пете", као прегледају. Пчеле их не терају и те необичне пчеле улазе слободно у кошнице.
Да ли је то нека нормална појава у пчелињем друштву?

Поздрав

То су старе пчеле које су прегурале зиму.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #415 poslato: April 14, 2014, 16:30:30 »
Квиз

Ко први тачно одговори на 10 од следећих 12 питања, добија награду – књигу

Шта значи реч:

- аподема
- бак
- воштана патина
- вучија
- греф
- гриф алат
- дивљара
- етиниоза
- жимача
- закрстити
- засед
- засов

« Odgovor #416 poslato: April 14, 2014, 18:16:11 »
Хвала на одговору колега Александре  :) 

Van mreže Danko Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Stražbenica
« Odgovor #417 poslato: April 15, 2014, 14:58:37 »
Pozd
Preksinoć sam bio prisiljen selit kosnice.Put do nove lokacije je bio los tako da su se neke razdvojile u transportu i puno pcela je izaslo i uginulo.A i kosnice su su rasusile pa ima pukotina gdje su izlazile.Na 7 njih je bila postavljena MR.Da li bi trebao maknuti maticne jer  ih je puno uginulo?vrijeme ovdje od danas je katastrofa,kiša i hladno i cjeli tjedan.Zadnji pregled je bio 8i9.4 ,sad s obzirom na situaciju nezanam šta je pametno napraviti?da ih prihranjujem?zalihe meda su bile malene

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #418 poslato: April 15, 2014, 16:14:15 »
Stvarno je neugodno davati neke savete, kada se već napravi greška koja može biti i vrlo opasna. Trebao si ranije pitati za neki savet koji je bitan za seobu koja može imati neke posebnosti (kao što su te pukotine kroz koje mogu izaći pčele). Te koje su se razdvojile, mogu imati i puno gubitaka. To je moglo da se reši i samo oblepljivanjem trake.

Sada jedino možeš brzo pogledati koliko pčela ima u košnici, razdvajanjem nastavaka. Ako je rešetka stavljena, pretpostavljam da je pravilno sređena košnica (i pravilno postavljena rešetka): najviše legla u prvom nastavku i rešetka na prvom nastavku i manji deo legla iznad rešetke.

Rešetke ne sklanjaš, ako zaključiš da ima dovoljno pčela. Možeš samo pritvoriti leto na rešetki (ako ga ima) koje ćeš otvoriti kada otopli. Rešetka bi morala da se skloni samo sa košnice koja je gubila previše legla i da se „višak“ legla (leglo koje pčele ne mogu pokriti) stavi u neke košnice koje su bogatije pčelom.

Ali, pretpostavljam da nije bilo previše gubitaka pčela, jer pčele koje su izašla na vozilu polako prilaze otvoru na koji su izašle i vraćaju se u košnicu (jedan deo će svakako stradati). Ne može se zaključiti šta znači da je puno pčela uginulo. Ponekome nekoliko stotina uginulih pčela koje se vide na podu vozila izgleda kao ogroman gubitak (to je ono što sam naveo kao "početnička procena"). Ali, treba biti oprezan, jer je sve moguće.

Kada je prohladno, pre pregleda priđi košnicama i nekoliko puta kucni po njima. Kada razdvajaš nastavke, takođe kucni nekoliko puta po toj košnici, sačekaj par sekundi, ubaci pčelarski nož između nastavka i opet sačekaj par sekundi. Ovo se radi da pčele ne izlete masovno kada razdvojiš nastavke. Ne znači da neće izletati, ali to neće biti masovno izletanje, kao kada se naglo razdvoje nastavci.

PS

Često je dovoljno da se samo odizanjem poklopne daske utvrdi ima li dovoljno pčela i da leglo nije ugroženo. Ako je matica u prvom nastavku, većina pčela bi se po hladnom danu povukla u taj deo gnezda gde je matica. Na leglu iznad matične bi bilo pčele tek da pokrije leglo ili bi ih čak i za to bilo nedovoljno.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #419 poslato: April 15, 2014, 18:28:42 »
etinioza - bolest pčela Aethina tumida
apodema- deo endoskeletona kod zglavkara
vučija-lička drvena posuda za vodu
bak-ovan
grifovanje- postupak kojim se oblikuje metal provlačenjem kroz zupčanike