Autor Tema: Problemi prihrane drustva  (Pročitano 3470 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #15 poslato: Decembar 28, 2020, 12:57:27 »
, задовољан тиме сам мало погледао на интернету шта има по овом питању. Нашао сам оног Канађанина и он храни и лети и зими. Не знам да ли су у пределу где држи пчеле толико благе зиме или прави сируп са антифризом :).
Za neupoznate, radi se o kolegi Ian Steppler i njegovom YouTube kanalu Canadian Beekeeper's blog.
Čovek je zemljoradnik velikog formata - puno zemlje, stoke i pčela i vrca oko 150 tona meda svake godine.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #16 poslato: Decembar 28, 2020, 23:07:35 »
Може човек имати хиљаде тоне меда, добијеног овако или онако, Американ банку, милионе хектара земље али ми који пчеларимо од таквих који зими пчелама дају сируп немамо шта да учимо.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #17 poslato: Decembar 29, 2020, 00:10:46 »
Postovani forumasi,
mislim da je krajnje vreme da ovu temu objedinimo i razmenimo misljenja. Iznecu svoje misljenje, a od vas ocekujem da iznesete svoja, odnosno da zajedno prokomentarisemo na ovu temu. Sto se prihrane tice , mislim da ce se vecina sloziti da je najidealnije resenje prihrane zimi , prihrana ramom meda u zbegu sa urezanim delom, koji omogucava dodavanje rama sa medom iznad klubeta u horizontalnom polozaju, po meni drugo resenje, je dodavanje kristalisanog meda u zenskoj carapi iznad klubeta. Ostaju po meni, jos dve prihvatljive mogucnosti prihrane, prihrana pogacom i prihrana suvim secerom. Ovde bih se osvrnuo na prihranu pcela suvim secerom i probleme oko prihrane pcela koji smatram da su nedovoljno obradjene. Naime , interesuje me vasa misljenja i iskustva o prihrani pcela suviom secerom, i ukazao bih na problem oko prihrane koja se vrsi dodavanjem hrane direktno iznad kubeta na satonose. Kod dodavanja direktno na satonose javlja se problem prekida komunikacije pcela preko satonosa , moje pitanje je koliko je vazna ta komukacija zimi preko satonosa (smatram da vredi razmotriti) , i koliko bi bila efikasna prihrana, recimo stavljanje pogace u zbeg gde cemo zaheftati metalnu pletenu zicu, a na nju staviti pogacu, time dobijamo distancu-razmak izmedju satonosa i pogace sto omogucava komunikaciju preko satonosa, ali ujedno udaljava pogacu od klubeta. Voleo bih takodje da ramenimo miljenja o prihrani suvim secerom preko zime. Srdacan pozdrav iz srca Sumadije.
Поштовани колега Миодраже,
У зимском периоду не бих никада ником препоручио никакву прихрану пчела, ни сувим шећером, ни погачама, ни медом, ни подизањем рама у збег или не дај Боже додавања сирупа.
Све прихране треба завршити током септембра а у ком периоду септембра зависи од временских услова и количине легла у рамовима, ипак што раније то боље.

Зазимљавање је решење.
Шта је то зазимљавање пчелињих заједница.
То је свеукупно спремање пчела за зимовање. А зимовање је увођење пчела у клубе и безбедно презимљавање заједница до пролећног периода.

Зазимљавање подразумева стварање здравих заједница очишћених од варое, неисцрпљених на отхрањивању легла и водољне количине пчела а истовремено и обезбеђивања довољних количина хране за зимску потрошњу и пролећни развој.

Шта смо задње рекли да је потребно за зазимљавање?

Обезбеђивање довољних количина хране за зимовање и пролећни развој!

Овде, у овом периоду завршава се свака прича о било каквом додавању хране до пролећа.

Прегледамо сваку заједницу, проценимо количину хране, проценимо снагу заједнице, распоред хране и количину коју треба да додамо.
Одмах завршавамо са распоредом хране коју заједница тренутно има и зоном последњег легла одређујемо положај будућег пчелињег клубета као и хране.
Пошто смо проценили колико заједници недостаје хране и одмах све записали, чекамо најповољније време за допуну недостајуће хране.

Некој заједници треба додати тек само три, четири литре гуспог лековитог сирупа, некој пет а некој седам или осам.
Ако недостаје у некој више онда јој додамо по који рам из кошница које имају највише хране.

Сачекамо да се легло смањи на три до четири рама а кид мене је то обично у првој половини септембра и почињемо прихрану.
Сируп МОРА да буде густ да пчеле не би шириле легло и најбоље би било да се не дају мање дозе од 0,7 литара на дан. Дамо лепо 4 пута по 0,7 литара а затим сачекамо неколико дана и наставимо поново још 3-4 дана по 0,7 литара.
Сируп треба давати у трајању од десетак дана како би га пчеле поставиле у зону изласка последњег легла. Управо ту ће га трошити у зимском периоду и томе ће створити медни пут, то јест вертикални медни пут, пут кретања пчелињег клубета.
Густи лековити сируп правим тако што у врућој води додајем шећер и мешам. На пет килограма шећера додајем три литре воде и 2-3% Нозевоја.
У буренце од око 65 литара сипам 50 кг шећера и додајем 30 литара воде + око 1,5 литара Нозевоја.
Све добро измешам, налијем у канистере од 6 литара и носим по два на кошнице.
Прихрањивање радимо обично пред вече а некад и преко дана, како када имамо времена.
Нема сужавања лета, нема грабежи, мада некад пчеле крену на мирис сирупа и сметају нам приликом рада.

На мањим пчелињацима док оне осете сируп и крену на тегле у којим  одмеравамо дозу  и дајемо тј сипамо у збег хранилице, писао се већ заврши.
Кад имају нешто мало неког уноса може се и у сред дана давати сируп у хранилице .
На већим пчелињацима најлакше је све урадити кад падне први мрак.
Наравно преко свих хранилица мора бити постављен одговарајући папир који ће спречити ширење мириса и онемогућити пролаз пчела до сирупа у хранилицама.

Ако овакок радимо никакво зимско прихрањивање нам неће бити потребно.

Поздрав драгим пријатељима...
« Poslednja izmena: Decembar 30, 2020, 23:41:19 od strane Global Administrator 1 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #18 poslato: Decembar 29, 2020, 08:43:41 »
Може човек имати хиљаде тоне меда, добијеног овако или онако, Американ банку, милионе хектара земље али ми који пчеларимо од таквих који зими пчелама дају сируп немамо шта да учимо.
Može čovek pogrešno da radi i nikad neće imati hiljade tona meda... :D

Čovek ne hrani pčele zimi, već ujesen. To što ga je sneg zatekao, to je zbog klimata u kojem pčelari,
No, interesantno je pogledati ceo snimak i videti da pčele ipak uzimaju sirup i pri tim niskim temperaturama.
Tako da balkanskih 12 Celzijusa...

Inače, on košnice unosi u zidani zimovnik.
Pčelari karnikom, a zajednice su mu jake, kao kanadska mećava.

Umesto podsmeha, možda bi valjalo nešto i pogledati na njegovom YT kanalu...

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #19 poslato: Decembar 29, 2020, 12:56:36 »
Не бих да продубљујем расправу али принуђен сам да „објашњавам поступке“ неупознатима.

Ни једног јединог момента нисам исмевао бољег од себе (неупоредиво бољег јер је човек пчеларчина у поређењу са мном, који сам потпуни аматер – и овде је битно да кажем да сам одавно научен да се поредим са бољим а не са много лошима и било ми је драго када сам решио нешто на начин како ради одличан пчелар, али прилагођено је мојим потребама и условима, иако га нисам копирао...верујте ми на реч).

Очигледно је да нисам још толико ћорав и да видим довољно добро (и још солидно чујем) да је наишла изненадна промена времена...али ипак у углу снимка се види да је реч о октобру месецу (и крају октобра). Имам разумевања и знам да је могуће да  се "закаснела" допуна зимнице ради због услова пчеларења или неких других разлога (па ваљда вам је познато да ја радим са пчелама и зими ако треба помоћи неком друштву да преживи). Једна мала ситница – друштва су толико јака (може се видети на линкованом видеу) да би се само будала спрдала, јел' да...(мислим да сам још далеко од те фазе):

https://www.youtube.com/watch?v=CiuxpP7BFcM

Нагле промене времена су, рецимо, неугодног карактера и јужније од Канаде. Пример је град Денвер и податак са Serbianmeteo форума разматра нагле промене времена у том граду и момци објашњавају зашто се то догађа. Пример од септембра ове године :

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=2886.9480

Тако да нисам исмевао господина Ian Steppler-а ни једног момента...рекох, само будала исмева оно што површно посматра, а трудим се да немам површан приступ.


Емотикон који сам  употребио (и углавном употребљавам) јасно показује да нисам исмевао него је био мала шала, али и да ми је као што рекох драго да сам радио упоредо са „светским стандардом“ (најозбиљније ово мислим иако се ради о човеку који је доста млађи од мене):

Емотикон који значи истински знак среће због нечега што човека развесели и то се покаже емотиконом који сам ја употребио (требало би да је трећи по реду у следећем линку):

https://www.pcinjski017portal.rs/sto-znace-emotikoni-smajliji/


Канада је иначе други произвођач уљане репице у свету (око 18 % светских површина). На производњу велике количине меда можда и то има утицаја. Можда утиче и то што они масовно узгајају ГМО репицу.  Мислим да би најбоље Слоба Илић представио како то изгледа у Канади, а не ми који то гледамо на „телевизији“ (па се побијемо са телевизором понекада :) ).

https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0546-8264/2003/0546-82640301147B.pdf


ПС

Да не „жврљам“ по теми о раду форума, било би добро да уредници упуте колеге шта који емотикон значи и каква је разлика емотикона који показује симпатије и радост или чак неку врсту блискости са неком особом или догађајем и емотикона који се „клибара“ и исмева или у најмањем, неку озбиљнију ситуацију претвара у непримерено зезање. То ми није била намера.

Жао ми је што пишем и мало ван теме, али рекох...да објасним неупознатима шта сам мислио ако већ не умеју да виде о чему је реч.

У сваком случају проблем промене начина прихране нисам схватио површно.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nebojša Pešić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 307
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #20 poslato: Decembar 29, 2020, 19:10:57 »
       Поздрав Војо. Врло прецизан и детаљан опис активности око зазимљавања. Урадиш све како је препоручено и мирна Бачка.

Van mreže Veljan Ilijevski

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 72
  • Pol: Muškarac
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #21 poslato: Decembar 30, 2020, 01:39:00 »
Postovani forumasi,
mislim da je krajnje vreme da ovu temu objedinimo i razmenimo misljenja. Iznecu svoje misljenje, a od vas ocekujem da iznesete svoja, odnosno da zajedno prokomentarisemo na ovu temu. Sto se prihrane tice , mislim da ce se vecina sloziti da je najidealnije resenje prihrane zimi , prihrana ramom meda u zbegu sa urezanim delom, koji omogucava dodavanje rama sa medom iznad klubeta u horizontalnom polozaju, po meni drugo resenje, je dodavanje kristalisanog meda u zenskoj carapi iznad klubeta. Ostaju po meni, jos dve prihvatljive mogucnosti prihrane, prihrana pogacom i prihrana suvim secerom. Ovde bih se osvrnuo na prihranu pcela suvim secerom i probleme oko prihrane pcela koji smatram da su nedovoljno obradjene. Naime , interesuje me vasa misljenja i iskustva o prihrani pcela suviom secerom, i ukazao bih na problem oko prihrane koja se vrsi dodavanjem hrane direktno iznad kubeta na satonose. Kod dodavanja direktno na satonose javlja se problem prekida komunikacije pcela preko satonosa , moje pitanje je koliko je vazna ta komukacija zimi preko satonosa (smatram da vredi razmotriti) , i koliko bi bila efikasna prihrana, recimo stavljanje pogace u zbeg gde cemo zaheftati metalnu pletenu zicu, a na nju staviti pogacu, time dobijamo distancu-razmak izmedju satonosa i pogace sto omogucava komunikaciju preko satonosa, ali ujedno udaljava pogacu od klubeta. Voleo bih takodje da ramenimo miljenja o prihrani suvim secerom preko zime. Srdacan pozdrav iz srca Sumadije.
На пет килограма шећера додајем три литре воде и 2-3% Нозевоја.
У буренце од око 65 литара сипам 50 кг шећера и додајем 50 литара воде + око 1,5 литара Нозевоја.

Поздрав драгим пријатељима...
Voji pretpostavljam da je ovo sa količinom vode od 50l greška u kucanju poruke?

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #22 poslato: Decembar 30, 2020, 22:57:49 »
Да, грешка је. Велика грешка.
Треба да стоји 30 литара воде.
Хвала ти Вељане.
Замолићу модератора да то поправи...
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Problemi prihrane drustva
« Odgovor #23 poslato: Decembar 31, 2020, 09:30:58 »
@ Šošić
Citat
Тако да нисам исмевао господина Ian Steppler-а ни једног момента...рекох, само будала исмева оно што површно посматра, а трудим се да немам површан приступ.

Niti si ti ismevao Steppler-a, niti je moj komentar upućen tebi.
Ko ga je ismevao, prepoznaće se sam.

A ima jedan na onom forumu, genije kude Niš, koji je za Ian-a rekao da je potpuna neznalica. Baš povodom tog snimka.

P.S.
U mom postu, postoji citat.