Treba mi mala pomoć….
....oko uzimljavanja LR košnice za zimu.
Naime, moj mentor (koji sada pčelari sa Až, a nekad je pčelario sa LR košnicama) kaže da je najbolje kada dođe vreme za uzimljavanje, staviti dole jedan nastavak sa ramovima u kojima postoji med, m.kape), a gore postaviti medište, i po potrebi prepakovati ramove sa medom (ili m.kapama) radi boljeg pristupa medu, zimi, pčelama i izvršiti prihranjivanje sirupom.
Kako nisam siguran da li bih znao da popakujem ramove kako bi samim pčelama odgovaralo (gledao sam šematske prikaze koje je gosp.Šošić postovao ali opet…. ) radije bih da „prepustim“ pčelama da isto urade same. E sada, da li i koji vremenski period čekati, i kada to odraditi, da li čekati da pčele „spakuju“ med kako njima odgovara (ukoliko je, to naravno moguće) pa tek onda prevešati nastavke ili prvo prevešati nastavke pa davati sirup i očekivati da pčelice odrade šta treba, dodaju zalihe iz sirupa gde treba ...?
Dalje, da li bi bilo, možda, bolje, poskidati medišta i ostaviti košnicu samo sa jednim nastavkom (samo plodište) i tek kada se dovrši dodavanje sirupa, podbaciti nastavak za zimski period?
Takođe, ukoliko se stavlja jedan nastavak do podnjače, da li ostaviti MR ili je u zimskom periodu skloniti?
Ili ništa od navedenog, nego potpuno drugačije.
Izvinjavam se na konfuznom pisanju, ali svremena na vreme, čujem i pročitam mnogo tuđih iskustava, drugačijih od naučenog, pa u priči se sve izmeša, a ovako, napisano, mnogo će bolje uputstvo biti.
Hvala unapred