Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616152 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mileta Bunčić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Samoš - Južni Banat
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1185 poslato: Jun 03, 2016, 11:47:04 »
Već sam pitao za onaj svoj roj koji sam uhvatio, sve sam uradio kako ste predložili (Nikola Maoduš). Sipao sirup svaka dva dana po dva do tri deca. Smanjo leto. Ali sad to pojedu do podne. A uveče kada hoću nasuti toliko su ljute i opasne da jedva naspem sirupa. Da li da dodam i počaču ili sta da radim mislim da ni pola litra dnevno nebi bilo dosta. U košnici je sve u redu ima istarog legla koje se samo što nije otvorilo. Matica je mlada i radi (već ima starog legla). Doduše vrijeme nije nešto već dva dana kiša i vjetar.

Za početak počni sa pojačanom prihranom recimo litar sirupa na dva dana, a sirup im dodaj ujutru kako bi se roj što vise koncentrisao na unos polena, pa provera stanja za desetak dana koliko legal, izgrašnih ramova itd.

Pozdrav i svako dobro

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1186 poslato: Jun 03, 2016, 12:36:07 »
Znaci,prvi nastavak, tj. plodiste ramovi na toplo. A ja postavio na hladno,ramovi u pravcu leta kao kod poloske ?!

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #1187 poslato: Jun 03, 2016, 13:05:46 »
Već sam pitao za onaj svoj roj koji sam uhvatio, sve sam uradio kako ste predložili (Nikola Maoduš). Sipao sirup svaka dva dana po dva do tri deca. Smanjo leto. Ali sad to pojedu do podne. A uveče kada hoću nasuti toliko su ljute i opasne da jedva naspem sirupa. Da li da dodam i počaču ili sta da radim mislim da ni pola litra dnevno nebi bilo dosta. U košnici je sve u redu ima istarog legla koje se samo što nije otvorilo. Matica je mlada i radi (već ima starog legla). Doduše vrijeme nije nešto već dva dana kiša i vjetar.

Драгане, добро је што брзо односе сируп. Разлог за љутину не видим осим у лошем уносу нектара и времену (осим ако ниси додавао нешто у сируп).
Не бих додавао велике количине сирупа од једном, осим ако си далеко од пчелињака. Мање количине сирупа их стимулишу на интензивнији унос полена. Ако можеш, додај им сваки дан по пола литра сирупа. Погачу не бих додавао јер им је потребна и вода а њу добијају са сирупом. Када видиш да су се развиле лепо у том наставку и да доста више излећу (пази да проширујеш лето по потреби), можеш престати са прихраном (ово под условом да у околини има нечега што даје нектар, сад ће липа, ливада бар ако ништа друго).
Активирај и појило ако већ ниси.

Znaci,prvi nastavak, tj. plodiste ramovi na toplo. A ja postavio na hladno,ramovi u pravcu leta kao kod poloske ?!

Зоране, мислим да ниси ништа погрешио и са рамовима на хладно. Само ти њих редовно прихрањуј како сам написао Драгану и немаш проблема. Активирај и појило на пчелињаку да се што пре навикну на воду у близини.

Биће то све добро момци.
Свако добро.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1188 poslato: Jun 03, 2016, 13:23:16 »
Hvala Nidzo.........Taman je i stara lipa procvetala a one su pored nje i malina,skoro 1 ha mi pocinje za jedno nedelju dana, pcelinjak i kuca su bukvalno u malinjaku.....

Van mreže Dragan Stanić

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kalenderovci
« Odgovor #1189 poslato: Jun 03, 2016, 13:48:43 »
Hvala Nikola, nastavicu sa pola litre pčele su kod kuće, nisam ništa dodavao u sirup jer neznam šta bi :). leto sam proširio. Držim se tvojih uputstava. Pojilo sam već napravio. Hvala.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1190 poslato: Jun 03, 2016, 15:08:07 »
Hvala Nikola, nastavicu sa pola litre pčele su kod kuće, nisam ništa dodavao u sirup jer neznam šta bi :) . leto sam proširio. Držim se tvojih uputstava. Pojilo sam već napravio. Hvala.

У сируп се додаје мало нозевоја. Покушај и видећеш да вреди.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1191 poslato: Jun 05, 2016, 20:53:22 »
Nabavio sam sparene matice u kavezima te sam danas formirao  nukleuse od 3*3 okvira (pregrađen LR nastavak) stavio po jedan okvir sa leglom, pergom i jedan prazan okvir (naravno i pčelama). Trenutno je bespašno razdoblje pa se nisam usudio odmah staviti nove matice u društva bez legla već to namjeravam učiniti kada se matica malo "zalaufa" u nukleusu. Kada sam stavio kaveze negdje su pčele relativno nezainteresirano obilazile a negdje su navalile da se nije vidio kavez. Nisam odmah htjeo otvoriti poklopčić na kavezu - nego sam im ostavio vremena da se malo "snjuše" pa ću im otvoriti sutra ujutro. Iskusniji pčelari govore da se po ponašanju pčela može vidjeti dali će prihvatiti maticu ili ne. Sad neznam dali je ovu sa gomilom pčela drago što osjete maticu ili su žedne krvi?

Van mreže Dragan Stanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #1192 poslato: Jun 07, 2016, 13:28:13 »
Gorane gdje da nabavim Nozevoj ovde u BiH. Hvala.

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #1193 poslato: Jun 07, 2016, 14:59:08 »
Dragane na ovoj adresi imaš recept Vojo ga je podjelio svima  http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=265.0
pozrdav
Do or do not, there is no try!

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
« Odgovor #1194 poslato: Jun 07, 2016, 17:40:44 »
Žedne krvi. Naime radi se o klupčanju matice.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1195 poslato: Jun 08, 2016, 10:34:14 »
Nukleuse sam punio mladim pčelama sa zatvorenim leglom, nije bilo matičnjaka niti je bilo vremena da počnu povlačiti nove. Izletnica se morala vratiti na staro mjesto a mlada pčela bi trebala prihvatiti novu maticu zbog toga sam i radio nukleuse da smanjim mogućnost odbacivanja matice. Prvi dan sam samo stavio kaveze s maticom da vidim kako će se ponašati i na 30% je bila gužva. Sutradan je već bila manja gužva oko kaveza i otvorio sam otvore prema pogači tako da će im trebati još dan-dva da dođu do matice a do tada će se vjerojatno još smanjiti strasti
« Poslednja izmena: Jun 08, 2016, 10:54:53 od strane Anto Dankić »

Van mreže Bosko Kolarevic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Padinska Skela
« Odgovor #1196 poslato: Jun 09, 2016, 10:37:57 »
Postovane kolege,ja sam pcelar pocetnik i zanima me da li ima neko pravilo posle koliko dana matica krece da polaze jaja kada se stavi u kosnicu i kada je roj prihvati?I posle koliko dana mlada matca izlece na svadbeni ples i pocinje da polaze jaja?

Van mreže Dragan Stanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #1197 poslato: Jun 09, 2016, 14:25:53 »
Hvala, Opet problem samnom. Sada sam bidio da moj roj (srednji) gradi matičnjake na novoizgrađenom saću i to nasred saća (kako pčelari kažu prisilne) odozgo pune med i zatvraju a u sredu rastu 1 zatvoren matičnjak i dva u izgradnji. A kada sam ga uhvatio video sam maticu, čak je i položila leglo i zatvorila na nastavku sa medom koji sam ubacio (kad su pojeli med u saću su napravili leglo i zatvorili 10 dan) sad i na njemu ima jedan matičnjak. Šta se moglo desiti sa maticom ili šta drugo kad grade matičnjake i da li trebam nešto raditi.

Van mreže Dragan Stanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #1198 poslato: Jun 09, 2016, 14:28:00 »
Još uvjek imam samo tu košnicu.

Van mreže Zoran Cicović

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Petrovac na Mlavi
« Odgovor #1199 poslato: Jun 09, 2016, 21:37:24 »
Treba mi mala pomoć….
....oko uzimljavanja LR košnice za zimu.
Naime, moj mentor (koji sada pčelari sa Až, a nekad je pčelario sa LR košnicama) kaže da je najbolje kada dođe vreme za uzimljavanje, staviti dole jedan nastavak sa ramovima u kojima postoji med, m.kape), a gore postaviti medište, i po potrebi prepakovati ramove sa medom (ili m.kapama) radi boljeg pristupa medu, zimi, pčelama i izvršiti prihranjivanje sirupom.
Kako nisam siguran da li bih znao da popakujem ramove kako bi samim pčelama odgovaralo (gledao sam šematske prikaze koje je gosp.Šošić postovao ali opet…. ) radije bih da „prepustim“ pčelama da isto urade same. E sada, da li i koji vremenski period čekati, i kada to odraditi, da li čekati da pčele „spakuju“ med kako njima odgovara (ukoliko je, to naravno moguće) pa tek onda prevešati nastavke ili prvo prevešati nastavke pa davati sirup i očekivati da pčelice odrade šta treba, dodaju zalihe iz sirupa gde treba ...?
Dalje, da li bi bilo, možda, bolje, poskidati medišta i ostaviti košnicu samo sa jednim nastavkom (samo plodište) i tek kada se dovrši dodavanje sirupa, podbaciti nastavak za zimski period?
Takođe, ukoliko se stavlja jedan nastavak do podnjače, da li ostaviti MR ili je u zimskom periodu skloniti?
Ili ništa od navedenog, nego potpuno drugačije.
Izvinjavam se na konfuznom pisanju, ali svremena na vreme, čujem i pročitam mnogo tuđih iskustava, drugačijih od naučenog, pa u priči se sve izmeša, a ovako, napisano, mnogo će bolje uputstvo biti.
Hvala unapred