Pčelarske manifestacije > Autorska predavanja članova foruma Košnice Voja

Школа пчеларства Д. П. Нови Бечеј 2017.год.

(1/1)

Vojo Brstina:
Друштво пчелара Нови Бечеј з циљу популаризације и ширења пчеларства у Нашој општини организовало је током зиме школу пчеларства за младе пчеларе.
 У школу се уписало десетак младих пчелара и углавном редовно присуствују вечерњој настави.

Сваког петка у 19 сати почиње настава и траје по 1 сат и 30 минута.

До сада су двојица предавача одржали по 4 предавања а од вечерас сам и ја кренуо са предавањима.

Током првих сат и по наставе упознао сам младе пчеларе о животу пчела у природи, животу у кошницама и начину зимовања пчела.

Следећег петка настављамо...

Поздрав драгим пријатељима... 

dusan lazic:
 Vojo, možeš li da ovde da izneseš kompletan program škole(Ukratko)?
Pozdrav.

Vojo Brstina:

--- Citat: dusan lazic  Februar 10, 2017, 22:31:29 --- Vojo, možeš li da ovde da izneseš kompletan program škole(Ukratko)?
Pozdrav.

--- Kraj citata ---

Двојица предавача ( колега пчелара из удружења) како сам обавештен појашњавали су њихов начин рада на пчелињацима током године по месецима. И тако у 4 дела сваки. Најпре један 4 предавања па други 4 предавања о свом начину рада..

ја сам вечерас одлучио да их напре упознам са живтом пчелињих заједница у природи затим животом у вршкарама и дубинама и смештањем пчела у кошнице. Описао сам им како су пчелари почели да користе кошнице са покретним рамовима и на крају сам им појашњаао живот пчела током зиме, формирању клубета, шта је то клубе, како изгледа, када се формира, како се креће и живот пчела у клубету. Наравно појаснио сам и кретање првог легла и шта све утиче на кретање првог легла.

За следеће предавање имам у плану да им укратко појасним покретање пролећног легла и развој заједница као и припреме пчела за багремову пашу.

После ћемо да им појаснимо остале радове током лета и за задње предавање планирам да им појасним борбу против варое и зазимљавање пчелињих заједница.

Поздрав мом драгом пријатељу Дулету.

Поздрав драгим пријатељима... 
 

Edi Daruši:
Čitajući prethodno napisano ne mogu a da ne osetim bes i razočarenje nezainteresovanošću velikog broja lokalnih samouprava na ozbiljnoj popularizaciji pčelarstva u Srbiji. Malo, malo čitam te škola pčelarstva u Beogradu, od čijih para? Pretpostavljam od poreskih obveznika čitave Srbije?! Dakle mi iz manjih sredina nogu u dupe >:(
Otuda je i škola pčelarstva organizovana u Novom Bečeju tračak nade a naročito s tog razloga što je i Brstina jedan od predavača.
Baš ću otići od nedelje u Opštinu da ih pitam ima li neke nade za nas?
Pozdrav Voji, izvini što kvarim temu!

Vojo Brstina:
Еди пријатељу, не квариш ми тему. Управо си у теми јер причамо о школи пчеларства.

Мислим да школу финансира општина и да ће млади пчелари добити неке кошнице. Нисам обавештен да ће предавачи имати било какву надокнаду за свој рад.

Ја школу држим из љубави према пчелама и пчеларству и током 4 предавања радо ћу колико могу упутити младе пчеларе на прави пут у пчеларство. Нисам присуствовао претходним предавањима а нисам ни обавештен о чему су их све упознали моји претходници. Мало је времена да бих то на часовима са њима причао и скраћивао и онако кратку наставу.

Еди пријатељу, организујте се у вашим удружењима пчелара и ако и мене позову радо ћу се одазвати да вас упутимо на један квалитетан начин у пчеларство.

Поздрав из Новог Милошева...

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju