Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616148 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1500 poslato: Decembar 23, 2017, 22:55:02 »
Да, Шоле је у праву... Код мене је џанарика цветала 18 фебруара на пчелињаку, на брду испод Саве док је у Н. Милошеву на пчелњаку цветала 19. марта... фебруара је имао 29 дана па је разлика у цветању била тачно 30 дана...

И меда има или врло мало има 2016/17 године

Поздрав драгим пријатељима... 

Ваљда и меда нема или га врло мало има... како сам само могао овако да напишем?  :o   не знам...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #1501 poslato: Decembar 26, 2017, 16:45:13 »
Sole,ako se vrate oni istreseni ramovi iz prvog nastavka,i podbace drustvu nazad posle par dana u prvi nastavak,hoce li  drustvo ostati gore?zbog perge koje ima dosta na tim ramovima,ili ih vratiti u prolece?

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1502 poslato: Decembar 26, 2017, 18:03:53 »
Знам зашто ме то питаш. Некада, док сам био млад пчелар, рамове са пергом нисам склањао. То је била последица текстова које сам читао и где су сви говорили о важности перге итд.

Времном сам увидео да пчеле ту пергу уопште не дирају (или је то занемарљиво). Дешава се да побуђа и тиме постаје потпуно бескорисна и штетна (можда и опасна).

Јуче сам свео једну седмицу на само један наставак који је крцат медом. Клубе је било у првом наставку и ту би и остало, јер већ припрема ћелије за залегање (легла није било, али било је током новембра, што се види по потрошеној храни). Да је ту започела легло, и ако јаче захлади, за седам дана би се „угасила“.

Иако знам да им перга у првом наставку неће користити "ухватио" сам себе како се двоумим неко време да на неки начин вратим тај наставак са рамовима (на начи на који си ти наумио – „охладе“ се рамови и након неког времена врати цео наставак). Ово не јемчи да ће се пчеле задржати у другом наставку ако су рамови прилично пуни хране. Једноставно, за легло је потребно више кисеоника и постоји велика могућност да се спусте ниже према лету и опет легло буде у првом наставку (опет оно „бинарно размишљање“ пчела сада је топло и оне се према тренутном стању управљају; свако ко тврди да пчеле „предвиде“ време у наредном периоду се бави врачањем – пчеле то не раде). Немојте по овом питању наседати на приче о феромону последњег изашлог легла - ствар је много једноставнија.

И ако се пчеле устале са клубетом у горњем наставку, доњи наставак је хладнији простор и мало шта оне ту траже. Обично се према лету крећу предњим (загрејаним) зидовима кошнице (зато су и помоћна лета вишље постављена предност нпр. округла лета). Ово можеш врло лако проверити ако се остави непоклопљен мед који оне преносе тек када у пролеће лепо отопли. Исто тако не чисте подњачу од угинулих пчела и отпадака, јер ту уопште не залазе.

Мој предлог је да те рамове ускладиштиш у наставку и одаљиш од тла (20-30 цм), обезбедиш од уласка мишева и пчела (збегом са металном мрежом, а доле је добро и да буде матична решетка). Стављаш у простор где има неке промаје.

Када обезбедиш од могућих штеточина и од влаге, користи тај наставак у пролеће.

Ако решиш да га подбациш током зиме (нешто касније када се клубе потпуно устали у другом наставку), видећеш да ће то стајати до пролећа и то много дуже него што претпостављаш (непотрошена перга и да чак и тада може побуђати када не очекујеш - продукција влаге при одгоју легла је већа и то се дешава када су пчеле нешто дуже онемогућене да излећу).

Да закључим, ја склањам наставак са мало хране и прилично перге ако је то доњи наставак, а ти реши како ти мислиш да је најбоље.

ПС

Надам се да некоме не смета што су моји одговори (уобичајено) дужи, јер ми је намера да објасним зашто тако треба. У супротном могао сам написати само последњу реченицу и ствар готова. Оне који се плаше више слова на једном месту, прогласе мајстором онога ко најкраће саопшти и мисле да су нешто научили - догодине питају исто. Покушавам да будем у складу са оним: Немој да ми даш рибу, него ме научи да пецам (ово је мудрост коју сам лично осмислио, а не неко далеко паметнији  :) :) :) :)) ).
« Poslednja izmena: Decembar 26, 2017, 18:34:57 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1503 poslato: Decembar 27, 2017, 20:48:02 »
A sada jedno ozbiljno pitanje.
Trenutno sam u fazi izrade većeg kontenera za pčele. Ideja je bila da na svakoj etaži mogu imati otvor na podnici i negdje na vrhu. Dali će tu danas-sutra biti nešto dvomatično ili ću sklanjati staru maticu preko snerglove daske na vrh ili preko mreže nije bitno. Prvo mi je bila ideja da iznad donjih zatvarača dižem kompletno cijelu bočnu stranicu, tako da mogu po potrebi imati pristup košnici po cijeloj visini. Tu se sada pojavljuje problem sa vjetrom i kontejner može dobiti krila (kao Red Bull) i da mi kod jačeg nevremena poleti. Onda sam odlučio da otvorim sam gornji dio bočne stranice u predjelu gdje će biti to gornje društvo. Dali leto na takvom (gornjem) društvu može biti i u vrhu nastavka i ako može dali će se pčele nenormalnije ponašati. Šošiću ovdje očekujem tvoj savjet jer koliko znam ti si najviše radio sa dvomatičnim društvima.

Kontejner ima svojih prednosti ali mu je mana što je prilično ograničen što se tiče ovakvih akrobacija. Ovim pokušavam premostiti ove nedostatke i olakšati si rad sa više društava.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1504 poslato: Decembar 28, 2017, 20:45:47 »
За двоматичне, где немаш приступ, било би битно да доње друштво има решетку. Мислим да би доње друштво „гурало“ ка горе, да споји гнезда и имао би расуло у кошници када узимаш мед.

Ако већ имаш водоравну раздвојну (Снелгроу – један од нас није добро написао, а можда и обојица :) ), имаш могућност да користиш појачавње доњег друштва преко лета, а на крају могу се затворити и сва лета на њој (када извршиш више усмеравања пчела) и да излазе на кружно лето.

Лето на врху наставка могу користити, али оно претходно је вероватно боље.

Што се тиче „крила“ контејнера, веријем да пчелари не користе „непропусни“ лим. Не знам како бих га другачије назвао, али се односни на пропусност ваздуха (можда и користе, кажем не знам). Могу се користити избијена испупчења-прорези. Хладовину имају и смањује се сила ветра. Наравно да би требало имати приличан број прореза. А да дижеш целе странице, не бих ја то радио. Осим ако страница није у виду жалузина и тиме се смањи удар ветра, али то је далеко скупље решење.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #1505 poslato: Decembar 28, 2017, 22:04:37 »
Nisam još sasvim načisto kako bi to trebalo izgledati ali kontejner je u fazi izrade pa moram dati neke dimenzije gdje i što (na slici kontejnera sam pofarbao crveno gdje bi bili ti gornji otvori). Htjeo bih da pčele imaju pristup gornjem dijelu košnice. U gornjem dijelu bih onda napravio stranice koje se mogu otvarati ako je potrebno. Još nisam na čisto i za medišta ali najvjerovatnije ću ići na veći broj PM, ali i taj broj može biti 2 ili 3 što znači da će varirati visina same košnice a samim time moram voditi računa o visini otvora u gornjoj zoni. Ako bih skinuo jedno PM onda bi morao imati leto na vrhu plodišta gornjeg društva pa neznam kako će se to odraziti na rad tog društva. Ne vjerujem da ću raditi stalno sa dvomatičnim društvima (možda neću nikako), ali bi mi bilo zgodno dole ostaviti svu izletnicu a gore dići staru maticu sa mladim leglom preko mreže da pčele ne mogu do nje. Moram još bolje proučiti i Sevićevu metodu...

Van mreže Tomislav Topalović

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Sibinj
« Odgovor #1506 poslato: Decembar 29, 2017, 09:04:33 »
Za otvaranje gornjeg dijela na kontejneru po meni su moguće dvije opcije - sa jednom otvaraš izvana, a sa drugom iznutra.
Prva je  da taj dio stranice izradiš od perforiranog lima (s rupama), tako da kad ga otvoriš izvana smanjiš otpor vjetra, ovako kako je Šošić rekao.
Druga varijanta koju sam imao prilike vidjeti kod jednog kolege je ta da u gornjem dijelu svake košnice imaš otvor od lima zaseban za svaku košnicu. Taj otvor (izgleda kao zastavica iza kotača automobila) stoji na malim šarnirima i otvara se prema unutra/gore. U tom slučaju gornji dio svake košnice otvaraš zasebno, odnosno ako imaš npr. 5 društava u dvomatičnom sistemu digneš otvore samo za tih pet, dok su ti ostali zatvoreni. Sa unutarnje strane kontejnera taj otvor drži nastavak koji je naslonjen na njega.
Pozdrav.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1507 poslato: Januar 08, 2018, 13:21:45 »
Želim čuti mišljenja starih asova... Desilo mi se prošle sezone greškom kod dvomatične pološke. Naime pregrada koja deli košnicu na dva nezavisna društva nije legla kako treba i naravno u jesen došlo je do spajanja i sve su prešle na jednu stranu. U proleće to društvo je bilo ubedljivo najjače... E sad ja razmišljam dali bi bilo dobro u toku sezone odraditi recimo peletov sistem i imati do jeseni dva društva u košnici a onda ih spojiti tj svesti na jednomatično?? Smanjili bi šansu da se izroje i zazimili jako društvo sa mladom maticom.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #1508 poslato: Januar 08, 2018, 13:37:09 »
Da ne otvaram temu...
Kolika je težina LR nastavka sa izgrađenim saćem?

Uzmite si nekih 10 polutamnih ramova te izracunajte prosjek da dobijete tezinu jednog okvira. Prosjek puta deset okvira plus nastavak i to je to..
Brojke koliko je nastavak sa sacem tezak normalno da variraju utjecaj vlage kolicina tamnog saca etc...
Vjerujem da ste se i sami sjetili ovog sto sam napisao, i to je dobar nacin da se dobije odgovor.
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #1509 poslato: Januar 08, 2018, 19:29:14 »
Prošle godine sam uzimio na 2 i pol nastavka a ove samo na jedan i pol pa mi sad nelagodno kad vidim vagu :)

P.S. Tomislave, na ovom forumu bi trebali biti neki prijateljski odnosi. Nema potrebe za persiranjem OSJEĆAM SE STARO :)

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #1510 poslato: Januar 09, 2018, 00:21:17 »
I mene je to mucilo prije, to koliko jos hrane ima u kosnici u zimi tocnije koliko je ima da je pceli dostupna, pa su me interesirale te brojke praznog saca. Sad na svakih 30 - 40 dana u zimi skicnem u kosnicu i pogledam onaj okvir s medom koji lezi kao pogaca.. dok je on tu nema zime. Mozda nema potrebe da i to radim ali me uvjek neka prpa.. i smtram da pcele ne uznemiravam previse time jer provjeru tih okvira radim kad bude 10 C i vise. A i proljece 2017. mi je pokazalo da su se pcele vrlo dobro razvijale a u zimi sam otvaro kosnice 4 puta svaku. Otvaram kosnicu samo kad znam unaprijed sta cu napraviti i to na brzinu.
Ante ok odsada smo na ti... jer sigurno nisi star... imas jos ohoho za druzit se sa pcelama i pcelarima. Svako dobro ... pozzz!
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #1511 poslato: Januar 29, 2018, 17:39:32 »
Imam jedno društvo kojem je očito stradala matica i ima nešto trutovskog legla. Koji bi bio najbolji način da saniram to društvo? Htjeo bih da iskoristim pčele koje su ostale, što ih duže ostavim ovako samo ću imati veću štetu a bojim se da bi moglo doći i do grabeži jer je vrijeme pretoplo za ovaj dio godine...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1512 poslato: Januar 29, 2018, 18:18:02 »
Није добро да их оставиш тако, не само због могуће грабежи (чак мислим да је грабеж не би средила, ако није до сада било покушаја), него је и разлог што су те пчеле стално узнемирене и може касније доћи до пролива по унутрашњости кошнице.

Имаш тему Када и како се спајају друштва...и поступи по наређењу :). Најбоље је да је поделиш на два друштва.

До пре пола сата сам делио једно помћно друштво у два суседна на тај начин. Остало ми друштво без матице па сам је пребацио у кошницу (ових помоћних имам и вишак).

ПС

Претпостављам да је код тебе матица постала трутуша. Код мене се види једно 10-15 јако добрих матичњака и из пуно њих је излежена матица (одавно). Али „посао“ није успео. "Усијала" је ћелије, али нема никаквог легла.

Van mreže Dobrica Vulićević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SELO GRČAC
« Odgovor #1513 poslato: Januar 29, 2018, 23:05:15 »
Imao bih jedno pitanje za kolegu Šošića : da li je 7-8 ramova legla u LR-u, maksimum za bagrem a da se verovatno društvo ne roji ; da li treba sklanjati ramove sa polenom u proleće i širiti leglo osnovom ; kako držati rojenje pod kontrolom ; rotirati ili ne rotirati nastavke i kada ; da li je jedan LR nastavak dovoljan za plodište. Sve ovo pitam, jer imam u vidu predavanje Gorana Tomića u Lazarevcu od 03.12.2014 ( negde od 60- og minuta ).

P.S.
 Inače, sve što Šošić napiše, čitam više puta sa ciljem da nešto naučim i usvojim.   

Van mreže Dobrica Vulićević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SELO GRČAC
« Odgovor #1514 poslato: Januar 29, 2018, 23:09:03 »
Ispravka, Predavanje je od 03. 12.2017
 https://www.youtube.com/watch?v=bVS_uMQ0qK