Košnice Voja

Pčelinji proizvodi => Vosak i satne osnove => Temu započeo: Rakovac Goran Oktobar 22, 2015, 13:56:08

Naslov: Органске сатне основе
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 22, 2015, 13:56:08

                 Претрагом по пчеларским и другим форумима нисам пронашао ни једног произвођача у Србији који производи органске сатне основе. Можда и грешим ?
                 Ако грешим , а волео бих да је тако , молим да ми они који имају ову информацију доставе адресу произвођача.
                 Такође бих замолио колеге из других бивших југословенских Република да доставе бар адресе произвођача на њиховом подручју а ако им то није тешко и друге податке ( цену , начин доставе и сл ... ).
                 Унапред захваљујем на сваком обавештењу.
                 
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Predrag Ivanković Oktobar 22, 2015, 15:21:35
Bilo ih je na sajmu u Celju , mislim da je cena bila od 20 do 24 eur po kg
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: dusan lazic Oktobar 22, 2015, 16:37:05
Gorane, sad si stao na muku svim renomiranim proizvođačima satnih osnova... ;) .
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Dejan Damnjanovic Oktobar 22, 2015, 16:47:15
Gorane,nektar iz kg-a proizvodi
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Milos Obradovic Oktobar 22, 2015, 20:27:31
Za proizvodnju organskih SO potreban je organski sertifikovan vosak, nije dovoljan samo pretopiti devicansko sace  vec to devicansko sace mora biti iz kosnice u kojoj nema ramova sa vestackim tj parafinskim SO, veoma je mali broj pcelara u Srbiji koji pcelare organski tako da je tesko naci sertifikovan Vosak a kamoli SO...
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Predrag Ivanković Oktobar 22, 2015, 20:50:29
Mozda bi Gvozden Stevanovic sa Tare mogao da pomogne  Tel: 031 582 154
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Milos Obradovic Oktobar 23, 2015, 11:46:41
Ja sam pricao sa Gospodinom Gvozdenom pre nekih mesec dana putem telefona i pojasnio mi je organsko pcelarenje i kako on to radi..
TJ u prolece kada je polena u Izobilju on  dodaje prazne ramove i dodaje secerni sirup od organskog secera i posle par dana te ramove vadi sace pretapa i na sopstvenoj presi pravi satne osnove koje postavlja na ram i vraca pcelama da izvuku kaze da je moguce za mesec-mesec ipo dana promeniti svo sace u kosnici  sto je i glavni osnov organskog pcelarenja ...sam prelazak na organsko pcelarenje je dosta zahtevan i dosta i skup u pocetku  i zahteva mnogo vise rada jer se mora voditi racuna o mnogo cemu ne samo o drustvu u kosnici vec i o prirodi u kojoj se pcelinjak nalazi redovno vodjenje evidencije o radovima na pcelinjaku tj o svakom drustvu pojedinacno i to kad, kako, koliko cega, zbog cega...i naravno u obzir samo dolaze organski preparati...e sada sve zavisi od pojedinca dali ima volju i zelju da se bavi ovim nacinom pcelarenja...
 
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Josip Kollert Oktobar 23, 2015, 12:02:25
Lijep pozdrav
Ako shvatam bit organskog pčelarenja,a to je pčelarenje bez upotrebe bilo koje vrste hemijskih preparata,dakle sve na bazi bilja i prirodnih sastojaka.
Smatram da je to nemoguće u današnjim uvijetima življenja i ljudi i životinja.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Miroslav Jovanović Oktobar 23, 2015, 12:04:50
TJ u prolece kada je
polena u Izobilju on
dodaje prazne ramove i
dodaje secerni sirup od
organskog secera i posle
par dana te ramove vadi
sace pretapa i na
sopstvenoj presi pravi
satne osnove koje
postavlja na ram i vraca
pcelama da izvuku kaze
da je moguce za mesec-
mesec ipo dana promeniti
svo sace u kosnici  sto je i
glavni osnov organskog
pcelarenja > Što mora prosto kad može komplikovano? Zašto bi uzimao izgrađene ramove i pretapao pa radio satne osnove. Ja u alpskim imam ramove bez satnih osnova.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 23, 2015, 12:51:55


                      Проверио сам код Нектара из Крагујевца - не производе.
                      Знам сигурно да производња постоји у Словенији и Хрватској. Било би лепо да колеге из ових крајева помогну.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: dusan lazic Oktobar 23, 2015, 13:15:21
Miroslav:"zašto bi uzimao izgrađene ramove i pretapao...?"


Miroslave, moguće zato što su tako izvučeni ramovi pretežno sa trutovkim ćelijama? Ovo je samo moja predpostavka.
Pozdrav.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Milos Obradovic Oktobar 23, 2015, 15:12:50
U pravu ste kolega lazicu javljaju se trutovska legla i iz tog razloga gospodin Gvozden pretapa sace u vosak pa onda pravi SO...

Mozda kada bi se na satonosu zalepila jedna traka od organske SO sirine nekih 1-2 cm pcele bi izvlacile vise radilicko leglo i naseljavanje tih kosnica prirodnim rojevima ili paketnim koji imaju velik broj mladih pcela pa bi i sama izgradnja saca bila mnogo brza...
ali najlakse bi bilo kada bi postojale organske SO i naseljavati ovakve kosnice rojevima najlakse i najbrze ali najskuplje
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Miroslav Šugić Oktobar 23, 2015, 17:01:33
Drage kolege,ja sam ove godine malo eksperimentisao sa izgradnjom saća bes satne osnove.Bilo je i trutovskog i radiličnog saća,verovatno zavisno od njihovih potreba.Nisam mnogo vodio računa o položaju postavljenih ramova ali dogodine hoću i sve detaljno zapisivati.Čini mi se da su najbolje i najpravilnije saće izgradile na jednom ramu normalno užičenim samo sa trakom satne osnove koja je dosezala samo do prve žice odozgo.Ali taj ram je bio do samog legla pri formiranju nukleusa,možda je a sigurno i jesta to glavni razlog što su ga tako izgradile.Njega nisam fotografisao ali imam nekoliko fotografija iz medišta .
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 23, 2015, 18:05:58


                    Преко референтних институција које се баве органском производњом у Србији сам извршио провере и дошао до сазнања да се у Србији у овом тренутку нико не бави комерцијалном производњом органских сатних основа. Дакле , они који би пожелели да их набаве на тржишту Србије не треба да беспотребно губе време.
                    Спорадично то у овом тренутку раде појединци  за своје личне потребе .
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Josip Kollert Oktobar 23, 2015, 20:07:45
pozdrav
U RH nisam čuo da se netko bavi sa organskim satnim osnovama. Negdje na forumu sam pročitao da kada se stavi ram bez osnove u plodište,pčele će izvlačiti saće kakvo je njima poterebno, u početku više sa trutovskim a kasnije više sa radiličkim čelijama.
A ako se ram stavi u medište da će izvlačiti isključivo radiličko. E sad, koliko je to točno neznam a iskustva nemam. Nagodinu ću taj dio isprobati pa ću se osobno uvjeriti,a budući da se dosta pisalo o tome kako u RVu izvuku bez problema  ćelije bez satne bilo bi dosta jeftinije.
Lp,
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Dejan Damnjanovic Oktobar 23, 2015, 20:26:29


                      Проверио сам код Нектара из Крагујевца - не производе.
                      Знам сигурно да производња постоји у Словенији и Хрватској. Било би лепо да колеге из ових крајева помогну.
Izvini onda da dezinformaciji ;) ,naime prosle godine u avgustu kad smo imali druzenje kg-e pcelara bio prisutan i Vita i neko je spomenuo bas organsko pcelarenje i on je rekao da je potrebno dosta papirologije ali je spomenuo i te organske s.o. i da ima sertifikat cak je rekao i cenu istih! :-[
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Miroslav Jovanović Oktobar 23, 2015, 22:47:53
Što se tiče ramova sa saćem bez satnih osnova imam malo iskustva. Radim to sa alpskim košnicama.  Ima načina da se dobije organsko saće. Pčele grade trutovsko leglo do određene mere a onda prestanu. U proleće će graditi više a kasnije sve manje. Najbolje radiličko saće radi dobar i jak prirodni roj. Ne mora se dodavati traka so. Dovoljno je špricem naneti crtu tečnog voska  na satonošu. Kako najbolje "ožičiti" ram? Može bez ikakvog žičenja ali takav sat zna i da pukne kada je pun meda a naročito pri vrcanju. Može i sa štapićima za roštilj od bambusa ali i tu može biti problema. Ako npr stavimo dva štapića vertikalno dobijemo tri polja na ramu pa znaju da izvuku dva sa radiličkim a treće sa trutovskim. Ja to polje isečem pa vratim dok ne urade radiličko.  Najbolje je sa žicom al pitanje je dali je dozvoljeno korišćenje. Put do kompletne košnice bez satnih osnova nije ni lak ni kratak. Potrebno je dve god al isplati se gledajući dugoročno. Takav ram je zlata vredan. Ja verujem Brndi i Voji da saće ne treba menjati i da takav ram može služiti godinama. Ja neznam puno o organskom pčelarenju al se trudim da bude što prirodnije. Hoću da kažem da nema neke velike potrebe tražiti organske satne osnove kad može i bez njih. Da napomenem i to da so nisu po meri pčele i da pčele ne grade takvo saće tj sa tim dimenzijama radiličkih ćelija. Mislim da je Ekovoja idealna košnica za ovaj vid pčelarenja.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 24, 2015, 09:12:39

                         И сам имам сличних искустава као наша два Мирослава -   Јовановић и Шугић. Ова година је била добра за све па и за брзо извлачење саћа. Међутим , питање је каква ће бити наредна.
                         Са сатним основама које сам до сада куповао сам имао различитих искустава.Неке су биле тако лоше да сам скоро и до половине бацао .Значи квалитет никакав. Онда је скупља дара него мера. И до сада сам све са пчелама радио што више природније. Све то хоћу да подижем на виши ниво те ако има органских основа мисим да вреди у то уложити.
                         Слажем се са Мирославом Јовановићем да је Еко воја иделна за овакав вид пчеларења. Имам их и искуства су ми сасвим задовољавајућа. Ипак , мени се највише допада РЕВ комбинација. У овој комбинацији и размишљања пчелара и креативност могу доћи до пуног изражаја. Штета што на теми о РЕВ - у нема више јављања и коментара.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Miroslav Šugić Oktobar 25, 2015, 17:15:28
Što se tiče štapića na ramu potpuno se slažem sa imenjakom.Sa njima grade tri jezična saća koje postepeno šire i na njihovim sastavima grade neke falš celije.Mislim da bi mnogo bolje bilo a to ću i probati da se umesto štapića postave dve letvice debljine donje satonoše,na taj način će graditi tri posebna saća pogodna za proizvodnju meda u saću a ramove koji će se vrcati užičiti normalno sa tri reda žice.Kod takvih ramova pčele počinju da grade jedan jezičak od gore nadole i na stranu i nema onih nepravilnih prelaznih ćelija....I ja imam mišljenje kao kolega Rakovac u vezi Ev nastavaka tako da ću dogodine svakoj dodati po jedan nastavak pa će mo videti....
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 25, 2015, 18:01:00         Имам пар рамова тако подељених са летвицама. У питању су ЕВ рамови. Одлично изграђени.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Mladen Todorovic 1982 Oktobar 27, 2015, 16:47:26
TJ u prolece kada je
polena u Izobilju on
dodaje prazne ramove i
dodaje secerni sirup od
organskog secera i posle
par dana te ramove vadi
sace pretapa i na
sopstvenoj presi pravi
satne osnove koje
postavlja na ram i vraca
pcelama da izvuku kaze
da je moguce za mesec-
mesec ipo dana promeniti
svo sace u kosnici  sto je i
glavni osnov organskog
pcelarenja > Što mora prosto kad može komplikovano? Zašto bi uzimao izgrađene ramove i pretapao pa radio satne osnove. Ja u alpskim imam ramove bez satnih osnova.
Evo kako to radi neki Amer. Jeste sporije ali mislim da bolje ne moze. Pogledajte ako imate vremena i razumete engleski. www.youtube.com/watch?v=VwJjE2g-0tc
Samo ne znam kako bi to bilo na RV ramu bez zica, da li bi se kidalo sace??
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Tomislav Androš Februar 17, 2016, 17:53:15
Ako su imamo skroz cisto pcelinje sace (organsko), i odvezemo pcele na repicu, suncokret koji se tretiraju kemijama.... To vise nije onda organsko .... Jeli tako?
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Dragan Šošić Februar 17, 2016, 18:10:38
Ма јесте органско  :)...тако се води на папиру
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Tomislav Androš Februar 18, 2016, 15:45:58
Ма јесте органско  :)...тако се води на папиру

E taj papir. Svasta moze da podnese... No svi mi radimo kako mozemo i znamo... Neko vise neko manje... I sam moram poradit na tome da mi proizvodi pcela budu sto cisci...
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Dragan Šošić Februar 18, 2016, 16:35:24
Ради по сопственој савести и биће добро. Наравно, избегавај да идеш у крајност - можеш имати штете а и нико ти неће рећи хвала.


Нем мора да значи да је мед од репице лош и загађен до те мере да није употребљив. Пчеле би прве реаговале на то. Тако да може да се сели на репицу уз договор са заштитарима. Идеализам је ако мислимо да ће престати заштита ратарских култура, односно постепено и упорно тровање.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Tomislav Androš Februar 18, 2016, 17:24:26
Proslo je neko duže vrijeme kad sam gledao dokumentarac "DOBA GLUPOSTI", film govori o tome sto nas ceka ako ne promjenimo navike sto se tice naseg odnosa prema planeti.
Svako od nas je svjestan koliko je bitno cuvati planet na kojemu zivimo. Navodno se svjest ljudi mijenja.. No moglo bi biti da se svjest mijenja jako sporo da bi se izbjeglo ono sto nas ceka - jednostavo receno sve sto nas hrani nece vise postojati.
Naslov: Odg: Органске сатне основе
Poruka od: Rakovac Goran Mart 16, 2016, 08:33:45
               На задњем Сајму пчеларства извршрна је анализа квалитета сатних основа узетих случајним узорком од четири произвођача . Резултати су поражавајући - садржај парафина од 24,3 % па до 74,7 % .
             
               Више о томе на http://spos.info/prvi-rezultati-analize-satnih-osnova-u-srbiji/ (http://spos.info/prvi-rezultati-analize-satnih-osnova-u-srbiji/)