Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616143 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1110 poslato: Maj 03, 2016, 13:25:47 »
Kako dodati 4 - ti nastavak na RV-u. Ispod trećeg koji u tom trenu postaje 4 -ti?
Hvala
Vojo Brstina:
 Tokom proleća ne rotiram plodište niti bilo šta diram osim prve proletnje kontrole ili prvog prolećnog pregleda. Eventualno tokom ovog pregleda ako negde nema dovoljno hrane prebacim pokoji ram od onih košnica u kojima ima viška.
Kada se zajednice razviju na tri nastavka i leglo počne da se širi i na treći donji nastavak a to je kod mene obično tokom Aprila meseca tada spuštamo 5-6 ramova sa otvorenim leglom u prvi nastavak ISPOD MATIČNE REŠETKE i ramove pune meda koga pčele nisu potrošile tokom zime i prolećnog razvoja.
 Ostatak zatvorenog legla rasporedim u drugom i trećem nastavku po 2-3 rama a ako je u košnici bilo preko 13 ramova sa leglom onda i u četvrti nastavak dodamo ostatak ili 2-3 rama legla. Znači sve ovo je potrebno uraditi na desetak dana pre početka glavne, kod nas bagremove paše. Pozdrav.....
Hvala Milomire na savjetu, ali moje pitanje je bilo šta napraviti ako npr. pčele napune treći nastavak medom koji nije poklopljen i ne može se još vrcati, a unosa još ima.
Gdje tada dodati četvrti nastavak, ispod ili iznad trećeg. Meni logika govori ispod.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1111 poslato: Maj 03, 2016, 14:02:50 »
У једном нормалном друштву (које није у ројевом нагону и има довољно пчеле) може наставак да се стави на постојећа медишта. Нарочито код РВ кошнице која има повољан простор. Није добро ставити наставак са сатним основама (понекада буде добро, а често не буде).

Пчеле на унос најбоље подстиче наставак са саћем из којег је тек врцан мед, а потом подбацивање наставка под постојећа медишта (где је услов наставак обилног медења и устаљена снага друштва, да би то личило на нешто). Али мислим да у повољним условима није потребно подбацивати наставак, а често може бити и штетно.

У сваком случају ја препоручујем подизање једног или два рама из постојећег медишта у тај наставак који се додаје. Колико ће пчеле радити у том наставку зависи од снаге паше и друштва. Ако престане (или се смањи) медење, полако ће већину меда преносити у постојећа медишта и у том наставку ће поклопити неколико рамова са нешто меда.

Чак и ако су све сатне основе, подигне се два рама где је већ унесен мед. Уобичајени проблем је што ће две сатне основе до рамова са медом бити плитко изграђене, али ту не видим нешто много лоше.

Подбацивање наставка под медишта јесте добра ствар, али ако се прекине паша (или друштва брзо слабе), мед ће бити неравномерно развучен по кошници. Поређење са овим је једноставно: ако нема наставака, пчеле се пусте у збег и ту изграде саће. Ту може стати неколико килограма меда. Од општих услова зависи хоће ли тај мед бити ту поклопљен у тим заперцима или ће га пчеле полако односити ближе гнезду, па чак и значајно заузети простор легла (блокираће плодиште).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
« Odgovor #1112 poslato: Maj 03, 2016, 14:40:23 »
Znači Dragane, treba novi sanduk staviti gore i prenesti 2 nastavka meda. Gdje ih staviti, u sredinu? Gdje staviti satne dodane u nastavak iz kog su izvađeni ramovi sa medom, isto u sredinu ili?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1113 poslato: Maj 03, 2016, 16:48:13 »
Мали недостатак у излагању :), то сам превидео да напишем.  Најбоље је преместити 2 предзадња рама (написао си 2 наставка и свакако је омашка) и на њихово место ставити основе (и оне ће углавном бити „мршаве“  :)... мислим плитко изграђено саће или прилично таласасте, што зависи има ли на суседним рамовима поклопљеног меда).

Два рама са медом, који се подижу, ставе се у средину додатог наставка.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #1114 poslato: Maj 03, 2016, 19:54:33 »
Kolega Dragane kod podbacivanja nastavka sa satnim osnovama , dali i tu ima efekta dodavanje ramova sa medom?

Van mreže radoicic.maja

• Gost
  • *
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Arandjelovac
« Odgovor #1115 poslato: Maj 03, 2016, 19:57:41 »
Hvala vam na odgovoru. Jos jedno pitanje da li smem po ovako losem vremenu gde je teperatura negde oko 15 dtepeni da otvorim i potrazim maticu?

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
« Odgovor #1116 poslato: Maj 03, 2016, 22:32:34 »
Hvala Dragane! Ovo pitanje me dugo mucilo. Znaci ne prekidaj kako ga Vojo zove "medni put" ni u ovom slucaju.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1117 poslato: Maj 04, 2016, 20:30:14 »
Kolega Dragane kod podbacivanja nastavka sa satnim osnovama , dali i tu ima efekta dodavanje ramova sa medom?

Има ефекта када меди. Пчеле одмах прелазе на градњу саћа. У супротном (ако се не ставе рамови са медом, то се мало одлаже, па може и да се наведе друштво на ројеви нагон (јер је у то време ројење i уобичајено и мало им треба – рече је о почетним пашама, а не о сунцокрету). При каснијим пашама (нпр. сунцокрет) је добро да се убаце два рама са медом у наставак са основама којим се секу медишта, јер то пчеле изграде, а а у случају слабљења паше или друштава, мед се колико-толико сложи правилно (напуниће рамове у средишту наставака).

Hvala Dragane! Ovo pitanje me dugo mucilo. Znaci ne prekidaj kako ga Vojo zove "medni put" ni u ovom slucaju.

Медни пут је када има меда :).

Оно што сам писао не мора бити правило. Како ће пчелар поступити, ствар је процене снаге паше и свега осталог. Свакако да је биље основама сећи медишта (основе иду одмах изнад плодишта). И наравно да је добро убацити бар један рам са медом. Не значи да пчеле неће градити те основе, али се тај посао мало одлаже и то се види по продубљивљњу ћелија са медом у наставку где пчеле већ раде. Ако се одмах наведу да граде основе, то је боље (мада мало успорава посао и многи пчелари то избегавају). Али ако је у питању наставак са вишим рамовима (ЛР нпр.), онда рамове са медом треба да се убаци у наставак са основама (рекао бих да мора да се убаци, али нека свако одлучи за себе шта је боље и то је битно у доба ројења, односно ране паше, а добро и при каснијим пашама). Ја имам полумедишта која пчеле лакше прихватају на градњу и ту је стање другачије – може и овако и онако (у томе је предност пчларења са нижим рамовима). Али у сунцокрету обавезно мешам рамове и основе.

ПС

У овом смислу, морам написати једну „згоду“ из 1996-те године. Не морате читати, али је ипак и мало поучна и тиче се елегантног набацивања наставака са основама („мајсторство“ и лењост истовремено).

Било је неко облачно и прохладно време за то доба и стриц је јављао вагу, да смо правили „стратегију“ колико треба прихрањивати за зиму. Тада сам решио да „чувам“ пчелињак, јер су крађе почеле (и временом постале традиција)*. На камион сам натоварио наставке са сатним основама и стричеве бивше троделне оплодњаке (у полумедиштима), које он „набацује“ на кошнице и појачава принос, истовремено мењајући матице. Када смо стигли на одредиште, кошницу на ваги сам прво одигао да проценим унос. Била је прилично тешка у распореду: 1. ЛР наставак, 2. полумедиште и трећи наставак (за који се испоставило да није „оперативан“ :) ).  Отворио сам је и видео ЛР наставак пун сатних основа где уопште није било пчела. Кошнице су досељене са прилично меда и вага је за првих 12 дана медења показала свега 11 кг. Наравно, није имала где да уноси и пчеле су дремале на лету, а основе нису ни примећивале.

Када сам стигао на свој пчелињак, вагнуо сам кошнице које су биле на 4 и више наставака и биле су претешке. Како сам морао да продужим на пчелињак свог рођеног брата и однесем му основе,  „пар критичних“ сам сам пресекао са полумедиштем основа (испоставило се да су све „критичне“ и цело постоље од 7 кошница је на брзину добило по ПМ основа).

Да је ројење „могуће“ и на сунцокрету, „доказао“ је мој брат. Имао је 4 кошнице на које ми је обрати пажњу још код куће да пазим да се не изроје, јер је ту „скркао“ легло из неких оплодњака и ту има 4 ЛР наставка са леглом!!! Када сам донео основе (он је имао само ЛР наставке) предложио сам му да на брзину те „исечемо“ са целим наставцима основа и ту убацимо по рам-два меда и додамо два наставка, јер ни то није било довољно. Како су наставци били претешки није у се радило. Наравно, он је „мајсторски“ закључио да нема потребе и да ће то пчела средити и набацио основе на наставке (много елегантно и много глупо решење).

Три дана сам сређивао свој пчелињак (и оплодњаке које сам носио на пашу) и пчелињак колеге који је заглавио у болницу (код њега сам с почетка лако радио, а касније носио „еталон“ јер су постојале разлике у мери рамова и нисам могао да ставим рам у сваку кошницу). Имао је неједнаких друштва и неке су биле крцате и дремале на летима. Изјеначио сам све и колега је касније рекао да никада није имао више меда и да му је чудно да су све биле исто пуне :).

Након та три дана сам отишао до пчелињака свог брата и нашао рој од пар квадратних метара на ливади и боцама. 4 сата сам „метлао“ те пчеле, јер је ту био огроман број младих матица и пчеле које су ушле у неки наставак су одједном почеле да јуре напоље (нису излетале него једноставно „трчале“ ван по трави - лудило“. Брату сам рекао да ројеви јесу његови, али да ће их добити (навео сам јасну умотворину о нокту и осталом :) ), јер сам га пола сата молио да та друштва „пресечемо“ наставцима (тад би видели матичњаке и рушењем вероватно решили проблем, јер ипак то није било пролеће, а пчеле би запослили – мада је то мало теже, као и кад код налета за кратко време напуне кошницу и више неће да раде дан-два).

Тако да можете видети из ове „згоде“ да трпање основа на медишта може довести до застоја у раду кошнице па и до ројења.

*  Нпр. шуња се данима неки чова са белим кецом, БГ регистрације, по атару и када је прошао поред мене, окренуо је главу да га не запамтим; Или налети један млади дугајлија из Ужица са „кецом пикап“ пуном којечега и каже да се изгубио иако се виде светла села на километар и силос на 20 километара, а када сам лагано обрисао таблицу и лепо записао број, зинуо је али је тако остао јер смо брат и ја носили футроле за појасом и нешто гвожђа :); Тада су се колеге из Пожеге жалиле да им је неко мазнуо кровове, збегове и нешто наставака у атару где се тај Ужичанин као „изгубио“ – неки су тако градили каријеру успешних пчелара). Ово са младим стаситим Ужичанином  :) није било 1996 већ 2000-те године код насеља Златица (близу насеља Лазарево), али је реч о обрасцу како су неки постајали велики пчелари. Иначе, тада је мени неко "мазнуо" три роја у ЛР наставцима и 3 помоћна друштва у оним мојим четворорамним чудима, на по два наставка.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #1118 poslato: Maj 04, 2016, 21:10:45 »
Hvala na odgovoru kolega Dragane, probacu nadam se uskoro posto to do sad nisam radio,. Interesuje me jos i koje visine polunastavaka koristite, posto sam planirao i ja da uvedem polunastavke ali lr nema standard za polunastavke pa jedni preporucuju jedno drugi drugo. Interesuje me da mi vi kao iskusan pcelar koji dugo radi sa pcelama i lr kosnicama preporucite sta da koristim.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1119 poslato: Maj 04, 2016, 21:24:25 »

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1120 poslato: Maj 04, 2016, 21:54:48 »

Hvala vam na odgovoru. Jos jedno pitanje da li smem po ovako losem vremenu gde je teperatura negde oko 15 сtepeni da otvorim i potrazim maticu?

Може се погледати кошница увек, када има потребе. У овом случају, не морате, а можете. Ако ништа, научићете нешто ново.

Сликама бих показао да је ро могуће.

У низу фотографија (биће у одвојеној поруци) се види како се пчеле понашају иако сам потпуно растурио кошницу (сваки рам је померан и погледан). Ово где руком терам пчеле као овчице је плодиште.

Сретно вам било пчеларење Мајо и радите у свим условима (уз то да се не угрожава живот пчела - нпр. јак пљусак и сл.) и научићете много о пчелама  :).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1121 poslato: Maj 04, 2016, 22:01:20 »

Hvala vam na odgovoru. Jos jedno pitanje da li smem po ovako losem vremenu gde je teperatura negde oko 15 сtepeni da otvorim i potrazim maticu?

И у овако лошим условима се може радити без проблема. Иако је сваки рам вађен, пчеле из плодишта ме не нападају.

Значи: све се може и није нарочито тешко, како се чини (или како вам неко тврди, а никада није ни покушао) :).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1122 poslato: Maj 04, 2016, 22:10:05 »
И када сте решени да нешто урадите (иако се ради у „мочвари“) онда сте смогли снаге: А јаке и срећа прати, па сам упркос грмљавини и доласку нове кише видео матицу на првом раму који сам подигао.

Зато само храбро и одлучно и срећно Мајо...и остали  :)

Van mreže Bojan Nekic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Radosin
« Odgovor #1123 poslato: Maj 06, 2016, 20:19:31 »
Isekao sam trutovsko leglo sa gradjevnjaka, a i nakupilo se jos nesto voska, pa me interesuje gde da odlazem taj vosak i u kojim uslovima da ga cuvam?

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1124 poslato: Maj 06, 2016, 20:40:23 »
Ako imaš trutovskog legla odmah to pretopi jer će se sve ukiseliti. Ukoliko si već pretopio nemaš neki problem za čuvanje