Хвала Драгане!
Циљ мог питања је врло животни, али то тренутно није битно. Зашто питам и какав одговор очекујем?
Нпр. у тзв. школи пчеларства сам чуо да се ројеви никако не селе на пашу, тј. ако смо их направили након багрема а идемо на рецимо, сунцокрет, ројеви ће остати на пчелињаку, јер кажу, могу да страдају, неће донети принос, који би нам користио, и сл. Ја нисам слушао ову препоруку, јер сам пре тога ризиковао и селио све ројеве. Само они су ми доносили по наставак меда. Друштва су друга ситуација. Ако човек рецимо крене с двадесет ројева на сунцокрет и она му донесу по наставак меда, у просеку, уз прихрану и третман и наравно остављање чистог меда у плодишту зазимљени су по мом искуству безбедно а пчелар има корист. У том смислу, питање моје је упрошћено овако: могу ли друштва нормално јака (12) разројена на 15-17 донети на "добром" багрему по наставак меда за пчелара у просеку с РВ кошницом? Хвала.
Колега Миливоје,
То што си чуо у школи пчеларства, суштински је у реду, и то је добар савет јер потиче из искуства колега. То је добра препорука, а како ће пчелар поступити у конкретном (свом) случају, то је само његова одлука. Сходно томе и последице те његове одлуке биће само његове, било позитивне, било негативне. Као што си и сам рекао, требао си да донесеш одлуку, и ти си је донео. Преузео си ризик, и то ти се исплатило. Богу хвала.
Навешћу ти свој пример у истој ситуацији, са супротним епилогом.
Наиме 2015. године ја сам вршио рано разројавање и направио од неких 39 друштава, 70 ројева. Ти ројеви током багремове паше те године, развијали су се страшно брзо и до поласка на сунцокрет сваки тај рој је имао по 8-9 рамова легла. Попут тебе и ја сам тада требао да донесем одлуку, да ли да те ројеве носим на сунцокрет да се тамо додатно развију, и да донесу себи зимницу, мед од њих ми није требао. Донео сам одлуку да их однесем на сунцокрет, и био сам свестан свог ризика такве своје одлуке.
Комплетан пчелињак сам одвезао на сунцокрет као данас, и спремао се да после два дана довезем наставке да урадим проширење тих ројева, јер су за 5-6 дана ти ројеви требали да буду са три пуна наставка пчела.
Производна друштва која сам одвезао на ту пашу, била су змајеви од кошница са дупке пуних 30 рамова пчела и у свакој кошници бар 12 рамова легла (толико је имала моја најслабија кошница) већина је била са 14 и 15 рамова легла. Када сам дошао после два дана, очекивао сам пчелињак који ради пуном паром, а затекао сам мук на пчелињаку. У производним друштвима пчелу сам имао само у плодишту, и ни једну једину пчелу у медиштима. Испред кошница није било мртвих пчела, у медиштима је било по пар рамова са нектаром, а пчела нигде.
Сви ројеви су тренутно пропали, и остали без излетница. Тотална катастрофа. Тог истог дана морао сам хитно да се вратим кући због неких дешавања, тако да сам од пчелињака дигао руке, и вратио се кући.
Тек после 4 дана могао сам да дођем до пчела. Епилог је следећи:
Сви ројеви су били уништени, тотална штета. Производна друштва су успела да се извуку, али само зато што су била изузетно јака, и због тога што су имала дупло више ројева поред себе, па су ишла у грабеж у моје ројеве и тако преживела тровање на сунцокрету.
За развој сваког тог роја потрошио сам по 10 кг. чистог багремовог меда, не рачунам стимулативну прихрану за њихов развој, матичњаке и матице које сам куповао. Само у чистом меду који сам њима дао, имао сам штету од 3290 евра, плус матице, матичњаци, мој рад, итд. Од тог тадашњег губитка, ни дан данас се нисам опоравио.
Видиш и то се дешава, а ово сам написао само да можеш да стекнеш реалну слику свега онога што нас пчеларе може задесити у раду. Пчеларство је високо ризичан посао, и наше одлуке могу нам донети много, али као што видиш, могу нам и однети много. Па сад како се и кад заломи. Некад овако, а некада онако. То је живот.
"У том смислу, питање моје је упрошћено овако: могу ли друштва нормално јака (12) разројена на 15-17 донети на "добром" багрему по наставак меда за пчелара у просеку с РВ кошницом?".
На то питање сам ти већ одговорио у предходној поруци. Ако се испуне потребни услови, могу донети знатно више од тог једног наставка за пчелара. И ово ти пишем из личног искуства. Да ли се у твом случају ти потребни услови могу испунити, то је питање искључиво за тебе, и само ти можеш себи дати ваљан одговор. Ја ти од свег срца желим срећу, па шта год да решиш. Поздрав