Субота 13. мај.
Најзад огрејало сунце. Не памтим када сам му се више обрадовао. Протеклих 7 новембарских дана у сред маја месеца је најзад прошло. Од Београда до Плане сам стигао никад брже. Мало је оних који су ме сустигли и претекли на путу. Кући нисам ни свраћао већ одмах појурио на пчелињак. Призор какав се само пожелети може. Пчеле излуделе од мириса багрема раде као сумануте. На сред пчелињака сам изнео столицу и добрих сат времена одмарао и очи и душу слушајући оно познато брујање пчела у изванредном радном расположењу. Није ми се устајало јер сам знао да прогноза каже да је то један једини дан без кише током маја месеца. Током целог дана сам се вртео око те столице и ту насред пчелињака доносио и кафу и доручак и пчеларски дневник да упоредим ову са прошлом годином и измишљао стотину бајаги посла који би ту обавио све у жељи да што више времена проведем на таквом месту знајући да се још један овакав дан нажалост ове године током багремове паше неће поновити.
Са планираним радовима нисам журио. Прегледао сам ројеве формиране 30.априла. Сви успели , младе матице изашле и занеле по рам два. У најјачем роју нисам пронашао младо легло али сам констатовао да је млада матица , коју наравно нисам тражио , ту у роју. Пчеле изузетно мирне , рамови испрополисани сјајни спремни за залегање. Питање је сата а не дана када ће и она пронети.
Ројеве формиране 10.маја сам само благо погледао преко жице без отварања. И ту је пчела мирна , сјајна , клизи по сатоношама. Контролни рам са сатном основом су почеле да граде. Види се из авиона. И ту је дакле све у реду , матице изашле из додатих матичњака и до даљег не треба ништа дирати.
Да би ужитак био потпун побринула се моја сестичина студент књижевности која се заинтересовала за пчеларство и данас 13. маја на њен рођендан на поклон од кумова добила књигу о пчеларству од Јована Кулинчевића. Поштујући њено интересовање од мене , као ујака , је одмах на поклон добила три друштва које ћу јој испоручити на крају багрема. Заједно смо прегледали ројеве тако да је добила и прву практичну лекцију о пчеларству. Показала је завидно интересовање и са ни мало страха као да је рођена на пчелињаку шетала између кошница.
За овакве дане и оваква задовољства вреди живети.
У прилогу су две фотографије новоформираних ројева . Купци ће препознати своје кошнице које су ми оставили да их напуним пчелама.