Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 314701 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1245 poslato: Maj 08, 2023, 16:18:37 »
Možda i može...ali ne verujem... ;)

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1246 poslato: Maj 09, 2023, 08:35:50 »
Možda i može...ali ne verujem... ;)

Овакви призори су за мене најлепши део пчеларења. Матица је овде прошлогодишња. Уствари мени је 95 % матица из прошле године. Ова је од моје старе линије коју пажљиво чувам при разројавању. У пролеће је изашла као нешто слабија са 3. рама легла 17. марта. Обележио сам је као слабо друштво и потенцијално је планирао као помоћно.  Међутим видиш и сам шта је направила. Од половине априла је експлодирала. Две сатне основе које сам јој убацио пре 15 - ак дна је изградила и обе овако занела. И остали рамови са леглом су слични. Нигде не прескаче , легло лепо да лепше заиста како кажеш тешко да може.
Поздрав друже и медно.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1247 poslato: Maj 10, 2023, 00:10:31 »
Gorane, odličan posao ste uradili.

Lako je Vama da odlučujete gde ćete pčele držati kada imate dve lokacije za bagrem.  ;D

Što se tiče fotografije, jeste li to postavili plodište na jedan RV i jedan EV nastavak i ograničili maticu ili ste plodište stavili na vrh, što je manje verovatno? Zašto ste tako rano ograničavali maticu?

Srdačan pozdrav!

И ја бих волео да чујем одговор, можда Гого има неки нови метод.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1248 poslato: Maj 11, 2023, 09:18:50 »

Војо направио си кошнице са којима онај ко жели да истражује у пчеларству може да се са задовољством поигра. Зато често и пробам нешто ново. Ипак , држим се ја твог препорученог система на 90 % пчелињака. Преосталих 10 % је за испробавање неких нових техника. Пар година уназад пробам да усавршим технику рада само са наставцима. Матица се тражи само једном. За сада успева али још увек није то оно право. Све се мора потврдити у пракси на одговарајућем броју кошница и кроз дужи период времена.
Видећемо ?

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1249 poslato: Maj 15, 2023, 10:01:12 »

Субота 13. мај.
Најзад огрејало сунце. Не памтим када сам му се више обрадовао. Протеклих 7 новембарских дана у сред маја месеца је најзад прошло. Од Београда до Плане сам стигао никад брже. Мало је оних који су ме сустигли и претекли на путу. Кући нисам ни свраћао већ одмах појурио на пчелињак. Призор какав се само пожелети може. Пчеле излуделе од мириса багрема раде као сумануте. На сред пчелињака сам изнео столицу и добрих сат времена одмарао и очи и душу слушајући оно познато брујање пчела у изванредном радном расположењу. Није ми се устајало јер сам знао да прогноза каже да је то један једини дан без кише током маја месеца. Током целог дана сам се вртео око те столице и ту насред пчелињака доносио и кафу и доручак и пчеларски дневник да упоредим ову са прошлом годином и измишљао стотину бајаги посла који би ту обавио све у жељи да што више времена проведем на таквом месту знајући да се још један овакав дан нажалост ове године током багремове паше неће поновити.

Са планираним радовима нисам журио. Прегледао сам ројеве формиране 30.априла. Сви успели , младе матице изашле и занеле по рам два. У најјачем роју нисам пронашао младо легло али сам констатовао да је млада матица , коју наравно нисам тражио , ту у роју. Пчеле изузетно мирне , рамови испрополисани сјајни спремни за залегање. Питање је сата а не дана када ће и она пронети.
Ројеве формиране 10.маја сам само благо погледао преко жице без отварања. И ту је пчела мирна , сјајна , клизи по сатоношама. Контролни рам са сатном основом су почеле да граде. Види се из авиона. И ту је дакле све у реду , матице изашле из додатих матичњака и до даљег не треба ништа дирати.
Да би ужитак био потпун побринула се моја сестичина студент књижевности која се заинтересовала за пчеларство и данас 13. маја на њен рођендан на поклон од кумова добила књигу о пчеларству од Јована Кулинчевића. Поштујући њено интересовање од мене , као ујака , је одмах на поклон добила три друштва које ћу јој испоручити на крају багрема. Заједно смо  прегледали ројеве тако да је добила и прву практичну лекцију о пчеларству. Показала је завидно интересовање и са ни мало страха као да је рођена на пчелињаку шетала између кошница.
За овакве дане и оваква задовољства вреди живети.

У прилогу су две фотографије новоформираних ројева . Купци ће препознати своје кошнице које су ми оставили да их напуним пчелама.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #1250 poslato: Maj 15, 2023, 15:18:21 »
Tako je Gorane,i ja sam bio u subotu u Rakinac kakvo je uzivanje bilo biti svedok tog trenutka.Ali kao sto reče posle toga kiša svaki dan
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1251 poslato: Maj 16, 2023, 09:47:41 »

Од наредне недеље узимам одмор и бићу у Радовању скоро сваког дана. Јави се да се видимо и да посетим твој пчлињак у Ракинцу.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1252 poslato: Maj 26, 2023, 13:05:49 »

Првих недељу дана годишњег одмора посвећени пчеларењу а утисак је у стилу оне народне : " Како сам се надала добро сам се удала ".

Баш тако , овај део пчеларске сезоне је , и поред свих сумњи , изнад очекивања.

Багрем је завршио 22 / 23 маја онако како је и планирано. Има га још помало по радовањским јаругама али само по врху стабала јер је доњи део ту измрзао. Вага је задњих дана око нуле а то мало преосталог уноса са багрема ће послужити да се сачува чистоћа меда при затварању рамова које је у току. Очекујем да се са врцањем крене од средине наредне наредне недеље. Родило је и поред лошег времена у медобрању више од очекиваног. Колико нећу да лицитирам док не напуним канте .

Ројеви за продају припремљени 30.априла и 10. маја достигли потребан развој и по договору са купцима ће бити испоручени до краја маја месеца. У међувремену направљено још 50 - так који стижу између 10-ог и 15 - ог јуна па ако има заинтересованих чекам позив али искључиво путем телефона јер у наредних петнаестак дана нећу бити при рачунару.

Послови на пчелињацима у пуном јеку , селидбе ове године неће бити јер поново пуним контејнер коме је пронађена нова локација.

Поздрав свим колегама који свраћају на ову тему и медно у наставку сезоне.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #1253 poslato: Maj 27, 2023, 22:49:57 »
Svaka cast Gorane,ko zna zna.Iyvini sto ne stigoh da ti se javim ali uglavnom sam pcelinjak preselio za Kragujevac pa tako i slabije posecujem Rakinac,Ipak se nadam da ce da se se uklopimo neki vikend pa da se vidimo,Kao sto si napisao tako je i kod mene kakva je godina reyultat ce biti i bolji od ocekivanog.Pozz
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.