Autor Tema: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE  (Pročitano 66272 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #75 poslato: Jul 13, 2021, 22:55:44 »
 :(
Ево, ако до сада нисте чули да је неко одустао од пчеларења због грабежи, ја ћу бити прва!

Уназад неколико ноћи читам по нету о тој појави и ништа примењено не даје резултат!
Најпре су ми пролетос страдала два друштва ( писала о томе на теми пчеларење РВ) , прошле недеље страдао овогодишњи купљен рој, а и други је угрожен, а треће друштво , старо три године, остало без матице, извело нову, која је залегла раму легла, је под ударом грабежи.
Више не знам шта да радим!
Прошле недеље је свратио колега Раковац и погледом на раме које су биле у старим кошницама, констатовао грабеж. Ја је пролетос нисам приметила.
Он је расформирао први рој, јер је остала шака пчела, без матице и напуштено легло.
После пар дана, грабеж се пребацила на други рој! Сузила сам лето, прскала водом, постављала тунеле...ништа! На крају сам је у очају, скроз затворила и пребацила у башту, даље од свог и братовог пчелињака. На њено место ставила празну кошницу са неколико рама са остацима меда од пропалог роја. Од недеље је затворена избушеним новинама а тата јој увече додаје сируп и повремено склања поклопац због ових високих температура. Не знам какво је стање.
Не лези враже, грабеж се преселила на младу матицу! Тата је сузио лето на једну пчелу, али нисам сигурна да ће се изборити.
Прочитала сам читаву тему, погледала предавање са прве стртане и нисам ништа паметнија.
Немогуће да су свих пет друштава имала неку биолошку фалинку. Стара друштва зазимљена са по 17kg меда, са добрим матицама, одлично кренула у пролећни развој...купљени ројеви добри...ево не знам...
Чињеница је да је брат врцао мед прошле недеље, и што рече Горан, извадио им душу, али он то ради сваке године.
2019. почела са два роја.
2020. направила ново друштво и врцала мед.
2021. пропаст.
Уместо пет друштава, ја скоро ништа!
Знам да сви кажу да је пчелар тај који изазива проблем, и због тога сам била врло пажљива код прегледа друштава и прихватила бих кривицу да је ово прва година. Знам да не знам довољно и да морам још да учим, али овакву катастрофу ваљда ни дете не би направило!
Тренутно ми старо друштво са младом матицом стоји у горњем дворишту на 10-так метара од братовог. Сем спуштања у доње, у башту, ја немам где да их преселим.
Није ми жао ни пара, ни труда, жао ми пчела :(
Не могу да верујем да треба да одустанем! Или...

Тотално сам деморалисана, благо очајна и без идеје како даље.
Не дао драги Бог ником.

Леп поздрав...

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #76 poslato: Jul 14, 2021, 09:52:52 »
Грабеж.
Велики број пчеларских безвезњаковића са 10,20, 30 или 40 година пчеларског искуства себи даје за право да држи придику и саветује младе пчеларе како да реше неки проблем који ни сами не знају решити.
Ово млађи свакако да не могу препознати њихов степен знања или незнања и процену врше на основу година њиховог рада и броја кошница са којим раде. И ето проблема.
У књигама опет тешко може да се нађе комплетно појашњење јер књиге пишу разни фотографи и пчелари са мало искуства жељни славе и успеха.
У часописима такође нема одговарајућих објашњења и добрих текстова јер су уредници углавном некакви и нечији послушници који не могу да изврше правилну процену вредности неког текста који се објављује него и они објављују текстове ових поменутих безвезњака који пчеларе деценијама или објављују стране преведене текстове од којекаквих звучних страних имена а чија вредност текста није ни за помињање.
И тако, нигде решења а сви нуде некаква решења.
Грабеж се дешава само код болесних заједница и заједница које пчелар ради у неком безпашном периоду када не може да препозна улазак туђица у кошницу коју ради.
Враћање изврца их рамова на неправилан начин такође може изазвати грабеж.
И ја сам у почетку свог пчеларења неколико година за редом имао грабеж на пчелињаку и већ више од 20 година немам тај проблем и ако радим са око 200 пчелињих заједница и производим троцифрени број ројева.
Да ли је шака пчела, рам пчела, два рама, три, четири, седам или десет, двадесет или тридесет рамова пчела у кошницама и једне поред других све различите снаге уопште није битно, никада немам грабежи на пчелињацима.
Зато драга наша Тања само главу горе и напред.
Позови ме телефоном кад ухватиш времена а и ја да будем слободан па да лепо све појаснимо.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #77 poslato: Jul 14, 2021, 12:10:32 »

Сузила сам лето, прскала водом, постављала тунеле...ништа! На крају сам је у очају, скроз затворила и пребацила у башту, даље од свог и братовог пчелињака. На њено место ставила празну кошницу са неколико рама са остацима меда од пропалог роја. Од недеље је затворена избушеним новинама а тата јој увече додаје сируп и повремено склања поклопац због ових високих температура. Не знам какво је стање.

Тања применили сте пуно погрешних начина само распирујући грабеж. Колико се сећам написао сам да грабеж треба зауставити на самом почетку: касније је све теже, ако се прошири на више друштава или ако дуго траје.

Ако се утврди грабеж (не само погледом на лето) одмах се премешта кошница прилично далеко од пчелињака (привремено се склони недалеко од места грабежи да се не губи време) и ставља се празан наставак исте боје без икаквих рамова (лето релативно сужено) и прате се суседна друштва.

Наравно, пре свега треба закључити где грешите при радовима или постоји ли подстицај грабежи на суседном пчелињаку и пратити услове у окружењу па радити око друштава како одговара датим условима паше.




ПС

Углавном сви одбијају да прихвате своје грешке као узрок грабежи. Пре неколико дана сам седео на тераси и видим Биљану како завршава радове на кошници. Заборавила је да врати кофицу за прихрањивање и нервозно је подигла поклопац (кров) кошница и „шикнула“ кофицу као да је 2 секунде до краја утакмице и треба погодити тројку.

После неколико сати сам видео гомилање пчела око кошнице. Да не бих „мрачио“ (јер Биљана каже да „мрачим“ ако укажем на неку грешку), отишао сам до пчелињака и погледао шта се дешава. Сируп је текао у слаповима и остао је јасан и врло широк траг сасушеног сирупа који су пчеле покушавале да очисте. То је најбољи пут у грабеж ако се ради посао како не треба, потом се не води рачуна о условима паше и оде са пчелињака „главом без обзира“ а да се не пропрати мало шта се дешава после радова (нарочито у отежаним условима – поремећају паше).

Највише се плашим када дође скидање меда у условима беспаше. Моји се ушушкају као свемирци и не прате колико се пчеле узнемире. Не стају са послом док не попадају. А за то време створе услове за грабеж.

Да...и питање под ПС 2: шта је то рама (рама, раме, рами)? :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #78 poslato: Jul 14, 2021, 14:08:02 »
Tanja, kakvo odustajanje, nemoj to ni da pominješ...!
(dobro je što se Šole javio.)
 Često se setim njegove rečenice:"Pčelinje društvo je jako, ukoliko kontroliše prostor u kom se nalazi" (dobro, nije baš tako reko...po sećanju...) :)
Pokušaću da objasnim (čuj mene  ;) ):
 - Prostor mora da bude "knap" (nadam se da znaš šta to znači).
- Ne sme da bude slabih mesta (žičana podnjača, žičani zbeg, razne pukotine u telu košnice...) To su mesta odakle pčelama "preti opasnost". Pčele su uvek malo uznemirene a tuđice to nepogrešivo osete...i eto nevolje.


(ja bih počeo od ovih detalja...)
Pozdrav.



Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #79 poslato: Jul 14, 2021, 18:31:24 »
Као прво да се захвалим свим колегама на брзом јављању!
Данас сам се чула и са госн Војом, и нисмо баш нешто 100% утврдили. Сем чињеница да грабеж изазива болесно друштво, моје радње, братовљево враћање изврцаних рама...прави закључак нисмо извели.
Али, хајде да одговорим на постављена питања.

У мом селу се рам у коме лежи саће зове: рама. Са дугосилазним акцентом на првом самогласнику: рааама :) Тако је од памтивека, па сам и ја тако научена.

Што се тиче било каквих рупа, отвора, шупљина... Све су кошнице нове, релативно, старе три године. Сваки пут проверим да ли сам све вратила на место. Ја сам имала само три друштва, немам потребе да журим, времена на претек. Жичане подњаче ( грешком стигле при наручивању кошница ), прерађене у пуне. Рекла бих да није то.
Што се "кнап" простора тиче, знам шта то значи  :)
Нисам додавала наставке напамет. Пратила сам развој легла и улице пчела, као и стање у природи. Није нешто, али три пролећа сам успешно прегурала. Лета сам проширивала и сужавала спрам снаге друштва и спољне температуре. Можда сам ту омашила?
Ројеве сам узела у ЕВ наставку ( једном ), па иако су им лета ужа од РВ ( бар код мене ), држала сам их на пола. Мислила сам да је то довољно за саобраћај пчела, док се мало не умноже, а и од страха да их нема довољно да бране читав улаз.

Госн Шошићу, поприлично Ваших коментара сам прочитала, на разним темама, и уживала у истим. Знам да сте написали да грабеж треба зауставити на самом почетку. Ево како је то било на последњем нападнутом роју: негде око 12 сати пре подне, приметила сам гужву у ваздуху испред кошнице у којој је рој. Посматрала сам шта се дешава. Прва помисао је била да су младе пчеле изашле на упознавање. После пола сата, гужва на лету и туча међу пчелама. Неке су покушавале да уђу, црне, а "моје" су их извлачиле напоље, падале у траву...Истог момента сам сузила лето на једну пчелу и наставила да пратим. Искрено, нигде не пише за које време треба да дође до смирења. Гужва се наставила и после сат-два се погоршало. Читав предњи зид је био прекривен пчелама које су у гроздовима падале испред кошнице. Тада сам укључила црево са водом, спрала све пчеле и у кошницу поставила тунел од неких 15-так cm, направљен од лименке пива од 0,5l. Врло брзо се вратило на старо, гужва, гомила пчела... Пошто више нисам знала шта, ја сам је скроз затворила и пренела у башту.
На жалост, нисам у могућности да је преселим 3-4km даље јер ни једна наша њива није ограђена и само би биле на "изволте". На њено место јесам ставила другу са остацима меда у нади да када то очисте више неће бити потребе да свраћају. Неко стави празну, неко са једном рамом, неко...ја сам овако. Је ли ту грешка? Верујте ми, довољно сам матора да немам проблем да кажем да сам погрешила, ако сам.
Што тиче мојих можда несмотрених радњи и изазивања грабежи, како исти објаснити на кошници коју нисам отварала месец ипо, нисам је ни гледала да је не урекнем, чекајући да се излегне и пронесе млада матица?
Сви Ви сте искуснији од мене, где грешим и како даље? Сем овог форума и Вас немам кога другог да питам.
Да набављам нова друштва и где, чекам пролеће...?

Сутра идем на Трешњу. Шта са ројем у башти, шта са младом матицом...шта даље?
Ако имате савет, ево и мог броја мобилног 064 / 110 19 76

Леп поздрав...


Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #80 poslato: Jul 14, 2021, 20:15:17 »
Када сам написао да треба одлучно предузети заустављање грабежи мислио сам на моменат када пчелар уочио очигледне знакове ове појаве. Узрок појаве грабежи је често прилично тешко утврдити јер она свакако креће нешто раније (неколико дана раније па и више дана раније).

Ако је то утврђено око 12 сати. Онда је најкасније до 12:10 требало склонити нападнуту кошницу и на њено место поставити ПРАЗАН наставак исте боје са летом које је сужено на 2-3 цм, ако је могуће. Нагли нестанак предмета грабежи утиче као нека врста шока јер су пчеле добиле јасан податак да има хране и где има. На овај начин се „врте“ по празном наставку и може се рећи „да сматрају“ да је све однесено и нема више, али им треба времена да овако нешто „закључе“ и протоком времена се смањује тежња да даље настоје да односе мед.

Нападнута кошница се помера поступно од места напада. Прво је то на око десетак-петнаестак метара и најбоље је ако има неких препрека, као што је зид, стабла и слично. На том месту се брзо, неколико пута подигне поклопац да део туђица напусти кошницу. Следеће померање не мора бити даљински увећано, већ може бити померена на супротну страну (такође иза неке препреке - заклона) и понови се одизање поклопца. Када се журно излетање пчела сведе на најмању меру, кошница се односи у неки затворени простор да се смири. Ако су пчеле све напустиле кошницу, то је знак да је грабеж у одмаклом ступњу и треба неге распоредити легло ако га има у некој већој мери. Ако има још пчела, постави се предвече на ново место и отвори лето. Сузи се на меру да пчеле могу нормално излетати (она сужавања на „пролаз за једну пчелу“ су лоша ствар). Даље се прати шта се дешава. Ако пчела има врло мало, друштво треба укинути.



ПС

Поливање водом се примењује када се пролије сируп и служи да спере оно преосталог сирупа да се грабеж не појави (или ако је пчелар остави трагове меда, споља по кошници рукавицом – руком је то мање вероватније јер осети да има меда по рукама). Спречавање грабежи која је већ настала водом је узалудан посао.

Сужавање лета на врло малу меру направи још јачи подстицај за грабеж!

Тунел је само пусти сан да ће грабеж бити заустављена...ко тврди да је тунелом успео да заустави грабеж, није ни имао грабеж, него лошу процену дешавања.

Иначе, друштво које нема матицу и не отвара се јако дуго времена због различитих „веровања“ да ће бити ометено спаривање младе матице, такође може бити "добар" пут у грабеж.

Што се тиче простора који одговара потребама и снази друштва, драго ми је када видим да се то поштује. Остаје нејасно руковање летом кошница: надам се да није отварано пуном ширином и да потом није сужавано на врло малу меру...и да не заборавим по питању онога што је Дуле навео: жичана подњача и жичани збег немају неки велики утицај ако се примењују како треба. Чак супротно - то су добре ствари на кошници.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #81 poslato: Jul 14, 2021, 21:28:59 »
 :(
О мој Боже...
Мало тога сам направила како треба!
Можда је и боље овако. Тешко да се ово заборави. Паметан на туђим, глуп на својим грешкама учи.
Сутра отварам рој и младу матицу. Ако нешто вреди спасавати, вреди, ако не, на пролеће идемо из почетка.
Драгане, хвала Вам пуно на издвојеном времену и свим саветима.

Леп поздрав...

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #82 poslato: Jul 14, 2021, 21:53:59 »
Тања нема ту глуп - паметан, није добро тако расуђивати. Било је раније писања о тим тунелима и колеге тврде да су успели у спречавању грабежи. Људима су најбоља та лака решења која у ствари нису решења. Грабеж је стихија и не спречава се на такав начин.

Нажалост, почетници поверују и плате цену.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #83 poslato: Jul 14, 2021, 22:14:53 »
Да, у праву сте.
Јако тешко је разлучити нама почетницима, шта је права информација а шта шодер.
Људи су постали чудни ...


Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #84 poslato: Jul 14, 2021, 22:27:04 »
Да, у праву сте.
Јако тешко је разлучити нама почетницима, шта је права информација а шта шодер.
Људи су постали чудни ...


Свиђа ми се овај израз- шодер. Ако види Рајко Борић, убациће га у пчеларски речник :) :) :).

Али је изгледа тачан јер сте резултат нажалост видели. Али не клоните духом.


ПС

Извините што персирам :) :) :). Имам у виду да се обраћам једној дами, па је то разлог.


Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #85 poslato: Jul 14, 2021, 22:31:59 »
Ако може мало појашњење.
Код "шетања" нападнуте кошнице по дворишту, лето је затворено или не?

Хм, сада имам проблем са ројем кога сам затворила! Сигурно је и нека туђица остала у њему. Кад је отворим, опет ћу направити проблем!
 :( :( :(

Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #86 poslato: Jul 14, 2021, 22:35:42 »
 :)
Нема потребе за персирањем. Ја Вас молим за помоћ.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #87 poslato: Jul 14, 2021, 22:46:14 »
Нападнута кошница која се склања се затвара одмах чим се примети да је грабеж узела маха. Да не набрајам разлоге...
Обично након првог померања склањам збег јер се може померити. Остављам само кров који мора бити раван (без могућности да туђице улазе). Збег ту само смета.

  У затвореном роју може бити туђица, али је њима прво на памети да изађу одатле и оду у своју кошницу. Чисто сумњам да ће од ње нешто остати...нажалост. Ако преживи биће чудо, односно, остало је пуно њених пчела и може да опстане (у принципу није чудо, а на неки начин јесте :) :) ).

Проблем је што је она затворена и што из кошнице може да се осети звук који подстиче туђице (врло често је звук из кошнице подстицај да дође до грабежи). Тако да се плашим оних туђица споља, а не изнутра.

Затварати кошницу, нарочито по оваквим врућинама није добро. У сваком случају, мора се отворити, па шта буде...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: GRABEŽ NA PČELINJAKU I NJEGOVO SPREČAVANJE
« Odgovor #88 poslato: Jul 14, 2021, 22:52:44 »
Јасно.
Хвала још једном!

Леп поздрав...