Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616130 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Novković Željko

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Zrenjanin
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1530 poslato: Mart 12, 2018, 14:19:25 »
Sole hvala jos jednom puno na strpljenju i detaljnom objasnjenju. Sve jasno... akcijacu ovih dana.
Bbbzzzzzzzzzzzzzzz........... 🏃‍♀️🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️....🐝🐝🐝🐝🐝

Van mreže Garic Dario

• Mladi član foruma
  • **
  • Pcelar pocetnik
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #1531 poslato: Mart 12, 2018, 16:05:26 »
Citat
U nove LR kosnice, prije nego nabavim rojeve, koje pripreme je potrebno da izvrsim?

Dario uvjek pretpostavi da na tvoje pitanje možda postoji odgovor na forumu pa prvo probaj da pretražiš teme uz pomoć pretrage prije nego postaviš pitanje. Ovo radi poštovanja prema kolegama koje su izdvojile vrijeme da odgovore na pitanja tako da ne moraju da se ponavljaju.

Pošto si početnik na početku, prvo se edukuj kroz forume i stručnu literaturu.
Odaberi dobru lokaciju za svoje košnice o čemu već postoje diskusije na forumu.
Obezbjedi postolja za košnice koja mogu biti i improvizovana ali moraju biti stabilna.
Nabavi košnice te ih propisno ofarbaj da ih zaštitiš kako bi trajale što duže.
Okvire ako nisu sastavljeni sastavi a bočne letvice okvira izbuši i užiči te se raspitaj kod mentora gdje možeš da nabaviš kvalitetne satne osnove koje ćeš propisno postaviti i utopiti na okvire.
Kada ovo sve završiš praktično si spreman za rojeve.
Probaj u međuvremenu što više teoretski da se potkuješ kako bi bio spreman kada nabaviš pčele.

Valjda nisam šta propustio.  :)

Pozdrav...

Hvala kolega...

Van mreže Milija bujisic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Aerodrom NT
« Odgovor #1532 poslato: Mart 20, 2018, 20:18:18 »
Kolege imam dva pitanja  ako neko moze da pomogne. Kada sigurno ima dovoljno trutova za  sparivanje matica npr. Mart početkom  aprila kraj aprila ili nema pravila i zašto se stimulativno ne prihranjuje sirup dok noćna temp ne bude iznad 12 da li je to opasno po zajednicu ili nema efekta ili pčele ne mogu da uzmu sirup . Pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1533 poslato: Mart 21, 2018, 18:13:06 »
Прихрана сирупом када пчеле не могу излетати није добра (приликом захлађења). Може се сматрати да су пчеле у клубету и да је проветравање кошнице слабије. Да би се прерадио сируп, потребна је јака активност пчела које вентлирају.

Давно, раније када сам био почетник, био је текст у Пчелару о зимском прихрањивању сирупом. Нажалост, без додатних објашњења, односно слабо разрађен поступак у свим условима (вероватно је аутор уради пар пута, пчеле су сутрадан могле излетати и није дао све податке који би били вредни). На основу тога сам радио на исти начин (пробуше се поклопци тегле иглом и ставе преко прекривача – поклопне даске или најлона који имају отвор где се тегла постави). Резултати у били поражавајући много пчела је било са отеченим трбухом и то је тако било данима. Чак је и сируп слабије одношен и појавила се плесан по зидовима тегли (ии плесан или нека врста алги, нисам сигуран :) ).

Закључак би био да при дужем захлађењу (слабијем од овога, али таквом да пчеле не могу излетати), прихрана сирупом није добра. Уз то, стимулација без полена је бесмислена.

Наравно да није све црно-бело. Постоји оправданост са прихраном малим количинама сирупа у сличним условима. То је онда када је претходило обилно уношење полена, када има прилично легла и постоји потреба за водом. Тада мала количина сирупа (рецимо од 0,1 л) може бити повољност. При недостатку воде, а при обилној исхрани поленом, појави се „мајска болест“. То би било по неком „званичном“ ставу који можемо свуда чути и прочитати. У некој мери сумњам у ово, јер пчеле се морају испразнити када се обилно хране поленом и мислим да није само недостатак воде пресудан (подвукао бих да је ово лични став и да га не можете често чути – односно, не често него вероватно никада). Али у сваком слуају мала количина сирупа неће нанети штете и мислим да може бити корисна. Наравно не сируп када пада снег, као сада :).

Пре свега би течност из сирупа била повољност за легло.

ПС

О овоме сам негде писао, а нешто мало и у овој поруци.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #1534 poslato: Mart 26, 2018, 21:52:27 »
Pozdrav kolege pcelari. Potrebna mi je vasa pomoc. Dakle, imam tri drustva koja su lepo izasla iz zime sa obilje hrane u njima. Trenutno su zdrava ( pregledana oko 15.03.2018.) i imali su tada po dva, tri rama otvorenog legla. Pri pregledu preprskana nozevojem... U sustini, ja bih ove godine da ih razrojim. U stvari da od te tri napravim jos tri( znam da mogu vise ali...). Stanje je takvo da nemam bagrem i nemam bas ni vremena za selidbu( zbog glavnog posla od koga zivim), ali imam nesto malina u okolini i suncokret kao glavnu pasu. Posto i ove godine preuzimam od g. Voje tri roja bice mi sasvim dosta za ovu godinu. Dakle kad, kako i zasto tako? Hvala unapred.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1535 poslato: Mart 26, 2018, 22:16:40 »
Пријатељу Вељане,
најбоље би било развити заједнице на 12-13 рамова легла и тада изабрати неки од начина разројавања. Затим издвојити један део пчела, хране и легла и направити одгајивачко друштво које треба да однесемо на 4-5 километара даље (ваздушне линије).
Када се излегу матице, изврши селекција матица, парење и након што се у заједници појави квалитетно затворено легло можемо појачати нову заједницу додајући легло и пчеле из заједница са основног пчелињака.

Неке од матичњака можемо искористити и пре изласка прве матице а приликом формирања нових нуклеуза.

После се постепено опет појачавањем леглом и пчелама могу изједначити заједнице са основним заједницама на основном пчелињаку...

Поздрав драгим пријатељима... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Napredni član foruma
« Odgovor #1536 poslato: Mart 26, 2018, 22:43:38 »
Uhhhh. Cini mi se da je ovo komplikovano jos uvek za mene. U stvari, ja sam mislio uraditi neku vrstu pelletta pre suncokreta. Samo ne znam kad bih to tacno odradio da li krajem maja, pocetkom juna ili...? I mislio sam pored zatvorenog legla kada drustvo dostigne 12-13 ramova legla, prebaciti u gornji nastavak i ram sa najmladjim leglom kako bi sebi proizvele kakvu takvu maticu. Sve to zbog prirode posla kojim se bavim i naravno nedostatak znanja same biologije pcela. Nadam se da bi ti rojevi uspeli sebi obezbediti zimnicu na suncokretu i bezbedno prezimeli. Naravno interesuju me i tudja misljenja pa sam i zato postavio pitanje, a i da malo pobegnemo od politickih tema ;) ;D .
Пријатељу Вељане,
најбоље би било развити заједнице на 12-13 рамова легла и тада изабрати неки од начина разројавања. Затим издвојити један део пчела, хране и легла и направити одгајивачко друштво које треба да однесемо на 4-5 километара даље (ваздушне линије).
Када се излегу матице, изврши селекција матица, парење и након што се у заједници појави квалитетно затворено легло можемо појачати нову заједницу додајући легло и пчеле из заједница са основног пчелињака.

Неке од матичњака можемо искористити и пре изласка прве матице а приликом формирања нових нуклеуза.

После се постепено опет појачавањем леглом и пчелама могу изједначити заједнице са основним заједницама на основном пчелињаку...

Ps. Citat je trebao ici pre, ali kucam sa telefona pa to ide malo drugacije. ;)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1537 poslato: Mart 26, 2018, 22:52:25 »
Надам се да ће се јавити још неко од колега да изнесе своје мишљење и свој начин рада.

Да, добро је да мало побегнемо од политике... Управо је "потера" на првом. Заправо сам крај емисије..  ;)

Поздрав.... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1538 poslato: Mart 26, 2018, 23:36:33 »
Ja sam mislio ovako, posto nam je plodiste na dva nastavka, stavim MR recimo nedelju dana pre pocetka bagrema izmedju njih i kada pocne bagrem, tamo gde je matica, izvadim svo leglo sem dva rama i  maticom, dopunim sa SO ogranicim MR  i to mi je plodiste u bagremu. Iznad ide medisni nastavak i kao treci , onaj nastavak iz kog nisam dirao leglo a vec je svo zatvoreno i pred izlazak. oduzeto leglo ide u nastavak i tako iz par kosnica spojim svo leglo sa pcelama na tim ramovima u recimo dva nastavka, kao posebnu kosnicu.. U toj sabirnoj kosnici, petog dana porusim sve zatvorene maticnjake i ostavim samo lepe i otvorene. Nakon tri dana , dolazim i uzimam po par ramova na kojima ostavim po dva maticnjaka, pcelama i leglom i formiram nukleuse, koje odnesem na drugo mesto. Kada metice pronesu, vratim ih na stacionar..Neko ce reci da su ovo prisilne matice, ali ja mislim da ove matice odgajane u takvoj kosnici, sa puno mladog legla i obilno hranjene, moraju i jesu dobre.. Tu sabirnu kosnicu, nakon formiranja i pre rusenja zatvorenih maticnjaka, obilno hraniti, dok ne dobije svoje izletnice.. Evo Vojo i bas bi voleo da cujem sta mislis..

• Napredni član foruma
« Odgovor #1539 poslato: Mart 26, 2018, 23:57:08 »
 Zorane, ako sam dobro shvatio Vama ce matice odgajati drustvo koje je zbirno rojeno tj. Od svakog drustva uzet materijal i napravljeno extra jako drustvo koje ce sebi odgajati maticu-ce. Koliko sam ja citao tako nesto nece da valja. Zbog lose strukture pcela u toj kosnici bice i lose matice bez obzira kako su hranjene larve. Ili  ipak nisam dobro razumeo?
Ps. Vidim da je prvenstveno Voji postavljeno pitanje, ali eto i ja preslisavam javno sebe jer sam pocetnik. Nadam se da ne zamerate.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1540 poslato: Mart 27, 2018, 00:29:52 »
Ja sam mislio ovako, posto nam je plodiste na dva nastavka, stavim MR recimo nedelju dana pre pocetka bagrema izmedju njih i kada pocne bagrem, tamo gde je matica, izvadim svo leglo sem dva rama i  maticom, dopunim sa SO ogranicim MR  i to mi je plodiste u bagremu. Iznad ide medisni nastavak i kao treci , onaj nastavak iz kog nisam dirao leglo a vec je svo zatvoreno i pred izlazak. oduzeto leglo ide u nastavak i tako iz par kosnica spojim svo leglo sa pcelama na tim ramovima u recimo dva nastavka, kao posebnu kosnicu.. U toj sabirnoj kosnici, petog dana porusim sve zatvorene maticnjake i ostavim samo lepe i otvorene. Nakon tri dana , dolazim i uzimam po par ramova na kojima ostavim po dva maticnjaka, pcelama i leglom i formiram nukleuse, koje odnesem na drugo mesto. Kada metice pronesu, vratim ih na stacionar..Neko ce reci da su ovo prisilne matice, ali ja mislim da ove matice odgajane u takvoj kosnici, sa puno mladog legla i obilno hranjene, moraju i jesu dobre.. Tu sabirnu kosnicu, nakon formiranja i pre rusenja zatvorenih maticnjaka, obilno hraniti, dok ne dobije svoje izletnice.. Evo Vojo i bas bi voleo da cujem sta mislis..
Зоко пријатељу,
Мени се ово уопште не свиђа.
Прво и основно то ( формирање нових заједница) се не ради пред саму пашу јер се умањује снага заједнице.
Друга ствар је што се одузимањем свог легла осим она два три рама значајно умањује количина младих пчела које треба да се излегу пред пашу и у првом делу паше а које треба да учествују у багремовом медобрању. Морамо имати у виду да од количине младих пчела зависи степен искористљивости багремове паше када заједници не треба више од 20-30% излетница али јој зато треба огромна количина младих пчела. Значи, свако умањење легла на десетак дана пред пашу пчелињој заједници умањује могућност искоришћења паше.

Осим тога овде ( у збирним друштвима-како је описано)  би се произвеле матице лошег квалитета. Обилно храњење ових сабирних заједница не би ништа помогло...

Три века испред света...

« Odgovor #1541 poslato: Mart 27, 2018, 00:39:09 »
Ma slobodno sa mnom na Ti majkane.. Ne, to drustvo ce odgajati maticnjake, do momenta izdvajanja istih na ramovima u nove nukleuse ili oplodnjake. Zasto je losa stuktura, kada se izletnice vrate u svoje kosnice u toj zbirnoj kosnici, ostaje masa mladih pcela sa puno legla u svim stadijumima, nakon par dana to drustvo uz obilnu prihranu dobije svoje izletnice a u medjuvremenu je povuklo svoje maticnjake, zatvorene si porusio petog dana i dobio maticnjake izvucene na najmladjim larvama , odgajane u masi mladih pcela..Mislim da su to odlicni maticnjaci.

« Odgovor #1542 poslato: Mart 27, 2018, 00:41:28 »
Citao sam Hunjadija Vojo i to nesto me potaklo na ovakvo razmisljanje, naravno to bi bile jake zajednice, koje bi mozda i pojacao leglom pre toga..

Vojo, a sta bi bilo kada bi prilikom standardnog rada sa RV kosnicama, prilikom ogranicenja oduzeo jedan ram sa leglom iz vise drustava i tako napravio nukleus, koji bi odneo van stacionara i on povukao maticnjake, koje bi koristio za oplodnjake. Ja mislim da bi to bile odlicne matice. To bi bili slicni maticnjaci kao iz onog nacina udesetrostrucenja .

Metoda petog dana se zasniva na obezmaticenju drustva i koriscenja maticnjaka tako odgajanih, naravno , petog dana smo porusili sve maticnjake....

Mora da postoji nacin dobijanja svojih matica , bez presadjivanja..

Van mreže Petkoski Ilija

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: s.Manastir - Mariovo opstina Prilep 580 m. n.v.
« Odgovor #1543 poslato: Mart 27, 2018, 14:28:29 »
Vojo i druge kolege , a sta bi bilo kada bi prilikom standardnog rada sa RV kosnicama, prilikom ogranicenja matica bi bila ogranicena na trekji nastavak sa mrezom ,otvorenom leto sa zadene strane sve izletnice bi se vratile napred i bi pojacale osnovno drustvo. Konkretno sada bi imali sledekju situaciju:
Prvi nastavak 5 rama sa leglom od koji jedan sa mladom leglom + 1 perga 1 med i 1 ram sa  satne + 2 izgradjeni rama  ,
 posle 5 dana porusiti maticnjake ostaviti 2 najbolja
 vtori nastavak 5 rama sa leglom svi sa zatvorenom  leglo + 1 perga +1 med   i 1 ram sa  satne + 2 izgradjeni rama  , pa resetka sa mrezom
 trekji nastavak 3 rama sa leglom na koji e i matca + 1 perga 1 med +3 satne + 2 izgradjeni rama . Sta bi dobili na ovaj nacin: izbegli roj na grani mladu maticu u  prvom nastavku drugi sprat puni med , a u terkji nastavak  stara matica jos slobodno radi u slucaju da ne bi izasla nova matica. Posle toga bi mogli napraviti roj sa starom maticom na novu lokaciju izletnice bi se ponovo vratili na staru lokaciju i drustvo bi bilo spremno za naredni pasu sa mladu maticu

« Odgovor #1544 poslato: Mart 27, 2018, 16:13:48 »
Probao sam ja kolega i nije uspelo na taj nacin, ne znam zasto, negde sam verovatno pogresio..Ali je uspelo na sl . nacin. Deset dana pre pocetka bagrema sam maticnom resetkom , bez leta ogranicio maticu u gornjem, trecem nastavku sa pet ramova uglavnom zatvorenog legla, ispod maticne u srednji nastavak sam spustio svo ostalo leglo i ostavio da pcele preko maticne resetke izlaze samo na donje leto. Osmog dana sam sklonio gornje plodiste i u srednjem nastavku porusio sve maticnjake sem dva najbolja koja sam ostavio. Tada sam umesto maticne resetke , postavio zamrezen okvir sa otvorenim letom  napred, sve stere pcele su se vratile na donje leto u ona dva donja nastavka sa maticnjacima, plus mlada pcela koja je izlazila u bagremu. Kod matice u gornjem nastavku su ostale samo mlade pcele, koje su brzo postale izletnice, nakon bagrema sam u donjim nastavcima nasao mladu maticu koja je pronela i nastavke sa medom koje su pcele donele. Nakon toga mozes da radis sta hoces, da spojis ta dva dustva oduzimanjem stare matice, da odvojis drustva, da slozis jednu jaku kosnicu sa mladom maticom za narednu pasu a od drugog  ponovo razvijes nukleus.To je moje iskusto sa ovim nacinom rada, posto Poloskama radim po Belcicu i ovo je neki njegov sistem rada sa nastavljacama.. S tim da mozes osmog dana porusiti sve maticnjake i tako uci u pasu, ovaj sistem donosi med i za to je predvidjen, bez izvodjenja mlade matice. Narocito kod slabijih pasa i kada podbace, na ovaj nacin, uvek ima meda ali bez izvodjenja mlade matice. Zasto, pa zato sto su pcele u donja dva nastavka , gde su sve izletnice i mlade pcele koje su izasle u toku bagrema, lisene odgajanja legla i okrenute donosenju meda. Probaj jednu i videces.
 Da ne zaboravim, ako radis na med, bez maticnjaka, ogranici je dvadeset dana pre bagrema, tako si siguran da se svo leglo iz drugog nastavka izvalilo..Prilikom ogranicenja do legla u oba nastavka stavi po dve- tri SO. Usput si resio i rojenje, matica u gornjem nastavku nema pcele da je povedu na granu a pcele u donjim nemaju maticu.