Након формирања мањег акумулатора 29.04. /са 14 р легла/од истог сам направио 6 оплодњака 07.05. До скоро сам био забринут јер матице никако да пронесу, а то су учиниле тек после 25 маја. Није ми успело у наставку подељеном на два дела, јер је вероватно једна матица нашла прорез у прегради и убила другу.
Изузетак у ношењу је једна матица, која је створена у друштву које је из мени непознатог разклога обезматичено средином априла месеца. Извела се око првог маја. После тога приметио сам да је лепа, крупна и пронела је за неколико дана. Одлично залеже, а пре недељу дана сам додао и други наставак уз подизање неколико рамова са млађим леглом у горњи наставак. Имала је пар дана прекида, што је могуће због стреса, јер сам је и обележио, а наставила је да залеже у горњем наставку. Напомињем да ми је после обележавања и пребацивања у други наставак матица узлетела и нестала из видокруга. Нигде је нисам могао наћи, а од нервозе ме је заболела глава. Пола сата касније опет сам све претражио око кошнице, траву итд. нисам је нашао. На крају сам погледао суседну кошницу, а она је стајала на предњем зиду наставка испод поклопца у друштву две три пчеле. Узео сам је прстима и убацио у њену кошницу. После пар дана проверио сам била је ту и наставила са залегањем.
После неколико дана приликом прегледа једне заједнице прво сам угледао младу матицу, а након тога и стару. Младу сам ухватио прстима, али се измигољила и одлетела, а могао сам је искористити за нови рој. Када ми се то деслило други пут формирао сам ново друштво по Пелетовом системуа .
Од сада приликом прегледа пчелињих заједница обавезно је ношење хватача за матице, кавеза и другог прибора, што свакоме препоручујем.
Јуче поподне приликом обиласка друштава на стационару, одмах сам приметио на омањој џанарици повећи рој. Као да сам знао у колицима сам понео наставак са рамовима /сатне основе и изграђени рамови/ у који сам стресао рој са гране, обзиром да је био на висини метар од земље. Приметио сам да су пчеле у роју биле изузетно крупне, са дебелим стомацима и врло мирне. Ухваћени рој потиче из неке од кошница са стационара.
Прегледом осталих пчелињих друштава, у једном сам нашао више свеже отворених матичњака и оставио сам пар затворених. У тој кошници има још увек доста пчела, те се надам да ће се надокнадити изгубљено.
Иначе ово је прво ројење на мом пчелињаку од када пчеларим и први ухваћени рој, па ћу пратити његов развој и писати о томе.