Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima => Proleće => Temu započeo: Rakovac Goran Mart 02, 2021, 08:26:33

Naslov: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 02, 2021, 08:26:33Очекивао сам ових дана да ће неко други да отвори ову тему . Синоћ сам на форуму погледао исте теме од претходних година јер је тако најлакше да се упореди када и како долази до буђења природе . Увек поредим стање у природи и стање у кошницама из претходних година и то ми помаже у планирању и раду са пчелама.
Знам да ће бити оних који ће да кажу да је рано са покретањем ове теме , да се март месец треба рачунати у зимске , да прави пролећни развој долази тек од Младенаца . Ове тврдње су само делимично тачне. У марту се сударају зима и пролеће. Самим тим и задњи зимски губици ( далеко било ) се показују у марту. Истовремено матице повећавају залегање , убрзава се замена зимских и младих , летњих пчела. Развој пчелињих заједница се убрзава а до главне паше, багрема има око 60 дана , дакле 3 генерације пчела. Волим пчеларење у овом периоду јер ту треба бити мајстор , развити друштва до оптималне величине , избећи појаву ројења и у багрем ући са тип - топ друштвима.
Ово је прилика да на једном месту сажмемо информације о цветању биљака , временској ситуацији и потребним техникама рада на пчелињаку у наредна два месеца и стању у нашим пчелињим заједницама .
Ја сам повукао ногу а ви колеге изволите па допуните ову тему информацијама и коментарима.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 03, 2021, 12:02:17Ове сезоне џанарика је почела да се отвара пре кајсије 27-28.фебруара. Данас 3.марта и једна и друга скроз расцветане. Раде и маслачак а креће и мртва коприва. Пчела процентуално више у кошницама него ранијих година.


Колеге како стоји стање са леглом у вашим кошницама ? На теми Пчеларење родном војом поруке ће се погубити а треба сваке године упоредити стање са пролећним развојем.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 03, 2021, 19:05:31
               Писао сам пре неки дан на другој теми да сам имао неколико губитака у последњих месец дана. У тим друштвима број пчела се непрекидно осипао. И у осталим заједницама  је мање пчела него ранијих година.
               Током прошле недеље цветао је сибирски брест те су са њега вукле доста полена.  И поред јутарњег мраза данас већ после 10 сати су пчеле опет лепо радиле и вукле сивкасти и жути полен.             
               Отворио сам неколико кошница и уочио на пар рамова затворено легло пречника од 5 до 7 цм. Обзиром да сам у кошавскм подручју кошнице сам утоплио у пределу збега, крова и мало сузио отвор лета.
               Има још доста времена до багрема, али у друој половини марта мојим пчелињим заједницама ће требати знатно убрзање. 
               Поздрав свима.
               П.С. Заједнице имају за сада сасвим довољно хране тако да до младенаца не планирам да их више узнемиравам, већ само посматрам. 
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Zoran Vučković Mart 03, 2021, 20:08:09

Код мене, поред Дунава, мигавац још ћути. Ускоро ће. Ни бадем још није процветао. Тек један, једини цветић на кајсији која се зове домаћа рана која је мало заклоњена. Оне које су на отвореном још не цветају.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 04, 2021, 08:59:08У долини Велике Мораве у последња два дана је приметан велики унос полена црне боје. Истовремено пчеле масовно и највише посећују јасен кога има у великом броју на овом терену. Питање је да ли је полен са јасена црне боје ?
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 04, 2021, 09:57:30У долини Велике Мораве у последња два дана је приметан велики унос полена црне боје. Истовремено пчеле масовно и највише посећују јасен кога има у великом броју на овом терену. Питање је да ли је полен са јасена црне боје ?
Не знам ништа о црном полену у овом периоду.
Могуће је, код брата сам на једном пчелињаку пре неколико година видео црни полен негде у марту али нисам знао од чега је. Мој пчелињак је био око 3-4 километара даље и није уопште било таквог полена.
Знам да буде црног полена у мају и јуну кад цветају божури.
Поздрав...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Nenad Ostojic Mart 04, 2021, 11:38:15У долини Велике Мораве у последња два дана је приметан велики унос полена црне боје. Истовремено пчеле масовно и највише посећују јасен кога има у великом броју на овом терену. Питање је да ли је полен са јасена црне боје ?

Kod mene su pcele na jasenu ali nema unosa crnog polena, znaci nesto drugo je u pitanju.

Sto se tice legla, kod mene je (LR u pitanju), leglo u prosjeku na 4 rama do pola rama otprilike u srednjim drustvima, u onim slabijim isto na 4 rama ali su dva srednja do pola otprilike, krajni manje legla, kod jakih zajednica leglo je na 5-6 ramova, srednja tri su gotovo cijeli pod leglom. Slabije zajednice tanke sa hranom pa su dobile nove pogace i bice pracene konstantno dok ne ojacaju i dok se priroda vecim dijelom ne probudi.

Sinoc sam dobio informaciju da u krugu od nekih kilometar oko mog pcelinjaka ima posijano oko 6 hektara uljane repice, tako da ce kod mene ova sezona biti bas radna ako da bog i vrijeme posluzi.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Dragan Šošić Mart 04, 2021, 11:41:21
Тамни полен би требало да је од дивљег зумбула...вероватно и од овог гајеног у дворишту, али он још не мисли да цвета.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Nenad Tucakov Mart 04, 2021, 12:28:16
Ovi su izgleda pobrkali lončiće, ali, ko zna...
https://www.pinterest.co.uk/pin/79094537196008262/

Ispada crvena mrtva kopriva sa crnim polenom.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Dragan Šošić Mart 04, 2021, 12:31:15
Sinoc sam dobio informaciju da u krugu od nekih kilometar oko mog pcelinjaka ima posijano oko 6 hektara uljane repice, tako da ce kod mene ova sezona biti bas radna ako da bog i vrijeme posluzi.

Сазнај када ће прскати против сјајника. Има оних који не прате колико га има па испрскају инсектицидом када крене цветање.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Nenad Ostojic Mart 04, 2021, 12:59:11
Dragane, hvala na savetu.

Ovi su izgleda pobrkali lončiće, ali, ko zna...
https://www.pinterest.co.uk/pin/79094537196008262/

Ispada crvena mrtva kopriva sa crnim polenom.

Ima i mrtve koprive kod mene, ali ja nikad do sada ne videh u ovo doba crni polen da pcele unose.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Dragan Šošić Mart 04, 2021, 13:17:43
Мало је теже уочити црни (тачније тегет) полен на ножицама пчела, нарочито када су мање количине. У саћу се види као црни полен. Некада га буде више и најбоље се види у младом саћу.

Углавном се брзо потроши и зато се и не примети, а уз то друге цветнице могу утицати да пчеле мање иду на дивљи зумбул. Мање количине могу бити помешане са другим поленом и тиме је још мање приметан у саћу као врло таман полен.

Полен са мртве коприве је ружичасто црвене боје и „пресијава“ се на ножицама пчеле.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 05, 2021, 09:09:01Да ли је могуће да свих ових лепих дана нико није отворио кошнице и видео колико улица има пчела а колико рамова легла , перге , меда ???
Чему ова тема ако сви ћуте ? ? ?
Како ће те знати да ли је код вас пролећни развој добар ако немате могућност да своје податке упоредите са стањима на другим пчелињацима ?
Форум губи сваки смисао ако од 4.000 чланова пишу њих десетак.
Јавите се слободно , верујте уопште не боли.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Samir Kotorić Mart 05, 2021, 09:36:10
Pozdrav kolege pčelari .
Ja sam pčele malo pregledao 21.02. i tada su sva društva imala leglo , većina njih po 3 nepuna okvira legla .
Prošlogodišnji roj me oduševio sa svojom snagom i po meni je trenutno najjače društvo na pčelinjaku .
Matica dobro radi u drugom nastavku i taj nastavak su pčele komplet zauzele , jučer sam ih malo gledao ispod najlona i vidim da ih ima dosta i u trećem nastavku .
Sva društva imaju solidno hrane oko 10kg najmanje i sada su baš krenula da se razvijaju .
Kod mene je džanarika počela otvarati i pčele unose dosta polena sa ostalog bilja .
Vjerovatno sada imaju i po 4 okvira legla, iako im ne dodajem ni pogače ni bilo šta .
Vjerovatno zbog obilja cvjetajućih biljaka pčele su krenule u buran razvoj , samo da ne bude većih zahlađenja i biće to dobro ako Bog da .
Pozdrav iz Tuzle
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: dusan lazic Mart 05, 2021, 11:14:50
Gorane, nikako mi se ne otvaraju košnice...!(sad i ovo najavljeno zahlađenje...)
A da otvorim jednu, dve...šta mi to znači? (da izvučem prosek...?! - ne ide...!)


Čekaću povoljnije vreme pa uraditi pravi, prvi, proletnji, detaljni pregled.


(tako ja mislim...o tome...)
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Milan D. Saric Mart 05, 2021, 11:46:08
Исто тако мислим. Гледао сам, али без вађења рамова, само ставио рамове на крајња празна места и препрскао војвиром. По броју пчела и запоседнутих улица две кошнице су крцате, а две и нису баш, има времена за детаљнији преглед... Сутра ћу да им сузим лета мало, јер јављају захлађење.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 05, 2021, 11:58:28
Ево другари извештаја.
И поред упале плућа која ме прати ево већ скоро пуна два месеца нисам могао више да чекам и одвезао сам се јуче 4.3.на пчелињак удаљен 170 км да погледам стање у кошницама.
Прегледао сам 12 кошница на топлом и сунчаном дану.
Тек у пар кошница види се да излазе младе пчеле из легла а то су оне залежене на 21 дан раније то јест око или пре 10 фебруара.
Једноставно у РВ кошницама у том периоду у највећем броју случајева немамо легла и зато сада нема младих пчела али ће их бити јер је легло у просеку на две трећине затворено.
У кошницама је сва зимска пчела и то је од 5-7 рамова пчела што је сасвим нормално.
Легло је углавном на три рама а негде и на четири рама.
То је тек око 8000 радиличких ћелија и то је оно што је заправо требало да буде око 15 марта.
Природа је мало поранила и мислим да на овом пчелињаку иде око 12-15 раније него прошле године.
У кошницама је у залихама око 7-8 кг меда, доста полена, без влаге и све је у најбољем реду.
Презадовољан сам са виђеним стањем.

Немам намеру утопљавати кошнице да се не би и онако велико легло за ово доба године додатно проширило.
У кошницама немам никаквих најлона, ћебади, чаршафа, јастука, јоргана, поклопних дасака.
Сво саће је у кошницама и оне су углавном на три наставка. Лета су широм отворена и све је у најбољем реду.
Погаче нису добијале као ни рам меда који практикују у америчким кошницама.
Такође сируп неће добити до краја марта као што га нису добијале већ задњих 15-20 година.
По мом мишљењу и уверењу у прве две трећине марта, све до Младенаца треба стално тежити успоравању развоја заједница са леглом како би се сачувале зимске пчеле и како би у кошницама било што више унешеног полена и како  би легло било што квалитетније отхрањено на меду и свежем полену.
Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 05, 2021, 12:13:09Ух , Војо добро је да си се ти јавио овде.
Са твојим саветима да се кошнице не дирају си заплашио и оне који су кошнице отварали па се не јављају. Лакше им је да зову телефоном и распитују се о томе да ли је код њих добро стање . Неће људи да буду критиковани. Изгледа да си баш строг учитељ . Охрабри понекад људе и кад у нечему греше није сабља за врат. Живи смо људи па кад радимо онда и грешимо. Уосталом како исправити грешке ако их кријемо од других ( самим тим и од себе) који би нам на њих указали ?
 
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 05, 2021, 12:36:46Ух , Војо добро је да си се ти јавио овде.
Са твојим саветима да се кошнице не дирају си заплашио и оне који су кошнице отварали па се не јављају. Лакше им је да зову телефоном и распитују се о томе да ли је код њих добро стање . Неће људи да буду критиковани. Изгледа да си баш строг учитељ . Охрабри понекад људе и кад у нечему греше није сабља за врат. Живи смо људи па кад радимо онда и грешимо. Уосталом како исправити грешке ако их кријемо од других ( самим тим и од себе) који би нам на њих указали ?
 
Гого пријатељу,
Можда сам мало строжи у писању и коментарима али без тога нема успеха, мора се нагласити шта је добро за пчелињу заједницу а штѕ не би требали да радимо.
Подржавам ја увек свачији избор и начин рада макар да је он погрешан јер се и тада из тог погрешног може научити како не треба да радимо али никада нисам могао неком за кога видим да погрешно ради да му кажем браво, само напред итд.
Ја ћу увек на сваки погрешан рад рећи да је то по мом мишљењу погрешно и образложити зашто то мислим али ћу и нагласити да треба и некад грешити и да се и тако може учити.
То јесте најскупље учење али на својим грешкама човек се увек најбоље учи.

У сваком случају све је то добро и не треба нико да мисли да има оних који не греше.
Ја такође грешим, свесно или несвесно и по некад радим и на своју штету. Не спојим на пример у јесен мале. заједнице за које сам сигуран да у преко 80 % случајева неће преживети.
Све је то у реду..
Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 05, 2021, 14:13:55
Gorane, nikako mi se ne otvaraju košnice...!(sad i ovo najavljeno zahlađenje...)
A da otvorim jednu, dve...šta mi to znači? (da izvučem prosek...?! - ne ide...!)


Čekaću povoljnije vreme pa uraditi pravi, prvi, proletnji, detaljni pregled.


(tako ja mislim...o tome...)


У реду је Душане. Поштујем твој систем рада мада ја радим другачије. Теби је пчелињак испод прозора , пензионер си па можеш да бираш време . Ја то не могу. Пчелињак могу да обиђем само викендом а када се погоди да два узастопна викенда буде лоше време када не може ништа да се уради а таква ситуација се годинама понавља онда сам упропастио целу сезону. Биће џаба смо кречили.


Мој став је да се први пролећни преглед ( као уосталом и сви остали послови на пчелињаку ) раде у зависности од стања у природи и развијености пчелињих заједница.


Каже се да је правило да се први пролећни преглед ради у време цветања џанарике. Ево она поранила цвета већ пуних 7 - 8. дана. Да ли то значи да га је требало одрадити ових дана или не ? За наредне дане је предвиђено захлађење а до оног викенда тамо ( 13/14 март ) џанарика ће да увелико прецвета . Да је за наредна два дана предвиђено лепо време урадио бих га одмах сада.  Више од половине друштава су ми имале пун наставак још прошлог петка и не видим ни један разлог зашто да чекам. Овако ћу , Боже здравља , први преглед одрадити у периоду од 11 - 14 овог месеца ако успем да узмем слободне дане и временска прогноза буде тачна.


Значи , сматрам погрешним строго везивање за датуме већ се руководим стањем у природи , стањем у кошници и очекиваним временским приликама.


Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 05, 2021, 15:15:38Део претходне поруке није прошао па да допуним.
Ако успем да узмем слободне дане за наредни четвртак и петак (11 - 12 март ) онда ћу тих дана да на миру и натенане са суботом у резерви да одрадим први пролећни преглед. Биће ту посла напретек.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Milos Obradovic Mart 05, 2021, 15:48:42
Pozdrav Drugari, dugo me nije bilo ali poziv Gorana da se javim nisam mogao da odbijem...
Slazem se sa Goranom da se ne treba vezivati za datume i da se treba prilagoditi vremenskim prilikama i naravno slobodnom vremenu jer ne pčelarimo svi pod prozorom kako rece Goran...

Što se tiče mog pčelinjaka trenutno je u stanju mirovanja pogače sam dodao pre 20 dana i posle svega par dana zavrsio u bolnici jer me je korona dobro sredila (preko 50% mi je ostetila pluća i u jednom trenutku i zivotno ugrozila) ali hvala bogu oporavljam se polako...

Što se tiče prvog pregleda planiram sl nedelje kolko mi zdravlje dozvoli a u toku meseca planiram da preselim pčelinjak za Krusevac i da oformi jednu oplodnu stanicu i da se posvetim maticama  takodje tu mi je i pčelinjak naseg Radiše tj njegovog Steve kome sam ponudio svoju pomoć da mu budem mentor i da ga uvedem u svet pčelarstva tj da moze u narednim godinama da pčelari samostalno... Steva je vredan svakodnevno sredjuj opremu i sprema se za sezonu, zainteresovan je ima hiljadu pitanja što je dobar znak da zeli da uspe i sto me iskreno raduje, iskreno se nadam uspesnoj sezoni koja će mu biti još veći podstrek za dalje napredovanje u pčelarstvu
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 08, 2021, 09:20:56Јуче сам помагао при брзом прегледу пчелињака нашег колеге са Уба. Од третмана оксалном киселином почетком децембра овај пчелињак је обиђен само једном 10.јануара. Ово је био фактички други обилазак ове године.
Дан сунчан , без ветра али прохладан. Температура није прелазила 10.степени. На пчелињак смо стигли тачно у 11.сати . Пчеле су излазиле у не великом броју и углавном посећивале места на којима је било воде. Уноса полена у том тренутку није било.
Са прегледом смо кренули тачно у 12. сати и цео посао завршили до 15. сати уз кратку десетоминутну паузу. Преглед је планиран као брзински са што мањим узнемиравањем пчела. У принципу био је то преглед подизањем збег - хранилице и констатација бројности пчела , положаја клубета , количине хране и уклањања са пчелињака евентуално страдалих друштава. Унапред смо договорила да на пар насумично одабраних друштава проверимо и утврдимо количину легла у овом тренутку.
Посао је одрађен рутински , брзо и прецизно. Друштва су уједначена , матица свуда присутна а у оних 3 -4 друштава у којима смо погледали легло нашли смо га у свим на по 4. рама на којима је легло обухватало по око 1/2 па до 2/3 рама.
Пчелињак је на одличном месту , на крај села , уредан са окружењем које је идеално за пролећни развој. На самом пчелињаку и у непосредном окружењу су теписи мртве коприве коју су пчеле током нашег рада са незнатним подизањем температуре почеле  да посећују. У кошницама је приметан добар унос полена ( перге ) а има и уноса свежег нектара. Све у свему стање је добро те смо посао задовољни привели крају. Ово посебно што је овај пчелњак од зазимљавања јесенас па до јуче обилажен свега два пута.
По повратку у Београд свратили смо код још једног колеге који се пожалио на страдања пчелињака око 50 %.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 08, 2021, 10:14:30
Браво Горане за извештај.
Све је баш као што и треба да буде у овој години, овом временском периоду при оваквим пашним приликама на том терену.
Да ништа ниси написао и да сте ме питали пре прегледа шта ћете наћи на том терену управо то би вам и рекао да очекујем.
Ту је џанарика већ кренула а терен је по досадашњим сазнањима одличан за пролећни развој и када се зазиме здраве пчеле са довољним количинама хране за зимовање и пролећни развој у Родна Воја кошницама онда се може очекивати управо овакво више него одлично стање.
Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 10, 2021, 10:09:08Баба Марта се ове године не шали .
У првих 5.дана смо имали изузетно топло време и нагло цветање кајсије , брескве , џанарике и разног коровског биља што је довело до пристојног уноса полена и нешто нектара. Матице су нагло повећале залегање. Посећеност појилица је била велика.
Од 5-ог марта је кренуло нагло захлађење. На мом терену у централној Србији у Поморављу температура је три ноћи узастопно била - 7 степени. Мраз је обрао кајсију и брескву. Њихови цветови су спарушени , као да су поливени врелом водом. Ни од цвета расцветале џанарике више неће бити вајде. Измрзо и увелико опада. У кошницама је неминовно дошло до застоја у залегању матице.
Временска прогноза не охрабрује. У наредних 10.дана само је за недељу 14. март предвиђена температура од 18. степени. Остали дани забрињавају јер су предвиђене температуре од 8-9 па до највише 14.степени уз готово свакодневне падавине. Пролећни развој ће неминовно бити проблематичан и у великом застоју.
Једина нада је да и багрем ове године сачека и крене касније. Само да и њега ови мразеви нису закачили ?
 
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 10, 2021, 17:59:06
Да, наишао је хладан период и мало ће успорити ширење легла које је ове године баш било пожурило.
Сада нам излазе то јест рађају се младе пчеле и полако увећавају снагу заједница.
Заједнице које су 3/4 марта имале око 8000 легла и које су имале око 5000 затвореног легла до данас им је за недељу дана изашло око 3000 младих пчела а то је још два рама младих пчела.
У кошницама има доста полена донешеног у топлом периоду и надам се да ће пчеле одржати постојећу количину легла  и да наравно неће ширити легло.
Прекључе сам причао са комшијама и добио информације да су пчеле радиле и доносиле полен од око десет сати или нешто раније па све до после 15 сати и 30 минута то јест да су радиле око 6 сати.
Ових шест сати рада обезбеђује пчелама нормално одржавање постојећег легла и потрошњу та око три  дана.
Нема ту сада пет и седам рамова легла па да њима треба много полена.
Залихе полена по мом мишљењу су још увек добре као и залихе меда па се надам да ће бити све у реду ако се пчелама укаже макар два дана да раде по 5-6 сати у наредних 6-7 дана.
За прекосутра се најављује мало топлије и до следећег захлађења које се најављује за почетак следеће седмице надам се да ће бити финог времена које ће пчеле искористити и обезбедити комплетне потребе за следећу седмицу.

Увидом у свеске и записе из претходних година још увек смо испред просека у развоју заједница за овај период.
Зато сами опуштено и без бриге. 😁😁😁

Поздрав драгим пријатељима...

Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Milos Obradovic Mart 11, 2021, 09:47:34
Mart po meni kakav i treba da bude za moje podnevlje (500-600n.v) dok u nizinama tj ispod 200 m. n. v ono otopljenje je izazvalo dosta pupolja i naneo je odredjenu stetu  ali smatram da su pčele uskoristile onaj period lepog vremena i unele odredjenu količinu polena za naredni period i da ovo zahladjenje nece mnogo uticati na dobro zazimljene pčele i da ce one sve to nadoknaditi početkom aprila...
Što se tiče bagrema ovo vreme mu i odgovara pogotovo sneg i kiše koje javljaju a i samo zahladjenje uticace na kasnije cvetanje...

Sto se tice mog pčelinjaka 8 marta sam odradio vizuelni pregled preko satonosa ( nisam palio dimilicu nisam smeo zbog dima i sebe) pogace su pri kraju medni venci se vide oko klubeta nekim drustvima sad dodao ramove sa medom nekima nista jer imaju dovoljno (provera tezine kosnice)... To je nesto ukratko uglavnom na pčelinjaku necu imati posla jos nekih 15 dana pa onda ide onaj prvi pravi prolecni pregled...
Puno pozdrava svima
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 11, 2021, 11:45:18
Читам на некој пчеларској групи на фејсбуку како се прихрањује (ваљда  у Немачкој) на - 8 степени са 5 литара сирупа.
Не могу да верујем шта раде. То је ипак са тим букфаст пчелама и то је раса како видим, која улази са више пчела у зиму, излази из зиме бројнија али вероватно потроши и много хране па јој сада морају и по 5 литара сирупа да дају а у јесен јој дају по 25 литара сирупа.
Шта да кажем осим сачувај нас Боже те расе и тог пчеларења.
Ево преписа то јест коментара пчелара и копираног текста:
Predrag Stamenkovic može, ali treba vreme godine da prodju.
1. Kao prvo zavist ( mržnja  pakost ljubomora)
2. Neodgovornost...
3. Puna su usta da mi Vi i drugi pričamo, dobar ovaj preparat, ovaj nevalja, u pogače samo još biber nije preporučen. Ja pčelarim od 1975 godine, i uvek čitam slušam učim. Osećam se ugodno i srećno što radim na velikom pčelinjaku, gde su lošnice locirane po 15 komada na jednom mestu..Neću mnogo pisati iz razloga što mi se upućuju razne kritike. Dobro namerne dobro došle. Ali nisu sve dobronamerne..Zdrava jaka društva sa obiljem hrane i jesen za zimu u proleće buran razvoj. Sa medom unetim nektarom, malo se ostavlja da zimuju na njemu. Razlog, brzo se kristališe.  Krajem leta posle izvadjenog meda obilato se prehranjuje invertnim sirupom. U hranilice veličine LR nastavka sipa staje 25 litara invertnog sirupa. Juče dodavano 5 litara sirupa. Bilo sunčano, a jutarnja temperatura bila minus 8 C. Veliki pozdrav poštovani Pčelari...😊

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Dragan Šošić Mart 11, 2021, 19:44:27
Шта раде у Немачкој нас не треба пуно да занима. Вероватно су имали (и имају) разлог да тако раде.

Ми треба да видимо како ћемо ми радити. Како сада изгледа и ми ћемо морати убрзо да „сирупирамо“.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Zoran Vučković Mart 11, 2021, 21:55:30
Мислим да је тамо најважнија ставка поштовање закона и прописа и добар план и распоред кошница.
Нема много хоби пчелара. Око 5%. Остало су професионалци који раде озбиљно. Кошнице су постављене у групама по 20-25 комада. 
И сви поштују ту једну технику како се ради. Нема замена саћа а лекови су некрштени.
Једном сам летео изнад Баварске... То је све непрегледна шума са 'острвима' обрадивог земљишта а у сред њива је село.
Код нас више нема шума... ни села... а ускоро ни обрадивог земљишта...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 11, 2021, 23:14:07
Ове године на неким подручјима је нешто раније кренуо развој али је то због лошег времена сада успорено . Ипак легло које су пчеле покренуле и прошириле у топлом периоду утицаће на јачање заједница и у наредном периоду када поново дође до неког топлијег времена и поново крене џанарика и воће биће то ојачана друштва са могућношћу доброг искоришћења воћне паше или солидних заједница у паши уљане репице.
Поздрав драгим пријатељима... 
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 12, 2021, 19:17:33
За пролећни развој заједница данас купљено 300 кг шећера.
На око 200 заједница по 1,5 кг шећера.
Погаче не користимо па ћемо кад крене топло време и већи унос полена прихранити пчеле ретким сирупом са Нозевојом у неколико наврата.
Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 12, 2021, 20:32:41
         Војо и код мене је све припремљено, чекамо старт. Јави када можемо да им сипамо по мало сирупа.
  Поздрав !
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 12, 2021, 23:38:13
         Војо и код мене је све припремљено, чекамо старт. Јави када можемо да им сипамо по мало сирупа.
  Поздрав !
Јављам Нешко пријатељу и прижељкујем али док не отопли нема ништа од прихране.
Обично је то при крају цветања џанарике али је ово захлађење наишло баш када је пола џанарика на мом терену процветало на овом јужном пчелињаку а на овом у Банату још није кренула .
Ваљда ће бити топлије за око две недеље.
Поздрав свима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Milan D. Saric Mart 12, 2021, 23:42:28
За мој крај јављају максималне температуре од 5 до 9 степени за следећу седмицу, дал' да се сужавају лета?
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 13, 2021, 08:59:04
За мој крај јављају максималне температуре од 5 до 9 степени за следећу седмицу, дал' да се сужавају лета?
Да Милане. Већ сада има мало више легла и ако најављују ниже температуре требало би им мало помоћи да не губе пуно температуре преко лета. Такође и одозго их треба мало боље утоплити.
Поздрав свима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Samir Kotorić Mart 13, 2021, 10:08:12
Koliko rijedak sirup pravite za stimulaciju , koji omjer šećera i vode ? 
Pozdrav svima
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina Mart 13, 2021, 12:48:25
Koliko rijedak sirup pravite za stimulaciju , koji omjer šećera i vode ? 
Pozdrav svima
Када има довољно хране и када је све у реду за пролећну прихрану иде 2/3, на два килограма шећера иде 3 литра воде.

Поздрав свима...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Milan D. Saric Mart 17, 2021, 00:25:51
За мој крај јављају максималне температуре од 5 до 9 степени за следећу седмицу, дал' да се сужавају лета?
Да Милане. Већ сада има мало више легла и ако најављују ниже температуре требало би им мало помоћи да не губе пуно температуре преко лета. Такође и одозго их треба мало боље утоплити.
Поздрав свима...
Одрађено тако у недељу. Захлађење је већ стигло и ветар кад дуне баш је хладно, пчеле не излазе. А тек је почела мртва коприва да се буди, као и џенарика да цвета - у недељу су радиле као за време багрема, е сад видећемо да ли ће остати шта кад опет буде топлије...
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran Mart 30, 2021, 09:05:23У сред пролећног развоја о пролећном развоју нико ни речи. Изгледа да је Баба Марта опасно одрадила посао. Зато да повучем ногу . Покушаћу да сумирам досадашњи ток пролећног развоја на основу сопственог искуства и искуства колега са којима сам свакодневно у контакту ради дневног праћења ситуације на терену.


Задњи лепи и топли дани фебруара месеца су измамили пчеле које су масовно комуницирале са природом. Тих дана је унос полена био одличан а било је и нешто уноса нектара. Све ово уз високе температуре за то доба године довело је до наглог залегања матица и проширење легла. При брзинском прегледу мојих кошница 26.02. као и код колега тих дана имали смо , као ретко кад уједначена друштва. У 10 - 15 % друштава код којих је извршена провера количине легла  констатовано је легло на око 4. РВ рама у просеку. Легло је било у свим стадијумима и захватало од 1/2 до 3/4 рама са обе стране.


Март је донео озбиљно захлађење. То није ништа ново али овога пута је трајало предуго, више од 3 недеље. Било је и неколико ледених дана. Ноћне температуре редовно у минусу. Дневне су ретко када дозвољавале излазак пчелама. Све ово је морало оставити одређене последице.


Као прво , озбиљно је повећана потрошња хране . Неговање легла је отежано уз веће исцрпљивање зимских пчела . На појилицама које су се у појединим данима ледиле се уочило повећано страдање пчела јер су по воду морале да излазе и при неповољним временским условима. Велика хладноћа и неповољне околности су утицале на полагање матица. Одређене последице оваквог стања су морале да се уоче већ при првом наредном прегледу.


Тај први преглед сам извршио у суботу прошлог викенда. Запажања су следећа :


- друштва нису више онако уједначена као што су била пред крај фебруара  већ је дошло до њиховог предвајања ,
- друштва са већом количином хране а посебно полена прикупљеног у фебруару ( 80 % ) су одржала добро стање у кошницама и крај марта дочекала са отприлике истом или незнатно    мањом       количине легла у односу на крај фебруара ,
- друштва са мањом количином перге ( 20 % ) су стагнирала , смањила легло ( 10 % ) а код неких су матице и потпуно престале да носе ( 10 % ) ,
- смена зимских пчела са младим пчелама је у добром делу извршена тако да је у односу на јачину друштва код слабијих остао исти број пчела а код јачих незнатно већи ,
- количина хране у појединим друштвима се смањила и захтева брзу интервенцију без обзира на сада поново појачани унос,
- страдања у овом периоду ( осим једне трутуше што не сматрам класичним страдањем ) није било.


Слична запажања сам добио и од колега са којима сам у контакту стим што су поједини у овом периоду имали и по који губитак.


Шта очекивати у априлу ?


Временска прогноза за април месец је охрабрујућа јер бар по њој неће бити озбиљних захлађења. Добро је то што се не предвиђају ни екстемно ( за ово доба године ) високе температуре већ дневно уједначене од 16 - 20 степени. Ноћних минуса не би требало да буде. Најављен је и поприличан број дана са кишом али само у једном делу дана штоје такође добро. Цветање воћака , осим оних које се нису превариле у фебруару , ће сада бити нагло и преклопљено тако да је за очекивати добар унос пре свега преко потребног полена али и нектара. Ту су и маслачак , мртва коприва и други корови чије је цветање у пуном јеку са обиљем полена. Услови за даљи наставак пролећног развоја су дакле добри а април без екстремних  промена температура би требао да донесе уједначен и убрзан развој заједница. Поглед већ треба усмеравати према багрему који би у односу на досадашње кретање времена и оно прогнозирано надајмо се ове године кренуо нешто касније у односу на прошле сезоне. Идеално би било да процвета око Ђурђевдана а замеди оно право на св.Василија. Ако ова два светца помогну можемо се надати добром. Нада последња умире.


Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Nenad Ostojic Mart 30, 2021, 11:55:22
Kod mene je situacija odlicna, smjena pcela je zavrsena vecina drustava osjetno jaca, prekida legla nije bilo, mozda malo manje zanosenja u pojedinim drustvima u odnosu na kraj februara i pocetak marta. Drustva koja sam pregledao jucer nekih 30-ak u svima je doslo do blokade matice polenom pa sam radio premjestanje okvira kako bi doslo do prosirenja legla. Polena ima u ogromnim kolicinama ima i pristojnog unosa nektara, ocekujem da matice krenu sa obilnijim polaganjem nakon prosirenja legla ako bude sve po planu za vikend bi mogao krenuti sa jednom satnom osnovom a pred onaj sledeci i sa rotacijom nastavaka, u pojedinom drustvima i sa gradjevnjacima u isto vrijeme. Mart nije nista zeznuo gubitaka nije bilo, drustva su u odlicnoj formi i radno raspolozenje kod pcela je izuzetno dobro.
Cak sam jednom drustvu uzimljenom na devet okvira onako testno ubacio satnu osnovu na gradjenje jer kipi od pcela i stiglo je na 6 punih ramova legla, da nije bilo blokade matice polenom bio bi vjerovatno i sedmi ram zanesen.

Pozdrav svim kolegama.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 30, 2021, 15:55:36
     Код мене је ово мартовско захлађење баш уназадилоскоро половину пчелињих заједница.
Доста пчела је страдало, тако џа заједнице изгледају као да је почетак јануАра.
Тек је од суботе џанарика лепо процветала, тако џа џам сипао по 400 мл ређег сирупа.
Детаљан преглед ћу радити тек за 7 до 10 дана.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Rakovac Goran April 05, 2021, 09:32:55У петак сам покушао нешто да одрадим око кошница. Боље да нисам. Биле су толико љуте да им ни стршљени нису равни. Никада их такве нисам видео. У пуној ратној опреми сам се затворио у ауто док су оне добовале по крову и шофершајбни као дронови. Трајало је то добрих 15 - так минута. Бесне оне а разбеснео се и ја. Време цури , право пролеће не долази а ми се надамо прилећном развоју ?
Колико је добар види се и по писању на овој теми. Поломисмо се сви од писања.

Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Vojo Brstina April 05, 2021, 22:27:49
Касни пролеће на многим теренима па касни и развој. Касни за сада и багрем а најављује се још хладних дана.
Код мене у Банату јављају колеге да је у просеку тек око 4 рама легла у кошницама. Трњина је тек почела пре три четири дана и пресече је ово захлађење.
Поздрав драгим пријатељима.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Dejan Damnjanovic April 05, 2021, 23:44:46
Касни пролеће на многим теренима па касни и развој. Касни за сада и багрем а најављује се још хладних дана.
Код мене у Банату јављају колеге да је у просеку тек око 4 рама легла у кошницама. Трњина је тек почела пре три четири дана и пресече је ово захлађење.
Поздрав драгим пријатељима.
Gorane Ja danas bio u rakinac i prijatno iznenadjen sa drustvima.Puna pcelom polena nagaruvale da su blokirale maticu leglo na 5-6 db rama 80% pod leglom.Iako sam prosle nedelje uradio blago prosirenje danas zaperci na sve strane.Ali najvise me brine bagrem ,pogledao u blizini pcelinjaka rane suve i lako se lome kao da je vec izmrzao.Kasnije izvestaj sa slikama na mojoj temi
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Milan Jordanović April 12, 2021, 10:46:45
I ja stigoh na pčelinjak, "kolega" viče jel izlaze, navodno mnogi ostadoše bez pčela, rekoh većinom.
2 su propale, i bile su slabe, spašene iz prošlogodišnje popla e, ostale ok, ima par jačih sa 5-6 db rama legla, ostale oko 4, neka 3, dodao po SO, suzio na 8rama.
2 matice trutuše, odmah sam spojio preko novine, danas bi trebalo da ih prepakujem, ne znam dal da spuštam dole ramove sa trutovima, a gore ramove sa hranom, il da ostavim kako jeste, samo matičnu da stavim?
Inače hrane imaju, sirupalo se jesenas, dao sam 2 puta sirup za nozevojom
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Dragan Šošić April 12, 2021, 11:30:46
...
2 matice trutuše, odmah sam spojio preko novine, danas bi trebalo da ih prepakujem, ne znam dal da spuštam dole ramove sa trutovima, a gore ramove sa hranom, il da ostavim kako jeste, samo matičnu da stavim?
...

Ни једно није добро трутовско легло треба склонити из кошнице и очистити из рамова или изрезати.

Пчеле се често поделе и одржавају и део тог трутовског легла и у сваком случају се може добити и кречно легло.

С обзиром какво је време (узимам у обзир и најаве лошијег времена), а уз то има још простора за легло, најбоље је да је гнездо још увек горе (ако мислиш да задржиш те наставке на кошници). Не би ваљало да легло буде у првом наставку а да изнад има пуно простора где се губи топлота гнезда. У том смислу је боље подбацити наставке из друштава где су биле трутуше, али као што рекох без тог трутовског легла.
Naslov: Odg: Пролећни развој 2021-е године
Poruka od: Milan Jordanović April 12, 2021, 13:54:42
Hvala.