Знам зашто ме то питаш. Некада, док сам био млад пчелар, рамове са пергом нисам склањао. То је била последица текстова које сам читао и где су сви говорили о важности перге итд.
Времном сам увидео да пчеле ту пергу уопште не дирају (или је то занемарљиво). Дешава се да побуђа и тиме постаје потпуно бескорисна и штетна (можда и опасна).
Јуче сам свео једну седмицу на само један наставак који је крцат медом. Клубе је било у првом наставку и ту би и остало, јер већ припрема ћелије за залегање (легла није било, али било је током новембра, што се види по потрошеној храни). Да је ту започела легло, и ако јаче захлади, за седам дана би се „угасила“.
Иако знам да им перга у првом наставку неће користити "ухватио" сам себе како се двоумим неко време да на неки начин вратим тај наставак са рамовима (на начи на који си ти наумио – „охладе“ се рамови и након неког времена врати цео наставак). Ово не јемчи да ће се пчеле задржати у другом наставку ако су рамови прилично пуни хране. Једноставно, за легло је потребно више кисеоника и постоји велика могућност да се спусте ниже према лету и опет легло буде у првом наставку (опет оно „бинарно размишљање“ пчела сада је топло и оне се према тренутном стању управљају; свако ко тврди да пчеле „предвиде“ време у наредном периоду се бави врачањем – пчеле то не раде). Немојте по овом питању наседати на приче о феромону последњег изашлог легла - ствар је много једноставнија.
И ако се пчеле устале са клубетом у горњем наставку, доњи наставак је хладнији простор и мало шта оне ту траже. Обично се према лету крећу предњим (загрејаним) зидовима кошнице (зато су и помоћна лета вишље постављена предност нпр. округла лета). Ово можеш врло лако проверити ако се остави непоклопљен мед који оне преносе тек када у пролеће лепо отопли. Исто тако не чисте подњачу од угинулих пчела и отпадака, јер ту уопште не залазе.
Мој предлог је да те рамове ускладиштиш у наставку и одаљиш од тла (20-30 цм), обезбедиш од уласка мишева и пчела (збегом са металном мрежом, а доле је добро и да буде матична решетка). Стављаш у простор где има неке промаје.
Када обезбедиш од могућих штеточина и од влаге, користи тај наставак у пролеће.
Ако решиш да га подбациш током зиме (нешто касније када се клубе потпуно устали у другом наставку), видећеш да ће то стајати до пролећа и то много дуже него што претпостављаш (непотрошена перга и да чак и тада може побуђати када не очекујеш - продукција влаге при одгоју легла је већа и то се дешава када су пчеле нешто дуже онемогућене да излећу).
Да закључим, ја склањам наставак са мало хране и прилично перге ако је то доњи наставак, а ти реши како ти мислиш да је најбоље.
ПС
Надам се да некоме не смета што су
моји одговори (уобичајено) дужи, јер ми је намера да објасним зашто тако треба. У супротном могао сам написати само последњу реченицу и ствар готова. Оне који се плаше више слова на једном месту, прогласе мајстором онога ко најкраће саопшти и мисле да су нешто научили - догодине питају исто. Покушавам да будем у складу са оним: Немој да ми даш рибу, него ме научи да пецам (ово је мудрост коју сам лично осмислио, а не неко далеко паметнији

).