Košnice Voja

Pčelinja paša => Trenutne pašne (ne)prilike => Temu započeo: Rakovac Goran Jun 22, 2017, 09:26:47

Naslov: Безпашни период
Poruka od: Rakovac Goran Jun 22, 2017, 09:26:47                    Када се у марту месецу повела прича о томе како је ко са пчелама изашао из зиме многи су се ућутали и на овом и на другим форумима . Ћутали су и на састанцима и дружењима пчелара. У најбољем случају би кроз зубе процедили : " Ма страдало ми је пар комада ". На прсте једне руке се могу пронаћи они који су о овоме отворено и искрено разговарали. Сада када се траже и купују ројеви ти " Ћутолози " су извукли главе из песка па по пчеларским удружењима где се дају субвенције лицитирају са куповином као да ће ројеве да извозе. Образложење опет промрсе кроз зубе па видесмо да има страдања и по 90 па чак и 100 %. Друштво ограничило куповину на највише 10.ројева по пчелару.
                   Е , ја мислим да се о таквим стварима треба највише отворено разговарати да нам се свима не би поновиле . Зато сам на теми о мом пчлињаку увек што објективније износио ствари онакве какве јесу. И када су добре али и када су лоше. Нема лагања. Ако лажеш онда то најпре чиниш себи. А не волим мазохисте. Једини начин да нам се тако нешто не понови је да разменимо искуства и пронађемо праве разлоге јер само тако можемо пронаћи и праве одговоре.Овај и слични форуми ваљда превасходно томе и треба да служе.
                   Слично је и са темом коју сада покрећем. БЕЗПАШНИ ПЕРИОД . Има га свуда , на сваком терену , на сваком пчелињаку. Тренутно је код мене у мом крају на размеђи Поморавља и Шумадије. Након багрема ( кога истину речено ове године поново није било ) удари још гора немаштина. Ливаде нема јер нема ни стоке , народ поклао и појео. Детелина које има не стигне да процвета јер се коси пре тога. Воће је са цветањем завршило још у априлу. Од разних житарица слаба вајда. По врзинама има нешто мало дивље купине , цвета сада и коприва поред пута а маслачку се обрадујемо као у матру месецу. Липе има више по београдским парковима него по србијанским гудурама. Остаје коровско биље кога има у изобиљу јер земљу више нема ко да ради па шта се ту ухвати , ухвати се да пчеле имају да одржавају легло и преживе.
                  Када се са колегама сретнем у маркетима и видим да гурају по двоја колица са шећером намерно их питам коју ракију сада пеку ? ? ? Ма јок , кажу , то ми је за пчеле. Срамота их да слажу . Сирупа се видим ових дана више него у пролећном развоју. Сирупам и ја кажем , мало да их утешим а више да и сам не испаднем лажов. Кошнице суве као да си барут по њима просуо. Погача нема у пчеларским продавницама не зато што их не праве него зато што су унапред распродате.
                  Тако је ето код мене у мом крају. Волео бих да чујем како је и у другим крајевима код Вас колеге. Е , сад вама на вољу да ли ћете да ћутите , забијете главе у песак као нојеви или отворено кажете да ли и Вас ова мука мори. И оно најважније - како је савладавате.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Kovacevic Aca Jun 22, 2017, 10:07:24
Pozdrav Gorane i ostale kolege,

Sto se tice velikog stradanja iz mog ogranicenog pcelarskog staza mogu da izvedem par zakljucaka.

1. Uzasna prosla godina pcele  gladne i iznurene dugi bezpasni periodi i rezultat slabo odgajane zimske pcele
2. Leglo krenulo u februaru kao i varoa i opet zimske pcele bile jako ostecene i zarazene.
3. Ponegde je bilo i medljike i zbog jace zime procisnog izleta nije bilo vise 30 dana pcele dobile nozemu
4. Mozda i najvaznije nebriga pcelara, previse pcela prepustene samim sebi nisu dobijale hranu nisu istretirane od varoe,
a lekovi protiv varoe se nabavljaju iz raznoraznih neproverenih izvora i sam kvalitet istih je sumnjiv.
Ja sam licno izgibio 3 drustva od oko 40 ali su pcele izasle malo slabije iz zime pa je razvoj kasnio, znam za dosta primera gde je stradanje bilo katastrofalno od 90-100%.

Bespasni period je nastupio sada kod mene u MML-u i odmah posle bagrema do lipe, lipa je dala oko 7kg sto opet ostaje samo za pcele,ostaje nada da ce suncokret barem nesto dati da otplatim selidbu.
Ispade da je jedini nacin da se sade medonosno drvece/zbunje ali i to je sve na duge staze, neizvesno i nemaju svi uslove za sadnju tako da nam na zalost nas i pcele ostaje samo sirupanje u ovakvim godinama.

 
 

Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: zoran drpljanin Jun 22, 2017, 13:02:35
Sto se mene tice imao sam slab prolecni razvoj i pcele su ojacale tek polovinom maja, posle su donele bagrema ali im nista nisam dirao posto sam pravio rojeve i sve sto su donele sam im i ostavio..Posle je dosla lipa a sada i malina sto je po meni dovoljno za njih...Oko stacionara ima dovoljno tabli pod suncokretom pa cemo videti...

U poloskama je sl. stanje i one su donele po 10 kg bagrema za vrcanje i kasnije razrojene, sve u svemu i nije tako lose...

Uradjena dva tretmana brstivarom..
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Mladen Todorovic 1982 Jun 22, 2017, 23:00:49
Pozdrav Goranu i svima koji prate forum. Da prokomentarisemo trenutno stanje kod mene. Danas sam bio na pcelinjaku i bacio pogled. Trenutno  na livadi gde ima unosa. Otvorim plodiste a ono totalno blokirano medom i pergom. Trazi, trazi a ono ni jednog jajeta, ni otvorenog legla. Nemoguce da se nesto desilo matici jer sam je nasao pri proslom pregledu i vodio racuna o njoj da je ne prignjecim ili tome sl. Uzmem dva rama najstarijeg legla  i prebacim u sredinu prvog nastavka iznad resetke a dva prazna rama vratim dole na 2.i 9. mesto. Molim komentare da li dam dobro postupio. Jos jednom pozdrav svima!!!
.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Jovanovic Nesa Jun 23, 2017, 18:09:56
Naravno da se matici nesto desilo. U stvari sigurno si je ili istreso ili prignjecio ili povredio. Koliko god ti ovo zvucalo surovo to je tako. Ali to se svima desava i laze onaj koji kaze da se njemu nije desilo. To sa ramovima  to je ok ali pitanje je kakav plan sada imas ?

Inace nisi sve detalje izneo. Kazes da nema nista od jednodnevnog do otvorenog legla. A zatvoreno ? Takodje, interesantno je da pcele u ovom peiodu nisu povukle maticnjake nego su nadrusale pergu i med.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Mladen Todorovic 1982 Jun 23, 2017, 23:07:35
Neso u pravu si, nisam napisao da je bio i jedan zatvoren maticnjak. Nisam ga dirao bas zbog toga sto nije bilo sveze zalezenih celija. Zatvorenog legla ima na 7 ramova s tim sto racunam i one iz kojih pcele izlaze a ove pune nektsrom i polenom. Iskreno, na sunc. necu voziti te sam mislio da napravim jedan roj od ove kosnice ali mi se iskundacilo jer nemam otvorenog legla. Sta ti mislis sta dalje.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Mladen Todorovic 1982 Jun 23, 2017, 23:09:01
Izvinjavam se jer sam iskocio iz teme!!!
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Jovanovic Nesa Jun 25, 2017, 00:14:20
Da sam na tvom mestu ja bi pustio ad se izvede matica iz tog maticnjaka. A hoce sigurno. Kad se uveris da je izasla onda mozes da radis sta hoces pa i da razrojavas ako hoces jer kad izadje sva ta armija iz zatvorenog legla bice puna kosnica.
A cak i da primetis da taj maticnjak nije dao ocekivane rezultate imas vremena i da ubacis drugu maticu.
Sve sto mi pogresimo do 15-og Jula one mogu da poprave :-)

Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Rakovac Goran Avgust 02, 2017, 08:46:32

               Поново смо у тешком беспашном периоду са температурама око 40.степени. На тој температури ништа не меди. У мом крају је све изгорело да је туга погледати. Сељаци се жале да од кукуруза неће бити ништа а ни са другим културама није ништа боље. Бреза крај колибе је скоро па потпуно остала без лишћа. Суши се и опада као да је дубока јесен. Багрем је затворио махуне и сазрео још пре десетак дана. Највећи проблем је са брестовом шумом. Брест ионако задњих десетак година има проблема на нашим просторима а ове је десеткован. Про лазећи поред плантаже боровнице ( око 4.хектара ) која ми је у близини пчелињака приметио сам да се и она масовно суши. Пропало је око 25 - 30 % иако има уграђен систем кап по кап и даноноћно се залива. И маја леска се једва држи . Биће губитка око 5 - 6 %. Једино чега у овом тренутку има је водопија. Стрњике се изјутра плаве од ње јер је након скидасња жита једино она изгурала. Но , она не меди и даје само полен тако да је пчеле масовно посећују.
               Пчелињаци су мање више у лошем стању. Приметан је недостатак хране и пчелари масовно прихрањују. За протекли викенд је била акција продаја шећера по сниженој цени у ДИС -у и све је продато до суботе у подне. Не купује се на килограме већ на џакове.
               При прегледу кошница сам приметио смањену количину легла. Распитао сам се мало код колега какво је стање код њих. Отприлике исто. Међутим , неколико колега је баш забринуто јер су им матице у неким кошницама потпуно престале да носе. Сви тврде да се ради о младим али већ провереним матицама које су задњих дана једноставно престале да носе. Нема младог легла. Да ли је то у питању или пчеле због екстремних температура и недостатка хране поједу јаја не знам ни сам да одговорим у овом тренутку. Видећу за викенд и посебно обратити пажњу на ову појаву уколико је буде било код мене.Ако је ово тачно онда је то и заиста више него забрињавајуће.
               Од јуче првог августа је започела нова пчеларска година. Већ сада треба размишљати и о новој календарској 2018. Онако како сада у августу посејемо и одржимо пчелиња друштва која већ треба лагано да производе зимске пчеле тако ћемо и пожњети идуће године.
              Планирао сам да наредног викенда урадим третман против варое брстиваром који ми је стигао пре пар дана. Сада сам у великој дилеми како урадити третман. Због високе температуре третман на трулекс крпицама је дискутабилан јер ће испаравање бити пребрзо. За димљење немам ни времена ни живаца. Остаје прскање фајталицом као оптимално решење и вероватно ћу тако и одрадити.
               
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Miroslav Tesanovic Avgust 02, 2017, 10:39:20
Ja sam svojima dao po 2l sirupa u bocama.
Na oko 450m nadmorske visine, sa povjetarcem, i u sarenoj sjeni, juce je bilo 34C.
Sutra ce dobiti po jos 2l.
Pa onda kontrola za par dana.


Pitanje u vezi brstivara:
Ja sam "trijebio" ovaj forum ali nisam naisao na postupak tretmana pcela brstivarom fajtanjem. Znaci, moze i tako?
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Edi Daruši Avgust 02, 2017, 11:19:32
Krenula prihrana rojeva, na krovove sam stavio stiropor. Kod nas kao u u Vijetnamu: efekat ''spržene zemlje''.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: zoran drpljanin Avgust 02, 2017, 11:26:37
Ovo ce potrajati do sredine meseca, strasno je videti po Vojvodini na sta lice kukuruz, soja i suncokret,bar ovde u Backoj, mogu misliti kako je u Banatu...Kod mene su malinjaci pod sistemima i u ovom momentu je  50 % rod podbacio,kuva je.... Danas je sv. Ilija, kolega i ja smo nesto malo izvcali, valja se danas i u manastirima se danas vrca, kazu da je taj med za porodicu i zdravlje.. Iskreno, primetio sam da ima nesto svezeg unosa, kaplje... Malo je ali nesto unose, sta, verujte da ne znam..
 E sada, da pitam nesto kolege... Primetio sam na pijaci, kod prodavca na jednoj  prepolovljenoj lubenici, masa pcela i malo procitao i pitao kolege za to... Kazu da u Rusiji, kada prodje sezona, donesu kosnice i sve one preostale lubenice polupaju na njivama, koje su i po 100 ha. i da je takav med, izuzetnog kvaliteta i ide 30 e po kilogramu, izuzetno cenjen.. Mislio sam da im kupim, onih losih ,kojih stalno ima i da im ostavljam na pcelinjaku, neka se malo osvezavaju...
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Nenad Tucakov Avgust 02, 2017, 11:37:49
Citat
Danas je sv. Ilija, kolega i ja smo nesto malo izvcali, valja se danas i u manastirima se danas vrca, kazu da je taj med za porodicu i zdravlje..
Majkane i ja imam 20 ramova za vrcanje. Ovaj podatak me je ohrabrio da to uradim danas...
Pretpostavljam da će to, ukoliko najesen neki aster, ili slično, ne zamedi, biti sve u 2017-oj, iako je već počela nova pčelarska godina ( ne znam u koju bih to, eventualno, vrcanje računao ).

Inače, kontejner na kasnijem suncokretu je uglavnom lenstvovao. Bilo kakvog ozbiljnog unosa nije bilo. Čak ni dve dobre kiše, u rasponu od par dana, nisu nikako pomogle. Stekao sam utisak da je suncokret, nakon poslednje kiše, ubrzano precvetao.
Ipak, nekog traljavog unosa ima ( curi iz ramova ). Sa čega je, to samo Bog sveti zna...

Mislim da je čak i paša na Ponjavici ugrožena. Pčele iz tri LRke uglavnom džonjaju na poletaljki...
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: zoran drpljanin Avgust 02, 2017, 12:17:09
Samo napred majkane, valja se....Taj med ostavi vama i neka ti je medno..
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Rakovac Goran Jun 27, 2018, 13:16:26


                         Након малопређашњег телефонског разговора са колегом Мајканом ( Зоран Дрпљанин ) реших да се поново јавим на овој теми. За јуни месец ове године метеоролози су благовремено рекли да ће бити изразито кишовит и влажан. Погодили су. За јули кажу изразито сув и топао са чак 21- им тропским даном. И на овоме им верујем па зато и пишем на овој теми.
                         Првих десетак сунчаних дана јула би нам више него требало. Сељацима да обаве жетву а пчеларима да извуку нешто од сунцокрета који је поранио. Након тога куд који мили моји , мало је тога што ће процветати. У мом крају тада наступа такозвана " бетон " паша. Нема ничега. Лакше је разбијати камен него окопати башту. Беспашни период .
                         Е , сад питање је како му доскочити ? Када наступи већ је касно мора се предупредити.
                         Мајкан рече да размишља да ли да вади сунцокрет из кошница или да остави пчелама ?
                         Рекох му да ја ту дилеме немам. Шећер је још увек јефтин и ја ћу сада  уложити у њега. На крају сунцокрета , кога не верујем да ће нешто посебно бити  бар код нас у Шумадији где и иначе не меди нешто посебно , један број рамова са медом одмах у магацин али без врцања. Сахарске јулске и августовске дане и врућине пребродити са ретким шећерним сирупом. У  септембру за зимницу сваком друштву вратити по два рама сунцокрета.
                        Ово посебно стога што се задњих година у септембру појављује медљика , одлична за људе али погубна за пчеле. Корист је овако вишеструка. Јефтин сунцокретов мед као додатак пчелама за зимницу  а скупа медљика нама у тегле . Добро и пчелама и нама.
                        Размислите о овоме већ сада док је време. Јесенас ће сигурно бити касно.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: zoran drpljanin Jun 27, 2018, 13:38:08
Ja sam  zabrinut sto je vegetacija poranila, prvi suncokret je otvorio 18. Juna , znaci da bi sada trebao bas mediti a vreme ocajno, kisa i hladno.Sve je ove godine brzo doslo a jos brze proslo pa stoga i zabrinutost.  Suncokret je prosle god. medio do 20 . Jula a kasnije, samo u naznakama, mislim da cemo ove god. imati jos duzi bespasni period i treba biti oprezan sto se zaliha tice, pcele bolje znaju od nas, urade redukciju legla ali opet.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Marko Brkic Jun 27, 2018, 14:19:03
Ja sam nov u pcelarstvu, ali me zanima jedna stvar. Zar ne zavisi cvetanje suncokreta i od trenutka kada je bilo sejanje? Znam da je suncokret generalno krenuo da cveta, ali lokalno moze biti izuzetaka ukoliko je i setva kasnila nedelju, dve dana za prosecnim terminom setve suncokreta ove godine. Npr. kod mene u blizini postoji jedna poveca parcela gde bi trebalo da krene tek sredinom sledece nedelje, a od vikenda krece toplije vreme. Imam li srece ili nisam nesto dobro shvatio?

Pozdrav,
Marko
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Rakovac Goran Jun 27, 2018, 15:03:23
Ja sam nov u pcelarstvu, ali me zanima jedna stvar. Zar ne zavisi cvetanje suncokreta i od trenutka kada je bilo sejanje? Znam da je suncokret generalno krenuo da cveta, ali lokalno moze biti izuzetaka ukoliko je i setva kasnila nedelju, dve dana za prosecnim terminom setve suncokreta ove godine. Npr. kod mene u blizini postoji jedna poveca parcela gde bi trebalo da krene tek sredinom sledece nedelje, a od vikenda krece toplije vreme. Imam li srece ili nisam nesto dobro shvatio?

Pozdrav,
Marko
                                                                                                           
                     Наравно да зависи од времена сетве. Тако и отвара , свака парцела посебно у зависности од тога када је посејана. Међутим зависи и од временских услова који могу да убрзају или успоре време цветања.
                     Ове године све је цветало и стизало раније од просечних година за око 10 - 15 дана . Неке културе чак и са већим одступањем. На пример жито. Вековима се жање око Ивањдана ( око 7.јула ). Ове године жетва је кренула пре недељу дана а како стоје ствари проклијаће пре него што се пожање. До Ивањдана сигурно неће издржати.
                     Исто је и са сунцокретом. Код мене га сељаци баш много сеју задњих година. Никада са цветањем није кренуо пре првог јула. Кажем кренуо а отваро је и до 10 - ог - 15 -ог. Ове године је већина њива у Шумадији и Поморављу преко 80 % процветала пре десетак дана. Време цветања му полако пролази у кишном и прохладном периоду. Зато забринутост.
Овде су парцеле мање него у Војводини , по неколико хектара свака и зато се лакше прати општа појава него код вас.
                    Значи добро си схватио. Имаш среће и искористи сунцокретову пашу. Медно ти било.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Nebojša Pešić Jun 27, 2018, 15:30:10


                         Након малопређашњег телефонског разговора са колегом Мајканом ( Зоран Дрпљанин ) реших да се поново јавим на овој теми. За јуни месец ове године метеоролози су благовремено рекли да ће бити изразито кишовит и влажан. Погодили су. За јули кажу изразито сув и топао са чак 21- им тропским даном. И на овоме им верујем па зато и пишем на овој теми.
                         Првих десетак сунчаних дана јула би нам више него требало. Сељацима да обаве жетву а пчеларима да извуку нешто од сунцокрета који је поранио. Након тога куд који мили моји , мало је тога што ће процветати. У мом крају тада наступа такозвана " бетон " паша. Нема ничега. Лакше је разбијати камен него окопати башту. Беспашни период .
                         Е , сад питање је како му доскочити ? Када наступи већ је касно мора се предупредити.
                         Мајкан рече да размишља да ли да вади сунцокрет из кошница или да остави пчелама ?
                         Рекох му да ја ту дилеме немам. Шећер је још увек јефтин и ја ћу сада  уложити у њега. На крају сунцокрета , кога не верујем да ће нешто посебно бити  бар код нас у Шумадији где и иначе не меди нешто посебно , један број рамова са медом одмах у магацин али без врцања. Сахарске јулске и августовске дане и врућине пребродити са ретким шећерним сирупом. У  септембру за зимницу сваком друштву вратити по два рама сунцокрета.
                        Ово посебно стога што се задњих година у септембру појављује медљика , одлична за људе али погубна за пчеле. Корист је овако вишеструка. Јефтин сунцокретов мед као додатак пчелама за зимницу  а скупа медљика нама у тегле . Добро и пчелама и нама.
                        Размислите о овоме већ сада док је време. Јесенас ће сигурно бити касно.

Rakovac, hvala na ovom poučnom tekstu koji je napisan na vreme, tako da možemo lepo iyplanirati i preduzeti sve aktivnosti na pčelinjaku. Nadam se da će se cvetanje i medenje suncokreta malo produžiti nakon ovih kiša, za razliku od prošle sušne godine. Pozdrav iz Banata.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Marko Brkic Jun 28, 2018, 09:27:17
                     Наравно да зависи од времена сетве. Тако и отвара , свака парцела посебно у зависности од тога када је посејана. Међутим зависи и од временских услова који могу да убрзају или успоре време цветања.
                     Ове године све је цветало и стизало раније од просечних година за око 10 - 15 дана . Неке културе чак и са већим одступањем. На пример жито. Вековима се жање око Ивањдана ( око 7.јула ). Ове године жетва је кренула пре недељу дана а како стоје ствари проклијаће пре него што се пожање. До Ивањдана сигурно неће издржати.
                     Исто је и са сунцокретом. Код мене га сељаци баш много сеју задњих година. Никада са цветањем није кренуо пре првог јула. Кажем кренуо а отваро је и до 10 - ог - 15 -ог. Ове године је већина њива у Шумадији и Поморављу преко 80 % процветала пре десетак дана. Време цветања му полако пролази у кишном и прохладном периоду. Зато забринутост.
Овде су парцеле мање него у Војводини , по неколико хектара свака и зато се лакше прати општа појава него код вас.
                    Значи добро си схватио. Имаш среће и искористи сунцокретову пашу. Медно ти било.

Ok, videcemo. Hvala na odgovoru.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: zoran drpljanin Jun 28, 2018, 12:25:06
Kolega, ti sada, dok je ovako lose vreme obrati paznju na zalihe, mislim ako se vreme prolepsa i ta parcela lepo otvori, donece za njih sigurno i onda neka normalna dopuna. Ja govorim za moje pasne prilike i suncokret koji je poranio i skroz otvorio jos 18. Juna, sada je lose vreme a on brzo prolazi i posle ide bespasni period na koji moramo obratiti paznju da ne bi ostali bez zaliha i imali prekid legla, sto je bio slucaj i prosle god. po onoj susi.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Marko Brkic Jun 28, 2018, 16:33:18
Kolega, ti sada, dok je ovako lose vreme obrati paznju na zalihe, mislim ako se vreme prolepsa i ta parcela lepo otvori, donece za njih sigurno i onda neka normalna dopuna. Ja govorim za moje pasne prilike i suncokret koji je poranio i skroz otvorio jos 18. Juna, sada je lose vreme a on brzo prolazi i posle ide bespasni period na koji moramo obratiti paznju da ne bi ostali bez zaliha i imali prekid legla, sto je bio slucaj i prosle god. po onoj susi.

Pre par nedelja je lipa bila u punom jeku i nisam nista vrcao, ove godine planiram eventualno da pokusam razrojiti u jos jednu kosnicu ukoliko suncokret ne zakaze. Ne planiram vrcanje do sledece godine, meda za sopstvenu upotrebu imam od dede i najbitnije mi je da drustvo stabilno udje u zimu. :)
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Rakovac Goran Jun 17, 2021, 09:47:27На овој теми ништа није писано ево има већ три године. Нажалост она је актуелна по пар пута сваке године. Ево баш сада.
При врцању багрема сам сваком друштву оставио солидну залиху хране и у меду и у перги које је ове године било као никад до сада. Међутим , све то се брзо топи што значи да смо у сред безпашног периода. Кошнице пуне пчела , пуцају од снаге а унос мали скоро никакав. Чекамо липу.
Јуче сам прегледао један новоформирани пчелињак који је надомак Београда на крају Липовачке шуме. Пре недељу дана у свим кошницама је било добрих залиха хране. Јуче неке су је озбиљно смањиле. Ради се о ројевима који су испунили цео наставак и градили су сатне основе. У међувремену су сваке вечери прихрањивани са по 300 грама сирупа а имали су стављене и по пола погаче. Већина је погачу скроз однела а хранилице се до ујутру суве као барут. Препоручио сам повећање количине сирупа јер до јесени морају изградити још цео наставак сатних основа. Колико сирупа ? Онолико колико које друштво однесе преко ноћи. Мислим да сада на томе не треба штедети.
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: dusan lazic Jun 18, 2021, 17:13:45
Gorane, čitam ovo tvoje pisanje...htedoh nešto reći (al nereče ;) )...
Odem na pčelinjak da pogledam: Nije mi mnogo trebalo - sve si u pravu!!!


Još bih samo dodao: Društva gde je matičnom rešetkom ograničeno leglo na jednom nastavku...e to leglo je na svakom ramu od satonoše do donje letvice. Nema ni trunke medne kape. Ako lipa ne zamedi za neki dan...?! :o
p.s.
Danas je vaga "poravnala" oko 13h (što obećava neki "plus" - iako je svih ovih dana bilo 300-400g u minusu) :)
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Dejan Damnjanovic Jun 18, 2021, 23:12:18
Kod mene traje bespasan perod od 15maja
Naslov: Odg: Безпашни период
Poruka od: Rakovac Goran Jun 21, 2021, 08:11:17Јуче у парку замирисала липа. А јутрос зором док сам аутопутем ишао од Велике Плане ка Београду на посао посматрао сам сунцокрет кога у Поморављу сваке године све више сеју. Добро је узнапредовао на парцелама на којима је раније посејан и почеће и он брзо да отвара. Нема од њега у мом крају неког великог уноса јер слабо меди али друштва живну , добро граде сатне основе и има користи.
Пчеле сам ових дана најчешће виђао по белој детелини а ни дивља купина још није завршила. Кренуле се велике врућине те се ноћу праве велике браде. Искуство ме учи са по врућинама крај Мораве има уноса. Јуче су баш добро радиле.
Ројевима додам увече по мало сирупа али ретког ( 5 кгр. шећера и 8. литара воде ). Носе брзо и ефикасно и до јутра су хранилице суве. Јутрос сам им пре 5. сати додао по парче погаче нека имају до следећег обиласка. Надам се да у среду изађем мало раније са посла и скокнем на брзину до Плане и поделим им по дозу сирупа. Сада им више треба воде те иако имам постављене појилице трудим се да им је доставим и кроз тај редак сируп. Ефекат се одмах види. Рој не продајем док сам не изгради бар једну сатну основу и матица је не залеже. То је тест који свака мора да прође а у томе јој се мора помоћи.