Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616140 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aleksandar Boskovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: SPUZ-CRNA GORA
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #870 poslato: Jul 22, 2015, 00:50:47 »
Reakcija može biti svakakva  :).

Tako i bi. Danas sam pregledao kosnicu u koju sam dodao mlado leglo i nadjem dvije ne obiljezene matice. Da napomenem stare matice iz dvije kosnice su oduzete 10.07. i premjestene u dvodjelni nukleus a umjesto njih stavljene mlade sparene matice.
Stanje na danasnji dan,problematicna kosnica-dvije matice ne obiljezene.Nukleus nakon sto sam makao pregradu-jedna ne obiljezena matica. Pretpostavljam da se nakon micanja pregrade jedna matica vratila ali otkud treca?Spala farba sa mlade,lazna matica nakon 10 dana?

U vezi nuleusa,kao sto se vidi,nakon micanja pregrade matica nese ali nema meda,nema larvi. Saca ociscena.Dali da dodam ram sa medom,zatvorenim leglo ili nesto drugo?Vrijedi li bilo sta raditi oko ovoga?
« Poslednja izmena: Jul 22, 2015, 08:00:30 od strane Moderator 3 »

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #871 poslato: Jul 22, 2015, 07:42:45 »
Sve je tu normalno. Da si bio spreman za brzu reakciju, mogao si razdvojiti te dve matice i da košnica bude sa dva dela, kao što sam ti predložio.

Zašto te brine nukleus sa starim maticama. Ako si spojio, jedna pregrada gde je matica nosila treba da ima hrane i legla (bar tako si napisao). Prazno saće iz drugog odeljka dođe kao prostor za širenje legla, koji matica zaleže i samo možeš dalje da hraniš. Hrani da ti naprave zatvorene vence. Kasnije pojačaš količlinu sirupa  i trebalo bi da bude bezbedno za zimovanje.

PS

Nema ništa čudno, samo malo bolje pogledaj te dve matice. Pogledao si u momentu kada se izležu mlade matice. Na drugoj slici je mlada matica koja je tek izašla iz matičnjaka. Lažna matica nije matica: lažne matice su pčele.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Napredni član foruma
« Odgovor #872 poslato: Jul 22, 2015, 18:25:19 »
Znam da je lazna matica pcela koja umislja da je nesto drugo. :)Kazes da si bio spreman,ne da nisam bio spreman nego su me dvije matice potpuno zatekle.Pomislio sam da je nemoguce za deset dana od oduzimanja stare matice vec izleze nova,nisam racunao starost jajeta i larve.Dali je moguce da su zapocele maticnjake isti dan kad je oduzeta matica?Naravno ako su zapocele na starijim larvama onda mogu biti zapoceti i kasnije,sto bi samo po sebi znacilo da su loseg kvaliteta. Moram pomenuti da sam najvece maticnjake pokidao,bar mislim sto ne mora biti tacno,neki sam mozda propustio.Dali je i na prvoj slici mlada matica?Meni izgledaju isto.Za sparene matice sam zakasnio,sad ne mogu da ih nadjem. Moracu cekati ove da se obracunaju i po mogucnosti jedna spari sto je opet problem,trutova skoro da nema a nisam siguran da u blizini ima drugih pcelinjaka.Sto se tice nukleusa,nakon spajanja ociscen je i drugi dio(meda nema,leglo izaslo staro,mladog nema osim onog sa slike 3)tako da nemam pojma sta se desilo.Dali su pojele leglo zbog gladi ili mozda zbog borbe matica i pcela,razlcitih mirisa ili ko zna cega ja ne znam.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #873 poslato: Jul 22, 2015, 20:16:37 »
Danas pri pregledu odmah provjerim košnicu na koju sam sumnjao da su lažne matice jer je bilo više jaja u ćelijama (mladu maticu nisam našao u prethodnom pregledu), međutim danas vidim zatvoreno radiličko leglo i gospođu sa plavim registarskim tablicama :D U međuvremenu su tu košnicu temeljito opljačali tako da sam morao dodati okvir meda i perge te suziti ulaz na letu.

Brine me još jedna košnica u kojoj svaki put nađem obilježenu mladu maticu ali jaja nema. Zar je moguće da matica uopće ne nese nikakva jaja?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #874 poslato: Jul 22, 2015, 22:36:23 »
Znam da je lazna matica pcela koja umislja da je nesto drugo. :)Kazes da si bio spreman,ne da nisam bio spreman nego su me dvije matice potpuno zatekle.Pomislio sam da je nemoguce za deset dana od oduzimanja stare matice vec izleze nova,nisam racunao starost jajeta i larve.Dali je moguce da su zapocele maticnjake isti dan kad je oduzeta matica?Naravno ako su zapocele na starijim larvama onda mogu biti zapoceti i kasnije,sto bi samo po sebi znacilo da su loseg kvaliteta. Moram pomenuti da sam najvece maticnjake pokidao,bar mislim sto ne mora biti tacno,neki sam mozda propustio.Dali je i na prvoj slici mlada matica?Meni izgledaju isto.Za sparene matice sam zakasnio,sad ne mogu da ih nadjem. Moracu cekati ove da se obracunaju i po mogucnosti jedna spari sto je opet problem,trutova skoro da nema a nisam siguran da u blizini ima drugih pcelinjaka.Sto se tice nukleusa,nakon spajanja ociscen je i drugi dio(meda nema,leglo izaslo staro,mladog nema osim onog sa slike 3)tako da nemam pojma sta se desilo.Dali su pojele leglo zbog gladi ili mozda zbog borbe matica i pcela,razlcitih mirisa ili ko zna cega ja ne znam.

Zanimljivo mi je da u oba slučaja kažete da postoji mogućnost da su društva opljačkana. Ako se nukleus odvaja na pčelinjaku, puno pčela se vrati. Svakako da se računa na to da su to izletnice. Nema ko ni vodu da donese, a da ne govorimo o unosu nektara ili polena. Tada pčele unište deo legla. Koliko legla će uništiti, zavisi od toga koliko pčela je napustilo društvo, ali i od zaliha hrane. Deo poklopljenog legla se izleže i to možeš videti na trećoj slici (vidi se nekoliko tek izleženih pčela – u gornjem desnom ugalu treće slike se vide tri vrlo mlade pčele).

Da su opljačkane, pljačka bi se nastavila do potpunog napuštanja nuklusa. Mislim da nisu opljačkane, nego su potrošile hranu.
S obzirom na vreme kada si oduzeo matice, može se odgajiti matica i to dobra. Ona na drugoj slici je po mojim merilima bolja.

Brine me još jedna košnica u kojoj svaki put nađem obilježenu mladu maticu ali jaja nema. Zar je moguće da matica uopće ne nese nikakva jaja?

Možese desiti da matica uopšte ne nosi (nije bitno da li je mlada ili dodata starija matica). Obično se dešava kada pčele u društvu prestare i čak i ne bude pojave lažnih matica ili da dođe do potpune dezorijentacije pčela* (zato i insistiram na tome da se doda ram sa mladim leglom). Najčešće se dešava da sa mladom maticom nešto nije u resu, ali je u praksi ima uticaja više loših uslova u kojima se drušvo nalazi. Ako si primetio, pisao sam da ubijamo matice koje ne pronesu dva do tri dana od proseka pronošenja u jednoj turi. Ako ne pronesu u to vreme, neće nikada. Takođe, još jedan vrlo siguran pokazatelj je da ako matica zanese nešto malo legla na jednom ramu i stane, ona nije dobra, bez obzira na izuzetno dobar izgled matice. Takve matice takođe ubijemo – od njih nema ništa. Ako se desi da u oplodnjaku ostane stotinak pčela (dođe doslabljenja koje se n uoči na vreme), matica i tada zanese na tr rama nešto jaja. Tako da se može izršiti procena hoće li matica biti dobra ili ne. Ima puno pčelara koji su protiv odgajivača matica (nekada opravdano, a nekada ne) i koji iznose bezvezarije da se ne može znati kakva je matica koja zaleže samo jaja i onda se isporuči kupcu. To tvrde zato što nikada nisu proveravali takve matice (ostavljam ih sebi, za svaki slučaj i nikada nisu bile problematične).

Bilo bi mi zanimljivo da neko bude siguran i potpiše tvrdnju (pod materijalnom i krivičnom odgovornošću  :) ) da je matica koja je proverena tako što se dođe do stanja poklopljenog legla potpuno dobra i da će dugo nositi i održavati društvo. I takva matica može odjednom prestati da nosi. Teške greške kod dodavanja matica prolematičnim društvima su stvar učestale prakse koju pčelari sprovode i potom tvrde da matica nije dobra.

* Davno je u časopisu Pčelar bilo reči o ovome. Autor teksta je naveo da se takva dezrijentacija može ublažiti ako se pčele isprskaju nekim aromatičnim pićem (alkoholnim, mada nisam za to, jer alkohol je otrovan za pčele) ili mirišljavim rastvorom nekih biljki.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #875 poslato: Jul 23, 2015, 10:20:37 »
Poštovane kolege, molim vas za savet, tačnije da mi razjasnite situaciju. Napravio sam oko 01. juna jedan veštački roj, dodao mu selektovanu maticu, zatim ram sa medom i polenom, i dodao dva rama sa zatvorenim leglom. Matica nije nikada pronela, ja sve odlagao njenu likvidaciju, dodavao ram sa otvorenim leglom, računajući da će ako ova matica ne valja same pčele putem tihe smene izgraditi matičnjake i dobiti novu maticu. To se međutim nije desilo. Da tragedija bude veća, početkom jula rešim da rasformiram nukleus jer nisam imao drugu maticu, kad imam šta da vidim, u košnici nema ni jedne pčele, par mrtvih i to je sve. Matici ni traga. Samo još da kažem da sam ih radi stimulacije prihranjivao svako drugo veče sa po 0,3l šećernog sirupa u odnosu 1:1. I sada sam zbunjen, šta je to moglo da se odigra u 2 dana između dva prihranjivanja.
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #876 poslato: Jul 23, 2015, 16:53:49 »
Kada se primeti da matica nije u redu, tu nema odlaganja i predomišljanja. Leglo ne garantuje da će pčele odgajati matičnjake ako je u košnici matica koja to ne dozvoljava. Uloga legla je da se pčele normalnije ponašaju i da imaju priliku da odgaje matičnjake ako matica koja ima neki problem nestane u međuvremenu.

Nisi napisao šta je ostalo u košnici (da li je ostalo meda u ramovima).

Pčele mogu napustiti košnicu iz dva najčešća razloga. Prvi je napad tuđice kada se nestabilno društvo pridružuje pčelama koje odnose med. Drugi slučaj napuštanja je kada matica odlazi na sparivanje. Po mojim zapažanjima ovo se najčešće dešava pri kraju procesa sparivanja. Kada sam smeštao takav rojčić u košnicu, mlada matica je vrlo brzo pronosila. Pri tome uopšte nema značaj ima li legla u košnici. Pčele jednostavno krenu za maticom i napuste leglo. Ako se vrate u istu košnicu (oplodnjak ili nukleus), ponašaju se uobičajeno - ne napuštaju je ponovo.

PS

Neki pčelari pronose priču (koju malo iskusni pčelari prihvate bez provere) kako pčele napuste košnicu usled napada varoe. Ovo se vrlo retko (ili nikako) ne dešava. Ako je ova pojava izražena, odakle onda fotografije šake pčela u košnici na kojima je puno varoe.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #877 poslato: Jul 24, 2015, 10:17:56 »
Hvala kolega. Mislim da se najpre desilo to sa tuđicama. Pomislio sam ja na to, ali sam zbog neiskustva često u dilemi, pa volim da pitam. Nadam se da nisam dosadan. Valjda ću i ja nekad tako biti od koristi mlađim pčelarima.

Naime, ja od kako sam uhvatio 5 rojeva  (sve na istom drvetu ), i formirao 2 veštačka, krenuo sam sa njihovom prihranom svako drugo veče po 0,3l, da bi se bolje i brže razvile kao zajednice. Prirodni rojevi su napredovali bez problema, i vrlo sam zadovoljan. Ali ovi veštački.... Napravim niz grešaka, kada sam odvajao mlade pčele, da bi formirao nukleuse u jedan sam izgleda stresao mladu tek izleženu maticu (obzirom da sam kasnije u toj košnici imao čast da vidim izlazak matice iz matičnjaka), kada sam sledećeg dana dodao kupljenu selektovanu maticu u nukleus, pčele su je ubile čim je izašla iz kaveza. Kasnije pronađem ovu nehotice dodatu maticu, i obeležim je jer je počela da nosi. Ali avaj, ovaj nukleus odjednom počne slabiti, ja ga dopunim sa 2 rama zatvorenog legla, i posle par dana imam šta da vidim, matica sama šeta po ramovima sa par pčela, niti mrtvih niti živih pčela. Pomišljao sam iskreno na grabež, ali mi nije bilo jasno kako nema mrtvih pčela koje su uginule usled borbe.
Da li je moguće da se radi o tihoj grabeži kod mene na mom pčelinjaku. Mislim međusobno među mojim društvima, ili su to neke sa strane? Na koji način sprečiti tihu grabež?
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #878 poslato: Jul 24, 2015, 18:41:26 »
Dragane,ja sam imao slicnu situaciju.Na dva nukleusa kojim sam dodao ram sa maticnjacima.Otvorim ja poklopac da sipam sirup kad ono moje hranilice pune pcela,sve vri u njima.Otvorim kosnicu kad ono puna podnjaca pcela kao da se drze u klincu a druge samo jure pored njih pravo u hranilicu.Sipam ja to vece sirup ponovo,nisam ni razmisljao da cu izazvati jos veci grabez.Isto vece sam primetio da u sumrak iz nekoliko kosnica izlecu pcele i ulecu u one dve.Radile su do kasno u vece kao u vreme najvece pase,dok su ostale mirovale.Ujutro otvorim kosnicu kad ono pcele na gornjim delovima ramova kao da su formirale klube a ove otimacice samo jure pored njih i pravac hranilica.Nije bilo mrtvih pcela na podnjaci,kao da su ih ove otimacice samo drzale dok su ih pljackale.To vece sam ih obe zatvorio,drzao zatvorene tri dana i treci premestio nekih 5.metara dalje na drugo mesto.Hranio sam ih tih dana sirupom i kad sam ih otvorio nije bilo nikakvih problema.U jednoj je matica pronela kroz nekoliko dana a drugu sam pripojio prvoj,mada nisam siguran da li je bilo matice ili je nastradala ali je u njoj bilo samo sake pcela pa nisam mogao da je gledam.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #879 poslato: Jul 25, 2015, 00:01:08 »
Evo postajem malo dosadan ali danasnjim pregledom video da i dalje ima dosta trutovskog legla  ali i dva zatvorena maticnjaka dok su prethodna dva unistena verovatno progrizena od matice jer se izgleda ne da zameniti ;) !Inace je db 12 i puna je sa hranom idalje,evo i par slika iz te kosnice mada su malo losijeg kvaliteta!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

• Napredni član foruma
« Odgovor #880 poslato: Jul 26, 2015, 23:12:38 »
U predhodnim postovima sam pominjao problem sa nukleusom koji me i dalje muci.Pominjao sam vec da su saca potpuno ispraznjena cak i juce dodati ram sa medom,pocistile su ili pojele i jaja koja je matica polozila prije tri dana a koja se vide na slici koju sam postavio(matica3) a ni nje vise nema ili je nisam mogao naci.Od svega ostalo je malo starog legla koje me brine radi ovih bijelih mrlja po njemu (da nije nekakva bolest).Uglavnom ponovo sam pregradio nukleus,drugi dio ispraznio i zatvorio leto a u dio koji ostaje dodao ram sa otvorenim leglom i ram krcat medom sve sa pcelama. Ramove isprskao sircetom,zatvorio i sippao sirup u hranilicu. Pcele ima dosta(i prije dodate).Da vidim hoce li povuci maticnjake ili eventualno stara matica ponovo nesti(ako je u zivotu jos).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #881 poslato: Jul 27, 2015, 00:30:05 »
Koliko tu uopšte ima hrane u tom nukleusu. Na slikama ne vidim ni jednu ćeliju sa medom.

Ram na kome su bila jaja pre nekoliko dana je možda očišćen jer su pčele gladne. Kada si već slikao, treao si slikati košnicu- nukleus odozgo, da vidimo koliko tu ima pčela. Ovako samo možemo da nagađamo šta se dešava.

Takođe je i pitanje da li si možda stavio ram sa jajima dalje od ovog sa zatvorenim leglom i u nedostatku pčela da to održavaju, one očiste to novo leglo. Kako vreme odmiče, to se pretvara u „misteriju“ i nagađam a nekim uputstvima šta se dešava i šta da radiš dalje.

Ono belo nije bolest. Izležu se mlade pčele i nakon izleganja, izlaz ćelije je nepravilan. Pčele popravljaju i zabeli se malo voska po vencu ćelije. Belasanje voska na obodima ćelije može biti i kada pčele osete malo obilja (taj ram meda što si dao) i počinju da luče vosak.

• Napredni član foruma
« Odgovor #882 poslato: Jul 27, 2015, 01:21:07 »
Hrane zero (0),osim ono malo starog legla apsolutno nista. Na jednom novom sacu malo zapocet unos polena. Sad je sveden na pet ramova sa pcelom stresenom iz drugog i dodaditim prepunim ramom meda i ramom otvorenog legla. Nemam sliku sadasnjeg stanja ali ima dosta pcele (ako se ne poubijaju stara i danas dodata na ramovima).Unisteno leglo je vjerovatno bilo udaljeno.Sipano 0/4-0/5l sirupa.
« Poslednja izmena: Jul 27, 2015, 08:57:33 od strane Moderator 3 »

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #883 poslato: Jul 27, 2015, 13:00:39 »
Juče sam pregledao jedno pčelinje društvo,prošlogodišnji roj,koje se nalazu Lr košnici sa tri nastavka.Zbunila me je neobična mirnoća pčela,kao da na ramovima nisu žive pčele već zalepljeni posteri sa fotografijama pčela.Pčele ,kao i matica , slabo se kreću po ramovima.Ima oko 6-7 rama popunjenih sa 30%-60% zatvorenog legla ,nešto malo(za šaku)legla u stadijumu većih larvi.Ostali ramovi u tom plodišnom nastavku  su sa pergom i sa dosta praznih ćelija.Ne mogu da tvrdim da nema mladog legla u stadijumu"iglica",ali ja ga nisam uočio.Drugi nastavak je sa deset rama meda,treći nastavak je sa šest rama meda.Pčela ima više u medišnim nastavcima nego u plodišnom,prvom nastavku.Zapravo, malo ih ima na plodišnim ramovima.Više ih zanimaju poslovi u medištu nego poslovi u plodištu.
  Moje je pitanje da li je ovo neko predrojevo raspoloženje pčela ili je matica posustala-prestala u zaleganju.Nema nijednog povučenog matičnjaka ni "zvončića".Ja sam maticu sa četiri rama legla podigao u drugi nastavak i dodao dve S.O.(jednu između legla),a dva rama sa medom spustio sam ispod u prvi nastavak.Kao treći nastavak sada je medišni sa deset rama meda.Da li je potrebno nešto da preduzimam?

Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže drazen.kasapovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sremski karlovci
« Odgovor #884 poslato: Jul 28, 2015, 14:37:31 »
Drago mi je da sam vas nasmejao.
Hteo bih vas samo pitati dve stvari a to su
uticaj velicine jajeta na kvalitet matice i njenog budućeg društva ,posmatrajući sve vrste matičnjaka koji se mogu naći u košnici?
Uticaj temperature na razvoj matične larve u toku celog ili samo povremenog razvoja?

Nemaš me potrebe pitati kad već sve znaš.
Očito da nisi shvatio "nasmijavanje".
Kad bih ti i htio odgovoriti, prvo bih ti morao argumentovano isjeći onaj post u kojem na kraju veliš: "Stanje u kome smo sada i jeste zahvaljujuci nazovi ekspertima za pčelarstvo. ", ali rekao sam da neću, i neću jer bih tako ja neuk učio nekoga ko već sve zna.
Sugestija, zaobiđi me kulturno, i ja ću isto.

Pozdrav, svako dobro!
Nisam bio u mogucnosti da odgovorim piscu naucne fantastike .
Pokusao sam da ga navedem  :) da odgovori nekim konkretnim dokazima o svojim tvrdnjama ali sad je sve uzalud.
PS
X FILES _ Moldere vrati se sve ti verujemo.