Detaljniji prolećni pregled zajednica na mom pčelinjaku obavio sam 06.04. Pomalo sam bio razočaran stanjem, jer je u 10 bilo svega 4 rama legla, u 6 košnica po 3 rama legla, po par ramova legla u 4 košnice i tek po 1 ram u 2 košnice. Očigledno da je poslednje martovsko zahladjenje uzelo danak i usporilo razvoj. Prilikom pregleda pčele su bile izuzetno agresivne.
Kod mene u kraju džanarika je završila cvetanje i sada cveta višnja, trešnja i šljiva.
Ponovo sam pregledao zajednice 14.04. odnosno nedelju dana kasnije. Utvrdio sam da jača društva imaju od 6 do 7 ramova legla, da imaju po 3 do 4 rama sa polenom i medom, te sam spustio ramove sa medom i dodao izvučene ramove da ih matica zaleže. Kod nekoliko jačih sam izvršio rotaciju nastavaka. Srednja društva imaju sada od 4,5 do 5,5 ramova sa leglom, a nekoliko slabijih od 2,5 do 3,5 legla. U svim društvima broj ramova sa leglom se povećao za 2 do 3 rama, što mi je vratilo nadu da će ipak stići da se razviju do bagremove paše. Pčele su prilikom ovog pregleda bile dosta mirnije.
Pored toga u prilog tome ide i to što u blizini pčelinjaka počinje da cveta uljana repica, što će stimulativno delovati na nihov razvoj.