Autor Tema: Tamno saće u pčelinjem staništu  (Pročitano 18181 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Tamno saće u pčelinjem staništu
« Odgovor #30 poslato: Novembar 05, 2020, 14:49:50 »
По нашим старим добрим обичајима :), углавном се претерује односно нема мере у одбрани ставова. Тиме се иде у грешке. Свака ставка у животу при којој се изгуби мера може бити погрешна. Најбоље је имати мере у свему (што рече Клеобул, а мисао покрали латини – уосталом као много тога...Modus omnibus in rebus optimum: У свему је најбоље имати меру ).

После краћег (и тешког) увода :) да пређемо на ствар.

Прво, треба избећи поређење у „природном станишту“ и кошница које користимо да „овршемо“ мед. Постоје неке разлике. Није природно станиште увек идеално, како се то посматра. Углавном нас је „баш брига“ за пчеле које живе у природи. Као што се према природи иначе, јако лоше опходимо.

Мера у односу према пчелама је познавање навика и понашања пчела. Битна „навика“ пчела је да избегавају младо саће за одгој легла, колико је то могуће (изузев током раног пролећа или при насељавању новог, празног станишта). За разлику од тога, мед ће складиштити у младе рамове и то треба користити.

И старо и младо (девичанско) саће може бити загађено (најчешће плеснима), што зависи од услова складиштења. Разлика је што се то на старом саћу види, а на младом, мало теже. Старије саће је подложније буђању јер има виши потенцијал упијања влаге што је основ да се развију плесни. Непотребно подбачени наставци током зиме углавном побуђају у мањој или већој мери.

У плодишту је увек присутно старо саће, а младо је углавном у медиштима. Баш бих волео да многи пчелари који се куну да врцају само из девичанско саћа, под моралном и материјалном кривичном одговорношћу :) потпишу да врцају само из девичанског саћа (врцали стручњаци са летвицама отрова, а да не врцају из старијег саћа). Овде се не изузима ни ДБ кошница (иако  „даданкаши“ сами себе идеализују и тврде да врцају само из девичанског саћа – све док не наиђу лошије године, којих је све више, па мора и из плодишта).

Ако се застрањује у сагледању ове „проблематике“ онда се дође до тога да се саће пере у кади (потом следи и прање у веш-машини). Ширењем такве приче, ово постаје битна техника. Не видим шта је проблем претопити старо саће уместо да се пере (остаје непознато да ли се ставља избељивач за рубље).

Много ствари је речено, па не могу да их разматрам појединачно. Нарочито што је то са пуно предубеђења и инаћења и не заслужује неку бољу расправу. Ово ми личи на противнике мрежастих подњача који наводе да се много прљавштине накупи на увлаци. Па , бато, извуци колац из кичме, сагни се и изручи то што се накупило и опери увлаке. Ово наводим из искуства јер су „моји кућни пчелари“ :) такви.

У сваком случају, мењајте саће у разумној мери и проблем решен. И наравно, одвајајте медишно саће колико је то могуће од плодишта када се третира – ни младо ни старо саће није поштеђено „упијања“ отрова.

ПС

Иначе, пчеле не доносе први мед у тамно саће зато што је тамно и што оне знају да је тамно :).

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Тамно саће у пчелињем станишту
« Odgovor #31 poslato: Novembar 07, 2020, 19:33:05 »

1 - мора и из плодишта.
2 - Не видим шта је проблем претопити старо саће уместо да се пере
3 - остаје непознато да ли се ставља избељивач за рубље.

Све сам ово радио, из разних разлога:
1.   Кад почетком септембра видим да има много медљиковца изврцам и плодиште па подметнем полунаставак липовца
2.   Жао ми да претопим ЕВ рам са лепим саћем, нарочито ако није ожичен
3.   Стављао сам саће на пола сата у раствор варекине или киселине да уништим споре буђи или ноземе; после исперем па оставим да се луфтира недељу дана или ставим у замрзивач на пар месеци. Пчеле се не буне.

(напомена: пчеларим из разоноде са 20так кошница, па моја искуства не треба узимати као препоруку; осим Пчеларског појмовника који је најбољи на свету а објављује га и бивши председник Апимондије на свом сајту аписервиси).

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Tamno saće u pčelinjem staništu
« Odgovor #32 poslato: Novembar 08, 2020, 08:51:35 »
Рајко, да ли врцате мед из тих ЕВ рамова без жица или Вам служе за мед у саћу?

Ја, а писао сам већ, користим неку дб центрифугу која има жичану корпу у коју стану два ЕВ рама. Они рамови који имају жицу се добро изврцају а они који немају жицу они се прилично оштете. Могуће да треба сачекати да пчеле још боље изграде саће. РВ рамови са два ражњића усправно се одлично врцају. Имам још нешто жице па ћу део ЕВ рамова да ожичим а нисам сигуран шта са остаком као и шта ћу убудуће.
За сада при овој памети и околностима, знам да сатну основу нећу да користим јер није ''чиста''. Можда ћу правити од воска које пчеле саме направе и изграде али ми за сада није исплативо за мали број друштава које имам у плану да служим. Имам на доста рамова сатну основу и планирам да је уклоним временом. То опет захтева велику организацију и стрпљење као и велику ангажованост пчела. Пчеле неће да граде саће кад ми то желимо него кад им и колико одговара. И то значи да неколико година нећу моћи да пчелама одузмем вишак колико бих желео.
Мислим да ће због разних болести доћи време да се рамови неће премештати из кошнице у кошницу већ ће се друштва ''размножавати простом деобом'' или симулирати ројење на празним сатним основама. Е тада ће восак бити ''суво злато''.

Ја такође нећу мењати саће осим када узимам мед у саћу па исецам цео рам. Сва та прича и халабука око чистог и 30% новог саћа се своди на рекламу сатних основа а и због тога што вероватно остају неке нечистоће када се третира тешком хемијом и отровима.
Али докле год то пролази разне анализе немам никакве примедбе. Само знам да мед нећу куповати (ако буде било потребе) у продавницама нити од непроверених пчелара а тако ћу и саветовати сваког ко ме пита.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Тамно саће у пчелињем станишту
« Odgovor #33 poslato: Novembar 08, 2020, 10:05:09 »
Зоране, за сада само скупљам рамове са чистим саћем. Лошији се потроше за мед у саћу, неки од бољих служе као магацин хране.
Овде смо сви на ти. Прецизније је. Такође у грађевинарству и наутици.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Tamno saće u pčelinjem staništu
« Odgovor #34 poslato: Novembar 09, 2020, 11:43:01 »
Зоки а које су то разне болести, које ће до те мере угрозити пчеларство.  Jел' корона апис? :) И ако буде веће потребе за воском како доћи до њега? Колико ми је познато заменом саћа се производи и восак.

Не ради се о никаквој халабуци око замене 30% воска у плодишту (највише саћа треба мењати у плодишту). Временом се саће јако исквари и појављује се више трутовских ћелија и то отежава рад.

Иначе, углавном разматрам „тежи“ начин рада, а то је рад са већим бројем кошница. Са мањим бројем може како хоћеш. Мада, опет не бих правио „вешерај“ од саћа.

ПС

Пчеле не граде саће када им и колико одговара. „Колико им одговара“ граде када су принуђене. Саће граде када има  нешто бољег уноса нектара, а при обилном приливу нектара је примерена и градња саћа. Тада граде радиличко саће јер мед смештају у радиличко саће (изузетно и у трутовско – када је количина прерађеног меда велика). Подразумева се да друштво има пчела а не да је неки јад.

Тачно је да пчеле дограћују саће али ако то чекаш годинама, чему служи пчеларство осим забаве (што би наши многобројни лингвисти рекли: хобија). Мислим да је могуће врцати мед и из грађевњака, само треба бити пажљив и са много окретања рамова (у тангецијалној центрифуги – у радијалној се вероватно повећава производња воска :) ).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Tamno saće u pčelinjem staništu
« Odgovor #35 poslato: Novembar 09, 2020, 14:34:12 »
Драгане, увек се из Ваших писања може научити.

Елем, део о разним болестима је ''пророчански'' написан. Размишљам о будућности. Тамо ћемо се срести.
Нека нам живот буде сладак као мед!