Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616141 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Andreja Anđelković

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1380 poslato: Januar 01, 2017, 09:25:46 »
Ipak ću ove zime biti po malo Robin Hud. Kad malo otopli u Februaru nekim zajednicama ću dodati po ram meda uzet iz nekih drugih zajednica  nemam u magacinu. A kasnije sledećih godina to neću činiti. Preduzimaću pravovremene radnje tokom godine da se ne desi da se brčka tokom zime.
Andra
062 31 00 13

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1381 poslato: Januar 01, 2017, 13:03:05 »
Ja sam na staru godinu svojim uzimljenim nukleusima na satonoše stavio suncokretov med u najlon vrećicama, kao pogača ali sa čistim kristaliziranim medom. Mislim da je to bolja opcija nego okvir sa strane. Kad malo zatopli onda ću im dati okvir sa medom.

Van mreže Dragan Stanić

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kalenderovci
« Odgovor #1382 poslato: Januar 02, 2017, 09:08:51 »
01.01.2017. je osam dana nakon tretiranja oksalnom kiselinom. Kada sam pregledao tri košnice koje imam samo na jednoj našao 1 varoju. Da li je to moguće, a pčela ima po 6 i 7 ulica.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1383 poslato: Februar 03, 2017, 08:12:18 »
Prebacio sam ovamo jer je početničko pitanje/konstatacija:

Vojo kod te rotacije nastavaka, treba li podici koji ram sa zatvorenim leglom u taj, sada gornji.
Зоко пријатељу,
Ако се ради на већим пчелињацима са више стотина кошница онда се ради само наставцима и нема сврхе губити време на подизању рамова и детаљном уређењу сваке кошнице.
Међутим ако пчелар има мањи број кошница свакако да својим активностима радом са рамом може помоћи пчелињој заједници и тиме мало убрзати развој пчелиње заједнице тиме што ће подићи два рама са леглом у горњи трећи наставак а у доњи оставити најмање 5 рамова са леглом.

Поздрав драгим пријатељима...

Kad pčele izađu (izlegu se :) ) iz legla onda se (ako je matica ograničena u prvom (nultom) nastavku matičnom rešetkom) u tim ćelijama skladišti med?
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1384 poslato: Februar 03, 2017, 08:38:21 »
Prebacio sam ovamo jer je početničko pitanje/konstatacija:

Vojo kod te rotacije nastavaka, treba li podici koji ram sa zatvorenim leglom u taj, sada gornji.
Зоко пријатељу,
Ако се ради на већим пчелињацима са више стотина кошница онда се ради само наставцима и нема сврхе губити време на подизању рамова и детаљном уређењу сваке кошнице.
Међутим ако пчелар има мањи број кошница свакако да својим активностима радом са рамом може помоћи пчелињој заједници и тиме мало убрзати развој пчелиње заједнице тиме што ће подићи два рама са леглом у горњи трећи наставак а у доњи оставити најмање 5 рамова са леглом.

Kad pčele izađu (izlegu se :) ) iz legla onda se (ako je matica ograničena u prvom (nultom) nastavku matičnom rešetkom) u tim ćelijama skladišti med?

Да, али само привремено. У паши пчеле по некад смање легло чак и на само 4-5 рамова а затим полсе паше у том истом наставку проширују легло на 8-9 па чак и на свих 10 рамова.

Поздрав Зоране..
01.01.2017. je osam dana nakon tretiranja oksalnom kiselinom. Kada sam pregledao tri košnice koje imam samo na jednoj našao 1 varoju. Da li je to moguće, a pčela ima po 6 i 7 ulica.
( ево неодговореног питања).
Да Драгане, могуће је зашто да не.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Миливоје Филиповић

• Član foruma
« Odgovor #1385 poslato: Februar 03, 2017, 22:37:57 »
Помоз` Бог браћо и сестре!

Имам једно питање. Постављам га овде, а модератори нека пребаце, ако треба, тамо где мисле да треба.

Ако неко има 15 друштава и жели да их умножи на 20 или 22 може ли то да уради пре главне багремове паше, рецимо непосредно након јабуке или уљане репице, а да не ослаби друштва за багремову пашу значајно. Досад сам разројавање радио након багрема и ту ми ништа није нејасно, читао сам помало о разројавању пре багрема али ми недостаје пракса, па вас искусније питам, вреди ли то или не?
Колико добијам а колико губим раним разројавањем. Циљ ми је да у багрем уђем с јаким друштвима, која ће донети меда и за мене. Може ли дакле то, и конкретно, може ли се изразити у бројкама добит или губитак?
Хвала!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1386 poslato: Februar 04, 2017, 11:27:19 »
Pozdrav Milivoje, nisam iskusan i ne mogu ti pomoći iz prakse ali pogledaj temu koju je naš domaćin Voja započeo:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=88.0

Takođe pronađi na internetu snimak na kojem je prezentacija Zorana Sevića gde govori kako društva pripremiti za bagremovu pašu pa posle toga neke metode kako razviti ta društva i umnožiti ih.

Na ovom forumu su mi interesantna i sasvim logična pisanja našeg kolege Gorana Rakovca, pa potraži njegova iskustva.

Nisam siguran koliko sam ti pomogao....
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1387 poslato: Februar 04, 2017, 13:49:37 »
... Колико добијам а колико губим раним разројавањем. Циљ ми је да у багрем уђем с јаким друштвима, која ће донети меда и за мене. Може ли дакле то, и конкретно, може ли се изразити у бројкама добит или губитак? Хвала!
Бог ти помогао Миливоје,

Да би имао успеха у пчеларству, труди се да имаш јасан план шта хоћеш да урадиш у датој ситуацији. Ако ти је циљ да у багрем уђеш са максимално јаким друштвима и да оствариш максималне приносе, онда то и уради. Ако хоћеш и "јаре и паре", можеш остати и без јарета и без пара. Па сад како хоћеш. Конкретан одговор на твоје питање гласи:

Сасвим је могуће спремити друштва да остваре максимално могући принос у багремовој паши, и у исто време направити ране ројеве. За то је потребно да имаш природне услове који то омогућују, велико практично знање, и потребна средства, једноставно мораш бити "видра", способан да максимално искористиш сав природни капацитет који ти је на располагању. Пошто немаш потребно практично искуство да оствариш обе ове могућности, одговор на твоје питање гласи: теби се тај ризик не исплати.

Спреми своја друштва максимално колико можеш, и мирно чекај багремову пашу. Када прође паша багрема, разрој своја друштва и уживај. Све друго је превелики ризик који ти није потребан.

Поздрав  :)

Van mreže Dragan Stanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #1388 poslato: Februar 06, 2017, 09:39:15 »
Danas pregledao košnice. U prvu s jednim nastavkom dodao pogaču jer su pojele med. Ima legla. U drugoj sa dva nastavka(srednja) stavio pogaču prije ali je nisu jele jer imaju puno meda što se vidi na slici. U košnici ima puno legla. Stavio novine i zatvorio. U trećoj na dva nastavka stavio pogaču jer ima manje meda  tj u krajnjim ramovina nema meda uopšte. Predzadnji ram sa medom dodao uz leglo jer je pun meda i stavio ga do legla. Stavio pogaču, pokrio novinama i zatvorio. Već dva dana traje pročisni let i to intezivno.
E sad imao bih jedno pitanje. Kada se pregledaju donji nastavci da se vidi šta je u njima i šta se tu radi i kada.

• Član foruma
« Odgovor #1389 poslato: Februar 06, 2017, 23:41:23 »
... Колико добијам а колико губим раним разројавањем. Циљ ми је да у багрем уђем с јаким друштвима, која ће донети меда и за мене. Може ли дакле то, и конкретно, може ли се изразити у бројкама добит или губитак? Хвала!
Бог ти помогао Миливоје,

Да би имао успеха у пчеларству, труди се да имаш јасан план шта хоћеш да урадиш у датој ситуацији. Ако ти је циљ да у багрем уђеш са максимално јаким друштвима и да оствариш максималне приносе, онда то и уради. Ако хоћеш и "јаре и паре", можеш остати и без јарета и без пара. Па сад како хоћеш. Конкретан одговор на твоје питање гласи:

Сасвим је могуће спремити друштва да остваре максимално могући принос у багремовој паши, и у исто време направити ране ројеве. За то је потребно да имаш природне услове који то омогућују, велико практично знање, и потребна средства, једноставно мораш бити "видра", способан да максимално искористиш сав природни капацитет који ти је на располагању. Пошто немаш потребно практично искуство да оствариш обе ове могућности, одговор на твоје питање гласи: теби се тај ризик не исплати.

Спреми своја друштва максимално колико можеш, и мирно чекај багремову пашу. Када прође паша багрема, разрој своја друштва и уживај. Све друго је превелики ризик који ти није потребан.

Поздрав  :)

Хвала Драгане!

Циљ мог питања је врло животни, али то тренутно није битно. Зашто питам и какав одговор очекујем?
Нпр. у тзв. школи пчеларства сам чуо да се ројеви никако не селе на пашу, тј. ако смо их направили након багрема а идемо на рецимо, сунцокрет, ројеви ће остати на пчелињаку, јер кажу, могу да страдају, неће донети принос, који би нам користио, и сл. Ја нисам слушао ову препоруку, јер сам пре тога ризиковао и селио све ројеве. Само они су ми доносили по наставак меда. Друштва су друга ситуација. Ако човек рецимо крене с двадесет ројева на сунцокрет и она му донесу по наставак меда, у просеку, уз прихрану и третман и наравно остављање чистог меда у плодишту зазимљени су по мом искуству безбедно а пчелар има корист. У том смислу, питање моје је упрошћено овако: могу ли друштва нормално јака (12) разројена на 15-17 донети на "добром" багрему по наставак меда за пчелара у просеку с РВ кошницом?
Хвала.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1390 poslato: Februar 07, 2017, 00:09:10 »

Имам једно питање. Постављам га овде, а модератори нека пребаце, ако треба, тамо где мисле да треба.

Ако неко има 15 друштава и жели да их умножи на 20 или 22 може ли то да уради пре главне багремове паше, рецимо непосредно након јабуке или уљане репице, а да не ослаби друштва за багремову пашу значајно. Досад сам разројавање радио након багрема и ту ми ништа није нејасно, читао сам помало о разројавању пре багрема али ми недостаје пракса, па вас искусније питам, вреди ли то или не?
Колико добијам а колико губим раним разројавањем. Циљ ми је да у багрем уђем с јаким друштвима, која ће донети меда и за мене. Може ли дакле то, и конкретно, може ли се изразити у бројкама добит или губитак?
Хвала!

Бог Ти помогао Миливоје!

Мислим да ти је колега Драган Нешковић одговорио на квалитетан начин и ја се слажем са таквим предлогом..

Значи ипак најекономичније је изједначити заједнице на пчелињаку и покушати ухватити то што нам природа понуди у багремовој паши.

После тога имаш мноштво опција разројавања..

Danas pregledao košnice. U prvu s jednim nastavkom dodao pogaču jer su pojele med. Ima legla. U drugoj sa dva nastavka(srednja) stavio pogaču prije ali je nisu jele jer imaju puno meda što se vidi na slici. U košnici ima puno legla. Stavio novine i zatvorio. U trećoj na dva nastavka stavio pogaču jer ima manje meda  tj u krajnjim ramovina nema meda uopšte. Predzadnji ram sa medom dodao uz leglo jer je pun meda i stavio ga do legla. Stavio pogaču, pokrio novinama i zatvorio. Već dva dana traje pročisni let i to intezivno.
E sad imao bih jedno pitanje. Kada se pregledaju donji nastavci da se vidi šta je u njima i šta se tu radi i kada.

Пријатељу Станићу, преглед доњих наставака најбоље је обавити приликом првог пролећног прегледа. Мада би све требало да буде записано још у току зазимљавања и после зимовања само прочитамо шта пише на крову кошнице...

Поздрав драгим пријатељима.. 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1391 poslato: Februar 07, 2017, 13:09:50 »
Хвала Драгане!

Циљ мог питања је врло животни, али то тренутно није битно. Зашто питам и какав одговор очекујем?
Нпр. у тзв. школи пчеларства сам чуо да се ројеви никако не селе на пашу, тј. ако смо их направили након багрема а идемо на рецимо, сунцокрет, ројеви ће остати на пчелињаку, јер кажу, могу да страдају, неће донети принос, који би нам користио, и сл. Ја нисам слушао ову препоруку, јер сам пре тога ризиковао и селио све ројеве. Само они су ми доносили по наставак меда. Друштва су друга ситуација. Ако човек рецимо крене с двадесет ројева на сунцокрет и она му донесу по наставак меда, у просеку, уз прихрану и третман и наравно остављање чистог меда у плодишту зазимљени су по мом искуству безбедно а пчелар има корист. У том смислу, питање моје је упрошћено овако: могу ли друштва нормално јака (12) разројена на 15-17 донети на "добром" багрему по наставак меда за пчелара у просеку с РВ кошницом? Хвала.
Колега Миливоје,

То што си чуо у школи пчеларства, суштински је у реду, и то је добар савет јер потиче из искуства колега. То је добра препорука, а како ће пчелар поступити у конкретном (свом) случају, то је само његова одлука. Сходно томе и последице те његове одлуке биће само његове, било позитивне, било негативне. Као што си и сам рекао, требао си да донесеш одлуку, и ти си је донео. Преузео си ризик, и то ти се исплатило. Богу хвала.

Навешћу ти свој пример у истој ситуацији, са супротним епилогом.
Наиме 2015. године ја сам вршио рано разројавање и направио од неких 39 друштава, 70 ројева. Ти ројеви током багремове паше те године, развијали су се страшно брзо и до поласка на сунцокрет сваки тај рој је имао по 8-9 рамова легла. Попут тебе и ја сам тада требао да донесем одлуку, да ли да те ројеве носим на сунцокрет да се тамо додатно развију, и да донесу себи зимницу, мед од њих ми није требао. Донео сам одлуку да их однесем на сунцокрет, и био сам свестан свог ризика такве своје одлуке.

Комплетан пчелињак сам одвезао на сунцокрет као данас, и спремао се да после два дана довезем наставке да урадим проширење тих ројева, јер су за 5-6 дана ти ројеви требали да буду са три пуна наставка пчела.
Производна друштва која сам одвезао на ту пашу, била су змајеви од кошница са дупке пуних 30 рамова пчела и у свакој кошници бар 12 рамова легла (толико је имала моја најслабија кошница) већина је била са 14 и 15 рамова легла. Када сам дошао после два дана, очекивао сам пчелињак који ради пуном паром, а затекао сам мук на пчелињаку. У производним друштвима пчелу сам имао само у плодишту, и ни једну једину пчелу у медиштима. Испред кошница није било мртвих пчела, у медиштима је било по пар рамова са нектаром, а пчела нигде.
Сви ројеви су тренутно пропали, и остали без излетница. Тотална катастрофа. Тог истог дана морао сам хитно да се вратим кући због неких дешавања, тако да сам од пчелињака дигао руке, и вратио се кући.
Тек после 4 дана могао сам да дођем до пчела. Епилог је следећи:
Сви ројеви су били уништени, тотална штета. Производна друштва су успела да се извуку, али само зато што су била изузетно јака, и због тога што су имала дупло више ројева поред себе, па су ишла у грабеж у моје ројеве и тако преживела тровање на сунцокрету.
За развој сваког тог роја потрошио сам по 10 кг. чистог багремовог меда, не рачунам стимулативну прихрану за њихов развој, матичњаке и матице које сам куповао. Само у чистом меду који сам њима дао, имао сам штету од 3290 евра, плус матице, матичњаци, мој рад, итд. Од тог тадашњег губитка, ни дан данас се нисам опоравио.
Видиш и то се дешава, а ово сам написао само да можеш да стекнеш реалну слику свега онога што нас пчеларе може задесити у раду. Пчеларство је високо ризичан посао, и наше одлуке могу нам донети много, али као што видиш, могу нам и однети много. Па сад како се и кад заломи. Некад овако, а некада онако. То је живот.

"У том смислу, питање моје је упрошћено овако: могу ли друштва нормално јака (12) разројена на 15-17 донети на "добром" багрему по наставак меда за пчелара у просеку с РВ кошницом?".

На то питање сам ти већ одговорио у предходној поруци. Ако се испуне потребни услови, могу донети знатно више од тог једног наставка за пчелара. И ово ти пишем из личног искуства.
Да ли се у твом случају ти потребни услови могу испунити, то је питање искључиво за тебе, и само ти можеш себи дати ваљан одговор. Ја ти од свег срца желим срећу, па шта год да решиш.

Поздрав

Van mreže Dragan Stanić

• Napredni član foruma
« Odgovor #1392 poslato: Februar 07, 2017, 15:53:09 »
Zapisao sam g. Vojo ovo prije zazimljavanja. Srednja košnica u donjem nastavku sam ostavio 7 ramova. Na njima je bilo samo meda i polu izgrađenog saća.Nije bilo legla.A gornji nastavka digao i u njemu je ovo što stoji gore na slici.

Druga košnica sa dva nastavka i dole i gore bilo i meda i legla tako ta prilikom uzimljavanja nisam ništa dirao oba bila ista i gore i dole i med ipuno legla.

Zato ja sada pitam šta bi sa prvom a šta sa drugom košnicom da radim u proljeće. Ona treća sa jednim nastavkom to znam.

• Član foruma
« Odgovor #1393 poslato: Februar 08, 2017, 01:50:33 »
Још једном хвала Драгане, на исцрпном одговору.
Жао ми је, имао си баш, баш, велику штету и то са најбољим стањем друштава и ројева. То је најтеже.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1394 poslato: Februar 08, 2017, 16:18:24 »
Interesuje me kada ce ljudi najzad videti da je suncokret u vecini slucajeva zatrovan a ako kazu - nije - to je u rangu price babe na Zelenom vencu kad je pitate jel prskano - a ona kaze ma kakvi mi to za nasu decu gajimo ...