Autor Tema: Najlepši pčelinjak u 2011. godini-Branko Obranovic  (Pročitano 14338 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Branko Obranovic

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 513
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
Odg: Najlepši pčelinjak u 2011. godini-Branko Obranovic
« Odgovor #15 poslato: Januar 14, 2012, 18:59:37 »
VRSTE KOŠNICA NA NAŠEM PČELARSTVU

Sada pčelarimo sa 32 AŽ, 6 GJ i 2 RV košnice. Pašni teritorij je izvanredan kad je idealno vreme. Paša je od prolječa kad počne : Crnjuša (Erica carnea), LESKA (Corylus avellana), Trnjina (Prunus spinosa), Trešnja ( Prunus avium ) DREN (Cornus mas),  Iva (Salix caprea), Lipa (Tilia), Topokrpi javor / Javor gluhač / (Acer optusatum) , Smrča ( (Picea abies), Divlja trešnja (Cerasus avium), Glog (Crataegus oxyacantha), Divlja kupina (Rubus caesius), Malina (Rubus idaeus) Jela (Abies)…….pa do septembra kad procvata Bršljan (Hedera helix)
Na žalost kod nas nema kestanja i bagrema. Pošto imam prevozno prokolico za 12 košnica ponekad odpeljem na pašo u Belo krajino, gde ima i kestanja i bagrema.


Kontrolna košnica za dnevni donos meda je AŽ izvedba.


RV in GJ košnice.

Van mreže Branko Obranovic

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 513
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
Odg: Najlepši pčelinjak u 2011. godini-Branko Obranovic
« Odgovor #16 poslato: Januar 15, 2012, 09:21:52 »
PREVOZI I PAŠE


Na kestanjevi paši u Semiču. Semič je mali gradič u Beli Krajini gde se svake godine krajem leta organizira međunarodno ocenjivanje meda. Na natjecanju je do 500 uzorka meda.
Iz tog natjecanja imam nekoliko zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja.


Na lipovi paši u okolini Kočevja.
Kočevsko - Ribniško područje je znano po kvalitetnom lipovom medu.


Sve je spremno za prevoz na novo područje


Zimski odmor pod dubokim snegom


Van mreže Branko Obranovic

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 513
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
Odg: Najlepši pčelinjak u 2011. godini-Branko Obranovic
« Odgovor #17 poslato: Januar 17, 2012, 17:38:44 »
MED SA SOKOM CRVENE CIKLE

Ovim članko pčelarstvo MA-JA želi vam prikazati kako smo došli na našem prodajnom pultu do novog proizvoda za koga se interesuju stariji ljudi koji su preboleli težke bolesti i oni koji žele poboljšati krvno sliko.
Taj proizvod smo počeli proizvajati 2002 godine. Tip košnice i kojem pčele iz šumskog meda izmešanog sa soka crvene cikle u odnosu 9:1 je GJ (Gerstrung Jurkovič).
Za sve koji bi željeli, da izradite taj za tržište zdrav i zanimljiv proizvod je pravi čas da početkom maja posejete u zemlju na kojoj niste više godina pre te setve gnojili sa umetnim đubrivom crveno ciklo. Cikla za nekoliko dana izađe. Potrebno joj je dovoljno vlage kad nema kiše. Na gredi se nesme upotrebljavat hemijska sredstva. Kad je cikla pregusta jo treba ponekad preredit. Kad dozori jo populimo dobro operemo u nekoliko voda, da bude čista. Porežemo lišče, naseckamo na parčeta i u aparatu za dobivanje soka izcedimo sok kojeg moramo toliko koliko ga je previše za upotrebu shraniti u zamrzivaču, da duboko zamrzne. Iz zamrzivača uzmezo samo toliko soka koliko ga upotrebimo za nedeljno upotrebu.
Za upotrebo priporočam, da uzmete najbolji med, jer je to vrhunski proizvod. Kad 9 dela meda i 1 dio soka cikle dobro izmešate ga stavite u pojilicu u košnici da ga pčele prerade i ga sahrane u saču. Po približno 20 dana prestanete sa krmljenjem, počekajte sedam dana da med sazrije u saču, pokupite puno sače i iztočite. Ja to mešavino odmah stavljam u tegle gde čeka do upotrebe.
Priporočam, da za preradu tog proizvoda upotrebite najjača društva.

Nekoliko fotografija iz tog procesa: