Pčelarske manifestacije > Autorska predavanja članova foruma Košnice Voja

Jednodnevni seminar u Elemiru

(1/3) > >>

Nenad Tucakov:
Pre neki dan, član foruma Edi Daruši je izneo predlog da se na njegovoj vikendici, u zrenjaninskom izletištu Babatovo, pokraj Tise, održi jednodnevni edukativni skup, a prilikom preuzimanja rojeva na RV ramovima.

Predlog je podrazumevao da bi autor košnice Vojo Brstina održao instruktažu sa naknadno utvrdjenom temom, a sve uz kotlić, za čiju pripremu sam se ponudio. Zasad je u opciji riblja čorba, ali su izmene moguće u svim pravcima mesa, koja se mogu nabaviti.

Ako je kolega Edi mislio da "ispali" samo lep predlog, onda se nije dobro preračunao... :D
Zainteresovanih već ima, tako da to može biti zaista i realizovano. Ima zainteresovanih i medju onima, koji se ne javljaju na forumu.

Evo, na primer: Sinoć smo kolege Nebojša, Veljan i ja susreli i popričali sa velemajstorom pčelarenja Janošem Degijem iz Pančeva. To je pčelar, koji je, nakon isprobavanja", "odbacio" prethodno pčelarenje sa 200 LR košnica i zamenio ih Rodnom Vojom. Sada, kaže, pčelari sa 200 RV košnica.
Košava je nemilosrdno produvavala, ali smo istrajno, u društvu sa čika Janom Spišjakom, još jednim majstorom pčelarenja, istrajavali u "kradji" iskustava.
Naime, Janoš je izneo i jednu veliku primedbu na Voju Brstinu. Rekao je: kada sam prvi put čitao o RV košnici, pomislio sam - ako je i 50% ovoga istina, što Voja Priča, to je ono što meni treba. Uzeo sam od njega 10 košnica i počeo da pčelarim njima. I onda sam shvatio da Voja, u stvari nije rekao ni 50% dobrih osobina, koje ova košnica ima. I onda sam zamenio sve svoje košnice.

Kada smo se razilazili, izneo sam Janošu predlog kolege Edija, na šta je, uz osmeh, odgovorio da bi vrlo rado bio učesnik takvog skupa. A sa svojim RV iskustvima, verovatno i izuzetno koristan.

Inače, Janoševa supruga Ljubica je ( sada ) šef naše matične službe i čak je i meni postavila ono pitanje: "Da li Vi Nenade..."

zoran drpljanin:
Moze to, neka se odredi koliko svako da uplati, ponece se i nesto za pice- konzumacija tek posle edukacije, jedino termin...Mozda pre pocetka bagrama da mozemo prakticno videti postavljanje ramova,nastavaka i MR...

A sto se tice corbe, ima i bureka negde usput....

Edi Daruši:
Po meni bolje posle donošenja rojeva, nemam pojma kada treba da ih dobijem verovatno posle bagrema?, malo da se smire pa onda. Pre bagrema meni ne odgovara jer imam prodaju rasada i rasađivanje rasada paradajza u plastenicima.  ne znam ni šta bi videli kod mene od RV košnica pre bagrema jer ih nemam?! Ako nije kasno nakon bagrema?

Nenad Tucakov:
Već vrdaš.

Slaviša Marinković:
Sjajna ideja, samo šteta što sam dosta udaljen od vas, ali ako ima još zainteresovanih iz ovog kraja mogli bismo da se organizujemo pa da dođemo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju