Autor Tema: MLIN ZA SECER  (Pročitano 5648 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 401
  • Starost: 43
  • Mesto prebivališta: Sombor
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: MLIN ZA SECER
« Odgovor #15 poslato: Januar 05, 2014, 15:58:34 »
Naravno da je za veći pčelinjak potrebna veća brzina mlevenja ( zbog potrebne količine) ali velepčelari obično kupe namenski mlin a mi mali se snalazimo i improvizujemo ;) ...(mislim da krupara može da odradi 50-100 kg na sat, u zavisnosti od finoće sita)
 Zahtev za finijim šećerom dolazio je od kolege koji se žalio da mu kristali šećera prave zanoktice ženi kad mesi pogaču pa smo išli na sitniji prah i sporije mlevenje, a sve zbog negovanih ruku...Merak cenu nema 8) .



Inače, jedan prijatelj mi ima fabričicu keksa pa mu je bio potreban mlin za šećer određene finoće a manjeg kapaciteta (industrijski mu bio prevelik i preskup, a ovi priručni nedovoljno fini). Na kraju je  našao nekog majstora koji mu je napravio jedan mlin čekićar koji je zadovoljavao sve potrebe samo mu se malo greje ležaj u radu (reče majstor da se nabaci vlažna krpa, a posle par mlevenja više se neće grajati i tako je bilo...)...

Na mreži Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 958
  • Mesto prebivališta: Mala Moštanica
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: MLIN ZA SECER
« Odgovor #16 poslato: Januar 05, 2014, 17:48:41 »
Kada se ručno mesi, ta razlika u krupnoći mlevenih kristala nije presudna.

Problem je osobina zamešene mase, koja ne stvara zanoktice, već razdvaja tkivo i nokat. A to je bolno.

To zna samo ko je i sam mesio pogače. Nemaju veze negovane ruke sa tim. Mešenje pogača je naporan posao, ako se radi o većoj količini i ako se radi ručno.
„Ranićemo u orašje da gledamo voće u dolu, da vidimo cvati li vinova loza, pupi li nar“

Van mreže sinisa nesic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 1
  • Mesto prebivališta: Stubica Paracin
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Stubica
Odg: MLIN ZA SECER
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 17, 2014, 20:47:11 »
poštovane kolege dali neko zna može li se napraviti mlin sa  par valjaka