To što nije bilo legla ne mora ništa da znači. Kod mene je praktično potpuni prestanak legla počeo oko 01. oktobra.
Nisam mislio samo na trutove u toj košnici, nego uopšte na pčelinjaku ili okolnim pčelinjacima. U svakom slučaju, pratićeš to društvo. Ne moraš ništa otvarati bez potrebe, nego prati kako se ponaša na letu i kakav je zvuk kada zahladi.
U drugom delu zime, obrati pažnju i pogledaj. Imaš osnovni uslov za brz i bezbedan pregled i po niskim temperaturama, ako zaključiš da nešto nije u redu a to je manjak ramova u košnici. Društvo može i bez matice da pregura deo zime, ali kada se ukaže potreba za leglom (to može biti i u januaru ako bude toplo) matica može biti i trutuša. Ovo se lako zaključi po zvuku koji dopire iz košnice (slično je kao i kada je bezmatak u pitanju, samo se slabije ispoljava i zvuk i samo ponašanje pojedinačnih, a ne većine pčela ukazuje na neki problem sa maticom). Samo poneka može lepezati krilima, a zvuk je sličan zvuku bezmatka ali jako slab i potrebno je stvarno da si „sluhista“

da ispravno zaključiš (zato se dalje prati sve do momenta poklapanja legla kada se vidi da li je radiličko ili trutovsko).
Može se desiti da u jednom delu zime ili ranog proleća bude radiličko leglo, a da posle počne da „šara“ i da veći deo bude trutovsko ili samo trutovsko. Ovakva društva (ili društva koja imaju drugi problem) su pod stalnom pažnjom, a ostala ne pipaš, ako si siguran da je sve dobro.
Moraš biti siguran, jer ovakva društva gde nije sigurno kakava je matica su uznemirena i lako dođe do proliva a to je već „prvi deo“ nozemoze.
PS
Ponovo sam pogledao onu maticu na slici i nisam siguran da je to dobra matica (mislim da je sparena). Ali slika je jedno, a kada se pokaže u praksi drugo. Zato ti savetujem da pratiš to društvo i to sa što manje uznemiravanja.
quote author=Dragan Šošić link=topic=1523.msg34161#msg34161 date=1413223143]
Dejane, moguće je da nema maticu. Ali, ako je neko iskusan izrazio sumnju da je bezmatak u pitanju, trebalo je da ti predloži i prve korake opreznosti. Leta bi trebalo suziti dok se to ne reši (naročito gornje leto koje deluje nebranjeno).
Međutim, kada se pogleda leto, deluje kao da je sve u redu. Pčele ventiliraju i s obzirom na današnju temperaturu i tamnu košnicu vrlo je moguće da je samo porasla temperatura u košnici i pčele teže da to dovedu u red.
Proveru prisustva matice radi kasno popodne, jer kod otvaranja košnice bez matice tuđice vrlo brzo napadaju.
Postovani kolega Dragane bili ste u pravu sto se tice moje sumnje da mi je drustvo ostalo bez matice ipak na srecu bila lazna!Danasnjim pregledom sam na srecu uspeo da uocim maticu!
Ako može bez ovoga poštovani ili uvaženi i slično

, nekako sam alrgičan na to

i smatram da smo svi na ovom forumu poštovani i uvaženi samim tim što uglavom diskutujemo u prijatnoj atmosferi.