Košnice Voja

Ostale teme na forumu => Predstavite vaš pčelinjak => Temu započeo: Nebojša Pešić Januar 06, 2017, 19:54:35

Naslov: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Januar 06, 2017, 19:54:35
Свим колегама са форума желим сретну и медну 2017 годину и срећан Божић.
Представљам вам са закашњењем мој пчелињак у развоју. Почео сам са 8 ројева у нуклеусима Родна Воја током маја и јуна месеца 2015 године, који су успешно развијени и зазимљени. У току 2016 године, успео сам да одгојим још 9 нових ројева (у једном слабом друштву сам и заменио матицу). Уз препоруке Воје Брстине и других чланова са овог форума успео сам да развијем нова друштва до сунцокретове паше. Није баш све било идеално у том развоју, у односу на текстове у форуму што ме је збуњивало, док нисам прочитао и да су други имали сличне проблеме, на шта су највише утицале временске неприлике односно честе кише. Све је то утицало на јачину друштава и унос нектара. Ипак било је нешто меда за врцање за сопствене потребе.
Током летњих месеци у кошницама сам стављао Брстивар на трулекс тракама, а средином августа сам убацио по један штапић Херба стрипса. Опадање варое се кретало у подношљивом броју. Одрадио сам и третман оксалном киселином дана 03.12.2016.г. на температури између 5 и 7 степени. Опадање варое је било наредних седам дана од 5 до 12 комада по кошници(по прегледу).
Кошнице се налазе у Качареву на плацу куће која је на крају насеља у чијој близину је необрађена ливада површине око 10 хектара а свугде около су њиве.
Планирам да ове 2017 године увећам пчелињак до 25 заједница, што изискује набавку нових кошница, сатних основа и осталог прибора. У прилогу су фотографије кошница настале средином октобра месеца.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Januar 06, 2017, 19:56:05
Ево још неколико фотографија
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nenad Tucakov Januar 07, 2017, 01:55:23
Eeee kolega i komšija, ovo sve izgleda perfektno.
Neka je i tebi medna 2017. i sve najbolje.

Христос се роди!
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Januar 07, 2017, 12:02:18
Ваистину се роди, срећан Божић желим твојој породици.
Хвала на комплименту за пчелињак. Твој пчелињак ће ове године бити формиран и бити леп.
Једва чекам да сарађујемо, међусобно се дружимо и испомажемо. Поздрав !
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Januar 07, 2017, 22:53:27
Христос се роди Пријатељу Небојша!
Нека ти ова година буде успешна, да да Бог да прошириш пчелињак а теби и твојој породици желим пуно здравља, среће и радости!

Нешто су ми познате ове кошнице...  ;)  :D  Лепо изгледају...  :)

Пуно поздрава из Новог Милошева...
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Januar 08, 2017, 12:57:36
Ваистину се роди, срећан Божић, здравље , весеље и успеха у послу желим теби и твојој породици Војо.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nenad Tucakov Januar 09, 2017, 14:14:16
Citat
Нека ти ова година буде успешна, да да Бог да прошириш пчелињак
Šta?
Kad ga ja pripušim, ima da se širi i sve da pita jel ima još...
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Januar 10, 2017, 08:55:36





                                                                          Поздрав Небојша ,


                       Добро је да си отворио тему о свом пчелињаку. Оно што се на сликама види обећава. Поздрав и медна ти 2017.година.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 05, 2017, 21:17:04
Данас сам преузео још десет нових кошница без рамова, које ми је направио пријатељ столар из Качарева. Рамове ћу наручити од Игора из Новог Бечеја.
Јуче и данас је коначно била пријатна температура и променљиво облачно са сунчаним интервалима. То је погодовало пчелама, да се огреју на фебруарском сунцу, размрдају крила и истресу сав баласт. Обзиром да је температура била скоро 15 степени подигао сам збегове и мало исфајтао пчеле којима је то пријало. Сва друштва су преживела јануарске мразеве. Од 15 друштава, само су у 2 кошнице узимљене на 2 наставка залихе хране знатно смањене. Највеће залихе су остале на друштвима која су узимљена на 3 наставка, те се још једном потврђује Војина препорука. Ево неколико фотографија. Поздрав свима.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 23, 2017, 20:20:25
Данас је био предиван дан, као пролећни. Био сам на послу до 15 сати, а онда рекох себи да искористим мало дужи дан и прегледам кошнице, јер се већ сутра најављује промена времена. Започео сам око 16,15. Од 15 друштава, успео сам да прегледам 11, до 17,30 сати док се видело. Само у једној кошници на једном раму је било започето легло у пречнику од око 8 цм. Изгледа да  хладан јануар, кошава у мом крају и локација кошница нису погодовали прераном започињању легла.
У једној кошници запазио сам на сатоношама браон флеке, вероватно од ноземе. У доњем наставку те кошнице било је доста угинулих пчела, те сам их истресао и очистио подњачу. Због критично малих залиха хране у 4 друштва (прошлогиодишњи ројеви) морао сам да додам погаче. Све у свему стање и није тако лоше како сам мислио.
Када прође најављени талас захлађења и поново отопли, очекујем да почетком марта леска отвори ресе, а након ње и сибирски брест. 
Ово је био мој мали извештај са пчелињака.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Februar 23, 2017, 21:41:45
Честитам Небојша!

То је право зимовање, у само једној РВ кошници легло од 11 прегледаних на данашњи дан 23. фебруар 2017 године.

То је право пчеларење Родном Војом!

Молимо Бога још који дан да издраже или макар још једну недељу без покретања легла а после кад крене озбиљније цветање биља и унос поленовог праха и нектара чека их брз пролећни развој.

Пуно поздрава из Новог Милошева...
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 24, 2017, 17:40:19
Хвала Војо. Мислим да ће код мене кренути са леглом интензивније тек почетком марта.
Микроклиматски услови на мом пчелињаку су слични као код тебе у Новом Милошеву, тако да сам примењивао технологију рада коју си описивао на овом  форуму.
Пчелиње друштво је живи организам, тако да се ту не може само механички радити, већ је  битан и осећај према тим живим бићима, што мене додатно испуњава и мотивише. 
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić April 02, 2017, 19:31:36
Када је данас сунце лепо угрејало, а пчелице почеле да излећу око 10 сати прегледао сам моје кошнице.
Протекле недеље било је значајног уноса полена и нектара џанарике, а сада  маслачка, мртве коприве и вишње. Рамови са поленом се полако троше, а залежено легло се убрзано повећава, сада има углавном 3, 4 рама са затвореним и по 2 рама отвореног легла, тако да сам задовољан овим развојем. Тамо где су у горњем наставку била 9 рама, додао сам између рамова са леглом по 1 изграђени рам, ради бржег залегања.
По завршетку прегледа око 11 сати, сваком пчелињем друштву сам сипао стимулативан сируп са нозевојем по 600 мл. 
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Maj 10, 2017, 08:33:54



                           Има ли чега новог на пчелињаку Пешић ?  Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Maj 10, 2017, 19:44:55
Хбала на питању Горане.
Уграбио сам мало времена да се укључим на форум. Десет ПЗ сам у суботу 06.05. одселио на багрем у Делиблатску пешчару. Међутим до данас време није погодовало ни багрему ни пчелама. Јуче по подне сам обишао и прегледао пчелињак. Утврдио сам да уноса нектара у медиштима нема, или има врло мало. У неким кошницама већи број пчела се спустио у плодиште, у коме је матица без обзира на лоше време обилато занела јајашца. Надам се да ће ових неколико дана бити без кише и ветра и омогућити пчелама да сакупе нектар, али тешко да ће нешто да претекне и за врцање. После ове "паше" следи ми разројавање.
Мој рођак и још један дугогодишњи пчелар су пре 10 дана довезли кошнице у околини Велике Плане негде у твом комшилуку. Питам се зар толико има шуме у том крају, а на гугл мапи се нешто не види, или су то шумарци.
На форум ћу се укључити за пар дана.
Поздрав свима.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Maj 15, 2017, 19:16:00
Јуче поподне сам обишао пчелињак на багрему у Делиблатској пешчари, јер сам чуо да је протеклих дана после кише медио. Када сам претходно вршио преглед 09.05. све је било суво на рамовима, унос нула. Међутим када сам јуче поподне прегледао кошнице пријатно сам се изненадио. Јаче пчелиње заједнице су унеле нектар у први и половину рамова другог медишног наставка, а плодиште је такође затрпано нектаром. Претходно додате сатне основе у плодиштима су експресно изграђене и попуњене нектаром такође, тако да матица није стигла да их залегне. Ове рамове сам дигао у медиште, пазеи да на њима нема легла.
У слабијим заједницама (са мање пчела) има уноса нектара само у једном медишном наставку.   
Све су ово вредне плелице урадиле за 4 дана са променљивим временом, пљусковима, сунчаним и спарним данима. Надам се да ће унос нектара са багрема потрајати још неколико дана.
Како је на свим рамовима нектар, питам искусније за колико времена ће га пчеле прерадити у мед и поклопити, због предстојеће селидбе и врцања ?
Поздрав свима.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Maj 16, 2017, 08:24:49



              Небојша треба им 7. до 10. дана да поклопе мед. Зависи пре свега од времена али и од снаге друштва.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Maj 31, 2017, 23:05:01
S
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Maj 31, 2017, 23:35:53
Са багремове паше 19.05. враћено 10 пчелињих друштава. Добар унос је трајао свега 3-4 дана, а имао сам свега 3-4 солидна друштва, док су остала била недовољно развијена. Такође било је доста младог легла и тек излежених младих пчела, што се у крајњем случају одразило на убрзану потрошњу унетог нектара. Изврцао сам из јачих друштава 22.05. 30-так килограма за сопствене потребе, а нешто сам оставио и пчелама. На стационарном пчелињаку имам мању површину под фацелијом која цвета већ 10 дана и пчеле је врло лепо посећују и уносе по мало нектара.
Након врцања 27.05. прегледао сам опет кошнице, плодишта и нигде нисам нашао ројевне матичњаке. На 3 најјаче кошнице сам урадио Пелетов систем, приметио сам да у две нема матице и у њима су по 4-5 матичњака.
Данас у касним поподневним часовима на лету једне кошнице уочавам повећану гужву пчела и браду. Отворио сам кошницу и уочио појачано брујање пчела. Плодиште је било препуно пчела, на рамовима у њему нема младог легла, значи нема матице, на три рама по 3-4 матичњака. Обзиром да је било касно и овде сам урадио Пелет.

Може ли ми неко објаснити шта је могући узрок нестанка матица у појединим кошницама и како даље поступити.  Унапред хвала.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nenad Tucakov Maj 31, 2017, 23:57:24
Citat
Може ли ми неко објаснити шта је могући узрок нестанка матица у појединим кошницама и како даље поступити.
Izletele s prvencem... :D
Ni na mojima se, po količini pčela ne da na prvi pogled zapaziti da su se rojile.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Novembar 20, 2017, 14:42:36
Na mom pčelinjaku ove jeseni sam zazimio 24 pčelinje zajednice, od čega su 10 ovogodišnji rojevi.
Pre nešto više od mesec dana iz zbega, odnosno dela sa žičanom mrežom izvadio sam sav novinski papir /kao utopljavajući materijal/, kako bi ih rashladio i matica prekinula zaleganje. Ispod krova sam ostavio samo po par listova novina.
Prilikom brzinskog pregleda juče oko 13 časova, kada sam podigao krovove nekoliko košnica utvrdio sam da su sve pčele u klubetu. Nije bilo pčela na satonošama i samo se čulo tiho zujanje. U fiokama antivaroznih podnjača bilo je pored nešto ostataka otvorenih ćelija saća i po nekoliko mrtvih varoa.
Tretiranje oksalnom kiselinom planiram za 7 do 10 dana.
Vojo, da li sam dobro postupio.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 20, 2017, 17:41:28
Нешо пријатељу,

Мислим да је све урађено како треба. Мало ме брине ово мало варое у подњачама, мада не мора да значи да је неки проблем..

Вађење папира и расхлађивање кошница још од краја августа или почетка септембра има за циљ да легло што раније престане како би вароа завршила са својим развојем и како би се тек излежене зимске пчеле сачувале од израбљивања у неговању касног легла..
Мислим да је још рано за оксалну и да је добро што ниси радио до сада.

Поздрав драгим пријатељима... 
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Novembar 20, 2017, 20:54:43
Hvala Vojo. Još da napomenem da sam na uvlakama podnjača primetio delove po nekoliko uginulih pčela i osa koji su propali kroz mrežicu podnjače, pa su možda te varoe sa uginulih pčela. Pre desetak dana ih nije bilo.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 03, 2017, 12:42:46

Поздрав свим члановима форума.
У суботу 02.12.2017.г. од поднева при доста ниској температури урадио сам третман оксалном киселином на 24 ПД.
На више од половине друштава пчеле су биле дубоко испод сатоноше и захватале су доњи наставак. Био сам зачуђен малом величином клубета у појединим кошницама 4, 5 улица, а до пре месец дана су биле препуне пчела.
У отприлике 10 друштава клубе је било у горњем делу наставка, растреситије и шире па је захватало 6 до 7 улица. Претпостављам да је ниска температура ових дана имала утицаја на величину клубета. Иначе у кошницама су рамови лепо попуњени поклопљеним медом, тако да мислим да су залихе довољне до пролећа.
Иако је још рано сутрадан сам прегледао фиоке на антиварозним подњачам, које сам истресао на снегом прекривене кровове. Снег је идеалан за овај конгролни преглед. Приметио сам тек по коју угинулу вароу (2,3).
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 25, 2017, 19:04:08
Juče po lepom i sunčanom danu posle 11 sati na mom pčelinjaku pčele su imale pročisni let. Naročito je masovan izlet bio iz duže osunčanih košnica, dok je iz košnica koje su bile u hladu znatno manji broj pčela izletao.
Time sam konstatovao da su sve pčelinje zajednice za sada vitalne.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 05, 2018, 18:11:33
Kao i ostali članovi foruma nemam ništa značajno da prijavim od dnevnih aktivnosti, osim što sam zaražen virusom gripa već 4 dana. I pored toga u subotu 03.03. sam na par minuta obišao pčelinjak, samo da proverim da li je sve u redu. 
Konstatujem da su uspešno prebrodile minuli ledeni talas. A i ja sam ovih dana najgore prošao. Kada se vreme prolepša i pčele počnu da izleću biće slikanja.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 07, 2018, 18:42:44
S obzirom da nisam na poslu danas sam obišao pčelinjak u selu. Prizor je bio fascinantan, koliko su pčele izletale i radosno pevale. Po neka pčela je donosila polen, jer tek po neka biljka cveta.
Bio je to melem za oči i dušu. Napravio sam nekoliko snimaka telefonom, koje ću prebaciti kasnije.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 08, 2018, 20:19:11
   Evo nekoliko slika sa stacionara u selu.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić April 15, 2018, 11:59:48
Detaljniji prolećni pregled zajednica na mom pčelinjaku obavio sam 06.04. Pomalo sam bio razočaran stanjem, jer je u 10 bilo svega 4 rama legla, u 6 košnica po 3 rama legla, po par ramova legla u 4 košnice i tek po 1 ram u 2 košnice. Očigledno da je poslednje martovsko zahladjenje uzelo danak i usporilo razvoj. Prilikom pregleda pčele su bile izuzetno agresivne.
Kod mene u kraju džanarika je završila cvetanje i sada cveta višnja, trešnja i šljiva.
Ponovo sam pregledao zajednice 14.04. odnosno nedelju dana kasnije. Utvrdio sam da jača društva imaju od 6 do 7 ramova legla, da imaju po 3 do 4 rama sa polenom i medom,  te sam spustio ramove sa medom i dodao izvučene ramove da ih matica zaleže. Kod nekoliko jačih sam izvršio rotaciju nastavaka. Srednja društva imaju sada od 4,5 do 5,5 ramova sa leglom, a nekoliko slabijih od 2,5 do 3,5 legla. U svim društvima broj ramova sa leglom se povećao za 2 do 3 rama, što mi je vratilo nadu da će ipak stići da se razviju do bagremove paše. Pčele su prilikom ovog pregleda bile dosta mirnije.
 Pored toga u prilog tome ide i to što u blizini pčelinjaka počinje da cveta uljana repica, što će stimulativno delovati na nihov razvoj.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina April 15, 2018, 20:25:41
Нешко пријатељу,
од количине поленовог праха донешеног током августа и септембра зависи количина масног ткива којом зимске пчеле улазе у зиму.
Уколико је у окружењу пчелињака било мало полена а пуно кошница а имали смо током августа  температуре са преко 35 степена када је све спржено, у тим условима на многим пчелињацима пчеле нису имале довољно полена и у зиму су ушле ослабљене са слабијим масним ткивом..
Пчелари који пчеларе поред Саве, Мораве, Дрине, Тисе и Дунава немају толико проблема јер поред река је већа влажност ваздуха и ту се у јутарњим сатима налази доста полена од мноштва биљака.

Управо из ових разлога имамо различите извештаје од одличних заједница до врло слабих заједница.
Година изузетно касни па и то још додатно ствара проблеме. Ипак ако и багрем закасни и не почне пре 10 маја пчеле ће успети да се развију и ако Бог да финог времена у цветању багрема успеће да искористе багремову пашу.

Поздрав драгим пријатељима...

 
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 06, 2018, 11:35:10

Након формирања мањег акумулатора 29.04. /са 14 р легла/од истог сам направио 6 оплодњака 07.05. До скоро сам био забринут јер матице никако да пронесу, а то су учиниле тек после 25 маја. Није ми успело у наставку подељеном на два дела, јер је вероватно једна матица нашла прорез у прегради и убила другу.
Изузетак у ношењу је једна матица, која је створена у друштву које је из мени непознатог разклога обезматичено средином априла месеца. Извела се око првог маја. После тога приметио сам да је лепа, крупна и пронела је за неколико дана. Одлично залеже, а пре недељу дана сам додао и други наставак уз подизање неколико рамова са млађим леглом у горњи наставак. Имала је пар дана прекида, што је могуће због стреса, јер сам је и обележио, а наставила је да залеже у горњем наставку. Напомињем да ми је после обележавања и пребацивања у други наставак матица узлетела и нестала из видокруга. Нигде је нисам могао наћи, а од нервозе ме је заболела глава. Пола сата касније опет сам све претражио око кошнице, траву итд. нисам је нашао. На крају сам погледао суседну кошницу, а она је стајала на предњем зиду наставка испод поклопца у друштву две три пчеле. Узео сам је прстима  и убацио у њену кошницу. После пар дана проверио сам била је ту и наставила са залегањем. 
После неколико дана приликом прегледа једне заједнице прво сам угледао младу матицу, а након тога и стару. Младу сам ухватио прстима, али се измигољила и одлетела, а могао сам је искористити за нови рој. Када ми се то деслило други пут формирао сам ново друштво по Пелетовом системуа .
Од сада приликом прегледа пчелињих заједница обавезно је ношење хватача за матице, кавеза и другог прибора, што свакоме препоручујем.
Јуче поподне приликом обиласка друштава на стационару, одмах сам приметио на омањој џанарици повећи рој. Као да сам знао у колицима сам понео наставак са рамовима /сатне основе и изграђени рамови/ у који сам стресао рој са гране, обзиром да је био на висини метар од земље. Приметио сам да су пчеле у роју биле изузетно крупне, са дебелим стомацима и врло мирне. Ухваћени рој потиче из неке од кошница са стационара.

Прегледом осталих пчелињих друштава, у једном сам нашао више свеже отворених матичњака и оставио сам пар затворених. У тој кошници има још увек доста пчела, те се надам да ће се надокнадити изгубљено.

Иначе ово је прво ројење на мом пчелињаку од када пчеларим и први ухваћени рој, па ћу пратити његов развој и писати о томе.

 
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: zoran drpljanin Jun 06, 2018, 12:26:20
Majkane, ako si ostavio vise maticnjaka, izletece i drugi roj sigurno. JESI LI PROVERIO U TOM UHVACENOM ROJU, DA LI JE OBELEZENA MATICA, ako nije, uhvatio si drugi roj a prvi je otisao.. Ako imas u uhvacenom mladu maticu, ne diraj 7- 8 dana, toliko joj treba za sparenje i pronosenje.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 07, 2018, 18:38:37
Majkane, ako si ostavio vise maticnjaka, izletece i drugi roj sigurno. JESI LI PROVERIO U TOM UHVACENOM ROJU, DA LI JE OBELEZENA MATICA, ako nije, uhvatio si drugi roj a prvi je otisao.. Ako imas u uhvacenom mladu maticu, ne diraj 7- 8 dana, toliko joj treba za sparenje i pronosenje.

Мајкане, ево тек сам сада нашао времена да прочитам поруке. Ухваћени рој је био јако велики, маса пчела која је баш попунила наставак, тако да међу њима нисам могао приметити матицу. У изројеној кошници сам оставио само један матичњак док су остали били отворени, а друге сам покидао. Приметио сам да је у њој је још увек било доста пчела, али младог легла није било (вероватно је и то доказ да се баш она изројила).
Сада су нам се послови на пчелињацима баш повећали, али то су слатке муке. Производна друштва су ми лепо напредовала за време и после багрема. Ваљда ћемо бити награђени за сав труд.
Како је код тебе, јел има сада нешто од уноса. Када се очекује цветање сунцокрета у Бачкој, код мене за око 2 недеље.
Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: zoran drpljanin Jun 07, 2018, 20:10:51
Danas sam majkane prevesavao po dva rama zatvorenog legla u medista. Ima unosa, u dve su skoro navukle po pun gornji  nastavak, nesto opasno medi ove godine, lipa sigurno, mada ima i jedan veliki kupinjak i 1 ha lavande u blizini , ovo je prvi put da u ovo vreme unose a sada ce i malina . Tako da ce biti i nesto vrcanja pre suncokreta, pricam o RV a dvomaticna Poloska puni kao luda. Kolicine koje ja izvcam su skromne, to je maksimum stacionara, Bilo je 5 kg repice, 7-8 kg bagrema, po kosnici, sad ce biti ovog mesanog, cvetnog i onda cemo videti suncokret koji je kog mene izdasan, znaci bice cetiri vrcanja na pojedinim kosnicama, doduse skromna ali meni dovoljno . Oko stacionara su male parcele , po par ha i nisu sejane u danu, tako da se pasa oduzi, ja mislim da ce prvi suncokret oko 25- og. Dace Bog Majkane.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Jun 08, 2018, 08:54:49



               Честитам на првом ројењу на пчелињаку. За почетак је како кажеш и сам одлично. За кратко време си испробао више варијанти и све успевају. Срећно и надаље и поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 09, 2018, 00:23:57



               Честитам на првом ројењу на пчелињаку. За почетак је како кажеш и сам одлично. За кратко време си испробао више варијанти и све успевају. Срећно и надаље и поздрав.

Hvala Gorane. Nego, stigoh danas kasno na stacionar u selu i primećujem da kod 4 društva pčele formiraju bradu. Osim toga na njima sam odmah posle bagremove paše upravo 7uradio Pelet na trećem nastavku ispod koga je druga mat. rešetka.
Li ouSutra ću rano ustati i najviši nastavak sa pčelama i mladom maticom odvojiti kao posebno društvo na starom mestu. Plodište sa starom maticom proveriću da nije povukla rojeve matičnjake, dodati satne osnove i podići po nekoliko ramova sa zatvorenim leglom u 2 med. nastavak (jer je do sada faktički jedno medište i pčelama je verovatno to mali prostor ).
Ovo društvo sa starom maticom pomeram malo u stranu kako bi se njene izletnice vraćale i pojačavale društvo sa mladom maticom.
Kada otvorim košnicu videću da li će biti baš tako kako sam zamislio.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 18, 2019, 20:51:48
     Јуче сам на простору стационарног пчелињак засадио десетак садница џанарике и беле шљиве и ископао још неколико рупа за предстојећу садњу багрема.
       Након што је отоплило успео сам да прегледам 20 пчелињих заједница. У 15 хране има још доста, односно досадашња потрошња је била врло мала.
       Код  5 заједница, у 3 централна рама ћелије су доста очишћене и спремне за залегање матице са мало хране у једном крају рама. Тим друштвима сам додао мало кристалисаног меда на сатоноше (како је писао Шоле).
     У свим кошницама бројност пчела је задовољавајућа, исте нису биле ни мало агресивне, а матице су уочене. Приликом прегледа користио сам фајталицу са разблаженим Нозевојем који их је лепо умиривао и са којим сам препрскао рамове.
      Још једно запажање: у већини заједница има затвореног легла пречника од 5 до 7 цм,
 на једном до 2 рама. Ове зиме код мене је било знатно мање кошаве, а и лета су окренута у правцу југ, југозапад.











Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: dusan lazic Februar 18, 2019, 22:18:39
     Јуче сам на простору стационарног пчелињак засадио десетак садница џанарике и беле шљиве и ископао још неколико рупа за предстојећу садњу багрема.
       Након што је отоплило успео сам да прегледам 20 пчелињих заједница. У 15 хране има још доста, односно досадашња потрошња је била врло мала.
       Код  5 заједница, у 3 централна рама ћелије су доста очишћене и спремне за залегање матице са мало хране у једном крају рама. Тим друштвима сам додао мало кристалисаног меда на сатоноше (како је писао Шоле).
     У свим кошницама бројност пчела је задовољавајућа, исте нису биле ни мало агресивне, а матице су уочене. Приликом прегледа користио сам фајталицу са разблаженим Нозевојем који их је лепо умиривао и са којим сам препрскао рамове.
      Још једно запажање: у већини заједница има затвореног легла пречника од 5 до 7 цм,
 на једном до 2 рама. Ове зиме код мене је било знатно мање кошаве, а и лета су окренута у правцу југ, југозапад.













Samo mi žao što nisu stigle i evodije... :(
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 18, 2019, 22:23:47
      Биће Душане, има још времена.
       Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Milan D. Saric Februar 19, 2019, 06:10:25
   Код  5 заједница, у 3 централна рама ћелије су доста очишћене и спремне за залегање матице са мало хране у једном крају рама. Тим друштвима сам додао мало кристалисаног меда на сатоноше (како је писао Шоле).
Слично стање је и код мене, па сам хтео да се осигурам додавањем хране. Не би погаче, али сам размишљао да у кесу за замрзивач убацим кристалисан мед у облику погаче. То ставим на сатоноше и пчеле ће саме да прогризу танку кесу како би дошле до меда.

Како си ти урадио, тј како је Шоле писао?
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Februar 19, 2019, 08:03:48



             Честитам Небојша и на пчелињаку и на новим засадима.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 19, 2019, 10:49:03
   Код  5 заједница, у 3 централна рама ћелије су доста очишћене и спремне за залегање матице са мало хране у једном крају рама. Тим друштвима сам додао мало кристалисаног меда на сатоноше (како је писао Шоле).
Слично стање је и код мене, па сам хтео да се осигурам додавањем хране. Не би погаче, али сам размишљао да у кесу за замрзивач убацим кристалисан мед у облику погаче. То ставим на сатоноше и пчеле ће саме да прогризу танку кесу како би дошле до меда.

Како си ти урадио, тј како је Шоле писао?
по
        Милане, можеш им додати укристалисани мед у кесама или га супеном кашиком нанети преко неколико сатоноша. Пчеле се одмах лепо поређају и уузимају мед. Колико се сећам Шоле је писао прошле године да кристалисани мед додаје на сатоноше где недостааје.
    Остало ми је да прегледам још 10 заједница.
  Поздрав.
         
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Dragan Šošić Februar 22, 2019, 12:54:24
Стављање кристалисаног меда је ванредна мера која се примењује тамо где ништа друго није добро ни поуздано (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=669.msg56150#msg56150).

То се углавном ради на малом броју друштава када је неповољно време, да „преживе“ до прве могућности да се нешто обиљније уради.


ПС

Раздвојио сам неклико друштава да буду двојна иако сам закаснио и услови су били такви да су то слаба друштванца. Биљана је у два таква горња друштва стављала кристалисан мед на сатоноше неколико пута и прекорила ме што су јако слабе. Међутим (има и међутим :) )...пре пар дана им је опет ставила мед на сатоноше и каже да сада одлично изгледају и нема потребе да се споје са доњим друштвом (по евиденцији се воде за стални надзор и спајање - што би оно рекли за стално "узнемиравање" :) ).
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 22, 2019, 18:09:24
     Шоле, јасно ми је да је додавање меда на сатоноше изузетак, у изнуђеним условима, прво што се не може додати већа количина и друго што тражи понављање поступака.
     Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Dragan Šošić Februar 22, 2019, 18:52:10
Небојша јасно је мени да је јасно теби :) (јер си читао шта сам писао и како радим где је то нопходно, да друштво опстане).

Извињавам се јер сам изиставио цитат колеге Милана који то није читао, а занима га:

   Код  5 заједница, у 3 централна рама ћелије су доста очишћене и спремне за залегање матице са мало хране у једном крају рама. Тим друштвима сам додао мало кристалисаног меда на сатоноше (како је писао Шоле).

Слично стање је и код мене, па сам хтео да се осигурам додавањем хране. Не би погаче, али сам размишљао да у кесу за замрзивач убацим кристалисан мед у облику погаче. То ставим на сатоноше и пчеле ће саме да прогризу танку кесу како би дошле до меда.

Како си ти урадио, тј како је Шоле писао?

        Милане, можеш им додати укристалисани мед у кесама или га супеном кашиком нанети преко неколико сатоноша. Пчеле се одмах лепо поређају и уузимају мед. Колико се сећам Шоле је писао прошле године да кристалисани мед додаје на сатоноше где недостааје.
    Остало ми је да прегледам још 10 заједница.
  Поздрав.
         
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 02, 2019, 23:02:11
    Јуче сам обишао пчелиње заједнице у Делиблатској пешчари, које сам почетком маја месеца одселио на багрем. Као што сви знамо меда за врцање није било (само 4 дана без кише). У међувремену одустао сам од сељења на багремац, због блатњавих путева, учестале кише и потенцијалних крађа кошница на том терену.
     Иако сам понео нешто сирупа за прихрану, није било потребе да га користим, јер у медиштима има солидног уноса нектара светлије боје. Мислим да је од цвета дивљег јоргована кога у пешчари има у изобиљу. За који дан процветаће и свиленица.
      По доласку на пчелињак око 14 сати, приметио сам један рој на грани глога. Уз помоћ канте од фарбе Јупола сместио сам рој у један еко воја наставак (и касније га понео на стационар).
 Прегледао сам већину заједница. Код неколико у наставку изнад матичне решетке приметио сам по пар рамова отвореног легла. Закључио сам да сам малтене ненамерно одрадио Пелет, матица се извела и пронела. Тамо где сам то радио намерно ове године ми није успео Пелетов систем умножавања. У пар изројених заједница, рој је однео залихе меда само из плодишта.
      Могло је и требало је бити доста боље од овога. Због других обавеза, одсељене заједнице сам обилазио једном недељно што је недовољно за праћење стања и правовремено реаговање.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Jun 03, 2019, 08:44:40



У потпуности те разумем. И сам обилазим пчелињак само викендом и та два дана се увек претворе у тежак арбајт. Решење је у строгом вођењу евиденције и добром планирању шта тачно да се ради. Мађутим , увек искрсне и по нешто неочекивано те се мора бити приправан и одмах интервенисати.
Ево примера.
Јуче сам прегледао једну заједницу која се спремила за ројење. На једном раму угледах матичњак из кога баш у том тренутку излази матица. Одмах сам је разројио. На старом месту оставио тај рам и још два са храном а остатак друштва пребацио на ново место на пчелињаку. До вечери се брада која је изјутра била на полетаљци потпуно повукла. Излетнице су се вратиле на старо место код нове младе матице и напуниле наставак.
Поздрав Небојша и не секирај се. После кише мора и сунце једном да огреје.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 03, 2019, 11:45:47
     Горане биће добро даће Бог. Пчелињак се у сваком случају полако увећава.
Следеће године ћу бити пензионисан (бенефицирани стаж), те ћу имати више времена за рад на пчелињаку и уживати у томе.
     Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Jun 03, 2019, 12:18:40
     Горане биће добро даће Бог. Пчелињак се у сваком случају полако увећава.
Следеће године ћу бити пензионисан (бенефицирани стаж), те ћу имати више времена за рад на пчелињаку и уживати у томе.
     Поздрав.


              Сад си ми баш стао на муку. Завидим ти на овим речима. И ја чекам ту пензију као озебли сунце али је још далеко. Начекаћу се а ти у међувремену уживај. Баш тако и треба заслужио си.


П . С .


Не замери на малој шали али је баш тако како сам и написао.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 03, 2019, 18:25:22
   Знам да се шалиш. Тако сам и ја пре неколико година завидео мојим колегама који су отишли у пензију млађи него што ја сада имам година.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Novembar 30, 2019, 22:23:33
                   Прошетао сам се данас на мом пчелињаку. Све је мирно, нема излета пчела из кошница јер је дувао хладан северозападни ветар. Чују се јата ждралова која су летела ка југу најављујући долазак зиме у наше крајеве. По подне сам и мало куцао рамове .   
     Чекамо први снег.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 30, 2019, 23:04:04
Срећно зимовање драги пријатељу.
И код мене исто стање.
Око подне у ваздуху су се окупљали ждралови и одоше на југ.
Чекамо захлађење а оно је заправо код мене већ почело.
Хладан ветар бије данас на седам степени и имао сам осећај као да је тек мало изнад нуле...

Поздрав...
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 01, 2019, 00:34:07
        Тако је и код мене. Нека је добро зимовање на твом пчелињаку Војо

       Поздрав!
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 15, 2019, 22:07:33
     Третман оксалном киселином накапавањем улица клубета урадио сам дана 07.12. Било је прохладно јутро са повећаном влажношћу. Такво време је потрајало наредних 4 до 5 дана, са хладним ноћима.
      Данас сам проверио дејство оксалне киселине. На увлакама подњача било је углавном тек по једна до две мртве варое, понегде ни једна. Само у једној кошници која је средином новембра имала нешто затвореног легла било је од 25 до 30 вароа.
     Баш ме је  изненадио овако мали број угинулих вароа. Да напоменем да сам друштва почетком октобра испрскао "Војвиром" и још једном средином новембра месеца, тако да је то сигурно утицало на значајно смањење варое.
      Планирам да наредних година избацим из употребе оксалну јер су Војини препарати сасвим довољни.
       Леп поздрав и добро зимовање пчела свим колегама са форума.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 16, 2019, 12:43:05



               Небојша какво је стање са храном а посебно са бројем пчела у кошницама ?
               
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 16, 2019, 18:13:29
     Здраво Горане. Што се тиче хране у заједницама, залихе сам провераао пре месец дана и није било лоше. Током октобра су унеле нешто нектара од астера, тако да залихе меда нису много утрошене. Приликом третмана оксалном пре 10 дана запазио сам да је у већини заједница клубе је било доста дубоко испод сатоноше. Да напоменем да преко мрежице збега нисам стављао новине, тако да су расхлађене.
      Немам вагу за мерење кошница, али по распореду хране у рамовима мислим да су оптималне. Није то ништа сигурно, али без нервозе планирам да проверим стање у заједницама у другој половини фебруара, ако тада отопли.

     П.С. Каква је ситуација на твојим пчелињацима, после ове непредвидиве године?
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 17, 2019, 07:42:44



             Ја сам оксалну киселину одрадио у суботу 14. децембра на мом али и још два мања пчелињака код пријатеља. Са храном је свуда добро. Сва друштва су на броју. Међутим , оно што је приметно и што ме брине је мали број пчела у око 30 % заједница. Ту су на три улице . Око 20 % су баш јаке на 6-7 улица. Остало просек.
             У разговору са неколико великих пчелара ( преко 200 кошница ) дошао сам до закључка да је и код њих исто стање. Кога год да сам питао каже да је ситуација таква те да пчела у кошницама има мање него што је уобичајено током зиме. Значи да то није изоловам случај већ појава ове године. Зато сам и поставио она питања. Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 17, 2019, 09:37:53
Evo i ja da te pozdravim Neso. Prilikom tretmana OK sam primetio ovo sto Goran pise. Hrane imaju dosta, nisam sirupao ove god. ali je kod polovine , klube na tri ulice, ostale na cetiri. Da , manje ih je nego proteklih godina, da li je bilo kasnih tihih smena ili nekih menjanja matica , videcemo na prolece. Ali posto je to slucaj i kod ostalih kolega , ne brinem toliko.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 17, 2019, 18:38:32
      Што се тиче бројности пчела и покривености улица и код мене је слична ситуација да су заједнице слабије него прошле зиме.
На то је сигурно утицао значајан губитак пчела током сунцокретове паше, која је била дуга и исцрпљујућа за пчеле.
      Али шта је ту је, издржаће ваљда уз Божију помоћ.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 06, 2020, 15:08:07
         Јутрос сам имао непланиран "преглед пчелињих заједница".
Оркански северозападни ветар ми је ноћас преврнуо 10 кошница. Све су лепо враћене и стабилизоване, а пчеле су живе. Имају лепе залихе хране.
        Испред неких кошница је око шака пчела остала на лету по сунцу. Мислим да се неће вратити, односно попети горе до клубета. Те су ми кошнице биле баш на ветрометини. Требао сам да их "подупрем".
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Februar 06, 2020, 23:43:30
Штета... Једно искуство које ће свакако помоћи за будућа времена. Надоканадиће оне све то на пролеће. Важно је да су здраве и да имају доста хране.

Поздрав драгим пријатељима.. 
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Zoran Vučković Mart 28, 2020, 23:32:55



Pozdrav Nebojša,

kakvo je sada stanje na pčelinjaku?
Kada uplovljavate u penzionerske vode?

drugarski pozdrav
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 30, 2020, 11:34:08
   Мислио сам да је са џанариком завршено за време прошлих снежних дана, али није. Овог викенда пчеле су је још увек посећивале, као и маслачак, а нарочито цветове мртве коприве. За време оних хладних дана, вероватно због повећаног легла пчеле су биле изузетно жедне. У једној појилици сам нашао пуно подављених пчела иако сам ставио стиропор(вероватно је разлог ледена вода).
    Из наведеног разлога сам друштвима сипао ређи сируп, јер се поново очекује захлађење.
     Кошнице нисам отварао, јер мислим да није било потребе. Вредно су радиле у суботу и недељу пре подне. Трњина се још није отворила.
     Ако буде лепо време следеће суботе и недеље погледаћу најјача друштва и ако су услови испуњени спустићу неки рам са храном испод и додаћу празан извучен рам за залегање. Најјача су она друштва у кошницама које је ветар преврнуо пре неколико недеља.😉
       Иначе пензија ми је одложена до средине или краја ове године. Томе сада доприноси и ова ванредна ситуација. У сваком случају ко зна зашто је то добро.
       Поздрав за све и чувајте здравље.
   
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić April 24, 2020, 20:50:08
   Данас сам почео постављање матичних решетки. Радио сам од 12 до 15 и 30 и завршио свега 8 заједница и разбуцао још 4.
Врло напоран посао, а ситуација такође није идеална. Свега 4 до 5 рамова затвореног легла и још 4, 5 рама шарено и отвореног легло. Чак сам и додавао затворено легло из слабијих.
      Прошле године сам их већином спремао на 2 медишна наставка изнад решетке.
Уз то пчеле су после 14 сати просто побеснеле, убадале итд.
      Мислим се да код преосталих заједница одложим постављање решетке за 5, 6 дана, да се легло са ларвама затвори, јер су сада на лаганој репициној паши, а ионако ће багрем за 2 недеље
      Најрадије бих некоме платио да ми уради демарирање 😭😭😭
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina April 24, 2020, 21:58:50
Нешко пријатељу ни ја још нисам кренуо са постављањем решетки.
Немо да журиш ако заједнице још нису стигле на више од 8-9 рамова легла. Боље је да се у наредним данима прошире на још 2-3-4 рама па онда. И код мене су мало биле љуте. Има нешто уноса од репице па не дају да их ми чачкамо. Ипак може да се ради али сваки минут треба додати по дим два. Мора помоћник да буде присутан па како полете одмах мало дима и треба их држати под контролом јер ако се узнемире онда се без убода не пролази. Ипак боцкање је саставни део пчеларења, колико их пригњечимо на сваке тру четири пригњече дође по једна боцка. Хвала им за благе дозе лековитог отрова.

Немој да посустајеш, и мене чека много кошница за ограничавање а не знам какво нас време очекује.

Поздрав...
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Januar 02, 2022, 21:29:20
   Najpre da pozelim svim kolegama na forumu puno zdravlja, srece i medno u 2022 god..
   Par dana je vreme lepo, kad mu vreme nije. Temperatura oko 15 stepeni.
Komsija fajtao "vojvirom", pa sam i ja to ucinio danas. Kod 2 drustva ima tragova fekalija na satonosama, kao da je nozema. Dobro sto sam je preprskao. Od 41 zajednice, jedna je uginula, a imala je solidne zalihe hrane. Na jednom ramu imala je zatvoreno leglo precnika 4 cm.
    Sve zajednice su danas imale lep procisni let. Uocio sam da je poneka nosila narandzasti polen od maslacka.
    Valjalo bi da stigne prava zima i potraje do marta meseca.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 22, 2022, 15:04:23
    Беше зима, односно неколико дана јачег мраза крајем јануара месеца.
Због здравствених проблема од средине јануара нисам био у могућности да обиђем пчелињак и проверим стање. Када сам то учинио после 10.  фебруара за не баш мали број заједница већ је било касно.
Топло време током децембра и јануара и покренуто легло проузроковало је значајну потрошњу залиха (коју нисам на време идентификовао). Због јако ниских температура крајем јануара клубе се смањило и грејало легло, те је храна остала ван домашаја пчела.
Закључак је да су настали губици углавном проузроковани мојим грешкама и пропустима.
Једини спас за преостале заједнице била је погача и утопљавање.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Zoran Vučković Februar 22, 2022, 19:21:49
Шта је, ту је, Небојша. Тако је како је. Идемо даље. Није за утеху да нисте једини али надокнадиће се током сезоне.
Да обратимо пажњу на ове преостале и да се развију и донесу мед.
Следећи пут се јавите, Качарево није на крај света... можда смо могли и да се организујемо да помогнемо...
Не би требали овде само да смо "јаки" на речима.
другарски поздрав
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 22, 2022, 19:42:17
       Хвала Зоране, поклопио се неколико неповољних околности. Биће боље, то је поука за све нас.
У праву је био Шоле, да треба чешће проверавати залихе хране и легло чак и током зиме.
      Мада код половине угинулих хране је било доста, осим у 2 централна рама. И други пчелари у мом месту имају велике гибитке по први пут. Могуће је да су током топлог децембра и дела јануара потрошиле храну од шећерног сирупа, а да је птретходно унет мед током августа садржао доста медљике и друге неповољне састојке за пчеле.
       Планирам да после багрема  освежим пчелињак са новим матицама и неколико ројева и тако надокнадим изгубљено.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran April 11, 2022, 11:53:10



Небојша драго ми је да си стигао да сместиш ројеве на време пре мрака и да је све прошло у најбољем реду. Ако си у могућности стимулиши их редовно па за десетак дана јави како су узнапредовали.
Поздрав и медно.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić April 11, 2022, 13:43:29
       Важи Горане.
Ево ме данас у Новом Саду са супругом сам јутрос стигао брзим возом "Соко" (брзина од 200км се уопште не примети).
По подне стижем у Качарево па ћу им сипати мало стимулације. У току је цветање мртве коприве,шљиве, следи вишња и трешња у насељу. У близини репица ће већ за који дан почети да цвета. Надам се да ће и багрем у пешчари цветати тек после Ђурђевдана. Ово захлађење је доста прикочило цветање биљака, али и пролећни развој пчелињих заједница.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić April 18, 2022, 16:32:27
    Искористио сам хладније време, те сам јуче касно по подне затворио и везао кошнице. Још за дана су пресељене  поред веће парцеле са уљаном репицом која је почела да цвета.
    Међу пресељеним кошницама су и 6 ројева купљених од нашег колеге Раковца. Наставци код ројева су већ пуни пчела. Ових дана када отопли следи проширење простора за залегање изграђеним рамовима..
    Јављам за који дан како раде на репици.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Jul 18, 2022, 12:15:55
     Ове године кошнице су најмање биле у Качареву. Као што сам раније напоменуо крајем зиме имао сам доста губитака.
Већ 18.04. друштва (међу којима и 6 купљених ројева од Раковца) су пресељена на уљану репицу. Тамо су осредње заједнице букнуле од развоја, а слабије су препорођене и знатно ојачале. Репица је права инфузија за пчеле, тако да су заједнице знатно повећале рамове са леглом и углавном трошиле унети нектар.
     На багрем је пресељено 09.05. двадесетак друштава, од којих је 15 било производних.   Багрем је лепо цветао у подножју вршачких брда, али је све трајало 2 недеље. Због кашњења у развоју друштва нису имала најповољнију структуру пчела на багрему, односно ипак није било довољно излетница. Принос није био велики али ја сам задовољан, изврцано је 240 кг багремовог меда.
     Друштва су 25.05. пресељена на багремац у приобаљу реке Тамиш, тако да се тамо наставио њихов даљи развој. Било је и уноса меда од багремца, дивље купине и медљике, који је тамне боје и изванредног укуса. Безпашни период је средином јуна месеца трајао  4, 5 дана, када су пчеле биле врло агресивне.
     Кошнице су остављене на истој локацији јер се надовезује на атар са њивама под сунцокретом. Пре неки дана је било поновно врцање јер су рамови били пуни меда и поклопљени. Очекивао сам да овај мед буде светлији, али је и овог пута био тамно браон боје, скоро као и за време цветања багремца. То ми још више одговара јер је мед много укуснији и ароматичнији него када превлада сунцокрет. Циљ ми није квантитет, већ квалитет.
     Планирам да пчелиња друштва остану у шуми поред реке до септембра, јер је тамо природа много издашнија, поготову у предстојећим сушним данима.
     
   
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 01, 2022, 12:58:24
    Друштва су враћена у стационар 01.09. баш пред велике кише. У другој половини септембра добиле су по 3 -4 литре сирупа са нозев ојем. Ове године обезбедиле су баш добре залихе хране. После обилних киша процветало је коровско биље, па је током октобра било доста уноса полена и легла, што није баш добро.
Третман оксалном киселином сам урадио у недељу, по облачном времену. У већини кошница пчеле су биле у клубету, а поједине су биле у растреситом и раширеном. Све је брзо и ефикасно обављено.
Већ неколико дана трају повољни временски услови за дејство оксалне киселине, те сам јуче у неколико кошница са антиварозним подњачама проверио деловање и било је од 5 до 10-так опалих вароа.
На већини друштава стављена је фолија, залихе хране ове године су баш обезбедиле тако да их не дирам до краја фебруара.


Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: dusan lazic Decembar 01, 2022, 13:19:13
    Друштва су враћена у стационар 01.09. баш пред велике кише. У другој половини септембра добиле су по 3 -4 литре сирупа са нозев ојем. Ове године обезбедиле су баш добре залихе хране. После обилних киша процветало је коровско биље, па је током октобра било доста уноса полена и легла, што није баш добро.
Третман оксалном киселином сам урадио у недељу, по облачном времену. У већини кошница пчеле су биле у клубету, а поједине су биле у растреситом и раширеном. Све је брзо и ефикасно обављено.
Већ неколико дана трају повољни временски услови за дејство оксалне киселине, те сам јуче у неколико кошница са антиварозним подњачама проверио деловање и било је од 5 до 10-так опалих вароа.
На већини друштава стављена је фолија, залихе хране ове године су баш обезбедиле тако да их не дирам до краја фебруара.











Nebojša, kad staviš foliju, svakako staviš i termo izolaciju?! Inače, preti kondenzacija!
Pozdrav.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 01, 2022, 22:47:37
     Нисам стално на форуму, те сада пишем. Да Душане преко фолије сам постављао термоизолацију од стиропора. Када сам радио третман оксалном киселином, у само пар кошница било је тек нешто мало замагљених и понека капљица са доње стране фолије. Остале су биле сасвим суве.
Да их не урекнем, али су ми ове године заједнице узимљене као врло здраве, виталне и са врло добрим залихама хране. Зима тек почиње, надамо се добром презимљавању.
     Какво је стање у твом пчелињаку,
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 02, 2022, 08:02:57



Драго ми је да си пчеле ове године добро узимио. Где си се сада стационирао ? Делиблатска пешчара или ... ?
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 02, 2022, 23:47:12
Срећно зимовање драги мој пријатељу!
У мом крају на врху средњег Баната  :D током целог августа није пала ни једна киша па није било довољно полена верујем да нам  пчеле нису ушле у зиму са довољним количинама масног ткива.
У многим кошницама пчелиње клубе је нешто мањег обима него што је обично у овом периоду зимовања.
Заједнице које су имале мање легла у септембру боље ће зимовати од оних са више септембарског легла. Треба само молити драгог нам Господа да нам подари хладан јануар и фебруар без легла макар до друге половине фебруара како нам се пчеле не би трошиле на штетном зимском леглу. Они који су били поред река током августа мислим да ће боље проћи ове зиме.
Поздрав драгим пријатељима...   
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nenad Ostojic Decembar 04, 2022, 12:31:55
    Друштва су враћена у стационар 01.09. баш пред велике кише. У другој половини септембра добиле су по 3 -4 литре сирупа са нозев ојем. Ове године обезбедиле су баш добре залихе хране. После обилних киша процветало је коровско биље, па је током октобра било доста уноса полена и легла, што није баш добро.
Третман оксалном киселином сам урадио у недељу, по облачном времену. У већини кошница пчеле су биле у клубету, а поједине су биле у растреситом и раширеном. Све је брзо и ефикасно обављено.
Већ неколико дана трају повољни временски услови за дејство оксалне киселине, те сам јуче у неколико кошница са антиварозним подњачама проверио деловање и било је од 5 до 10-так опалих вароа.
На већини друштава стављена је фолија, залихе хране ове године су баш обезбедиле тако да их не дирам до краја фебруара.
Izvini, interesuje me ako su ti pcele vec imale kako kates dobre zalihe hrane sta ce im onda sirup i drugoj polovini septembra, pa to samo produzuje bespotrebno leglo i naknadno trosenje polena za kog mislim da je ove godine bilo manje zbog velikih susa koje su bile, ambrozija je malo izvadila stvar  ali opet mislim nedovoljno.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 04, 2022, 16:24:31
   Горане, Ненаде, заједнице су биле на ободу шуме поред реке Тамиш од 27.05. до 01.09. Током лета било је по мало и уноса медљике са јасена, тако да је мед био тамније боје чак и за време медења сунцокрета. Последње врцање сам урадио почетком августа, ставио летвице херба стрипа и вратио изврцана медишта преко. Крајем августа медишни наставци су опет били лепо попуњени  2/3. Тај мед због третмана нисам врцао, али сам из предострожности због могуће медљике по повратку у стационар код куће додао шећерни сируп.
   Као што ми је Воја једном рекао, а и Горан је о томе писао прошле године после багрема, друштва се лепо опорављају у шуми поред реке, где и за време сушних дана увек има неког уноса, а и мања су загађења него у њивама Војводине.
   Поздрав свима и сретно зимовање.
   




Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 09, 2022, 23:51:57
   Горане, Ненаде, заједнице су биле на ободу шуме поред реке Тамиш од 27.05. до 01.09. Током лета било је по мало и уноса медљике са јасена, тако да је мед био тамније боје чак и за време медења сунцокрета. Последње врцање сам урадио почетком августа, ставио летвице херба стрипа и вратио изврцана медишта преко. Крајем августа медишни наставци су опет били лепо попуњени  2/3. Тај мед због третмана нисам врцао, али сам из предострожности због могуће медљике по повратку у стационар код куће додао шећерни сируп.
   Као што ми је Воја једном рекао, а и Горан је о томе писао прошле године после багрема, друштва се лепо опорављају у шуми поред реке, где и за време сушних дана увек има неког уноса, а и мања су загађења него у њивама Војводине.
   Поздрав свима и сретно зимовање.
   





Све си одлично урадио Нешо пријатељу.
Реке су спас за пчелиње заједнице а посебно у августу када се отхрањује зимско легло и формирају зимске пчеле.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Januar 07, 2023, 21:04:15
   Мир Божији, Христос се роди. Срећан Божић свима.
Последњих недељу дана врееменске прилике су као пролећне. Из свих кошница у најтоплијем делу дана пчеле излећу. У понеким уносе полен од мртве коприве и маслачка.

     Дана 04.01. иако то нисам планирао брзински сам преконтролисао неколико друштава како бих утврдио потрошњу хране. Код појединих заједница приметна је потрошња хране у 2 - 3 централна рама у којима су ћелије испражњене. У понеким има легла пречника 7, 8 цм. У таквим заједницама примакао сам ближе центру по пун рам са медом. У принципу има још добрих залиха хране, тако да додавање погача није потребно.
      Сада би ваљало да се зима коначно покаже зубе током јануара и фебруара. Само да не загуди у другој половини марта.

Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Januar 08, 2023, 01:52:35
Ваистину се роди!
Добро је то све Нешо. Пчеле нису до сада потрошиле пуно хране и имају  углавном довољно за даље зимовање и пролећни развој. За мало више од два месеца ето нас у средини марта и у цветању воћа.
Ако мало захлади пчеле би оставиле само затворено легло и  то мало што су затвориле оно би изашло у наредних десетак дана. Па се надам да ће доћи до прекида легл а тиме и до бољег чувања залиха хране.
Срећно зимовање!
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 09, 2023, 10:25:35
       После ветровите суботе, у недељу 05.02. проверио сам да ли је све у реду са крововима кошница и утврдио да је све како треба. Био је хладан дан. Испод лета једне кошнице приметио сам већу количину измрвљеног саћа. Одмах сам посумњао на миша, али због хладног времена ништа нисам радио.
       Јуче 08.02. после јутарњег мраза од 11 сати сунце је ипак лепо угрејало, те сам отворио наведену кошницу. Иначе приликом примене оклалне киселине запазио сам да се у њој клубе спустило у доњи - други наставак, а изнад њега је био дупке пун наставак са храном. Претпостављам да је већа количина хране потиснула клубе у доњи наставак са мање хране. У питању је био рој чију конфигурацију приликом зазимавања нисам хтео да реметим.
      Пошто сам сада отворио наведену кошницу средњи наставак у коме је било клубе подигао сам горе и у њега убацио са сваке стране по 3 рама са храном. Испод тог наставка сам спустио извађене рамове са мање хране. Наставак који је био на подњачи са изгрицканим саћем сам избацио. Приликом ове манипулације миш је успео да побегне из кошнице.
      Поздрав другари и видимо се на сајму у недељу.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 23, 2023, 18:21:49
      Већ 15 дана време је више него пролећно. Пчеле излећу највише у периоду од 11 до 15 или 16 сати. Код мене скоро недеље дана цвета туја и сибирски брест, те пчеле уносе полен беж боје.
      Обишао сам јуче пчелињак и сипао воду у појилице. Пошто је била повољна температура рекох ајде да проверим да ли јебило повећане потрошње хране. Прва коју сам отворио имала је доста пчела и запоседнутих улица. Три рама у средини са залегнутим леглом и нешто мањим залихама хране. Следећих неколико које сам гледао су имале по 4 пуна рама са медом, те сам из сваке извадио по један рам и додао у првој кошници 2 пуна рама. Свака заједница имала је по 2 рама перге обезбеђене јесенес и још делимично на 1 до 2 рама са свеже унетим поленом.
       У већини заједница на 2 до 3 рама има свежије залеженог легла пречника око 10 цм и по мало затвореног легла од раније.
       Закључио сам да је стање са залихама хране у мојим Родна Воја кошницама такво, да ми не пада на памет да стављам погаче ( како ме иначе питају пчелари из мог окружења), а скоро сам сигуран да им неће требати ни кап сирупа овог пролећа.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Februar 24, 2023, 08:02:31



Драго ми је да чујем да је некоме комплетан пчелињак у најбољем реду а то је изгледа баш код тебе. Значи да си извукао поуке из ранијих сезона па кад се на јесен све благовремено уради онда је и пролеће права песма. Слажем се да им не дајеш погаче али са следећим лепим периодом отвори неки рам са медом и заротирај наставак за 180 степени.
Тамиш је изгледа урадио своје баш као и Морава код мене. Ту се крајем лета и у рану јесен навуче довољно полена и направи перге која је сада суво злато.
Поздрав и медно ове године.


П.С.


Како су ти се показали ројеви које си прошле године узео од мене ?
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 24, 2023, 10:40:22
     Хвала Горане.
     Јесте, баш сам се потрудио прошле године, да најпре максимално удовољим пчелама по питању добре локације после багрема. То се показало као добитна комбинација по приносу и квалитету меда током лета, али што је најважније и по кондицији пчела. Пратио сам, шта си ти писао у вези пчелињака поред Мораве, а и Воја ми је саветовао да их већи део године држим у близини Тамиша.
     Ројеви које сам набавио од тебе су екстра и то су врло витална друштва. Баш прекјуче гледам на тим рамовима који су изгледа ручни рад, матица и даље радије залеже. Има нешто на тим рамовима што нема у Банату. 😀.
     Надам се да су и твоја друштва добро, да ли си их гледао ових дана.
     
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić April 13, 2023, 21:15:48
       По лепом и сунчаном дану урађена је ротација наставака код већине пчелињих заједница, које имају 8 до 9 рамова легла. У горњем наставку сада су 3 до 4 рама млађег легла, а у доњем 4 до 5 рама затвореног легла. Додати су празни изграђени рамови за залегање и по једна сатна основа, јер се очекује излегање младих пчела.
       У околини су се расцветале вишње и трешње, а уљана репица ће за који дан.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Maj 04, 2023, 10:02:01
      Пролећна паша се завршила, репица је дала свој допринос бурном развоју заједница.
Због ветра и облачног времена јуче пре подне се није могло радити. По подне се време мало смирило тако да сам започео преглед  заједница, проналазак матице и спуштање плодиша на подњачу.
Легла је било баш пуно, од 13 до 15 рамова, од чега 8 до 10 затвореног легла. Сређено је 15 заједница, а за данас је остало још 12. Јутрос нема ветра, али је облачно и прохладно, тако да ћу покушати да одрадим у другом делу дана.
   Закључак је да су се заједнице овог пролећа изузетно лепо развиле. Багрем ће почети да цвета тек за 7 до 10 дана, тамо где није измрзао.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Maj 04, 2023, 10:37:36



Привилегија је имати у близини пчелињака плантаже репице јер је са њом осигуран добар пролећни развој што потврђује и твој пчелињак. Ту је Војводина у предности у односу на нас јужније од Саве и Дунава јер се код нас ретко и спорадично сеје.
Ипак , обрати пажњу на појаву ројевог нагона. Ово посебно стога што како сам кажеш багрем неће за 7 - 10 дана а твоја друштва са 13 - 15 рамова легла су атомске бомбе пред ројевну експлозију.
Поздрав и свако добро ти желим.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Maj 04, 2023, 10:51:10
      Пролећна паша се завршила, репица је дала свој допринос бурном развоју заједница.
Због ветра и облачног времена јуче пре подне се није могло радити. По подне се време мало смирило тако да сам започео преглед  заједница, проналазак матице и спуштање плодиша на подњачу.
Легла је било баш пуно, од 13 до 15 рамова, од чега 8 до 10 затвореног легла. Сређено је 15 заједница, а за данас је остало још 12. Јутрос нема ветра, али је облачно и прохладно, тако да ћу покушати да одрадим у другом делу дана.
   Закључак је да су се заједнице овог пролећа изузетно лепо развиле. Багрем ће почети да цвета тек за 7 до 10 дана, тамо где није измрзао.
Да Нешо, лоше време није дозволило пчелама до сада да сакупе мед уљане репице као неки вишак и за сада је питање хоће ли и колико бити меда уљане репице.
Код мене на северу Баната пчелиње заједнице су јако много касниле са развојем, тако лош развој и лоше време током фебруара и марта нисам видео уназад више од две деценије а после је од средине априла кренуо изузетно брз развој.

Сада су већ заједнице солидно развијене али јак ветар задњих два дана и данашње облачно и кишовито прохладно јутро умањују могућност за неко солидно врцање меда уљане репице. сада заједнице могу да доносе и по два , три кг меда на дан и за ових задњих три дана да је било среће могле су унети још 7-8 кг меда а оне су донеле тек нешто мало.
Све што су до сада донеле је разбацано на више рамова и ту за сада нема неког похвалног стања.

Поздрав. 
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Maj 05, 2023, 21:47:28
   Тако је Војо, меда уљане фепице има углавном нешто више на пар рамова, а остало је рразбацано. Данас су пчелице баш лепо радиле. Биће незгодно извадии тај мед пре багрема.
Размишљам да пре селидбе повадим рамове са медом од репице, спакујем у наставке и додам их на допуну као вршне друштвима која су мање развијена и која ће остати на сционару.
Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Vojo Brstina Maj 06, 2023, 17:10:44
Верујем да би тако било најбоље, свим слабијом заједницама моћи ће да се додају наставци са медом на допуну кид оних пчелара који возе на рани багрем. Репица завршава а на ком терену још багрем не цвета. Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Decembar 04, 2023, 20:29:46
      У суботу 25.11. одрађен је третман оксалном киселином. На температури од око 5 степени у већини кошница пчеле су биле у клубету, заузимајући 5, 6 улица, а поједине и 7 улица.
У неким кошницама улице пчела су биле јако ниско на рамовима, па сам подигао горњи наставак и утврдио да је клубе захватило доњи наставак са 2/3 и горњи са 1/3 површине због велике количине меда у рамовима горњег наставка. Закључак да хране имају чак и превише.
      На пчелињаку у селу до сада страдала су 2 друштва, а разлог је вероватно безматак и касније грабеж.
      У недељу 03.12. одрађен је третман на још 7 кошница у пешчари. Код њих је стање редовно!
      Сада могу мирно да спавам до марта месеца, што и пчелицама желим 😃
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 05, 2023, 08:11:44



Хране никада није превише. Та прва група кошница ти се идеално зазимила. Биће све то и више него добро. Поздрав.
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Februar 21, 2024, 22:25:19
     Јуче на стационару у Качареву извршио сам проверу количине хране у пчелињим заједницама.
Поред тога, где је било могуће проверио сам да ли и колико има легла. Затвореног легла има углавном на 2 рама пречника 10 до 14 цм, на појединим на 3 рама, а у неколикоје  било легла на 4 рама.
      Претходних дана пчеле су уносиле баш доста полена и посећивале појилице. Погаче не треба додавати јер меда на рамовима има баш доста, као и унетог полена и перге.
      Три заједнице су баш слабе са количином пчела и покушаћу да их спасим додавањем тог наставка изнад јачих друштава (уз постављање матичне решетке између њих).
       

Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 11, 2024, 14:54:12
          Уби јак ветар већ скоро недељу дана. Џанарика је скоро прецветала и због ветра није искоришћена како би требало. И трњина је већ у цвету. Све је поранило, а време се помутило. Ове године репице  нигде у близини. Чекамо боље дане.
         
Naslov: Odg: Пчелињак Пешић
Poruka od: Rakovac Goran Mart 11, 2024, 15:03:18



Ко чека тај и дочека. Поздрав.