Košnice Voja

Košnice Voja => Rodna Voja => Temu započeo: Miodrag Alempijevic Decembar 27, 2020, 23:35:46

Naslov: Vrcanje meda
Poruka od: Miodrag Alempijevic Decembar 27, 2020, 23:35:46
Postovani, posle pcelinje pase , vreme je za vrcanje. Kada vi vrcate med i koliko ostavljate  pcelinjoj zajednici. Cuo sam da ispod 6-7 kg matica prestaje sa zaleganjem . Ja do sada nisam vrcao med posto sam pcelat pocetnik ( oduzeo do sada nekoliko ramova sa medom - med u sacu) i to je to. Koliko ostavljate meda u sezoni u kosnicama rodna voja kako bi se pcele nesmetano razvijale , i sta je po vama "visak" koji bi mogli vrcati bez posledica po pcelinju zajednicu.
Naslov: Odg: Vrcanje meda
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 28, 2020, 11:32:34



Миодраже обзиром да пчелариш са РВ кошницом  објаснићу како и колико ја врцам из ових кошница. Ради се о стационарном пчелињаку на месту и у пашним приликама сличним твом пчелињаку ( Шумадија око 250 метара надморске висине).


Прво , основно и по мени најважније правило кога се увек држим је да из плодишта мед никада не узимам и не врцам.
 
Мед од пролећне , воћне паше  у принципу не врцам из разлога што га нема довољно да бих прљао врцалицу. Има га али ми се не исплати. Задње године су проблематичне са временом током ове паше да би се добио чист и зрео воћни мед. То је уједно време интезивног и форсираног развоја пчелињих друштава за код нас главну багремову пашу па се овај мед углавном потроши за исхрану пчела у овом периду. У бољим годинама и са мало више времена и рада у нашим пашним условима се може украсти по неки рам и изврцати и нешто овог меда али је то више изузетак а не правило.


Багремов мед у принципу врцам 7 - 10 дана након престанка медења багрема. Сачекам оних по правилу 2/3 затворених ћелија саћа и врцање завршим за неколико дана у зависности од издашности багрема те године. Врцам како напред рекох само из медишних наставака, изнад матичне решетке. Плодиште ни овог пута не дирам  јер је то њихово а увече враћам наставке са изврцаним рамовима на чишћење. Са даљим развојем друштва нема никаквих проблема. Прошле године сам изврцао раније , незрео мед и то не бих препоручио. То може да иде у продају на велико у лошим годинама али за своју кућу и продају на теглу није добро. Муштерије треба поштовати и одржавати квалитетом а то није случај са врцањем несазрелог меда.


На нашем подручју се може ( опет у зависности од године ) изврцати и нешто ливаде помешане понекад са медљиком половином августа месеца. До овог меда је све теже доћи јер нема стоке за испашу па ни ливада а медљика је " мачка у џаку " - никад не знаш да ли ће је бити. Медљика се зна појавити и касније у другој половини августа и првој половини септембра и ја је склањам из кошница али са доста опрезности. Како стоје ствари овог меда се нећемо осладити у будућности и чешћа је појава прихрањивања друштава у овом периоду него врцања овог меда. Њега ћеш врцати превентивно због медљике када је има да не би пчеле на њој зимовале. Опет не дирати плодиште а након овог врцања обавезно и одмах издашна прихрана ретким сирупом да би спремиле довољно хране за зиму.


Све у свему на овим теренима су паше из године у годину све лошије. Шумадија није више оно што је некад била. Стационарно пчеларење је ту на граници рентабилитета. Разлози су бројни али то није за ову тему.


Поздрав и не одустај . Без обзира на све потешкоће пчеларење осим меда доноси и друге користи и задовољства.




 
Naslov: Odg: Vrcanje meda
Poruka od: Miodrag Alempijevic Decembar 28, 2020, 17:39:27
Hvala na iscrpnom odgovoru. Zanima me samo da li pod plodistem podrazumevate jedan RV nastavaj ogranicen MR-om ili dva ukrstena RV nastavka ogeanicena RV- om. Na koliko nastavaka drzite pcele u sezoni?
Naslov: Odg: Vrcanje meda
Poruka od: Rakovac Goran Decembar 29, 2020, 09:58:07

Hvala na iscrpnom odgovoru. Zanima me samo da li pod plodistem podrazumevate jedan RV nastavaj ogranicen MR-om ili dva ukrstena RV nastavka ogeanicena RV- om. Na koliko nastavaka drzite pcele u sezoni?


Плодиште у једном РВ наставку.
Од изимљавања па до око половине априла нема матичне решетке. Пред багремову пашу иде решетка изнад првог наставка.