Autor Tema: Ram Rodne Voje  (Pročitano 115598 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Ram Rodne Voje
« Odgovor #135 poslato: Decembar 10, 2017, 19:53:37 »
Да, наравно. Рам за армирано саће је измењене конструкције. И сатоноша има измене.

ПС

Нисам био јасан, па додајем: није доња летвица просечена, већ су то две летвице мањег промера.
« Poslednja izmena: Decembar 10, 2017, 20:24:34 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #136 poslato: Decembar 13, 2017, 13:29:57 »
Pored izmene rama, i osnova ima malo drugačije dimenzije.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #137 poslato: Decembar 13, 2017, 13:46:44 »
Ako se donja letvica sastoji od dve letvice koje čine žljeb u koji se uvlači osnova, da li se onda dešava da se osnova u donjim delovima iskrivi? Jer znamo da se to dešava kad se osnova kod klasičnog rama ukroji skroz do donje letvice i ne ostavi se onih 1-2cm praznog dela bez osnove do donje letvice.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #138 poslato: Decembar 13, 2017, 13:50:03 »
Колеге, ако имате поставите слике армираних основа у рамовима и начин рада, јер ми је то непозната техника.
Поздрав свима

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #139 poslato: Decembar 13, 2017, 15:27:10 »
Ako se donja letvica sastoji od dve letvice koje čine žljeb u koji se uvlači osnova, da li se onda dešava da se osnova u donjim delovima iskrivi? Jer znamo da se to dešava kad se osnova kod klasičnog rama ukroji skroz do donje letvice i ne ostavi se onih 1-2cm praznog dela bez osnove do donje letvice.
Ne iskrivi se jer na satonoši je učvršćena a između donjih letvica je labava, tako da može da diše dok pčele ne izgrade saće a onda je čvrsta i ne dolazi do krivljenja, pod uslovom da SO je izrađena od voska. Što ima više parafina u SO, veća je šansa da dođe do krivljenja a i žica tu odigrava značajnu ulogu. Ne radim tako ali sam video tako užičene ramove.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #140 poslato: Decembar 13, 2017, 17:24:07 »

Може да  се искриви и то по целој висини, тако да цео рам буде испупчен на једну страну. Криви се када не изграде рам и када дуго стоји у кошници по топлом времену. Тада дође и до "таласања" између усправних жица. До вертикалног кривљења и испупчења целе основе долази и при хладнијем времену, ако друштво нема снаге да изгради целу основу.

Када рам стоји дуже у кошници а основа буде неизграђена, пчеле залепе прополисом за обе летвице и губи се ефекат слободног положаја између летвица (основа више не виси између летвица), тако да су деформације могуће. Али и ту нема истезања које би омогућило градњу трутовских ћелија (или већих прелазних ћелија). Такође, при дну нема оног кривљења основе у облику латинишног слова „s“ по попречном пресеку.

Треба додавати онолико основа колико пчеле могу изградити. Изузетак су рамови које нећете користити за плодиште и то саће се може користити више година за медишта, с тим што се чува преко зиме у повољним хигијенским условима. Тада се може ставити више рамова са основама, али не ставља се слабићима оно што им не "следује" (не само што неће градити основе и допринети деформацији основа, веч ће и "грицкати" основе и правити неке рупе).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #141 poslato: Decembar 13, 2017, 17:31:26 »
pozdrav drustvo pratim ovu temu

Ne bi bilo lose ako neko ima sliku RV Rama za armirane osnove cisto da vidimo kako to izgleda ...razmisljao sam da napravim alat za armiranje osnova ali me buni postavljanje na RV ram
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Ranko Mačinkovič

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Nožičko i Ilićani opština Srbac
« Odgovor #142 poslato: Decembar 13, 2017, 17:36:44 »
Meni je ramove za RV radio profesionalni stolar koji se bavi izradom košnica i to po dimenzijama koje je Vojo ranije  dao i veoma su kvalitetno urađeni od lipe. Međutim kod mene se javlja problem kako ram sastaviti da bude čvrst, da se satonoša ne izvlači prilikom pregleda društava, naročito u proljeće kad su čvrsto zalijepljeni propolisom. Iz tih razloga molio bih da kolege iznesu svoja iskustva kako ramove sastaviti da je ovaj po meni problem bio što manji.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #143 poslato: Decembar 13, 2017, 17:40:11 »
Meni je ramove za RV radio profesionalni stolar koji se bavi izradom košnica i to po dimenzijama koje je Vojo ranije  dao i veoma su kvalitetno urađeni od lipe. Međutim kod mene se javlja problem kako ram sastaviti da bude čvrst, da se satonoša ne izvlači prilikom pregleda društava, naročito u proljeće kad su čvrsto zalijepljeni propolisom. Iz tih razloga molio bih da kolege iznesu svoja iskustva kako ramove sastaviti da je ovaj po meni problem bio što manji.
Spajaj satonošu sa bočnom letvicom sa iver šrafom 3x30mm

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #144 poslato: Decembar 13, 2017, 17:59:42 »
Spajaj satonošu sa bočnom letvicom sa iver šrafom 3x30mm
Klemerica se izvlači definitivno, ja sam stavljao jednu kap lepka i tukao ekser 35 mm, ali ovo Janovo rešenje je još bolje, plus ako se stavi i malo lepka može da se čupa koliko hoćeš.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #145 poslato: Decembar 13, 2017, 18:15:37 »
Могуће је да се хефталицом спаја тако што се кламфица (кламерице) упуцава испод ушке рама. Али је то могуће само ако је сатоноша нешто дебља и хефталица се држи мало укосо, а муниција није предебела (иначе све ломи). У том случају се користе оне шире и тање кламерице. Међутим, син ми каже да и њих не може да нађе, а да су одговарајуће.

Тај посао ради мој син и набавља и "муницију" за хефталицу. Предлагао сам му да набави ексере а не кламфице. Tада би се ексер пнеуматском хефталицом упуцавао са бока кроз бочну летвицу и хватао и сатонишу. Изгледа да је проблем димензија тих ексера: и предебели и предугачки.

Проблем је и дебљина ексера, али кажем не набављам ја него син (укратко речено, „увалио“ сам му овај посао) и рамови се и даље раде "П" кламерицама. Оне су глатке и сатоноша се код неких рамова извлачи. Врх је туп у односу на обичан ексерчић и другачије распоређује материјал при продирању и зато се релативно лако извлачи.

Вијак за дрво (или „народски“ речено шраф) је поуздано решење, али јако споро.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #146 poslato: Decembar 13, 2017, 18:22:05 »
Mislim da se armiranjem RV rama dosta gubi:deblja satonosa ,pipljiviji rad obzirom da se ukucavaju dve donje letvice ne jedna ,vise se trosi zica jer se pri topljenju baca .
A jedna od prednostio RV rama je tanka gornja satonosa,jedino da se osnova savije pod uglom od 90 stepeni pa da se zakuca za satonosu odozdo.

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #147 poslato: Decembar 13, 2017, 18:25:28 »
Видео сам да има у продаји и кламарице обложене смолом, можда би то помогло да не долази до извлачења сатоноше...
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #148 poslato: Decembar 13, 2017, 20:18:06 »
Mislim da se armiranjem RV rama dosta gubi:deblja satonosa ,pipljiviji rad obzirom da se ukucavaju dve donje letvice ne jedna ,vise se trosi zica jer se pri topljenju baca .
A jedna od prednostio RV rama je tanka gornja satonosa,jedino da se osnova savije pod uglom od 90 stepeni pa da se zakuca za satonosu odozdo.

Има свакако више различитих гледишта на армирање саћа или класично ужичавање. Али класично ужичени рамови који нису изграђени, а били су у кошници су практично неупотребљиви (осим за медишта и то понекада).

Саће које се армира се сложи у исти омот или кутију и користи се по потреби. Такође, ако су сатне основе већ у рамовима а није било прилике да се употребе могу јако дуго стајати и додати се у наредној години (или чак годинама).

Што се тиче предности које се губе...

Ако се друштво „усидри“ са леглом далеко од хране, неће му помоћи дебљина сатоноше.

Предност танке сатоноше сам имао и уполумедиштима, али је „нестала“ када сам убацивао у рамове полунаставака сатоношу од 20 мм (првобитне су биле 12 мм). Сада за ЛР и ПМ рамове користим исту сатоношу од 17 мм, ако немам неке тање за ПМ.

Када се зазими на три ПМ наставка, углавном гнездо буде у другом и у случају јаче зиме, „поздравимо“ се са друштвом иако је изнад препун полунаставак меда.

И РВ треба зазимити како треба и нема проблема.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #149 poslato: Decembar 16, 2017, 10:32:32 »
Зато пчелиња заједница зазимљена у РВ кошници где је плодиште само подигнуто на врх кошнице сасвим безбедно зимује. Клубе се мало спусти на дно рамова и захвати делом и средњи наставак ( када има три наставка) и никада се не одвоји од хране.
Наравно у том средњем наставку не смеју нам бити најтамнији рамови него они морају бити у плодишном наставку.
Ако се случајно деси на у том наставку нађемо 4-5 таквих тамнијих старих рамова ( који нам злата вреде у првом пролећном проширењу али и касније у другом пролећном проширењу) тада ћемо ту у том средњем наставку оставити 2 таква рама а у доњи тј. први наставак на подњачи, спустићемо у средину та преостала 2-3 тамнија рама.

Овај начин зазимљавања је најбезбеднији за пчеларе почетнике а користи се и на великим пчелињацима јер је најјдноставнији и најсигурнији. Свака заједница је сигурна што се зазимљавања тиче, макар да је зазимљена са само 10 килограма меда.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.