Autor Tema: Suncokret 2021  (Pročitano 13459 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Suncokret 2021
« Odgovor #45 poslato: Jul 30, 2021, 14:43:52 »
Наравно да има утицај пренасељеност и оптерећеност паше само то није пресудно. Много чинилаца има утицај: на првом месту је стање медоноша које пчеле користе, временски услови а потом и снага пчелињих заједница.

Може се рећи да је ова година повољнија јер углавном, сунцокрет није трпео неповољности претеране влаге током развоја, до цветања. Време сетве је "шарено" па су они који се придржавају датума „шикнули“ семе у хладну земљу и то углавном има невољу током самог ницања и биљке дуго пате. Многи су сачекали да се температуре „упристоје“ и то је повољно по биљку (а касније и по пчеле). Тако смо због неповољнијих услова у сетви добили и мало „развучену“ пашу која нешто дуже потраје и то још утиче на принос, јер је било ране и касне сетве.

Када током развоја сунцокрета има пуно падавина, биљка има слабији коренов систем и још уз то повећана влага погодује развоју разних гљивица које битно оштећују сунцокрет. Ове године се киша није нешто „претргла“. То је погодовало медењу сунцокрета. Срећа да је киша пала у последњем моменту да земљорадницима поправи стање усева које је било критично (свакако да је део усева практично пропао).

Пренасељеност као оптерећујући чинилац је изражена када је медење слабије. Кад добро меди има за све. Наравно, ја сам увек бежао даље од прометних и лако приступачних места. Имало је то неке предности... :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).