Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616144 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1005 poslato: Decembar 20, 2015, 23:02:57 »
Трутовско легло на 3 рама
Да ли је то добра прилика за уништавање варое?

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1006 poslato: Decembar 20, 2015, 23:26:33 »
И није нека прилика. Пуно трутова је излежено, па ако има варое изшла је са њима. Била би прилика када би се одмах по поклапању тог легла нешто урадило. Али...ко је знао да ће матица која је имала прекид легла почетком октобра поново да крене и то са трутовским леглом. Тада је извршен тертман.

Нисам видео вароу у неколико ћелија које сам стигао да отклопим (што не значи и да је нема у неком броју).

Наравно, легло је исечено и спаљено, јер има меда и перге на рамовима што ће се касније дати пчелама.

Једноставно нисам стигао да је заменим и било је шта је било. Али, пре сат времена сам подигао поклопну даску уједињеног друштва и делује одлично (идем сада да ложим котао и ако су батерије добре, сликаћу).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1007 poslato: Decembar 21, 2015, 00:17:17 »
Ево фотографије снимљене „у пола ноћи“. Не изгледа лоше. Сада треба подбацити једно полумедиште (данас нисам стигао а и није било добро да се то уради), јер ће направити клубе које има две слабије бочне улице и које могу страдати (клубе иде превише у ширину са оволико пчела).

ПС

Датум и време се не слажу, јер нисам имао времена да пребацим на зимско рачунање времена.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #1008 poslato: Januar 11, 2016, 10:20:32 »
Posto su mi propala neka drustva a ova ziva imaju i vise nego dovoljno,moguce li je sacuvati med(od propalih) u ramovima na duzi period(npr. i preko godinu dana),a da moljac ne napravi haos ili se mora otvarati i izvrcati?

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1009 poslato: Januar 16, 2016, 12:42:25 »
Poštovane kolege...
Na internetu sam našao jedno interesantno rešenje podnjače.Vrlo je lako za izradu i veoma jeftino,takoreći besplatno.Uradio sam jednu probnu seriju od otpadnog laminata i letvica....
Imam jednu nedoumici i zbog toga bih voleo da čujem vaše mišljenje.
Da li treba da pravim poletaljku ili da ostavim ovako bez..
Da li će društvo otežano raditi u vreme jakih paša i dali će im smetati regulator leta koji ulazi u prostor košnice.....Regulatore bi šrafio sa malim samorescima iznutra tako da bi čvrsto stajali....i možda bi ih radio od lima ili tankog pertikeksa.
Voleo bih da čujem mišlenje kolega......unapred hvala..

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1010 poslato: Januar 16, 2016, 15:04:10 »
Мирославе,

То је подњача нашег колеге пчелара, Миодрага Станковића из Сомбора, он је зове, подњача са Милетовим унутрашњим летом. То унутрашње лето и јесте специфичност те подњаче, олакшава чување лета, штити пчеле од свега и свачега, олакшава транспорт кошница. Ја не бих правио посебну полетаљку на тој подњачи.
Колега Миодраг је дугогодишњи пчелар, његово мишљење је да је та подњача ем одлична за нас пчеларе, ем одлична за наше пчеле. Свој патент је поклонио свим пчеларима, па ко хоће нека прави. Планирам и ја да направим коју за себе, а ширину отвора ћу направити као на садашњим подњачама које имам.
Мирославе, офарбај добро тај ламинат са доње стране. Ево пар слика Милетове подњаче у оригиналу ;)

Поздрав друже  :)

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1011 poslato: Januar 16, 2016, 16:28:34 »
Ja ću ove godine raditi neke podnjače, sviđa mi se koncept kose poletaljke kao na ovom videu

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #1012 poslato: Januar 16, 2016, 18:44:19 »
Dali je neko koristio podnjacu kao ova na filmu i dali pcele zalijepe propolisom ladicu koja se izvlaci za bocne i zadnju stranu podnjace.Ovako izlazi bez problema ali pod uticajem vlage i bubrenja drveta moglo bi bit malo drugacije.Ima li iskustva iz prakse sa terena.Hvala

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1013 poslato: Januar 16, 2016, 20:38:30 »
Pčele manje ljepe propolisom podnicu nego gornji dio košnice. Na videu dole se može vidjet kako ove podnice izgledaju kad se koriste, i ne vidi se da je išta uljepito ali moguće je da nešto i nanesu propolisa tijekom godine što se može počistiti.

P.S. znam da se tražilo iz iskustva ali za sada imam samo ovo.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #1014 poslato: Januar 17, 2016, 01:45:07 »
Pozdrav Anto i hvala za pokusaj da mi odgovoris.
Na ova dva snimka se radi o dve razlicite podnjace i obe sam pravio i imam par godina.Razlika je sto na prvom snimku pcele dolaze u kontakt sa dijelom podnjace koji je predvidjen da se izvlaci i imaju mogucnost da ga zalijepe propolisom i onemuguce njegovo funkcionisanje sto se kod mene u praksi stalno dogadja.
 Na drugom filmu je podnjaca koja ima dva dijela i pcele nemogu da dodju u kontakt sa dijelom koji se vidi na filmu da se izvlaci i ne mogu da ga zalijepe sa propolisom i on i kod mene funkcionise odlicno i jednostavno i vrlo  se lako i brzo pokupi polen.Ona letvica iznad (fino se vidi od 1,10 tog minuta) je dio koji takodje treba da se izvlaci ali njega po kraju pcele zalijepe propolisom i nemoguce ga je izvuci jer pcele ne voli onaj zazor koji ostane izmedju njega i letvice sa strane na koju nastavak nalijeze,
  Cilj mi je da prokomentarisemo i razmijenimo iskustva a nebi volio da neko svati da kritikujem ili omalovazavam rad i trud  gospodina Joze koji je ulozio veliki trud ,rad i znanje na izradu ovih podnjaca jer duze vreme pratim i koristim njegovo iskustvo i znanje,a pregledo sam mnoge filmove o njegovom radu i dostignucima i divim se covjeku koji nesto stvara svojim radom.

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #1015 poslato: Februar 03, 2016, 00:00:31 »
Da li, u ovo vreme sada kad je baš otoplilo, sitne mrvice voska na poletaljci znače da je ta košnica predmet pljačke tj. grabeži ili pak možda pčele iz te košnice čiste podnjaču pa otuda mrvica voska? Na poletaljci nema velike aktivnosti, a  ni borbe pčela, tek poneka dodje sa polenom. Pozdrav svima!

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1016 poslato: Februar 03, 2016, 00:41:03 »
Не би требало да је грабеж по овом опису. Када се појави грабеж гужва на лету је очигледна. И углавном увек буде лепљиве масе око лета.

Чисте подњачу и на њој може бити и крупних кристала меда. С обзиром да се појављује легло, отклапају мед. Топло је и то отклапање може бити обимније (када је хладно спорије троше мед и спорије отклапају и тиме је и отпадака у виду кристала обично мање).

Наравно, ипак треба обраћати пажњу да не дође до грабежи и то нарочито ако је било на пчелињаку током јесени или зимских топлијих дана. Опасност од грабежи је мања када се појави унос полена или нешто нектара (висибаба и слично).

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #1017 poslato: Februar 03, 2016, 10:03:59 »
Hvala na odgovoru. Verovatno su cistile pa otuda mrvice.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1018 poslato: Februar 05, 2016, 20:01:29 »
Jedno pitanje - trebao bih u tri-cetiri drustva da dodam hrane  - pogacu ne dajem a imam med. Razmisljam da uzmem po dva prazna rama sa podnjace da malooo zagrejem med i naspem u sace sa jedne strane i ostavim preko noci i ujutro da dodam. Aj to nije problem nego me cisto interesuje - ako pogacu vide kao spoljni unos koji pokrece leglo da li bi i ram potpuno otvorenog meda u nastavku izazvao takav efekat?

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #1019 poslato: Februar 05, 2016, 21:17:14 »
Svako prenosenje hrane djeluje stimulativno na zajednice. Ovisno o kolicini i trajanju prijenosa hrane ovisi kolicina novog legla.
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje