Pre koju godinu, vodila se polemika o tome šta je devičansko saće i med, odakle se sme vrcati med za tržište ( da li iz nezaleženog, ili nezaleganog saća) i sve je to u propisima bilo nejasno definisano...
Više od dva sata tražim tu temu, ali, ne polazi mi za rukom, pa sam, evo, otvorio novu. Ukoliko urednici nadju za shodno i znaju gde će, neka ovaj post presele...
PRAVILNIK
O KVALITETU MEDA I DRUGIH PROIZVODA PČELA
("Sl. glasnik RS", br. 101/2015)
Član 3
Prema poreklu, med se klasifikuje kao:
1) cvetni ili nektarni (dobijen od nektara biljaka), i to:
(1) jednocvetni/monoflorni med,
(2) višecvetni/poliflorni med;
2) medljikovac;
3) pekarski med.
Član 4
Prema načinu proizvodnje i stavljanja u promet, med se kategorizuje kao:
1) med u saću - koji pčele odlažu u ćelije sveže izgrađenog saća bez legla, sa ili bez satnih osnova izgrađenih isključivo od pčelinjeg voska, koji se stavlja u promet u poklopljenom saću ili u sekcijama tog saća;
2) med sa saćem ili med sa delovima saća - koji sadrži jedan ili više delova saća;
3) ceđeni med - koji se dobija ceđenjem otklopljenog saća bez legla;
4) vrcani (ekstrahovani) med - dobijen centrifugiranjem otklopljenog saća bez legla;
5) presovani med - dobijen presovanjem saća bez legla, bez ili sa zagrevanjem najviše do 45 ºC;
6) filtrirani med - dobijen filtriranjem i uklanjanjem neorganskih ili organskih primesa pri čemu dolazi do značajnog uklanjanja polena.
Dakle, primećuje se da je zakonodavac u 2015. puno preciznije definisao pojmove meda i razbio ranije nedoumice.