Pozdrav!
Imam jedno pitanje, posto nemam iskustva sa RV jer tek od ove godine polako prelazim sa LR na RV.
Dosta sam razrojavala ove godine i nadam se da ce mi se nova drustva dovoljno razviti do zime da bi dovoljno jake uspjele prezimit.
Problem je sto trebaju izgraditi dovoljno SO i jos ojacat i na kraju zaleci dovoljno zimske pcele.
Pitanje je dali drustvo moze prezimiti u jednom RV nastavku? Ako drustvo ne bude dovoljno jako za dva nastavka, a cini mi se da RV nema nukleuse ( ili ja nisam cula za njih), dali je moguce zazimit ih u jednom nastavku jer je on vrlo nizi od LR ili DB plodista?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Obavezni tretmani protiv varoe i praćenje stanja, stalna prihrana da se društvanca maksimalno razviju bar u jednom nastavku, a zazimiti tako što pod nastavak u kojem će zimovati podbaciš kao za "verandu" (predulaz) još jedan nastavak.
Dosta si razrojavala? Neka si, i sretno. No, koliko su sada jaka ta društvanca (broj punih ulica) i da li su u njima mlade ili stare matice, ili matičnjaci, leglo, hrana...?
Svaka košnica ima nukleuse pa i RV, a RV nije "vrlo niži" od LR-a, niži je 42 mm, ali je zato kraći, što u konačnici jeste zapreminski prilično manja košnica od LR-a.
Pozdrav, svako dobro, i sretno u svakom pogledu!
Eh, tesko pitanje o jacini drustava, jer je stanje vrlo saroliko. Prelazak sa jednog tipa kosnica na drugi je dugotrajan proces. Probat cu sto krace opisat radove.
Iz zime izaslo 9 od 9 zazimljenih drustava.
U proljece procjenila da su 4 jaca, a 5 slabijih.
Dvadeset dana prije bagrema ovih 5 slabijih pretresla u RV kao goli roj i njih vise nisam dirala. S leglom iz tih kosnica pojacala ova 4 jaca drustva i pripremila za bagrem tako da sam dolje u plodiste stavila maticu s okvirom mladog legla a ostalo sam poslagala So na okvirima od RV zavezane za satonose od LR okvira.
Poslije bagrema razrojavala s leglom koje se nije izleglo iz te 4 kosnice.
Razrojavala sam vecinom s tri okvira legla, natreseno pcela i maticnjak.
U meduvremenu mi se jedna od te 4 zarojila, pa sam izvukla maticu s isto 2-3 okvira legla u novu kosnicu, a maticnjake iskoristila.
Jedna od te 4 je krenila u TI, pa sam i tu maticu izvukla u novu kosnicu, a jos jedan maticnjak iskoristila za razrojavanje ( bila samo dva).
Nekoliko maticnjaka sam dobila Pelletovom metodom.
Na kraju sam i te 4 glavne prebacila u RV jer je matica u meduvremenu zalegla u plodistu sve okvire od RV, a gore su se LRovi izlegli ili sam ih oduzela.
Stanje na pcelinjaku je sada ovako:
10 zajednica u RV.
Ostalo u LR.
Sve ukupno 21 kosnica+ 1 japanka.
Jos se ceka 8 matica da se izlegu i oplode, ostale su to uspjesno obavile, s tim da je jedna bila neuspjesna ( nadrimatice).
Jacina drustava varira od 3-4 ulice pcela, do normalno jakih zajednica.
Eto probala sam biti kraca, al ne ide

Uglavnom hvala na odgovoru!