Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima => Proleće => Temu započeo: Vojko Aleksic Januar 29, 2011, 07:55:40

Naslov: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 29, 2011, 07:55:40
Sredinom januara matica počinje sa zaleganjem - tako kažu. Mnogi su stavili pogače. Kad noćne temperature pređu +12, počinje davanje šećernog sirupa u manjim dozama radi prolećne stimulacije.

Kada započeti prolećnu stimulaciju, kad noćne temperature pređu +12, ili smo je, možda, već započeli dodavanjem pogače?

Šta o tome kaže literatura i kakva iskustva imamo?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina Januar 29, 2011, 12:26:14
Vojko ime moje, matica obično počne sa zaleganjem kada je pčele počnu hraniti kvalitetnom hranom, kada se podignu dnevne i noćne temperature i kada počne prvi značajniji unos polenovog praha i svežeg nektara u košnicu.

Pčelar u zimskim mesecima dodavanjem pogače može isprovocirati zajednicu i pokrenuti leglo.
Što nije ni malo dobro rešenje.

Kod mene na severu Banata obično matice krenu sa zaleganjem krajem februara ili početkom marta u zavisnosti od spoljnih temperatura.

Ni tada kada krene prvo leglo ne treba prihranjivanjem pokretati pčelinju zajednicu na širenje
 legla.
Najbolje je još malo sačekati da krene toplije vreme i značajniji unos polenovog praha.
Buđenje proleća je jasno vidljivo i ono može da nam bude orijentir kada krenuti sa prihranjivanjem.
Ja prihranjivanje počinjem sa kretanjem voćne paše. Obično je to u vreme kada džanarika i vrba krenu sa cvetanjem.
U istom periodu u prvim toplim prolećnim noćima jasno možemo čuti krekatanje žaba i to je za mene pravi indikator da je došlo vrema za pokretanje pčelinjih zajednica u puno radno raspoloženje i vreme da se krene sa prihranom.

Prolećno stimulativno prihranjivanje započinjemo sa malim dozama sa 2-3 decilitra sirupa po zajednici dok pčele ne pronađu sirup. A posle par dana količina sirupa se povećava u skladu sa snagom zajednica, količinom hrane u košnici i vremenskim prilikama.
To je u proseku po pola litra sirupa svakih 2-3 dana po košnici.

Prošle godine obzirom da je proleće malo kasnilo prolećno prihranjivanje smo započeli 29 matra.
Mislim da sam negde napisao da smo prolećno prihranjivanje prošle godine započeli 30 ili 31 marta ali sada kad sam pogledao u svesku vidim da sam pogrešio i da je u pitanju 29 mart.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milic Vukic Januar 29, 2011, 13:59:25
Vojo, sve na svom mestu. Nemam ništa da dodam ovome što si rekao. Stručnjeci pčelarskog instituta Ribnoe iz Rusije Krivcov i Lebedev, na predavanjima su tvrdili isto, da nije poželjno prihranjivanje ne samo u vreme zimskog mirovanja, već i u vreme izimljavanja (smene pčela). Dok je u vreme intezivnog prolećnog razvoja poželjno i preporučljivo. To i ti preporučuješ.
Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 29, 2011, 21:16:56
Prvo da definišemo pojam stimulacija matice, a onda će mam biti jasan i pojam Prolećno stimulativno prihranjivanje.

Pod stimulacijom matice podrazumevamo radnju ili skup radnji koje za krajnji efekat imaju povećano polaganje broja jaja od strane matice u određenom vremenskom periodu, a što ne bi desilo da  tih radnji nije bilo.

U te radnje spada:
- prolečno stimulativno prehrnjivanje
- otvaranje mednih poklopaca i stavljane tog rama do legla ili ispod legla
- okretanje rama sa leglom za 180 stepeni
- okretanje nastavka sa leglom za 180 stepeni
- prevešavanje
- dodavane pogače

Čuli smo dva mišljenja. Da čujemo još neko.

Šta o tome kaže strućna literatura?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milic Vukic Januar 29, 2011, 23:40:27
      Ja sam u temi proletnje stimulativno prihranjivanje napisao svoj stav. Svi načini koje si naveo stimulišu maticu na veće zaleganje u proleće i preporučuju se za primenu.
      U eksperimentima koje je sprovela Bugarka Perpelova u situaciji kad je matice stimulisala povremenim otvaranjem mednih poklopaca i stavljanjem tih ramova do legla dobila je povećenje od prosečno 58,7% više legla u odnosu na kontrolna društva koja nisu stimulicana ni na koji način.
      Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 30, 2011, 00:37:59
Sve na svom mestu, nemam ništa da dodam ovome što si rekao.

Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milan Miladinovic Februar 01, 2011, 13:16:04
Pozdrav kolege bilo bi lepo da neko iz iskustva objasni vise malo o stimulaciji okretanjem ramova za 180 i otklapanjem mednih poklopaca.
Na primer kada poceti,da li raditi uporedo,da li otklapati ramove sa medom gde je i leglo ili sa daljih ramova,da li rotirati sve ramove u plodistu ili svaki drugi,do kada tako raditi...itd
Znaci nesto konkretnije...jer misljenja su razlicita pa bi neko ko je iskusio licno sve ovo dao pravi odgovor.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic Februar 01, 2011, 20:06:03
Vršena su neka istraživanja u Naučnoistraživačkom institutu u Ribnom, bivši SSSR, kako deluje hranjenje tečnom hranom na razvoj pčelinjeg društva. Počelo se sa davanjem hrane 6 nedelja pre unosa cvetnog praha, a kontrola je vršena 20. maja. Rezultati su dati u prilogu. Pogledajte i sami izaberite varijantu, ili se odlučite za ono što ste radili do sada, možda i za nešto što nije spomenuto.


1.  5.878 ćelija legla: kontrolno društvo – ničim nije intervenisano
2.  9.315 ćelija legla: svakih 4-5 dana je otvarano saće sa medom
3.  7.092 ćelija legla: dobijale dnevno 400 g meda rastvorenog u vodi 2:1
4.  6.246 ćelija legla: dobijale dnevno 1,5 kg meda rastvorenog u vodi
5.  11.566 ćelija legla: dpobijale dnevno 200-250 g miks meda, polena i vode  (1,2:0.6:0,6)   

U odnosu na prvu grupu, društvo koje je dobijalo mešavinu meda, polena i vode odnegovalo je za 98% više legla.

Takođe sam pronašao podatak da pčelinje društvo za 60-90 minuta prenese 200 ml sirupa iz hranilice, na temperaturi -12, a hraniulica je tako konstruisana da davanje, sipanje, sirupa traje 15-20 sekundi. To zavisi od veštine pčelara i same konstrukcije hranilice, kako je i koliko „ušuškao“ košnicu itd.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: momamilosevic Februar 01, 2011, 20:32:46
   Kolega Milane,ja imam neko dugogodišnje iskustvo sa LR,DB i pološkama sa kojima sam raskrstio i sad isključivo pčelarim sa RV i EV.Dok sam
pčelario sa LR probao sam razne sisteme stimulacije,od okretanja ramova,nastavka,grebanja tj otvaranja meda itd itd.Okretanje nastavka nije se
pokazalo najbolje,ustvari napredak u proširivanju legla je bio zanemarljiv.Okretanje ramova za 180* takođe se nije pokazao dobrim,jer pčelama treba dosta vremena da se snađu i da se vrate u normalno funkcionisanje.Smatram da su ova dva sistema posledica nekog opet prepisivanja iz koje
kakvih knjiga i pčelarske literature.Otvaranje meda na ramovima se pokazalo dobro a ne odlično.Ovaj sistem zahteva angažovanje pčelara svakog
drugog-trećeg dana i to sam odbacio.Najbolji i najprihvatljiviji je rad sa polumedištem 170 mm.visine(Farar).Znači,jedna celina koja se ne dira nikad.
U jesen se polunastavak stavlja na podnjaču,pčele vuku med,razmeštaju kako im odgovara same se uzimljuju.Na početku cvetanja džanarike i ostalih
voćaka,kod mene 10-15 mart,(zavisi od vremena)plodište ide na podnjaču,stavljamo uokvirenu MR sa letom i polu nastavak koji je bio na podnjači.Pošto imamo pojačan unos nektara,pčele ga smeštaju u polunastavak .Za AŽ neznam ništa jer sa istim nisam pčelario.
Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Jovo Todorovic Februar 08, 2011, 00:30:55
Opcija koju je opisao gospodin Moma mi deluje najprihvatljivije, a izdvojio bi kao najneprihvatljiviju opciju koja je opisana sa ispitivanja Naucnoistrazivackog Instituta u Ribnom pod BR. 2. Ta opcija pokazuje da je na drugom mestu po broju zalezenih celija. Iz kog razloga je meni manje prihvatljiva od drugih? Pa osim sto Moma rece iziskuje angazovanje pcelara svaki 2-3 dan, a jos gore od toga je sto svaki put kad treba otvarati sace s medom na ramovima, treba otvarati i kosnice i dobro ih uznemiriti. Pa ako to mora da se uradi 3 puta ili vise za nedelju dana, mislim da je to uznemiravanje pogubnije nego ih prihranjivati na neki drugi nacin kjoji ih ne uznemirava i ne daje tako visok stepen razvoja drustva.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: amir smajlovic Februar 08, 2011, 10:17:08
Svaka čast gosp Jovo slažem se sa tvojom konstatacijom.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milan Miladinovic Februar 08, 2011, 14:38:50
Све је могуће али мени су неки искуснији пчелари навели под обавезно отклапање меда са крајњих рамова јер им се у пракси показало изузетно...ипак волим и друга мишљења да чујем.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic Februar 08, 2011, 21:00:20
Danas sam u gornjem, trećem nastavku, koji je krcat poklopljenim medom, na centralnom ramu našao maticu i leglo sa obe strane veličine šake. Do njega je ram radilički gde se već poliraju čelije, takođe, veličine šake sa obe strane. Iznad je venac poklopljenog meda. Nastavak ispod, tj. srednji, nisam gledao.

Zgrebao sam ram meda sa jedne strane, celom površinom i stavio ga do legla. Mislim da će to dobro doći pčelama u slučaju zahlađenja, koje je vrlo verovatno.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Mirko Bradić Februar 14, 2011, 10:57:58
Pitao bi gospodina Momu za mišljenje jel bi pri radu sa RV bilo moguče imat jedan nastavak EV kao polunastavak kojim bi se radilo kao šta je naveo za rad s LR  gdje mu je Farar služio kao polunastavak i jel možda probao tako radit sa RV -Hvala i pozdrav svima.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: momamilosevic Februar 14, 2011, 20:11:48
Kolega Mirko,iskreno rečeno ne vidim svrhu da se EV nastavak koristi kao magacin hrane,jer se način pčelarenja sa LR i RV drastično razlikuje.Možeš
koristiti EV nastavak kao klasično medište,ili kao medište za sortne vrste medova.A što se tiče broja nastavaka EV možeš ih stavljati  2,3,4 komada
sve zavisi od paše.Ustvari imaš kombinacija koliko hoćeš
Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic Februar 17, 2011, 16:29:03
Mislim da Mirkova ideja nije loša kao kombinacija EV i RV, gde bi RV i EV činili jednu celinu, a ostali nastavci mogu da budu, ili RV, ili EV, ili kombinovano - medišta.

RV i EV nastavak da služe kao plodišni deo sa magacinom hrane u EV. Kad se društvo razvije na svih 10 ramova RB, da se EV sa hranom stavi na podnjaču, ispod RV, pa iznad RV matična rešetka. To bi bio jedan impozantan plodišni prostor. Kako bi se to u praksi pokazalo u problemu rojenja, ostaje da proverimo.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Mirko Bradić Februar 17, 2011, 23:50:17
Upravo sam mislio ovo šta je Vojko napisao samo se teže izražavam odnosno napišem šta mislim pa mu hvala na pomoći. Imam 4 EV al mi je RV nekako jednostavnija pa ču nastojat sva plodišta imat RV a EV ču probat dodavat i lovit neke tihe paše to mi nekako ispada moguče po onom šta sam do sad pročitao ako sam to dobro svatio. Zasad su mi sva društva živa pa će valjda biti sve u redu i moći ću u proljeće nastavit sa učenjem na pčelinjaku. Mislio sam da bi možda 1 EV nastavak bio iznad plodišta RV ko magazin hrane koji nebi vadio da pčele uvijek imaju svoju rezervu Hvala i pozdrav svima.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: zdravko.reljic Mart 15, 2011, 22:17:03
Danas sam kupio vrecu secera od repe 90 km a secerna trska 82 km bogami dobro poskupili a secerana u Brckom i u Bijeljini , sta bi bilo da je iz druge destinacije .
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic Mart 15, 2011, 23:13:21
Јуче сам дао 200 мл сирупа и данас контролисао - све су однеле.

Намеравам да им дајем сваки други дан. Да ли је то довољно?

Некад сам давао сваки дан, али овај шећер оде...
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milic Vukic Mart 15, 2011, 23:25:39
Vojko nemoj biti škrtica, dodaj od suncokretovog meda ako je sigurno bez spora ATL
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milic Vukic Mart 19, 2011, 16:32:53
Jedan od dobrih načina prolećnog stimulativnog prihranjivanja, koje daje dobre rezultate (bar kad su DB i AŽ u pitanju) je dodavanje rama sa medom u sredinu legla.
Kako se to radi?
Prati se razvoj društava pa kada zbog obilnog unosa polena dođe do blokade matice i sprečavanja  širenja legla (matica mora da "preskoči" ram sa polenom i pređe na susedni), proceni se snaga društva ( da li može da pokrije leglo ), prati se vremenska prognoza (treba da naredni period bude lepo vreme bez noćnih mrazeva).i uradi sesledeće:
U svakom društvu koje ima potencijala da pokrije ram legla više od onog što ima, odabere se lep radilički ram sa što više meda. Med se izgrebe viljuškom (ne otklapa se da nebi curio) sa obe strane u površini koju treba matica da zaleže (ostavi se samo tanka medna kapa) i tako zagreban ram stavi u sred legla. Pčele će praktično u toku noći rasporediti med iz zagrebanog rama na mesta gde mu najviše odgovara, a matica će u najkraćem mogućem roku zasejati jajima ovaj ram. Posle 5 - 7 dana ova radnja se može ponoviti.
Ovako se društvo em deblokira em stimuliše na veću aktivnost i bolje zaleganje matice. Osim toga ne traži previše angažovanja jr se sa jednim eventualno dva otvaranja i relativno jednostavnom radnjom kratkog trajanja dobija prilično.
Jedina opasnost je da slabom procenom snage i vremanskih prilika narednih dana, dovedete do prehlade dela legla.
Ovo se radi u vreme kad je jedan od osnovnih ciljeva pčelara da zaostali med posle izimljavanja potroši iliti pretvori u leglo, da bi u glavnoj paši napravio željeni rezultat.
Napomena: Ova radnja nije za preporuku početnicima, da ne naprave više štete nego koristi.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina Mart 26, 2011, 01:12:34
Pre dva dana ili tačnije 23. marta ove godine počeli smo prolećno stimulativno prihranjivanje.
Glavnu odluku o početku prihranjivanja donele su žabe sa svojim predivnim pesmama, kreke, kreke, ke.

Kao i svake godine tako i ove one nepogrešivo svojom pesmom objavljuju početak proleća.

Prihranu smo počeli sa po pola litre sirupa svako drugo veče.
Koncentraciju sirupa odredila je prosečna količina hrane u delimično pregledanim košnicama.
Odluka je pala na sirup 3:4 (šećer:voda + Nozevoj protiv nozemoze u koncentraciji 2% na ukupnu količinu sirupa).
 
Glavni cilj prihrane je brži prolećni razvoj i brža potrošnja zimskih zaliha hrane, koja sada treba da se pretvori u leglo.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milan Miladinovic Mart 26, 2011, 18:02:58
Lepo Vojo,znači treba početi sa sirupom bez obzira na ipak manje noćne temperature?!
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Tomislav Androš Mart 27, 2011, 10:39:28
Ako sam dobro upamtio, prihranjivanje se nastavlja sve dok dnevne temperatura ne opadne ispod 10 stupnjeva... a kad se podigne nastavljamo...

Sa prihranjivanjem sam počeo 22. 3. svaki dan sa 2 dcl po zajednici (1:1) ..

Srdacni pozdravi..!!

Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: zdravko.reljic April 06, 2011, 22:01:10
u sirup dodajem FORTE PIP  vitaminsko mineralni dodatak pcelinjoj hrani a 1 ml sadrzi vise vitamina + kobalthlorid +DL pantotenske kiseline a prva tura sirupa je bila sa Nozevoj estraktom . pozdrav . RELJIC
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 07, 2011, 21:04:17
Kolega Zdravko, nekada davno i ja sam koristio Forsapin a mislim da je to skori isti vitaminski preparat sa kobalt hloridim ali nakon poređenja zajednica kojim sam davao preparat i onih kojim nisam davao došao sam do zaključka da nema razlike između poređenih zajednica.
Od tada ne koristim nikakve vitaminske preparate i stimulatore za matice.
Mislim takođe da dok ima svežeg polena i nektara iz prirode ili meda i perge u košnicama ne treba koristiti nikakve preparate.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Željko Vučković April 13, 2011, 18:10:54
Pošto mi u brdima malo više kasnimo u odnosu na ravnicu, moj kolega i ja praktikujemo prolećno podsticajno prihranjivanje negde sa cvetanjem drena i ive i posle sagledavanja stanja u društvima. Tako smo i ove godine počeli ovih dana, tačnije proteklog vikenda. U sirup dodajem po prvi put i nozevoj (2%), kao preventivu, mada nismo uočili nozemozu. Želim da pohvalim Vojin preparat, koji ako ništa tako divno miriše da i hranilice i baloni dobiju zaista lepu aromu, a ukus sirupa je odličan (probao). Imam utisak da pčele vrlo željno čekaju da im sipamo sirup. Slika dovoljno govori. S obzirom na današnji sneg prihrana je svakako dobra. Utopljavajući materijal ispod krova još držim (upravo zbog ovakvih dana).
Pozdrav iz snežne Nove Varoši
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milic Vukic April 13, 2011, 19:28:40
Kolega Željko,
Utopljavajući materijal drži do hajdučkog sastanka, nećeš pogrešiti.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Djordjevic Predrag April 13, 2011, 19:33:05
Kod mene su isecene table stiropora velicine poklopne daske i stoje na kosnicama i leti i zimi...
Ne zale se... :)
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Zika Stojanovic April 13, 2011, 20:44:47
...Utopljavajući materijal drži do hajdučkog sastanka, nećeš pogrešiti.
Potpisujem!
Ja obično uklanjam utopljavajući materijal uoči seobe na bagrem, sem ako nije baš mnooogo hladno!
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 13, 2011, 21:34:53
Mislim da utopljavajući materijal ne treba nikada skidati sa košnica.
On je odlična izolacija i od visokih temperatura.

U ovo prolećno vreme potrebno je pravilno držati utopljavajući materijal i ne dozvoliti nikakvo bespotrebno gubljenje temperature iz košnica.

I večeras smo imali prihranjivanje pčela retkim sirupom upravo radi loših uslova da bi pčelama smanjili potrebe za vodom i omogućili pravilno othranjivanje pčelinjih larvi.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milic Vukic April 13, 2011, 23:29:20
      Pošo je utopljavajući materijal zapravo izolacioni, on dobro dođe kao zaštita i od vrućina. Zato ja pred seobu na bagrem uklonim novinski papir ( jer mi smeta), ali obavezno povezem po jedan petoslojni rebrasti karton za svaku košnicu, koji stavim preko mreže zbega nakon dolaska na odbranu lokaciju, kao izalaciju od visokih temperatura. Ovo naročito važi za seobu na suncokret.
Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 15, 2011, 16:32:04
До сада сам три пута дао, сваком друштву, по пола литара сирупа са Нозевојом, по препоруци господина Брстине. И то му је уједно и стимулација.

У недељу се спремам да дам и четврту туру.

Чини ми се да треба шест тура? Можда се  варам?

Поздрав
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 15, 2011, 18:08:05
До сада сам три путa дао......

Чини ми се да треба шест тура? Можда се  варам?

Поздрав

Војко, сигурно се вараш,  и то се много вараш :D :D .
Треба много, много више прихрана у оваквим годинама.  ;)

Поздрав свима.....   
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 15, 2011, 18:13:48
Војо, није целе године пролеће.  ;) :D  (Prolećno stimulativno prihranjivanje)

Било је уноса на дневном нивоу од 200 грама до 1200. Зашто бих тада трошио и шећер?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 15, 2011, 18:19:11
У реду прихватам, код мене нема никавог уноса нектара али мислим да и у твом крају када је овако лоше време добро дође по пола литре ретког сирупа по заједници макар свако друго вече.

Поздрав свима......
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 15, 2011, 19:32:21
мислим да и у твом крају када је овако лоше време добро дође по пола литре ретког сирупа по заједници макар свако друго вече.

U pravu si.

Ali, kako da otvaram košnicu kada pada kiša, a i vetar duva? Da prehladim leglo?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 15, 2011, 20:42:27
мислим да и у твом крају када је овако лоше време добро дође по пола литре ретког сирупа по заједници макар свако друго вече.

U pravu si.

Ali, kako da otvaram košnicu kada pada kiša, a i vetar duva? Da prehladim leglo?

Vojko ime,
Lepo, čizme na noge, kišno odelo ako treba i pravac na pčelinjak.
Podigneš krov, dodaš sirup u hranilicu i nema nikakve prehlade legla jer se podiže samo krov a košnice se ne otvaraju. (Otvaranje košnica je samo onda kada se podižu hranilice).

To što vetar duva nema nikakve veze. Upravo sam se vratio sa pčelinjaka gde smo supruga i ja prihranili preko 120 zajednica. Za to nam je trebalo oko sat vremena.


Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 15, 2011, 20:50:08
U pravu si, ali ja ovih dana stvarno nemam vremena, bez obzira što je loše vreme.

Isto bi bilo i da je lepo vreme.

Pozdrav
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: sirka pavel April 15, 2011, 22:52:12
Ja sam davao sirup.
Neka društva polako uzimaju a neka "ni da primirišu",neznam dali je to razlog što možda imaju otklopljenog meda ,ili zbog hladnoće.
I ova što pomalo uzimaju nemaju baš neke zalihe,pa sam mislio da ću im po pola litre davati,ali one ni skoro za dva dana ne potroše 2dcl.sirupa.
Možda ima uticaj i jačina društva,ali tu je šarenilo.
Možda sam malo zakasnio sa početkom dodavanja,jer sam im pre toga viljuškom otvarao med na ramovima i stavljao u nastavak ispod plodišta.
U dilemi sam dali sam negde pogrešio,ako jesam-šta činiti da bi ih privoleo da uzimaju više i brže sirup da bi se brže razvijale?
Ili da ostavim kako je, pa koliko uzmu,neka toliko uzmu!
Pozdrav svima.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Nikola Vucinac April 15, 2011, 23:01:55
Vec dve nedelje svakodnevno sipam po 2 dl sirupa sa dodatkom Nozevoja, ali zadnjih par dana slabije nose sirup.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 15, 2011, 23:55:04

И код мене слабије носе сируп од када је захладнело.
Ја својим дајем по пола литре.
Већ су добиле по десетак или нешто више прихрана.
Наравно свака прихрана је са додатком Нозевоја.

Слабије заједнице не могу да однесу пола литра сирупа у року од 24 сата.

Такође заједнице које су остале без матице или су имале трутуше па сада мењају матице ни оне не односе сируп.

Поздрав свима....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 16, 2011, 15:21:27
Ја својим дајем по пола литре.

Sva sreća pa je šećer jueftin.  ;) :D
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 02, 2012, 20:37:28
Danas posle podne ili bolje rečeno u predvečerje počeli smo prvo ovogodišnje prolećno prihranjivanje pčelinjih zajednica.
Danas mi je u dvorištu počela da cveta džanarika i čim sam ugledao desetak cvetova kao i početak cvetanja vrbe, pala je odluka o početku prihranjivanja.

Obzirom da u košnicama ima još dosta meda odlučio sam da počnem sa koncentaracijom 2:3 (šećer:voda).

Zajednice koje su tokom januara pokrenule leglo i koje su zbog februaraskog zahlađenja značajno oslabile (dobro je kad su preživele) dobile su po 2,5-3 decilitra sirupa a one jače po pola litra.

Mada su jutra još dosta hladna, sinoć u ponoć kod mene je bilo  -1 u dvorištu. Ne može se više čekati jer je u nekim krajevima držanarika već završila cvetanje.
Pogače nikakve nismo davali tokom zime i proleća i ovo je prva dodana hrana od zazimljavanja pčela.

Pozdrav svima......
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Nenad Nessa Markovic April 02, 2012, 22:54:59
Kolege koji odnos vode i secera se mesa da bi se dobio litar sirupa, naravno u razmeri 1:1 citao sam negde a sad ne mogu da nadjem gde znam da je zbog gustine nesto razlicito i vise od pola pola, hvala i pozdrav
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: stevanovic sveto April 02, 2012, 23:15:39
600 g šećera i 600 g vode, otprilike.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 02, 2012, 23:20:34
Kolege koji odnos vode i secera se mesa da bi se dobio litar sirupa, naravno u razmeri 1:1 citao sam negde a sad ne mogu da nadjem gde znam da je zbog gustine nesto razlicito i vise od pola pola, hvala i pozdrav

Evo već je i Svetin odgovor stigao...

Nešo, zapremina jednog kilograma rastopljenog šećera je 0,62-0,63 litra.
Ako želimo sirup 1:1 šećer:voda i ako pomešamo 0,6 litara vode sa 0,6 kg šećera dobićemo:
0,6+(0,6X0,62)= 0,6+0,372= 0,972 litara ili približno jedan litar.

Prolećna prihrana je veoma važna u cilju ubrzanog razvoja pčelinjih zajednica.
Treba da znamo da prihranjivanje ređim sirupom smanjuje unos vode u košnicu a povećava unos polenovog praha.

Pozdrav svima.... 
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Nenad Nessa Markovic April 02, 2012, 23:41:21
Hvala na brzim i nadasve meni znacajnim odgovorima, znam da sam to negde procitao ali ja prekjuce zaBORAVIO I RADIO POLA pola i nisam imao za sve cetiri kosnice po 250 ml kako sam planirao pa zato i pitam, hvala i pozdrav
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Martina Nikolic April 03, 2012, 11:05:36
Pozdrav svima,
Od prosle godine sam ponosna vlasnica 2 RV kosnice (od po tri nastavka). Matice i rojeve sam kupila u blizini od gospodina koji se dugo bavi pcelama racunajuci na njegove savete i pomoc. On je pristalica DB kosnica i svaki put me kritikuje zbog mog izbora tako da sam u pravoj zavrzlami jer sam upucena na njega i na neverovatnu kolicinu informacija koje nude internet i literatura i na kraju ne znam ni sta, ni kada, ni kako. Zimu su prosle dobro (po njemu), dosta sam ih hranila jesenas (za svaki slucaj) a u januaru su dobile pogace koje su pojele tek u Martu. Sada ima u okolini belosljive, trnjine i badema.Osim pitanja da li da ih jos hranim imam i pitanje - Sta sa nastavkom koji je na dnu (prazan sa osnovama koji je stavljen pred zimu)? Volela bih da me neko uputi i na neki opsezan tekst o pcelarenju RV kosnicama
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Martina Nikolic April 03, 2012, 11:08:17
Naravno, u svoj izbor ne sumnjam jer biram srcem pa ko razume, razume.Pozdrav svima i svako dobro!
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Ivica Kuzmanovic April 03, 2012, 11:32:17
Martina, ja sam sa svojih nukleusa jos pre oko mesec dana poskidao donje nastavke u kome je bilo prazno sace. Dakle sveo sam ih na jedan nastavak. Tek kad se dobro razviju u tom nastavku dodacu drugi.Nema potrebe da prazno sace a jos gore osnove stoje u kosnici ako pcelama ne trebaju. Samo narusavaju mikro klimu i usporavaju razvoj. Kod vec razvijenih drustava, ne diram nista i pustam maticu da sama predje u donji nastavak. Posebno mi je drago sto si se odlucila za Rv iako te mentor stalno kudi zbog toga. Ja isto kao i ti se oslanjam na biranje srcem, i  trudim se da mi ''um u srcu pociva'' i hvala Bogu, dobro mi je da ne moze bolje biti.

Samo napred...
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Martina Nikolic April 03, 2012, 16:51:01
Hvala za odgovor ali eto jos jednog pitanja; Imala sam po dva nastavka na svakoj kosnici a po jedan (treci) prazan sam dodala pred zimu. Inace mi je "mentor" premestio donji nastavak gore a gornji dole pre nego sam dodala prazne. To je, pretpostavljam, u redu. Dakle, sada skidam prazne? A sirup?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Рајко Борић April 03, 2012, 17:57:51
Volela bih da me neko uputi i na neki opsezan tekst o pcelarenju RV kosnicama
- Пиши Драгутину Ајдиновићу   http://eko-kosnice.org/eko_voja.html
послаће ти брошуру, кошта 250 дин
- Неко је скупио све са форума о РВ и објавио, сад не успевам да нађем; ко то има нека постави као додатак
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Ivica Kuzmanovic April 03, 2012, 18:56:27
Ako je drustvo bilo razvijeno pred zimu u dva nastavka pa si dodali treci ispod prazan ili sa osnovama, dovoljno je da skines taj donji sa osnovama. Sto se tice sirupa mozes da krenes sa prihranom 200 do 300 ml, dnevno ili svako drugo vece, ili jutro dva do tri sata pre izletanja pcela. To ako volis da ustajes rano. Tvoj mentor verovatno pcelari sa lr, jer mi se cini da je to uobicajni postupak kod zazimljavanja lr. Kod rv mislim da to nije potrebno raditi jer ne postoji toliki ''smrtni prostor'' kao kod lr. No sad to nije ni vazno. Zima je prosla a pcele su ti zive sto je najvaznije.

pozdrav
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Martina Nikolic April 03, 2012, 19:56:18
Hvala,bas se radujem sto sam odmah dobila odgovor,ljubazni ste. Inace sam prvi put cula za RV kosnice i dobila preporuke na nekom forumu koji vise ne mogu da nadjem jer sam zaboravila adresu a u kompjuteru mi nista nije ostalo posle "pada sistema". Samo sam zapamtila ime iguman Petar, pa ako neko nesto zna, bila bih zahvalna za adresu tog foruma
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: vojkan randjelović April 03, 2012, 20:20:27
http://www.pcelarstvo.org/
evo koleginice
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 09, 2012, 17:47:11
Kada se rastvori 1kg šećara u litar vode, dobije je 1,6 litara sirupa.

To je dovoljno za 8 društava, ako je dnevna stimulacija 200ml.

Za 50 društava 5 kg šećera.

Za 30 dana 3 džaka po 50kg.

Ako radimo svaki drugi dan, 75kg.

Ako vaga raste, nema potrebe za stimulacijom. Samo ako pada.

Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: bulatovic bogoljub April 16, 2012, 11:55:08
     Kod mene kisa pada vec pet dana,najavljuju jos nekoliko.Ja moram poceti sa prihranom a dnevna temperatura ne prelazi 11C.Sipo sam im sirup prije dva dana 600ml i sve su pokupile za 4 sata (kad sam kontrolisao).Ovo proljece je vrlo specificno posle teske zime sad i kisa vegetacija kasni,niska temperatura i neznam kako ce sve ovo uticati na pcelinja drustva.
Pozdrav iz Kolasina sa 960m n.v.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: bulatovic pedja April 16, 2012, 18:13:08
Kod nas krenula danarika, ali kisa ne da pcelama da izadju iz kosnice,pada danas ceo dan. Ja nisam poceo jos stimulativnu prihranu jer mi pcele imaju jos dosta meda.Da pitam:Da li je bolja stimulativna  prihrana 1+1+1(med,secer,voda) ili 1+1+2(med,secer,voda).
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Mirko Bradić April 16, 2012, 20:34:27
Molio bi odgovor na jedno pitanje koje me mući zadnjih dana.Vršim stimulativnu prihranu svaki drugi dan ,društva se lijepo razvijaju i razviju se maksimalno a bagrem podbaci i ne medi jer postoji mogučnost da ga je mraz uništio-šta sa tim jakim društvima,jel če se rojit i kako to spriječit.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 16, 2012, 21:37:24
Eliminacijom faktora koji izazivaju rojenje, svodimo mogućnost rojenja na najmanu meru.

Ima ih više.

Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: bulatovic bogoljub April 16, 2012, 22:23:56
Kod nas krenula danarika, ali kisa ne da pcelama da izadju iz kosnice,pada danas ceo dan. Ja nisam poceo jos stimulativnu prihranu jer mi pcele imaju jos dosta meda.Da pitam:Da li je bolja stimulativna  prihrana 1+1+1(med,secer,voda) ili 1+1+2(med,secer,voda).
Stimulativna prihrana je bolja sa redjim sirupom 1+1+2 i sa manjim kolicinama od 200 do 300ml,a dopuna sa guscim i  vecim kolicinama.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 16, 2012, 23:31:36
Med ne koristim nikada u pripremi sirupa.
Ako u zajednicama imamo preko 7-8 kilograma meda onda bi možda najviše odgovarao sirup 2:3 (šećer: voda). Za zajednice koje imaju preko 10 kilograma meda za njih bi preporučio sirup 1:2 (šećer : voda).

Za zajednice koje imaju oko 5-6 kg mislim da bi tada najviše odgovarao sirup 1:1.

Sve ovo ako naravno u prirodi imamo dosta polenovog praha.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: zdravko.reljic April 17, 2012, 20:57:58
Danas je   treci put kako sam  dao  sirup 1/2 secer + voda po 2.5 dcl + nozevoj
pcele se ubrzano razvijaju jer sam vidio da izgradjuju po ramovima zaperke koje lijepe po mrezici od hranilice ( kod mene je hranilica podijeljena na pola , jedna polovina sa mrezicom a druga lesonit i prorez za otvor na plasticnoj hranilici ) , znaci prvi lijep dan i dodavati S O da izgradjuju . pozdrav iz Brckog ...
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje 2013
Poruka od: Radoslav Stupar Januar 28, 2013, 21:44:35
Postovani Prijatelji,

upravo sam citao Komentare na ovu Temu za proslu Godinu (pcelarska godina prodje jako brzo) a Proljece ostaje Proljece pa bih zelio i ja nesto na tu Temu.

Moje iskustvo je (kod Pcelarenja sa jednim vecim Plodistem) da se ukoliko smo Drustva zazimilim sa dovoljnom kolicinom Hrane netreba uopste Prihranjivati jer se tim postupkom samo slabi snaga Drustva. Znaci da postoji mogucnost da mi pocnemo prihranjivati Zimske Pcele koje ustvari moraju odhraniti prvu Generaciju Ljetnih Pcela a ne baviti se prenosom Sirupa.
 Jedini zahvat jeste da se stari Okviri odstrane i Drustvo suzi na samo onoliki Broj Okvira koliko zauzima (lakse odrzavanje Temperature)  i ogradi Pregradnom Daskom iza koje se neki od tih stari Okvira u kojima ima restova Hrane postave da bi je Pcele prenijele i tim podstakle razvoj Drustva (kad i u kojoj kolicini ce Pcele to raditi je njima prepusteno a nasa je prednost da Kosnicu otvaramo samo jedno, vidimo Maticu ili Jaja i sve prve proljetne radove smo obavili odjednom). Prednost te Hrane (Secer ili Med) je sto je vec preradjena i ne iscrpjluje pcele u velikoj mjeri.
Ako na takav nacin postupamo sa svim Drustvima izvadicemo u Proljece sve stare Okvire odjednom tj. mozemo za neki od hladnijih Dana da zavrsimo radove sa Voskom jer tad ionako imamo vremena a postepeno dodavajuci nove Okvire (jedan do drugog) vrsimo svake Godine obnovu Saca u  Plodistu.

Kod dva manja Plodista se prilikom tog pregleda (Temperatura najmanje 15 Stepeni) nastavak u kojem se nalazi Leglo ukoliko nije gornji stavi gore a direktno ispod legla se stave opet stari okviri sa Medom koji ce biti kasnije izvadjeni i istopljeni. Naravno da se u oba slucaja prilikom zazimljavanja mora obratiti paznja gdje se koji stari Okvir nalazi da bi mogao u proljece biti izvadjen.
Po Literaturi -Bruder Adam- se proljetni razvoj (nakon ovako uradjenog posla) svake Matica ocjenjuje jer po njegovom shvatanju brz proljetni razvoj treba da je odlika svake "kvalitetne " Matice.

Pozdrav svima
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojko Aleksic April 10, 2013, 22:14:21
Ove godine mi jedina stimulacija do sada bila sa pogačama.

Bilo je dovoljno meda, ali se plašim da bi vezivanjem za leglo, klube izgubilo kontakt sa medom. Ovako im je pogača na dohvatu ruke.

Neka društva su mi pojela po dve pogače.

Još nisam izvršio prvi prolećni pregled zbog loših vremenskih uslova.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Dragan Šošić April 11, 2013, 09:59:58
Imam isto mišljenje kao Radoslav, a to je da društva koja imaju dovoljno hrane ne treba prihranjivati. Potrošnjom hrane, pčele oslobađaju prostor za leglo i kasnije se razvijaju prema uslovima u priridi. Svaka prihrana je na neki način remećenja ravnoteže koja je postignuta (naravno, izuzima se stanje društva sa manjim zalihama hrane).

Ako se već prihranjuje u uslovima povećane vlage je ipak bolje prihraniti pogačama nego sirupom. Na fotografijama se vidi koliko ima vlage i da pčele uklanjaju tu vlagu. U društvu koje ima takav raspored, da su pčele bliže ravni rošenja, manje je vlage, jer su one stalno usmerene ka njenom odstranjivanju. Ovo su društva koja nisu hranjena. Ako bi se još dodao i sirup, to bi već bilo previše. Takođe, mogu se uočiti i pčele sa otečenim trbuhom. Isključujem to da su previše koristile polen. Bilo je negde pisanja da postoje pčele tzv. „rezervoari vode“.  Zaokružio sam samo neke, a ima ih više. Koliko to njima stvara problema ili tegoba u uslovima kada ne mogu izlaziti iz košnice, to je samo one znaju. Ali, pitanje je da li su one prirodni ili prinudni rezervoari.

Zato treba i prihranu sirupom (ako postoji potreba usled nedostatka hrane ili takvih uslova kada pčele previše koriste polen) treba prilagoditi stanju društava i okoline. Može biti više štete nego koristi, ako se produži loše vreme.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Boris Salaj April 11, 2013, 22:02:23
Eliminacijom faktora koji izazivaju rojenje, svodimo mogućnost rojenja na najmanu meru.

Ima ih više.

Bio bih zahvalan da ih neko nabroji...

Pozdrav!
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Jano Supek April 12, 2013, 23:08:00
Borise, pčele da nebi ušle u rojevi nagon, treba uvek upošljavati tj. kućne pčele moraju da budu uvek uposlene i da ne bude ih u košnici više nego što matica može da uposli. Sve što je više od toga, sve te pčele ne rade ništa nego se muvaju po satonošama i kako se taj broj pčela povećava tako ulazi društvo u rojenje. Sad šta ćeš ti uraditi da to sprečiš, zavisi od tebe. Proširivanje košnice do nedogled ne vredi jer jedna kvalitetna matica može da uposli oko 20000 kućnih pčela a ako je slaba paša, sve preko tog broja čeka rojenje. Ako sam u nečemu pogrešio, molim kolege da me isprave.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Никола Маодуш April 13, 2013, 12:47:45
Сад да је нормална година, односно да је време нормално за ово доба године, да ли би се кретало са пролећном стимулативном прихраном, с обзиром да је процветала Врба (цица маца) и да су жабице почеле крекетати?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Boris Salaj April 13, 2013, 15:31:16
@ Jano


Znači, kod slabe paše veća verovatnoća da će se izrojiti?
-čime zaposliti kućne pčele: da li izvlačenjem izgrađenog praznog saća u ubacivanjem rama sa SO, jer ako nema paše nema ni voska?


@Nikola


vidiš da ljudi slabo vise na forumu, to ti je zato što je vreme za početak stimulativne prihrane, jer razvoj društava kasni zbog lošeg vremena, bar kod nas u Vojvodini, pa svi počinju prihranu kako bi društva bila što brojnija pre bagrema.Trenutno je Džanarika( ringlov) u punom cvatu bar kod mene a kajsija procvetala preko noći...Pošto voćne paše obiluju polenom ali ne mede društvima se dodaje retki (1:1) sirup kako bi se simulirala obilna paša i društvo ubrzalo u povećanju brojnosti.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Jano Supek April 13, 2013, 21:21:04
Borise, kada sam spomenuo oko 20000 pčela, mislio sam na pčele koje su potrebne jednoj dobroj matici, koje ona može da uposli u košnici. To su pčele koje još nisu postale izletnice. Taj broj pčela kada se povećava prekoviše a tu utiče dosta faktora a jedan je i kad nema paše, onda neuposlene pčele dovode do rojevog nagona tj do održanja vrste. Takva im je priroda. Sada ti se pitaš kako ih uposliti. Ima mnogo načina a najjednostavnije je, kada društvo dođe do vrhunca razvoja, lepo ga razrojiš. Tada si samo odložio njihovu težnju za održanje vrste i to stalno se vrti u krug a ti se samo prilagođavaš.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina April 13, 2013, 23:47:43
Сад да је нормална година, односно да је време нормално за ово доба године, да ли би се кретало са пролећном стимулативном прихраном, с обзиром да је процветала Врба (цица маца) и да су жабице почеле крекетати?

@ Jano


Znači, kod slabe paše veća verovatnoća da će se izrojiti?
-čime zaposliti kućne pčele: da li izvlačenjem izgrađenog praznog saća u ubacivanjem rama sa SO, jer ako nema paše nema ni voska?


@Nikola


vidiš da ljudi slabo vise na forumu, to ti je zato što je vreme za početak stimulativne prihrane, jer razvoj društava kasni zbog lošeg vremena, bar kod nas u Vojvodini, pa svi počinju prihranu kako bi društva bila što brojnija pre bagrema.Trenutno je Džanarika( ringlov) u punom cvatu bar kod mene a kajsija procvetala preko noći...Pošto voćne paše obiluju polenom ali ne mede društvima se dodaje retki (1:1) sirup kako bi se simulirala obilna paša i društvo ubrzalo u povećanju brojnosti.

Dobro je ovo Boris odgovorio.
Kod nas u Vojvodini ili preciznije u ravnici u Banatu i Bačkoj bez obzira na toplo i prijatno vreme voće ne luči dovoljno nektara da bi pčele imale više od svojih potreba pa u vreme voće paše moramo da krećemo sa prihranjivanjem.
Kod mene su žabe zakreketale tek od pree tri četiri dana i to se poklapa sa početkom cvetanja džanarike. 
Južnije od Save kao i na Fruškoj Gori stanje je sasvim drugačije. Tamo pčele na voćnoj paši mogu da stavarju i viškove. Pravilno zazimljene pčelinje zajednice u RV košnicama u ovom periodu toplog i prijatnog vremena za kratko vreme mogu da donesu i pun nastavak voćnog meda koji može da bude višak to jest za vrcanje. Svako prihranjivanje je potpuno nepotrebno i pčele u tim uslovima neće ni da odnose eventualno greškom dodati sirup.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Boris Salaj April 14, 2013, 20:15:52
Borise, kada sam spomenuo oko 20000 pčela, mislio sam na pčele koje su potrebne jednoj dobroj matici, koje ona može da uposli u košnici. To su pčele koje još nisu postale izletnice. Taj broj pčela kada se povećava prekoviše a tu utiče dosta faktora a jedan je i kad nema paše, onda neuposlene pčele dovode do rojevog nagona tj do održanja vrste. Takva im je priroda. Sada ti se pitaš kako ih uposliti. Ima mnogo načina a najjednostavnije je, kada društvo dođe do vrhunca razvoja, lepo ga razrojiš. Tada si samo odložio njihovu težnju za održanje vrste i to stalno se vrti u krug a ti se samo prilagođavaš.

Lepo ga razrojiš...
Kod takvog načina ograničavajući faktor je broj košnica koje imaš...U redu je da napravim nekoliko na brzinu sklepanih nukleusa pa da iz njih pojačam slabija  društva pred zazimljavanje ili nadoknadim moguće gubitke izletnica,ili da nekome prodam roj, ali ono što mene interesuje je kako svesti faktore koji dovode do rojenja na minimum, pa sam zato pitao da ih neko nabroji..
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Jano Supek April 14, 2013, 21:37:28
Borise sprečavati rojenje ne možeš do nedogled. Pčelama je to u genima imakar šta radio, osim razrojavanja, doći će do rojevog nagona. Ja zato uvek govorim mladim pčelarima, da kompletna LR košnica mora da se sastoji, osim osnovnih delova, kako proizvođači prodaju i od pregradne daske i još jednog nastavka. Znači podnjača, tri nastavka, pregradna daska, jedan nastavak, poklopna daska i krovni poklopac. To je za mene kompletna košnica. Možda se neke kolege neće stim složiti. Za RV neznam jer ove godine hoću i ja da probam kako je raditi sa RV. Zapamti zauvek, da bez razrojavanja, ne možeš sprečiti da ti ne izađe roj. Normalno ako su pčele zdrave i ako je matica dobra. Pozdrav
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Jano Supek April 14, 2013, 21:56:24
Borise, nabrojaću ti nekoliko radnji koje ja radim da bi uposlio pčele. Okrećem ramove, stavljam SO, prevešavam ramove, stavljam građevnjake, isecam trutovsko leglo, oduzimam komplet ram sa pčelama i leglom i dajem slabijem društvu. Tako ujedno i spremam društva za pašu. Na kraju ide razrojavanje. Borise ima tehnologije, kao što je Sevićeva, ali pazi to je tehnologija koju moraš da savladaš a i to je opet jedna vrsta razrojavanja. Kod pčelarenja ti je tako. Stalno se širiš ako u jesen ne izvršiš spajanje.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Boris Salaj April 14, 2013, 23:42:21
Odosmo od teme...
Hvala na odgovorima, sad je jasnije i izvinite na skretanju....
Pozdrav

Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Novica Tanasijevic Mart 21, 2014, 17:39:47
Ja pcelarim na nadmorskoj visini od preko 900m.Ove godine zima je bila blaga pa je i dzenarika krenula mada su noci izuzetno hladne jutros je bilo i mraza/ Moje pcele su bile prihranjene sa po 2 pogace danas kada sam ih otvorio primetio sam da je med na izmaku u donjim nastavcima nema ga uopste ( LR) a ugornjim medne kape su oskudne,poceo sam stimulativno prihranjivanje sirupom u odnosu 1/1   .Ima li neko sdavet sta dalje jer sam pcelar pocetnik.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Maj 15, 2014, 23:51:05
Vec vise od dve nedelje svakodnevno sipam po 0.5 l sirupa (1;2) , ali samo jedna  slabije nose sirup. toj jednoj sam smanjio na  0,2 l  (1;1)  svaki drugi dan .
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Jano Supek Maj 16, 2014, 13:34:13
Vec vise od dve nedelje svakodnevno sipam po 0.5 l sirupa (1;2) , ali samo jedna  slabije nose sirup. toj jednoj sam smanjio na  0,2 l  (1;1)  svaki drugi dan .
Prijatelju, šta ti je cilj, kada toliko sipaš sirup?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Aleksandar Nadrljanski Maj 16, 2014, 16:21:05
To su mi rojevi .Kupio sam ih  (27.04.2014) 3 roja na 10 Lr-rama ( imali su na devet ulica pcela i 7-8 legla) "jaka zajednica " ,dva sam razrojio i dodao im SO .a jedan sam dodao MR.i jedan nastavak . Zadnji ovaj roj (na sliku zadnji desni)koji sam skinuo 09.05.2014 god .njemu sam dodao 4-ri SO.koje sam poprskao sa sirupom ..prihranio sa   0,5l sirupa (1:1)
-pocetnik sam ,ako gresim, ispravite me ..
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: sasa zivic Maj 16, 2014, 18:48:34
Jer probao neko ovo prolećno stimulativno prihranjivanje da radi pogačama a ne sirupom
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: stevanovic sveto Maj 16, 2014, 19:24:11
Ja sam juče dodao svakom društvu kesu sa kristalisanim suncokretovim medom. Da sam imao pogače dodao bih i njih. Ovo vreme je katastrofa za sve pa i za pčele. Nadam se da će im dobro doći dok se vreme ne stabilizuje. Možda će od bagrema nešto ostati, a trebalo bi da proradi i livada. Pozdrav.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: sasa zivic Maj 16, 2014, 20:48:21
Ja sam juče dodao svakom društvu kesu sa kristalisanim suncokretovim medom. Da sam imao pogače dodao bih i njih. Ovo vreme je katastrofa za sve pa i za pčele. Nadam se da će im dobro doći dok se vreme ne stabilizuje. Možda će od bagrema nešto ostati, a trebalo bi da proradi i livada. Pozdrav.
Nisam mislio na trenutnu situaciju nego uopšteno...Umesto sirupa od momenta kada procveta džanarika da se doda pogača...uštedeo bi se broj odlazaka ali ne znam koliko bi imalo efekata, da li bi gradile saće itd...
pozz
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: sirka pavel Jun 22, 2014, 13:11:48
Meni se čini da je interesantna ova hranilica koju ću linkovatia vi prosudite http://www.jakubovske-krmitko.cz/cs/
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Lazovic Zivojin Jun 23, 2014, 10:13:08
Meni se čini da je interesantna ova hranilica koju ću linkovatia vi prosudite http://www.jakubovske-krmitko.cz/cs/
Ali ova moja je sigurno jevtinija.... :'(
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: sirka pavel Jun 23, 2014, 17:55:35
Nesumnjivo  ;)

Nisam siguran ko je koliko razumeo iz video zapisa kao iz propratnog teksta,ali radi se o ekspresnoj brzini prihrane,zbog učešća velikog broja pčela u prenošenju sirupa u unutrašnost košnice, kao i nizu drugih da  tako kažem, pogodnosti.

Mislim da može poslužiti i samo kao ideja i da nije baš bitno  pridržavati se strogih navedenih gabarita,već je važan princip. 

Sličnih kutija verovatno ima gotovih, recimo za zamrzivač ili slično,pa i onaj konus za ulaz pčela iz košnice u hranilicu, verovatno ima gotovih sličnih dimenzija (on je dao u podnožju fi 60 mm. a visina je već prema visini same kutije.)
Takođe, on je stavio na dno kao plovak Keramzit, iliti pečene izolacione glinene penaste kuglice,što možda može biti i neki drugi prirodan penasti ili sličan materejal, koji neće škoditi pčelama. On je u prikazanom slučaju stavio debljinu oko 25mm. Tako da cena i nemora biti velika za sličnu hranilicu.Takođe ova hranilica može da služi i za pogače ili samo za čistu vodu.On kaže da se klima u hranilici podudara klimi u samoj košnici, jer se ne mora otvarati hranilica, pošto ima mogućnost punjenja bez otvaranja. Za sirup koristi razmeru 3:2

Nemam nameru danekoga branim, ili reklamiram,ali sam hteo da malo prevedem u slobodnom stilu, radi boljeg razumevanja za one koji manje razumeju Češki jezik.

Mislim da sam preneo suštinu,ali ako nekoga interesuju neki detalji,pokušaću da prevedem,iako i meni to nije maternji jezik, pa i ja baš sve ne razumem.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Lazovic Zivojin Jun 23, 2014, 20:46:58
Ma nema problema, kolega Pavele. Razumeli smo se odlično. Hteo sam samo da pokažem da se slična hjranilica može napraviti besplatno. Naime u prodavnicama  bacaju plastične kantice nakon prodaje sira iz njih. Malo truda i može se napraviti hranilica zapremine do 5 litara. Moja ima zapreminu oko 2 litra, jer sam visinu posude ostavio na  5 cm, zbog mogućnosti postavljanja na postojeću poklopnu dasku sa zbegom.
 Takođe veliki broj pčela ima pristup hrani jer je dužina prolaza oko 15 cm.
Veliki pozdrav
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: sirka pavel Jun 24, 2014, 14:56:41
Pa, ko voli,neka izvoli....   Malo mašte o volje i na posao.  ;)
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: slobodan radman Decembar 25, 2017, 21:35:49
DA LI NEKO DAJE INVERETOVAN SIRUP U PROLECNOJ STIMULACIJI  I KAKVA SU ISKUSTVA :P
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milan D. Saric Mart 20, 2019, 11:37:46
Још увек је рано за стимулативну прихрану сирупом, али видим да предвиђају мало лошије и хладније време код мене следеће седмице, па сам вољан да им дам мало ливадског кристалисаног меда (то ми је при руци) за викенд. Да ли је непотребно да правим танке погаче (за испод поклопне даске), него да мед ставим у пластичне хранилице (које су на поклопној испод крова) и да ли треба додавати воду, нозевој?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina Mart 20, 2019, 15:56:36
Ја им не бих ништа давао. Ни мед, ни сируп, ни погаче.

Рано је за било какво прихрањивање јер је и садашње легло веће од уобичајеног за период цветања биља нпр џанарике.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Nebojša Pešić Mart 20, 2019, 17:24:19
Ја им не бих ништа давао. Ни мед, ни сируп, ни погаче.

Рано је за било какво прихрањивање јер је и садашње легло веће од уобичајеног за период цветања биља нпр џанарике.

Поздрав драгим пријатељима...

         А шта ако ово неуобичајено веће легло обрсти постојеће залихе хране у кошницама, а изостане унос из природе. Приметио сам на увлакама подњача баш доста труња од поклопчића са ћелија у којима су билфе зимске залихе. Нисам отварао нити их детаљно прегледао због захлађења које је наступило. Планирам да то урадим када се дневне температуре подигну и џанарика лепо замеди.
   Поздрав.
   П.С. лако је теби Војо иза тебе је деценијско искуство, па си миран и сталожен, а мене стално нешто копка. Стално се преиспитујем у односу на стање у пчел. Заједницама и постојећим дешавањима у природном окружењу. Настојим да смањим ризике и трошкове колико могу уз Божју помоћ.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Vojo Brstina Mart 20, 2019, 21:17:51
Немој ништа да се бринеш Нешо, пчеле ће на овом
захлађењу потрошити нешто мало меда из залиха и полен који им је стварао блокаду и лепо ће себи обезбедити место за ширење легла у наредном периоду.
Ништа се необично неће десити.
У међувремену излећи ће се мало младих пчела и појачаће бројно стање заједнице.
Када се пчелиње заједнице још током краја летњег периода оставе са петнаестак килограма меда нема више никаквих брига што се хране тиче до багремов паше.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Dragan Šošić Mart 21, 2019, 15:01:40
Још увек је рано за стимулативну прихрану сирупом, али видим да предвиђају мало лошије и хладније време код мене следеће седмице, па сам вољан да им дам мало ливадског кристалисаног меда (то ми је при руци) за викенд. Да ли је непотребно да правим танке погаче (за испод поклопне даске), него да мед ставим у пластичне хранилице (које су на поклопној испод крова) и да ли треба додавати воду, нозевој?

Прихранити кристалисаним медом је добра одлука. Ако уз то можеш да додаш малу колчину сирупа, тим боље.

Није добро придржавати се обрасца треба или не треба. Прати се стање друштава и колика је потрошња, односно какав је развој. Старо правило је рам легла рам меда. Ако су уздате у неки будући унос, то није добро.

Уз то је основно и какав је и колики унос. Време је углавном променљиво и тада је унос нектара смањен, а легло се шири и залихе троше.

Хранилице које пчеле радо псећују су добре да се додати сируп не квари и не хлади превише, да га пчеле однесу (ако се додаје сируп). Повољност додавања сирупа је то што при променљивом (прохладном) времену углавном изостаје унос нектара, а уносе полен. То баш и није добро и видело се претходних пар дана којом силином пчеле „кидишу“ на воду. Не давати велике количине сирупа када је прохладно (а пчеле ипак могу нешто радити и излетати). Још је рано. Изузетак је ако друштво има мало залиха, онда се може додати сируп сипан у саће и то у саће добро за радиличко легло. Тај рам се дода између рама са поленом и легла.

Боље је хранити када се може а не када се мора (по хладном времену). Лако је проширити простор када се стекну сви повољни услови.
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Milan D. Saric Mart 21, 2019, 16:35:43
Prema rečima Branka Bijelića iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije (RHMZ), vreme će biti veoma promenljivo u narednih deset dana, što je uobičajeno za početak proleća.
U subotu će biti prijatnih 20 stepeni, u nedelju 21, ali nakon toga, sredinom sledeće nedelje dolazi do zahlađenja, pa će temperature ići i do minus 1. Zahlađenje će pratiti i kiša, a na planinama moguć je i sneg.
Sredinom naredne nedelje imaćemo temperaturnu "klackalicu", kada će minimalne jutarnje temperature iznositi -1, dok će najviše dnevne biti 14 stepeni.

- S obzirom na to da je za proleće karakteristično promenljivo vreme, moguće je da će se temperature i u jednom danu znatno menjati, te će u jutarnjim časovima biti hladno, u podne kiša, a predveče se može očekivati razvedravanje - dodaje Bijelić.

Iako je kraj marta vrlo promenljiv, početak aprila doneće lepo vreme i temperature oko 20 stepeni, tvrde meteorolozi!


Пре пет дана просек је био 6 рамова легла, на којима су већи венци полена него меда. Зато сам рад да им у недељу додам или сируп или мед - шта препоручујете?
Naslov: Odg: Prolećno stimulativno prihranjivanje
Poruka od: Dragan Šošić Mart 22, 2019, 09:26:47
Колега већ сам препоручио кристалисан мед осим ако не очекујете још нечије препоруке и уобичајену расправу о томе шта је боље.

 Када сам написао ако уз то можеш да додаш малу количину сирупа, то би био додатак који убрзава преношење* кристалисаног меда и обезбеђује течност која треба пчелама када им треба вода. Овде постоји „мали проблем“ – неопходно је да је пчелињак близу јер се мала количина сирупа додаје једном током дана. Уз присуство кристалисаног меда, довољно је око 0,1 л сирупа (1:1 наравно).



*Познато ми је да је по форумима  (бар на једном форуму :) ) вођена расправа, дал' пчеле „лижу или сисају“ кристале меда...шалим се свакако. Распарава је била о томе да ли је потребна вода да би се лакше растварао кристалисан мед. Требало би користити искуства и пчелара који успешно користе кристале шећера и то преливају водом.

Јесанас сам касно додао један полумедишни рам „скамењеног“ кристалисаног меда који је грешком остао у резерви две године. У неколико кошница сам додо такође комаде кристалисаног меда који је „нешто млађи“ и преостао је од резерви из претходне године. Све док нисам почео да преливам кристалисани мед сирупом, одношење је било неприметно. Додати сируп посут по меду је убрзао преношење јер се задржавао у ћелијама саћа и ипак је разређивао кристале.

Да нисам јако кристалисани мед преливао малом количином сирупа два пута дневно, он би остао у хранилицама. Мед је био јако кристалисан сунцокрет (практично „сув“ кристал).