Hvala kolega. Mislim da se najpre desilo to sa tuđicama. Pomislio sam ja na to, ali sam zbog neiskustva često u dilemi, pa volim da pitam. Nadam se da nisam dosadan. Valjda ću i ja nekad tako biti od koristi mlađim pčelarima.
Naime, ja od kako sam uhvatio 5 rojeva (sve na istom drvetu ), i formirao 2 veštačka, krenuo sam sa njihovom prihranom svako drugo veče po 0,3l, da bi se bolje i brže razvile kao zajednice. Prirodni rojevi su napredovali bez problema, i vrlo sam zadovoljan. Ali ovi veštački.... Napravim niz grešaka, kada sam odvajao mlade pčele, da bi formirao nukleuse u jedan sam izgleda stresao mladu tek izleženu maticu (obzirom da sam kasnije u toj košnici imao čast da vidim izlazak matice iz matičnjaka), kada sam sledećeg dana dodao kupljenu selektovanu maticu u nukleus, pčele su je ubile čim je izašla iz kaveza. Kasnije pronađem ovu nehotice dodatu maticu, i obeležim je jer je počela da nosi. Ali avaj, ovaj nukleus odjednom počne slabiti, ja ga dopunim sa 2 rama zatvorenog legla, i posle par dana imam šta da vidim, matica sama šeta po ramovima sa par pčela, niti mrtvih niti živih pčela. Pomišljao sam iskreno na grabež, ali mi nije bilo jasno kako nema mrtvih pčela koje su uginule usled borbe.
Da li je moguće da se radi o tihoj grabeži kod mene na mom pčelinjaku. Mislim međusobno među mojim društvima, ili su to neke sa strane? Na koji način sprečiti tihu grabež?