Autor Tema: Ram Rodne Voje  (Pročitano 115538 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Ram Rodne Voje
« Odgovor #45 poslato: Februar 04, 2012, 20:44:37 »
Kod vertikalnog zicenja ramova nema opasnosti od srozavanja saca i nema potrebe za izradu nuta i zalivanja voskom satne osnove.  8)

Никола, ту си у праву.

Поздрав.

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #46 poslato: Februar 13, 2012, 09:43:25 »
U jednom od predhodnih obraćanja gospodin Voja kaže da od satonoše do bočne ivice falca ostaje po 2 mm sa obe strane. Ja mislim da sa ovim dimenzijama rama i nastavaka može da ima samo po 1 mm razmaka sa obe strane.
U nedoumici sam da li treba 1 mm ili 2 mm ?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #47 poslato: Februar 13, 2012, 16:50:53 »
Kolega Gorane,
U pravu ste što se dimenzija tiče.
Ako se rade satonoše od 392 mm onda ostaje po 1 mm a ako imate satonoše od 390mm onda vam ostaje po 2mm razlike. Na nekim mestima sam navodio da se mogu koristiti i satonoše od 390mm ali je bolje ako su satonoše dužine 392mm.

Pozdrav iz Novog Miloševa......
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže bojan martinovic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #48 poslato: Mart 28, 2012, 12:31:03 »
Ja bih ovde kod konstrukcije RV-rama dodao jedan detalj, poboljšanje
Na satonoši je potrebno uraditi vertikalni utor-žljeb. Mesto gde se spajaju satonoša i bočna letvica.

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #49 poslato: Mart 28, 2012, 12:52:26 »
da,slažem se...svi moji ramovi su tako urađeni.

pozz

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #50 poslato: Mart 28, 2012, 18:33:05 »
Ja bih ovde kod konstrukcije RV-rama dodao jedan detalj, poboljšanje
Na satonoši je potrebno uraditi vertikalni utor-žljeb. Mesto gde se spajaju satonoša i bočna letvica.

Hvala Bojane,
Ovo je dobar predlog i biće to dobro poboljšanje.

Već koju godinu teram stolare da na satonošama urade upravo  ovakve žlebove, radi lakšeg kovanja i preciznijeg položaja bočnih letvica, ali me nisu slušali. Lakše im je bilo da rade bez žleba.

Pre desetak dana dogovorio sam sa jednim novim stolarom da u sledećoj seriji košnica to jest seriji koja je već započeta urade upravo ovakve ramove kao što si postavio na slikama.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Bubo Lazarov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: makedonija
« Odgovor #51 poslato: April 15, 2012, 13:59:59 »
zdravo kolegi
ja sam nov clan vaseg foruma pocela da me interesuje ova kosnica i nadam se ova godina da cu da naselim nekoliko RV kosnica
interesuje me dali na gorna letvica -satonosa ima zleb ozdola za satnu osnovi

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #52 poslato: April 15, 2012, 14:50:52 »
zdravo kolegi
ja sam nov clan vaseg foruma pocela da me interesuje ova kosnica i nadam se ova godina da cu da naselim nekoliko RV kosnica
interesuje me dali na gorna letvica -satonosa ima zleb ozdola za satnu osnovi

Neka Vam je srećan početak kolega Bubo!
Ovde imate dosta toga napisanog oko RV košnica i pčelarenju sa njima. A Vi slobodno pitajte sve što Vam nije jasno.
Na satonoši nema nikakvog žleba za satne osnove. Bitno je da je prva žica postavljena na 20mm od satonoše i da se prilikom utapanja satne osnove pazi da satna osnova dodiruje do satonoše.

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Bojan Jovanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
« Odgovor #53 poslato: April 20, 2012, 12:35:19 »
Mogu li se naruciti samo ramovi kod nekog od proizvodjaca RV kosnica.Oni se lako mogu poslati postom ako nisu sklopljeni jer ih moze svako lako sklopiti u svojoj radionic.Dok je izrada svih delova za ram RV veoma teska bez preciznog stolarskog alata jer treba ispostovati sve navedene dimenzije konstruktora VOJE.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #54 poslato: April 20, 2012, 22:15:23 »
Mogu li se naruciti samo ramovi kod nekog od proizvodjaca RV kosnica.Oni se lako mogu poslati postom ako nisu sklopljeni jer ih moze svako lako sklopiti u svojoj radionic.Dok je izrada svih delova za ram RV veoma teska bez preciznog stolarskog alata jer treba ispostovati sve navedene dimenzije konstruktora VOJE.
Bojane, mogu se naručiti i sami ramovi. RV ramove šaljemo na adresu pčelara.
Javi mi se na PP i sve ćemo da rešimo na najprihvatljiviji način.

Ako tii je povoljnije radi transporta pošiljke do KiM. i ako imaš nekog stolara u blizini možeš skinuti nacrte rama i odneti majstoru pa napravi sebi koliko ti treba a ako nemaš majstora onda se čujemo na PP.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Bojan Jovanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
« Odgovor #55 poslato: April 21, 2012, 18:24:52 »
Vojo hvala na odgovoru svako dobro.Pozdrav sa KOSOVA I METOHIJE.

Van mreže Bubo Lazarov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: makedonija
« Odgovor #56 poslato: April 22, 2012, 16:26:14 »
hala na brzog odgovora kolega vojo i nadam se da u buduce cu da sve pcele prebacim i rv kosnice

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci
« Odgovor #57 poslato: Mart 22, 2013, 15:23:52 »
Postovane kolege  koja je debljina daske kada se reze lipov trupac na pilani radi sto manjeg otpada kasnije pri izradi ramova
3cm, 4cm,5cm ili treba deblje

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #58 poslato: Mart 22, 2013, 18:00:25 »
Postovane kolege  koja je debljina daske kada se reze lipov trupac na pilani radi sto manjeg otpada kasnije pri izradi ramova

Za satonoše i donje letvice dosta je 27 mm što je za dasku od col-a a za bočne letvice treba 40 mm pošto je širina bočne hofmanove letvice 35 mm.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #59 poslato: Mart 22, 2013, 20:50:56 »

Za satonoše i donje letvice dosta je 27 mm što je za dasku od col-a a za bočne letvice treba 40 mm pošto je širina bočne hofmanove letvice 35 mm.

Nikola, dosta je za satonoše 27 mm ako se reže iz suvog komada grede ili nekog drugog suvog drveta.

Ako se reže na primer lipov sirov trupac u daske za satonoše, tada ne bi smeli rezati ispod 32-33mm jer se daske sasuše na oko 27-28mm. A posle abriktovanja i dihtovanja to jest obrade dasaka sa obe strane treba da ostane 25mm.
Za donje letvice treba iseći daske na oko 27mm tako da kad se osuše ne smeju biti ispod 22-23mm a posle obrade da ostanu na 20mm.

Za bočne stranice sirove trupce treba iseći na oko 43-44mm da bi posle sušenja daske ostale na oko 37-38mm.

Pozdrav svima....

Три века испред света...