Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

suncokret 2019

<< < (8/9) > >>

zoran drpljanin:
Cudna i teska pcelarska god. Sve lepo krenulo na suncokretu, obecavajuce . Lepo su i donele do 10-og i onda nestanak izletnice.  Jake RV su donele po tri nastavka meda i onda je sve stalo, bilo je unosa ali samo za njih.

U odnosu na RV, Poloske su dale manje meda, sto u repici nije bio slucaj, naprotiv. Kao da su losije amortizovale nedostatak izletnice, verovatno zbog konstrukcije kosnice i velikih ramova. Izvrcao sam ali sam i njima ostavio sigurno 15 kila meda po kosnici, cak i rojevoma. Sutra radim tretmane protiv varoe i ne diram ih do kraja avgusta.

Рајко Борић:
Сунцокрет је руски рулет. Са два метка у буренцету ако је близу и кукуруз. Неко је имао среће, ортак и ја се нисмо усудили. Има корова око стационара, доносе ујутру.

Vojo Brstina:
Мислим да у кошницама нема пчела старијих од петнаест дана.
Због лоших временских услова током маја и јуна ове године пчеле су неспремне дочекале сунцокрет. Ко је ишао на липу и није имао тровања он је углавном у сунцокрет ушао са јачим заједницама.
Код мене већина кошница има меда само за себе а неке ни толико. Из око близу половине биће нешто мало да се извади.
Сунцокрет је ове године медио и меда има тамо где је било доста пчела.
Још ништа нисам почео да вадим а требало би извадити то мало што има.

Поздрав драгим пријатељима...

Nebojša Pešić:
     Војо, слично је стање и у мојим пчелињим заједницама. У оним које се нису изројиле или буквално саме дуплирале (биле су по 2 матице у одвојеним наставцима, које сам скоро запазио), биће сигурно 1 наставак за врцање, а један са мање меда остављам њима.
      Поздрав свима.

sasa zivic:
Dan pred Sv. Nikolu u  maju sam otišao na pčelinjak sa strahom da su pocrkale od gladi jer je bagrem bio očajan...i ovo malo što sam imao da izvadim je više nego dobro...iz godine u godinu sve je lošije i lošije.
Moram da kažem da mi pčelarstvo više ne predstavlja zadovoljstvo već naprotiv muku, obavezu a pre svega brigu i patnju...a što je najgore ne vidim da će se u narednim godinama bilo šta promeniti na bolje... na sveopštu žalost...Da me ne bi shvatili pogrešno u  pčelarstvo sam ušao pre više od 20 godina iz hobija i ljubavi a nikako zarad neke zarade i magterijalne koristi i nikada me odsustvo zarade ne bi ogteralo iz  pčelarstva ali svakog dana vidimo i gledamo izveštaje o trovanjima, stradanjima, krađama,...u poslednje vreme svaki odlazak na pčelinjak doživljavam kao traumu jer ne znam šta ću zateći. Pitam se da li mi to uopšte tgfreba u životu...Izgleda mi da je ljudski rod uspeo da uništi prirodu!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju