Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616154 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nikola Milenkovic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Vranovo
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #630 poslato: April 04, 2015, 20:30:45 »
Imao sam jednu nedoumicu da li da sipam sirup ili ne po ovako hladnom vremenu, posto mi je jedno drustvo ostalo skoro potpuno bez hrane a nisam izvrcao ni kilogram meda. Krenulo je leglo i nisam znao sta mi je pametno ciniti, ali kada sam procitao tekst gospodina Sosica, koji ima toliko neverovatno korisnih tekstova i gomilu iskustva iza sebe, nisam se razmisljao ni najmanje, danas sam napravio sirup u odnosu 1.5 prema 1 u korist secera u dodao nozevoja. Sipao sam i pogledao posle pola sata, hranilica je bila puna, mislim da su sve odnele.
Hvala jos jednom na veoma korisnom savetu za ovako hladno vreme :)

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #631 poslato: April 04, 2015, 20:35:32 »
Sole,kada ces poceti sa maticnjacima,mogu li se odgajati u ovakvim uslovima ili se jos ceka na bolje vreme?
Koji su znaci da su drustva spremna za odgoj npr. pojava zvoncica i ostalo...

Mogu da se odgajaju matičnjaci bez problema (matičnjake možeš odgajiti i usred zime iako sam negde u januaru ili februaru video pisanije jednog od onih koji pčelare „100 godina“ i tvrde da zimi ne može biti matičnjaka u društvu!!). s obzirom da čoek često koristi narodne izreke (član je i Redakcije Pčelara) moglo bi se napisati u duhu narodne izreke: budala ostaje budala bez obzira na pređeni put (put od „100 godina pčelarenja“).

Problem je što loše vreme ne dozvoljava da se pripremi posao. Prošle godine je bilo slično i kasnio sam sa punjenjem oplodanjaka, jer je bilo hladno ili kišovito. U međuvremenu je bačeno par storina prvoklasnih matičnjaka, odgojenih vrlo rano.

I odgoj matica će malo kasniti (mislim, kasniće prema vremenu kada ja odgajim prve matice).

Ako je Aco tako kako kažeš u gornjem nastavku leglo na 6 celih ramova a dole na 4 cela rama onda je moguće da imaš dve matice i da su to u stvari dve zajednice koje su odvojeno zimovale u jednoj košnici.
Mislim da je Šole potpuno u pravu i da je nemoguče da u ovo vreme u ovako nepovoljnom martu neka zajednica proširi leglo na 6+4 to jest 10 celih LR ramova. Čak i da je po dve trećine tih ramova sa leglom to je 67000 radiličkih ćeija : 3=22333x2=44.666 a to je oko 45.000 radiličkih ćelija.
Mislim da je ovo nemoguće i da je u pitanju ili pogrešno predstavljanje stanja ili kao što sa rekao da su u pitanju dve zajednic.
Čak i da su u pitanju dve zajednice to je više nego odlično stanje jer u tom slučaju one u proseku imaju više od 20.000 legla po jednoj zajednici.

Pozdrav svima...
Pozdrav Vojo i kolege .
Nisam ni ja verovao ..
a drugo stanje je tako kako sam i rekao ..danas sam opet pregledao tu Pz. i konstatovao da je tako ,,i ubacio sam jedan ram kafeini izmedju polena i legla ,,
Vojo ako neverujes nije Sanad daleko od tebe mozes da navratis i da se uveris u ono sto sam i izneo ..
 Pozdrav iz Sanada

I dalje smatram da leglo treba da bude u gornjem nastavku (s obzirom na moguće zahlađenje). Ostaje nejasno kako ranije nisi video da to društvo ima mnogo legla, podigao leglo gore, a med spustio dole. Sada je tako kako je. Što se tiče toga šta bih ja uradio, ja bih danas presložio leglo u drugi nastavak, jer je kod mene bilo 13 °C. Ram koji si dodao je suvišan dok je hladno, jer si udaljio polen od legla i to se ne radi. Ali, radi kako ti misliš da treba.

Imao sam jednu nedoumicu da li da sipam sirup ili ne po ovako hladnom vremenu, posto mi je jedno drustvo ostalo skoro potpuno bez hrane a nisam izvrcao ni kilogram meda. Krenulo je leglo i nisam znao sta mi je pametno ciniti, ali kada sam procitao tekst gospodina Sosica, koji ima toliko neverovatno korisnih tekstova i gomilu iskustva iza sebe, nisam se razmisljao ni najmanje, danas sam napravio sirup u odnosu 1.5 prema 1 u korist secera u dodao nozevoja. Sipao sam i pogledao posle pola sata, hranilica je bila puna, mislim da su sve odnele.
Hvala jos jednom na veoma korisnom savetu za ovako hladno vreme :)

Pripazi da hranilica ne curi. Ako do sada nisi dodava sirup i vrlo brzo odnesu i to je moguće. Ako nose normalno, bolje za tebe i njih  :). Ako baš nema hrane u košnici, može se dodati ram sa sirupom do legla. Bilo je pisanja o tome odavno i jedan kolega je predlžio da to bude i razređen med ili nešto slično (uglavnom povoljnije za pčele).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nikola Milenkovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vranovo
« Odgovor #632 poslato: April 04, 2015, 20:49:52 »
Citat
Pripazi da hranilica ne curi. Ako do sada nisi dodava sirup i vrlo brzo odnesu i to je moguće. Ako nose normalno, bolje za tebe i njih  . Ako baš nema hrane u košnici, može se dodati ram sa sirupom do legla. Bilo je pisanja o tome odavno i jedan kolega je predlžio da to bude i razređen med ili nešto slično (uglavnom povoljnije za pčele).

Imam plasticne hranilice koje sam danas montirao, tako da sigurno ne cure. Mislim da sirup nose normalno, posto se kolicina sirupa nije drasticno smanjila za tih pola sata. Iskreno pcelama nisam do danas davao sirup ove godine, a uplasilo me sto hrane ima veoma malo. Ako i sutra bude povoljne temperature ponovicu proces.
Hvala Vam jos jednom na nesebicno deljenje Vaseg iskustva, koje je bar za mene dragoceno.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #633 poslato: April 04, 2015, 22:30:15 »
Ako je Aco tako kako kažeš u gornjem nastavku leglo na 6 celih ramova a dole na 4 cela rama onda je moguće da imaš dve matice i da su to u stvari dve zajednice koje su odvojeno zimovale u jednoj košnici.
Mislim da je Šole potpuno u pravu i da je nemoguče da u ovo vreme u ovako nepovoljnom martu neka zajednica proširi leglo na 6+4 to jest 10 celih LR ramova. Čak i da je po dve trećine tih ramova sa leglom to je 67000 radiličkih ćeija : 3=22333x2=44.666 a to je oko 45.000 radiličkih ćelija.
Mislim da je ovo nemoguće i da je u pitanju ili pogrešno predstavljanje stanja ili kao što sa rekao da su u pitanju dve zajednic.
Čak i da su u pitanju dve zajednice to je više nego odlično stanje jer u tom slučaju one u proseku imaju više od 20.000 legla po jednoj zajednici.

Pozdrav svima...
Pozdrav Vojo i kolege .
Nisam ni ja verovao ..
a drugo stanje je tako kako sam i rekao ..danas sam opet pregledao tu Pz. i konstatovao da je tako ,,i ubacio sam jedan ram kafeini izmedju polena i legla ,,
Vojo ako neverujes nije Sanad daleko od tebe mozes da navratis i da se uveris u ono sto sam i izneo ..
 Pozdrav iz Sanada
Verujem ti Aco ali mi je to zaista veoma neobično za ovo doba.
Ove godine je veoma interesantno i neobično proleće. Kikinda i severno kao i zapadno od Kikinde danima je bilo za nekoliko stepeni toplije nego u Zrenjaninu ili Novom Sadu koji se nalaze jugoistočno ili južno od Kikinde.
Kod kolege Miroslava ove godine u Kikindi je za nekoliko dana počela ranije da cveta kajsija od mojih kajsija a imam ih nekoliko vrsta u Novom Miloševu. Ako je pčelinjak zaklonjen od vetrova u selu onda je moguće da su zadnjih dana pčele značajnije proširile leglo.

Ja sam danas kod mene obišao pčelinjak i proverio stanje legla u košnicama. Otvorio sam 7-8 košnica i našao od 4 do 6 ramova sa leglom. U proseku u košnicama je od 10.000 do 15.000 legla i mislim da je oko polovine legla otvoreno leglo..
Neki grmovi tranjine su počeli da cvetaju ali to je otprilike ne više od 10% trnja.
Taman kada prođe ovo zahlađenje za 5-6 dana počeće pravo cvetanje trnjine.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #634 poslato: April 04, 2015, 23:38:15 »

Pozdrav svima...
Pozdrav Vojo i kolege .
Nisam ni ja verovao ..
 Pozdrav iz Sanada

Kako god da jeste, ne sumnjamo više u procenu, ipak obrati pažnju na to društvo. Odavno sam rešio taj problem sa preterano jakim društvima. Ranije sam kada naiđem na društvo koje je mnogi jače od najjačih presađivao u njega. Vlo brzo je dolazilo do problema i dešavalo se čak i neverovatno slabljenje društva ili ubijanje matice. To je posledica tehnike pri odgoju matica i nije pravilo za društva koja su u uobičajenom postupku. Taj „problem“ sam rešio što više ne presađujem i društvo koje je daleko jače od prosečno jakih zajednica.

Problem je što se može desiti da se takvi društvo u jednom momentu izroji ili da jednostavno nestane matica. Ako se uhvati roj (koji je manji od uobičajenog prvog roja) i uspe sparivanje matice u ostatku društva sve je u redu. Ali, može se desiti i da roj ode i da matica ne uspe. Zato kažem da treba obratiti pažnju na prejaka društva. Mada ja tihu smenu kod takvih društava nazivam „dobrom tihom smenom“ za razliku od loše tihe smen kada matica godinu dana smanjuje leglo i slabi društvo ne dozvoljavajući da je smene. Na kraju i ona nestane. Vrlo je moguće da će to društvo menjati maticu.

PS

Dodao bih nešto što se tiče količine legla. Nemojte „brojati“ leglo. To dovodi pčelara da pomisli da je malo legla  i da se neće razviti za bagrem (pa i da svi drugi na pčelinjacima imaju više legla!? a to je pitanje nekakvog "prestiža") i onda ide neoprezno sečenje legla, pa razvlačenje legla sa opravdanjem da će pčele morati da povežu gnezdo itd. Sve je to dobro, ali ima još vremena do bagrema. Pa i da ne bude sve spremno za bagrem, postoje razne tehnike pojačavanja i to nije problem. Tako da se ostvare jaka društva koja će raditi i deo oslabi i ne pravi probleme sa rojenjem i slično (smanjuje se posao na pčelinjaku). Za sve ima rešenja.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #635 poslato: April 05, 2015, 22:27:50 »
 ,Pozdrav kolege, imao bih jedno pitanje za iskusnije kolege, prekjuče pomažući drugu inače takođe mladom kolegi pčelaru  u brzom pregledu društava, našli smo u četiri košnice šest ramova krajnjih sa lepim vencima meda koji su u donjem delu gde je perga celi pobeleli kao ubuđali, šta uraditi sa takvim ramovima. Ja sam mu preporučio da ih spustimo u donji nastavak da pcele iskoriste i prenesu med, a da zatim izvadi i pretopi to saće, dali sam pogresio , hvala. Inače nisam se sretao do sad sa time na svom pčelinjaku.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #636 poslato: April 06, 2015, 00:21:45 »
To je verovatno sve od vlage i ako je tako onda po mom mišljenju ne treba ništa dirati osim ostaviti u taj donji nastavak i pustiti da to pčele kada se razviju postepeno počiste i dovedu u red.
Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #637 poslato: April 06, 2015, 22:36:03 »
Hvala na odgovoru kolega Vojo. To sam propustio da napišem, na zidovima košnice nije bilo vlage a i ramovi su čisti i suvi, ali moguće je da je od kondezacije pošto su krajnji ramovi i nije ih obuhvatalo klube, hvala i veliki pozdrav.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #638 poslato: April 08, 2015, 19:32:48 »
Molim savjet od Dragana Šošića. U vezi dodavanja i izgradnje polunastavaka: pošto ne bih htjeo uprskati godinu svojim (ne)znanjem što misliš o ideji da društva normalno razvijem na dva lr nastavka pa onda kada krene repica ubacim polunastavak između ova dva nastavka? Na ovaj način bih izbjegao kojekakva rezanja legla u nesigurnoj vremenskoj situaciji a kada se polunastavak nađe između dva puna nastavka (pčelama) i još u dobroj paši ne bi trebao biti problem da ga izgrade na brzinu?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #639 poslato: April 08, 2015, 21:45:15 »
Sada već možeš da biraš kako ćeš. Ne bi trebalo da bude više preterano hladno.

Ako staviš nastavak satnih osnova, može se desiti da ništa ne započnu. Sve zavisi kakva će paša biti.

Mislim da je ipak bilo bolje da si ubacio 1 PM ram i sada već može da ide u sred legla. Čim matica zanese, stavljaš u polumedište. Posle pomeraš ramove kako ih grade i do legla stavljaš satne osnove. Na mesto podignutog zaleženog polurama može se staviti drugi, dok imaju volje da se šire i na mladom saću. Kada zanesu i taj drugi poluram, podižeš gore u polumedište. Sve vreme hraniš i to oko litar sirupa. To je u principu vrlo jednostavan posao.

Bolje bi bilo da posle staviš izgrađeno saće i LR nastavak iznad, kada kreneš na repicu. Naravno, ne znam kada kod tebe kreće repica i ravnaj se prema tome.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #640 poslato: April 08, 2015, 22:57:48 »
Шоле,
Ја бих у својству стимулативне прихране код ДБ кошнице убацио плодишни рам са медом који није потрошен у средину легла (имам их једно 3 или 4, морам проверити). Да ли би то било паметно урадити ових дана с обзиром да ноћне температуре не би требале бити ниже од 3 до 5 степени?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #641 poslato: April 08, 2015, 23:08:50 »
Ako je društvo vrlo jako može. Sa velikim ramom bolje sačekaj par dana. Stavi ga do legla.

Veliki ram je i velika „pregrada“ ako društvo nije jako ili ima već veliku površinu legla. Poluram ne deli toliko izrazito.

PS

Da li izbegavaš hranjenje sirupom? Ipak pripazi da ne isprazne zalihe. Ako imaš dosta vrbe blizu, onda samo zavisiš od toga kakvo će biti vreme. Ne zaboravi da je jedna jaka medonoša (džanarika) pri kraju.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #642 poslato: April 08, 2015, 23:33:40 »
Пааа гледам да избегнем сируп ако могу...
Друштво је јаче. 29.03. је имало 4 рама легла велике површине (више него што раширена шака може да обухвати).
Полурамове немам (ни изграђене ни са медом).
Део плодишта са леглом сада има 6 рамова од којих је једна СО додата као предзадњи рам, па рам са медом који сам малко нагребао у задњем делу рама па преградна даска иза које је остатак рамова са медом (још 3 комада). Пчеле су густо збијене у том плодишном делу. Мислио сам да прегледам сутра да видим какво је стање са тим рамом м са медом, па ако га нису значајније начеле, да га убацим у средину...
Џанарика је при крају, мада видим да трњине тек почињу, бресква и крушка. Јабука још чека. Пчеле имају негде око 500-600 метара до Дунава ваздушном линијом. Тамо има доста тополе и врбе.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #643 poslato: April 08, 2015, 23:42:20 »
Иначе прошли викенд сам убацио тај рам са медом до СО коју су започеле да граде, а која је убачена 3-4 дана пре тога...

Van mreže Milanko Lešević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Koprivnica
« Odgovor #644 poslato: April 11, 2015, 19:48:38 »
da li ko moze da mi odgovori.od kako sam pcele prebacio na novu lokaciju,kod jedne ima nenormalno mnogo pcelinjeg lema(valjda se to zove propolis),da jedva podizem zbeg,kada hocú da otvorim kosnicu.toliko su zalepljeni ramovi  za poklopac da ih podizem sa poklopcem.meni deluje da je uslepano i to uvek.jos primecujem da su pcele jako ljute i agresivne iz ove kosnice.samo ova.zasto.