Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 17, 2021, 20:40:05 »
 
Изгледа да има још уноса. Опет се сјаји понеки рам у медиштима.
Пчеле опседају дивљи дуван али га у околини пчелињака има мало.2
Med / Odg: CENE MEDA
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Jun 17, 2021, 11:15:51 »


На видиковачкој пијаци цена багремовог меда од викенда је 1.100,00 динара. Како је на другим местима ?


Надам се да још неко има намеру да продаје мед на мало током ове године ! ! !


Јуче сам поразговарао са неколико својих сталних муштерија о повећању цене од прошле године. Желео сам да чујем и њихово мишљење . Сложили су се да се цена мора увећати јер је све остало поскупело. Учестали текстови у штампи о фалсификованом меду у продаји и о реалној цени правог меда дају своје резултате. Саме муштерије су ми предложиле по којој би новој већој цени наставили да купују мед од мене. Пријатно изненађење.


И даље очекујем да чујем како је на другим местима.
3
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Безпашни период
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Jun 17, 2021, 09:47:27 »На овој теми ништа није писано ево има већ три године. Нажалост она је актуелна по пар пута сваке године. Ево баш сада.
При врцању багрема сам сваком друштву оставио солидну залиху хране и у меду и у перги које је ове године било као никад до сада. Међутим , све то се брзо топи што значи да смо у сред безпашног периода. Кошнице пуне пчела , пуцају од снаге а унос мали скоро никакав. Чекамо липу.
Јуче сам прегледао један новоформирани пчелињак који је надомак Београда на крају Липовачке шуме. Пре недељу дана у свим кошницама је било добрих залиха хране. Јуче неке су је озбиљно смањиле. Ради се о ројевима који су испунили цео наставак и градили су сатне основе. У међувремену су сваке вечери прихрањивани са по 300 грама сирупа а имали су стављене и по пола погаче. Већина је погачу скроз однела а хранилице се до ујутру суве као барут. Препоручио сам повећање количине сирупа јер до јесени морају изградити још цео наставак сатних основа. Колико сирупа ? Онолико колико које друштво однесе преко ноћи. Мислим да сада на томе не треба штедети.
4
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Jun 17, 2021, 08:53:38 »Јуче сам по лепом дану и топлом времену обишао новоформирани пчелињак тројице ортака чланова овог форума. Ценећи њихову приватност имена им нећу објављивати јер ће они то сами учинити уколико желе.
Од мене су купили 9. ројева ( вероватно сваком ортаку по три ) на 6 рамова са младим матицама које сам им испоручио у прошлу суботу 05.јуна. Пчелињак су сместили крај Липовачке шуме , надомак Београда , у дворишту једне викендице на прелепом месту. Локација обећава јер је свуда уоколо подоста стабала разноразног воћа одличног за пролећни развој у близини има и доста багрема а шума је сама по себи увек добродошла и представља право богатство.
По ранијем договору пчелињак ћу им обићи неколико пута током године и помоћи у раду јер су потпуни почетници. Охрабрује то што немају никакав страх од пчела а ентузијазма за рад и учење о пчеларењу им очигледно не недостаје. Упознао сам и сина једнога од њих , дечака од 12-13 година, који је за пчеларење показао велико интересовање и са којим сам се слатко нашалио и испричао. Пожелео је да се пчелињак назове његовим именом те би било лепо да му ортаци ту жељу и испуне.
Новоформирани пчелињак је у одличном стању. За само 5. дана сваки рој је , уз прихрани са око 300 грама сирупом сваке вечери , изградио по две сатне основе а неке подобро започела и трећу. Матице уредно залежу , друштва су мирна и у добром радном расположењу.
За почетак смо сваком роју додали по 1/3 погаче , давање сирупа ће се наставити а одмах смо кренули и са третманом против варое стављањем по једног листића тимола на сатоноше. Моја препорука им је да са третманом тимолом исрају 4 а не 3 недеље како би им се друштва што здравије развијала. Очекујем да до средине наредне недеље испуне цео наставак јер пчеле из старог легла увелико излазе. Одмах потом следи проширење додавањем и другог РВ наставка.
Дружење је било лепо , верујем на обострано задовољство.
Добило смо тако још тројицу нових РВ пчелара. Нека им је са срећом.
Пар слика новоформираног пчелињака од јуче. Додат други наставак . По други пут стављен тимол. Пчеле одлично реагују на њега. Друштва се одлично развијају. Убудуће само наставити третман тимолом још два пута и наставити са прихраном. Следећи преглед за две недеље.5
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 15, 2021, 21:46:45 »

Хвала, Горане и хвала Душане...

А сада перга! Прво припрема рамова који ће стојати на прохладном месту а после зумбање...6
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Jun 15, 2021, 08:01:18 »У праву си Зоране. Ово ти је измешани мед од багрема и багремца. Нешто је више багремовог. Нема проблема за то. Мед од багремца је истог квалитета као и багремов па на квалитету ништа ниси изгубио. Разлика је понајвише у боји те ти је зато мед ове године нешто тамнији - црвенији.
Лепо рече Душан да су то слатке муке па зато уживај.
7
Dobro došao na forum!
8
Dobro došao Jovane.
9
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane dusan lazic poslato Jun 14, 2021, 17:29:05 »
Bagremac je čudo - dovoljno je dve kapi, pa da "pokvari" bagrem...Ali, to su slatki problemi.  :D
Zoki, uživaj...
10
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Jun 14, 2021, 17:07:24 »

Душане, шта мислите како изгледа?
Тамнији је на фотографији него у стварности.
Све мислим да је мед од багремца тамнији а мед од багрема је светлији.
Stranice: [1] 2 3 ... 10