а) вода на појилицама је замењена, као и течност у замкама (појилице су баш посећене од стране пчела, а у флашама замкама се појављују прве осе и стршљенови).
б) при прегледу кошница све су испрскане нозевојем, а трулекс изнад легла је освежен брстиваром.
в) планирао сам и стимулативну прихрану, али сам одустао (зашто - пише испод). Иначе до сад су све добиле по 300мл (1:1 + 2% нозевоја) сирупа у три наврата, значи испод литре сирупа по кошници као једина стимулативна прихрана ове године (без погача, без меда).
г) стање са леглом и заперцима је било чудо за мене. Она најјача је имала 14 рл, две по 12, а две "најслабије" 7 рамова легла. Време је било облачно и мало ветровито (јављају кишу наредних дана) па су и пчеле биле јако нервозне. Ипак успео сам да их пресложим на следећи начин:
1) први наставак = 5легла + 5 са по мало хране / други наставак = 4 легла + 5 празних + 1 основа.
2) = 5 легла + 3 празна + 2 храна / = 4легла + 2 празна + 2 храна.
3) = 7легла + 3 храна / = 4 легло + 2 основе + 2 храна.
4) = 7 легла + 3 храна / = 4 легло + 2 основе + 4 храна.
5) = 8 легла + 2 храна / = 4 легло + 2 основе + 1 храна.
Ето то је тако са ројевима и (лудим) матицама које сам узео од Воје Брстине (и његове браће) прошлог јуна. Та прошла јесен је била баш кишовита , тако да су сви ројеви презимили малтене само на сирупу (јер ја у Добрачама, 700мнв југозапад Србије, немам никакву јаку/средњу касну пашу). Ипак послушао сам Воја и нисам стављао ни погаче ни мед преко зиме, а ни сад у пролеће - а ипак од покретања легла (које је било 20. фебруара, то сам већ установио и писао) до данашњег празника, Благовести, пчеле су догурале до велике снаге.
Мало се плашим ројевог нагона, ја сам ипак неискусан пчелар, али планирам додавање трећег наставка (када прође ово најављено захлађење са кишом), па затим и матичне решетке. Али ако буду наставиле овим темпом мораћу да се учим и разројавању изгледа.