Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1

Ја бих избегао да поставим кошнице испод каблова за струју.
2
Trenutne pašne (ne)prilike / Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Poslednja poruka od strane Misko Savic poslato danas u 09:51:16 »
Sto se tice cvetanja, kod mene dzanarika u punom cvatu krece po koja kruskada cveta. sljiva jos uvek nije krenula ali mislim da ce uskoro.
3
Ostale teme u pčelarstvu / Odg: Vremenska situacija
« Poslednja poruka od strane Misko Savic poslato danas u 09:46:30 »
Kod mene poslednja tri dana jutra hladna oko nule preko dana jak jugo vetar koji ometa pcele u radu.
Jutros svanuo lep suncan dan sa slabim vetrom, nadam se da ce pcele iskoristiti za prikupljanje polena , dzanarika u punom cvatu.
4
Да ли неко има кошнице испод каблова за струју? Планирам где ћу постоља да поставим, па се плашим ако буду директно испод каблова (4) да може бити проблем зими ако се накупи снег па падне... Вероватно би угрозило клубе (друштво)?
5
Rodna Voja / Odg: Pojilica
« Poslednja poruka od strane Milan D. Saric poslato danas u 00:41:00 »
Нисам писао овде одавно, пчеле су се навикле на ново место и највише их има у најсланијој појилици. Само што сам се вратио старим, јер ипак није могло код мене да функционише оно као са кантама од јупола. Једноставно после два три дана коморе остану суве јер вакуум задржава воду у кантици која је од мекше пластике па се улегне од ваздуха... Само их окренуо наопако (нормално), сипао воду и пробушени стиропор преко...
6
Rodna Voja / Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Poslednja poruka od strane Milan D. Saric poslato danas u 00:30:16 »
Стигао мало и јуче до пчелињака, колико да заменим воду у појилицама и прихраним их са 300-350мл сирупа. Све у најбољем реду изгледа, шљива ранка већ отворила више од пола цветова, рекордно рано. Прошле две године је то било око 10. априла, тако да је и код мене природа "поранила" 15ак дана.
7
Ostale teme u pčelarstvu / Odg: Vremenska situacija
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Mart 27, 2024, 23:53:25 »
Код мене је јуче ујутро било јако хладно. Јутарња температура била је минус три степена. После је током дана било фино али ветровито време. Пчеле имале прилику да по ветру доносе полен и тако скоро до краја дана.
Јутрос је било топло и цео дан сѕ 17-18 степени али јак ветар цео дан не да им да излазе из кошница.
8
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Mart 27, 2024, 09:42:25 »



Уторак , 26.март , поподневни сати . Изненадна и кратка посета Плани на сат – два времена. Пре подне сунчано али прохладно по подне облачно са ветром.
 Погледана само једна кошница одређена за инхалацију ове године. Пчела ради и поред прохладног времена због ветра. Уклоњена пластика од погаче постављене 17 овог месеца коју је скроз однела. Горњи наставак ( 9 рамова ) пун пчела. Матица се спустила и кренула са заношењем у доњем наставку. Испод погаче кренуле са извлачењем заперака. Стање одлично.
За наредни викенд прогнозирано изузетно топло време. Планиран превасходно детаљни преглед обележених јаких друштава. У већини ових друштава очекујем 7-8 рамова легла. Погаче више неће добијати. Дилема је да ли да им поставим већ сада по рам грађевњак тако да вароу у највећем делу избацим пре багремове паше.
Слабија друштва само пратити у развоју са идејом да им се матице промене што пре већ почетком маја месеца.
9
Rodna Voja / Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Poslednja poruka od strane Milan D. Saric poslato Mart 26, 2024, 19:29:50 »
 Иако још нисам урадио први пролећни преглед, увелико се ради на припреми предстојеће сезоне (набавка и фарбање кошница, ожичавање рамова, утапање основа, склапање и фарбање постоља...).

Што се тиче детаљног плана рада - ништа док не видим стање заједница, а то би требалода буде следећег викенда Боже здравља. Сигурно је да ћу пробати неке "можда" новотарије ове године:

1) стављање "стакленог медишта" на врху кошнице (адаптер са девет тегли окренутих отвором ка доле у које би пчеле можда изградиле саће и лагеровале нектар)

2) постављање рама МР са леетом између другог и трећег наставка (промена микро-климе можда буде утицала на боље поклапање меда)

3) контра-прц: обрнут редослед наставака, значи на подњачи два медишта, па МР са леетом и плодиште на врху (не знам што ми је ово пало на памет, можда буде револуција пчеларства у неком погледу на глобалном нивоу).

Мало шале није на одмет  :D  можда.  ;D
10
Predstavljanje novih članova / Odg: Smederevo grade od davnina...
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato Mart 26, 2024, 12:57:54 »

Хвала Милане, ове године је тако како је. Надам се и да ће код тебе да буде добро.
Stranice: [1] 2 3 ... 10