Autor Tema: Moj pocetnicki pcelinjak  (Pročitano 65922 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Moj pocetnicki pcelinjak
« Odgovor #210 poslato: Februar 08, 2022, 19:36:13 »
Nakon vise od mesec dana obilazak pcelinjaka,pcele veselo izlazile iz kosnica i koristile lep dan za procisni let.Potrosnja hrane minimalna uglavnom sve su napred ispod mednih kapa iako sam planirao dodavanje ramova sa medom preko satonosa nije bilo potrebno.Drustva dosta slabija u odnosu na prethodne godine a nazalost nastavilo se uginuce drustava jos dva stradala🙁!Sredjena malo postolja i neke kosnice prepakovane po savetu kako to radi Djoko Zecevic!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

• Stari član foruma
« Odgovor #211 poslato: Februar 15, 2022, 18:31:11 »
Ako moze neko od urednika da preuredi prethodnu poruku sto sew tice velicine fronta ili da je izbrise

• Stari član foruma
« Odgovor #212 poslato: April 16, 2022, 21:48:24 »
Kao sto sam pisao da sam imao velika uginuca tokom jeseni i zime i jos se nisam oporavio.I ove sto su ostale tanke tako da sm i ja nesto tu spasavao i spajao da koliko toliko lici pcelinje drustvo! doduse imaciu i nesto da valja a i u ovoj godini sam uveo u tehnologiji suzavanje gnezda pomocu pregradne daske!
http://www.youtube.com/watch?v=CWeME-sdvdk

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #213 poslato: April 17, 2022, 22:12:08 »
Дејане ако сам добро закључио ставио си полумедиште (нисам сигуран јер се при дну наставка види нека лајсница па не знам могу ли пчеле у то полумедиште).

Сужавање гнезада си добро одрадио, али ако си ставио полумедиште изнад, то ти је као да си у добијеној партији шаха „успео“ да се бориш за реми...с обзиром на захлађење и ветар и тако то...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #214 poslato: April 17, 2022, 22:40:25 »
Lajsna se vidi jer imam neke ramove 17kso farar pa sam povećao visinu nastavka tom lajsnom.ja se nadam da nisam baš toliko pogrešio zbog 2dana lošeg vremena

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #215 poslato: April 17, 2022, 23:14:42 »
Можда сам ја у заблуди јер мислим да се ради о много више дана који нису повољни за ускраћивање пчелама једног од основних нагона који се зове штедња.

При проширењу простора се посматра и стање легла, али и укупног простора који је запоседнут. Ако сам добро видео на снимку, обе спољне стране крајњих рамова су потпуно празне. То је један од добрих показатеља да се простор још није требао проширити.

Техника сужавања гнезда и почива на томе да пеле потпуно овладају тим простором, а то је да попуне све улице и по хладном дану (а ту их нема ни када је било топлије).

Додатно што штети пчелама и леглу је додавање полумедишта. То је огроман простор који ће односити топлоту  јер су прогнозе да бар још неколико дана неће бити топлије. Хладне ноћи да и не спомињемо (и то баш хладне за ово доба године).

Али...ако је теби добро и мени је...за пчеле ко зна...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #216 poslato: April 17, 2022, 23:19:44 »
Videcemo sve će se kasti kroz 10ak dana,ja sam tek ove godine počeo sa korišćenjem pregradne daska pa treba pogoditi pravi tajming za dodavanje medista

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #217 poslato: April 17, 2022, 23:24:23 »
При сужавању сам увек говорио да је боље закаснити неколико дана него пожурити пар дана.

Полумедиште се додаје по потреби, а сада не да нема потребе него је врло штетно да се дода. Још је ту и отвор на матичној решетки.

Било би штета да се нешто поремети у друштву које одлично изгледа...и да на основу погрешног потеза испадне да је сужавање лош поступак.

• Stari član foruma
« Odgovor #218 poslato: April 17, 2022, 23:35:40 »
Jesti to je tačno da je bolje zakasniti nego poraniti ali šta ću kad mi je pčelinjak dosta udaljen a imam samo vikend slobodan.Tih dana su bili lepi unosi sa voćne pase a nisam želeo da zablokiram maticu

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #219 poslato: April 17, 2022, 23:41:55 »
Не би је заблокирао да си тек следеће недеље нешто урадио. То свакако не би требао да буде додат наставак са девичанским саћем и понеком основом. Ту не би прешле ни да нема решетке.

Затвореног легла које се излеже има толико да матица има сасвим довољно простора. У тај простор спадају и бочни рамови (спољна страна – и ту би свакако било легла).

ПС

Јесу били лепи уноси, али ће све то да се потроши на огромно легло а још више на непотребан губитак топлоте. И грађевњак је погрешно стављен. Боље је да си ставио један полурам.

• Stari član foruma

• Stari član foruma
« Odgovor #221 poslato: Januar 02, 2023, 20:00:55 »
 :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #222 poslato: Januar 02, 2023, 23:16:56 »
Срећно Дејо!

Ако има неких питања ту смо у овом зимском периоду док још нема неког великог посла на пчелињацима.
Поздрав. 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.