Pčelarske manifestacije > Autorska predavanja članova foruma Košnice Voja

Осавремењавање пчеларства, предавање у Лазареву-Војо Брстина децембар 2017.год.

(1/1)

Vojo Brstina:

На позив председника Друштва пчелара "Цват Баната Лазарево" Милорада Батинића вечерас 17. децембра у просторијама удружења у Лазареву одржао сам предавање на тему Осавремењавање нашег пчелрства..
Предавању су поред пчелара Лазарева присоствовали и гости из Зрењанина и околних места.

Предавање је почело у 17 сати а завршило се у 21 сат или након око 4 сата...
 

Хвала драгим пријатељима на позиву, гостопримству и пријатном дружењу у изузетној пријатељској и искреној атмосфери..
 
Било ми је изузетно задовољство да на тему Осавремењавање нашег пчеларства прикажем свој начин рада са РВ кошницама, и наравно разлике у односу на остале типове кошница. Да опишем утицај ноземозе у пчелињим заједницама и употребу Нозевоја као и начин његове припреме. Затим да  појасним начин размножавања варое, наше правилно и неправилно разумевање и правилну и неправилну употребу разних препарата против варое.
Наравно описао сам и употребу Брстивара против варое. Дотакли смо се и разних других тема...

Врло брзо је пролетило тих 4 сата времена а негде на средини предавања дао сам паузу од десетак минута за пушаче.

Ово је моје друго предавање у Лазареву и обзиром да удружење није велико а сала за предавање када дођу гости из Зрењанина и околних места брзо се попуни, нисам ни смео да објављујем на интернету да ћу ићи у Лазарево да одржим предавање.

У нади да сам пчеларима Лазарева помогао да лакше савлађују пчеларске проблеме сав срећан сам напустио Лазарево...

Наравно после Лазарева наставили смо дружење са драгим пријатељима у Зрењанину.

Хвала свима још једном... 

Поздрав драгим пријатељима....

Vojo Brstina:
Мала штампарска грешкица у називу удружења-друштва.. Треба да стоји Друштво пчелара "Цвет Баната Лазарево"...

Поздрав драгим пријатељима...

nobojsa oro:
kvalitetno cetvorosatno predavanje , ne samo za  one koji pcelare   sa RV  kosnicama nego iza nas ostale.  Posle predavanja pcelari, koji su imali kontakte sa RV kosnicama , su mi pricali da planiraju uvecati pcelinjake upravo sa njima ,a moje interesovanje za iste je znacajno povecano.  Ovo mi je prvo predavavanje Voja Brstine i prvo javljanje na forumu ,  posto sam preskocio pocetnu temu'predstavljanje. 'Pozdravljam sve na forumu i zahvaljujem se na prijemu!

Vojo Brstina:
Хвала свима вама драги Небојша, што сте имали стрпљења да ме толико слушате...  :D

Шалим се мало, али баш сам имао велико задовољство да укажем на све проблеме са којим се сусрећемо без обзира на тип кошнице којим пчеларимо и да заједнички расветљавамо пчеларске проблеме.

Наравно ја волим да кажем, што сам и током предавања два пута учинио, свима који нешто током предавања нису разумели или ако ја нешто не појасним на најбољи начин треба само да подигну руку и ја ћу стати, додатно појаснити па ћемо наставити даље.Тако да је било неколико подизања рука и додатних појашњења.

Мало сам био критичан према предавачима јер се не баве најважнијим проблемима у пчеларству, затим њиховом нивоу знања, раду уредника на спосовом форуму и такође њиховој стручности и злонамерности појединаца.  Затим сам критиковао нека предавања са сајмовима, стручност разних страних стручњака и критоковао оне који их доводе код нас да замагљују наше пчеларство, писања по часопису, и уопште рад пчеларских организација.
Наравно навео сам све појединачно где се греши и шта не сме да пролази ( код страних и домаћих предавача)  као и величину њихове нестручности и указао на проблеме то јест последице које стварају у нашем пчеларству.

А затим смо кренули о начину рада пчелара са пчелама током целе године, како раде и где греше и шта се све не сме радити. на шта их све упућују разни предавачи а што никако не би смели да чине. Указао сам на последице погрешног рада и наравно појаснио како да раде на лакши и сигурнији начин...

Посебно сам појашњавао зазимљавање па зимовање пчела и пролећни развој заједница као и припрему за багремову пашу.

Нисам могао да верујем да тако брзо може да пролети 4 сата времена...  :D

Ипак пошто сам просто уживао током предавања исправљајући криве Дрине након завршеног предавања осетио сам олакшање...

Отишао сам из Лазарева сав срећан и уверен да смо се упознали са доста тога новог...

Поздрав драгим пријатељима...
 

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju