Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima => Jesen => Temu započeo: Rakovac Goran Septembar 20, 2018, 08:25:30

Naslov: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Septembar 20, 2018, 08:25:30




              За михољско љето су специфичне јесење боје и љетње температуре . Михољско лето (бабље лето) је назив за метеоролошки феномен када се временски услови карактеристични за период летног (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D1%82%D0%BE) годишњег доба настављају и након почетка јесени (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD). Период михољског лета означава продужетак топлих дана и након Михољдана (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BA_%D0%9E%D1%82%D1%88%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA). Михољско лето као метеоролошки феномен је карактеристичан за сјеверну Земљину полулопту гдје се мијењају четири годишња доба (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D1%9A%D0%B5_%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0).
               Ово нам за ову појаву каже свезнајућа Википедија. Питам се како овај метеоролошки феномен утиче на пчелиње заједнице ? Позитивно или не ? Какво је стање са потрошњом хране , количином легла , постојањем опасности од поновне појаве варое , грабежи ...
               Надам се да ће они са више искуства имати одговоре на ова и бројна друга питања која се у вези ове појаве постављају.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: zoran drpljanin Septembar 21, 2018, 10:32:32
Imam ja zapazanje vezano za ovu temu.

   Prosle god. je kolega prebacio stacionar u Vrbas blizu secerane, posto je to bio prvi put , negde u ovo vreme smo primetili pojacan unos i nismo znali od cega je i to pripisali lepom vremenu i korovima sa njiva. Pcele zdrave i zazimljene sa dosta hrane sa odradjenim tretmanima. Pred kraj zime dolazi do velikog pomora i odlaze sve kosnice.Kolega obnavlja pcelinjak i rojevi se lepo razvijaju tokom proleca i leta. Poucen losim iskustvom u Avgustu vraca kosnice u Kulu i dalje neznajuci uzrok stradanja kompletnog pcelinjaka. Igrom slucaja, drugi kolega se zaposljava u secerani i pre neki dan kaze da je na otpadnom seceru i melasi masa pcela, dosli smo do zakljucka da je upravo to mozda i uzrok stradanja pcelinjaka. Ko zna cime je to tretirano i mozda je upravo taj secer , nedovoljno preradjen od strane pcela bio razlog stradanja ili raubovanje zimska pcela koja je u to vreme trebala da odmara a one se bavile preradom istog. Napisao sam ovo da neko od kolega, ako ima slicnu situaciju, obrati paznju.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Septembar 26, 2018, 09:15:04



                   Рани мраз у септембру месецу. Баш тако. На мом пчелињаку јутрос је било нула степени. За мог века овакво време нисам до сада ни видео ни за њега чуо па ни упамтио.
                   Одмах се поставља логично питање: како ће ово утицати на пчелиње заједнице ? Сваки коментар би био више него користан.
                   
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 01, 2018, 12:28:22



                 Ушли смо у новембар месец а Михољско лето још траје. Температуре мајске . Сија сунце кад му време није . Остаје отворено питање да ли је ово добро или не ? Пошто се нико не јавља по овој теми ево мог скромног мишљења.
[/size]                 Пчелињак сам током октобра месеца обишао два пута. Запажања су следећа :
[/size]                 - у природи више нема паше ни нектарске ни поленске ,
[/size]                 - последњи уноси били углавном са бршљана и астера чији мед није најбољи за зимовање пчела,
[/size]                 - пчела у кошницама количински има знатно више него што је то уобичајено за овај период,
[/size]                 - активност јако изражена ,
[/size]                 - пчеле се нису уклубиле,
[/size]                 - посећеност појилица велика ,
[/size]                 - легла нема мада у најближем окружењу колеге јављају да су им матице у појединим друштвима носиле и половином октобра ,
[/size]                 - поновна , касна појава варое ,
[/size]                 - потрошња хране увећана .
[/size]                 Свему овоме би се могла додати и опасност од појаве грабежи што због одсуства са пчелињака не могу на прави начин испратити.
[/size]                 Све напред набројано поставља бројна питања да ли и шта радити у ово време ? Праве одговоре ћемо добити на пролеће. Ко није платио на мосту , платиће на ћуприји.
[/size]                 
[/size]                 
[/size]                 
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Zoran Vučković Novembar 01, 2018, 19:30:00
Ево шта је колега Горан Раковац написао у претходној поруци:

Ушли смо у новембар месец а Михољско лето још траје. Температуре мајске. Сија сунце кад му време није.
Остаје отворено питање да ли је ово добро или не?

Пошто се нико не јавља по овој теми ево мог скромног мишљења.

Пчелињак сам током октобра месеца обишао два пута. Запажања су следећа:

 - у природи више нема паше ни нектарске ни поленске,
 - последњи уноси били углавном са бршљана и астера чији мед није најбољи за зимовање пчела,
 - пчела у кошницама количински има знатно више него што је то уобичајено за овај период,
 - активност јако изражена,
 - пчеле се нису уклубиле,
 - посећеност појилица велика,
 - легла нема мада у најближем окружењу колеге јављају да су им матице у појединим друштвима носиле и половином октобра,
 - поновна, касна појава варое,
 - потрошња хране увећана.

Свему овоме би се могла додати и опасност од појаве грабежи што због одсуства са пчелињака не могу на прави начин испратити.
Све напред набројано поставља бројна питања да ли и шта радити у ово време? Праве одговоре ћемо добити на пролеће. Ко није платио на мосту, платиће на ћуприји.
 
 
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Sasa Blagojevic Novembar 01, 2018, 23:26:26
Deo gde kažete posećenost pojilici velika, a posle kažete legla nema. Jel ste gledali da nema legla ili mislite da nema. Malo čudno da idu na vodu, a da nema legla.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 02, 2018, 00:12:03
Сасвим је нормално да пчеле посећују појилицу при топлом времену.

Не знам шта је Горан подразумевао када каже велика посећеност појилица. И код мене их има на појилици, али само на први поглед се може закључити да је то нека велика посећеност. Пре бих рекао уобичајена, јер је јака суша и мало је влаге или неких резервоара у природи а пуно је пчела у окружењу. Негде морају на воду. Не могу баш без воде.

Активност је такође релативна. Мало више зазује и брзо се смире, јер стварно нема нигде ничега. У ово доба обично цвета јесењи маслачак и неке друге биљке, али је суша таква да се не види ни један маслачак у ближој и даљој околини.

Последњих пар дана на моменте делује као да су кошнице без пчела. Углавном мало се покрену пре подне и онда мир и тишина.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 02, 2018, 08:45:49



                У октобру месецу сам пчелињак обишао два пута. Први пут је то било 6/7 октобра и тада је по негде по мало и спорадично било старог , затвореног легла. Други пут је то било 27 октобра када сам брзински погледао око 30- так комада и легла није било ни младог ни старог . Двадесетосмог се наоблачило и дувао је јак ветар те нисам хтео да их узнемиравам. Присуство на води дакле није због легла. Крај око пчелињака је безводан , сув као барут па отуд и добра посећеност појилице коју иначе не уклањам никада током године изузев баш када су тешки мразеви.
                Пчеле сам на време прихранио и све имају одличне зимнице. Мало боље сам их погледао јер су ми неке колеге из окружења јављале да " наводно " вага показује да је у појединим данима било уноса по стотинак и више грама. Скептичан сам био поводом ових навода али сам ипак проверио јер у околини осим астера и бршљана  ничега другог није било ни могло бити. Уноса је нешто мало било али не да се складишти већ што се каже за дневну употребу. Ништа страшно. Не волим превише меда од астера јер је тежак , брзо и крупно кристалише и није добар за зимовање али тај унос је безначајан јер га ем нема превише ем га оне одмах троше још док не оду у клубе.
                Ове две ствари ме у принципу и нису бринуле.
                Оно што ме је више забринуло је велика количина пчела за ово доба године и повећа активност што може да доведе до преране потрошње зимнице са једне стране и непотребног раубовања зимских пчела са друге. Но , и ту сам им дао позитивну оцену. За сада је и по том питању све у реду. Количина пчела може лако да превари јер нису у клубету већ су расуте по кошници.
                На крају остаје и питање количине варое ?
                Ове године сам радио продужени третман мрављом киселином. Дакле, око месец и по дана сам константно третирао мрављом стављајући је сваког викенда. Чини ми се да је добро одрадила посао и до оксалне крајем новембра - почетком децембра нећу радити ништа. Опет од колега које су у првој половини септембра третирали хербом чујем да им се вароа вратила у другој половини октобра па изнова третирају разним средствима. Нешто слично се догодило пре пар година када је била блага јесен ( дуго михољско лето ) те су матице касно појачале залегање и обновиле вароу у кошницама. На пролеће је била пропаст. Ово је на једном предавању у Смедереву  документовала Нада Плавша и овом чињеницом објаснила страдање друштава током зиме те године.
                Ово су по мени главни разлози зашто са михољским летом треба бити опрезан. За много што шта је то лепо време али колико год да је лепо за пчеле и пчеларе је и више него ризично.
               

Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 21, 2019, 10:28:13



          За данас најављен најтоплији 21. октобар од када се мери температура. Уопште цео октобар је са изузетно високим температурама а најављују овакво време до краја месеца.
          Јуче сам пчеле препрскао по други пут Војвиром и има још увек опадања варое. У једној кошници сам пронашао легло и старо и младо. Обележио сам је па ћу је још једном истретирати. Треба бити опрезан са касним залегањем матица посебно младих због оваквог времена.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Januar 13, 2020, 10:45:18



           Михољско лето , тако изражено крајем 2019.године , почело је да узима свој данак. Због тога и запажања са пчелињака једног нашег колеге који смо заједно обишли пре два дана износим овде.
           Колега је зазимио 32. кошнице сва на по три РВ наставка. Како каже одрадио је благовремено више третмана против варое тимолом , хербом и на крају оксалном киселином. Нисам сигуран али мислим да је једном одрадио и контролни третман митаком.Третмане је завршио у септембру месецу. Храну је благовремено додао половином септембра.
           Приликом третмана оксалном киселином нашао је да су му страдала два друштва. Како рече све је упућивало на тиху грабеж. У кошницама није било пчела ни живих ни мртвих. Преживеле су напустиле кошницу. Број друштава се тако смањио на 30.
           У суботу смо заједно погледали ових 30 друштава и нашли још 5 страдалих.
           Код свих страдалих друштава је стање следеће :
           - хране у свим кошницама има и више него што је потребно за нормално зимовање ,
           - број мртвих пчела доста мали што значи да су страдала слабија друштва ,
           - у свим друштвима пронађено на по једном раму затворено легло са обе стране величине паклице цигарета ,
           - покрај легла пронађен један број пчела дубоко забоден у ћелије саћа ,
           - на раму са леглом нема хране ,
           - код два од пет страдалих има трагова грабежи али у мањем обиму тако да грабеж није битно утицала на страдање друштва.


           Разлози за страдања су по мом мишљењу следећи :
           - предугачко михољско лето са екстремно топлим временом у октобру и новембру месецу ,
           - ова чињеница је за последицу имала продужено ношење матица посебно у нешто слабијим друштвима што је крајње негативно деловало               на зимске пчеле које су се уместо мировања исцрпљивале у неговању касног и неквалитетног легла ,
           - због касног легла ( октобар и новембар ) поновни повратак варое у кошницама која додатно оштећује већ ослабљено и поремећено                         друштво ,
           - на крају и поред кошница препуних хране страдање од глади крај легла које су грејале и чувале до смрти на пар рамова на којима су претходно                   потрошиле сву храну.
 
           Моја бојазан исказана у предходном јављању по овој теми се у потпуности потврдила. За разлику од колеге ја сам пчеле и у октобру третирао против варое користећи војвир . Да ли сам захваљујући овим касним третманима спречио проблеме које су задесила нашег колегу у овом тренутку не знам јер моје кошнице нисам обилазио месец дана. При третману оксалном све су биле на броју и у солидној кондицији. Остаје ми да се надам да је ипак све добро.






           
           
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: dusan lazic Januar 13, 2020, 16:26:55
Gorane - nozema cerana! (nedovoljno istražena)


Juče sam bio kod jednog mog mladog prijatelja, (početnika). Zvao me, uginulo mu jedno društvance:
BN, na dva nastavka. Dosta meda. Legla nema. Na podnjači stotinak pčela. Kad smo ga zazimili bilo odlično društvo.


Ovih dana sam čitao na jednom drugom forumu ("brdskoplaninsko pčelarenje...")odlična tema, vezana za nozemu ceranu.
p.s.
Ja moja društva nisam otvarao od septembra...(samo sam gledao poletaljku - pre desetak dana, kad su ono izlazile...)
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Januar 14, 2020, 09:42:48



          Слажем се Душане. Вероватно ту има и ноземе и вируса. Иначе пратим и ја ту тему на брдскопланинском. Добри текстови.
          Мислим да се неке ствари морају мењати у техници пчларења. Задњих година се доста тога променило у многим областима који директно утичу на живот пчела. При том не мислим само на временске прилике већ на погубне утицаје људи  а и  самих пчелара.  На некој од тема на овом форуму сам писао рецимо о томе да су неки "назови" напредни пчелари тајно увозили и убацивали матице из Немачке и хвалисали се да су малте не дуплирали приносе у меду. Слушао сам њихову причу и гледао шта раде из прве руке. У наредне две године када су остављали матице само из те линије су остали без 80 - 90 % пчелињака. Катастрофа. Међутим , осим што су нашкодили себи штету су направили и другима јер су трутови из тих кошница вршили оплодњу и матица са других пчелињака. Србија је  препуна измележених пчела . То се рецимо у Словенији не може догодити.
           Прошле године сам имао два тровања на стационару и морао сам да мењам локацију да би сачувао пчелињак.
           Након хиперпродукције пчелара и пчелињака у задњих десетак година сада многи одустају од пчеларења и кошнице остављају без икакве контроле па оне постају расадник зараза сваке врсте.
           Пчеле се третирају са свим и свачим и више трују него лече.
           Добар број предавача живи у средњем веку и једну те исту научену причу годинама понавља иако то са реалношћу нема никакве везе.
           Превише је проблема али изборићемо се и са тим некако. Најјачи ће опстати остали у мутно Дунаво.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 06, 2020, 09:28:26

Михољско лето поново актуелно те се ваља подсетити ове теме.

Какво је стање са леглом и вароом ?
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Oktobar 29, 2020, 20:49:24
Срећа па је осим оних пар дана почетком октобра михољско лето изостало. То је омогућило да се пчеле понашају нормално и како доликује :). Ово је за сада једна нормална година када нема јесењих врућина за сунчање.

Прати ли неко да ли ове јесени има напуштања кошница, што се дешава када је почетком јесени јако топло.

ПС

Занимљиво је да је летос све време било по мало маслачка у цвету (када га иначе никада нема). Сада се види тек понеки маслачак. Ово је некаква инверзија маслачка :) :): више га је било летос после оних киша.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Radovan Ćirković Oktobar 30, 2020, 08:18:45
 Kod mene je prošle godine maslačka bilo cele godine, čak i početkom decembra. Ove godine, posle prolećnog cvetanja maslačka, od druge polovine maja pa sve do početka oktobra nije ga bilo, u oktobru je ponovo cvetao.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 30, 2020, 11:06:03
Срећа па је осим оних пар дана почетком октобра михољско лето изостало. То је омогућило да се пчеле понашају нормално и како доликује :) . Ово је за сада једна нормална година када нема јесењих врућина за сунчање.

Прати ли неко да ли ове јесени има напуштања кошница, што се дешава када је почетком јесени јако топло.

ПС

Занимљиво је да је летос све време било по мало маслачка у цвету (када га иначе никада нема). Сада се види тек понеки маслачак. Ово је некаква инверзија маслачка :) :) : више га је било летос после оних киша.



Приликом задњег третмана мрављом киселином имао сам следећу ситуацију.
Третман сам извршио у касним ( за то доба године ) поподневним сатима. Било је око 16 - 16,30. На картон који је раније постављен преко сатоноша и којим је раније вршен третман сам напрскао по 15 кубика 85% мравље киселине. Пчеле су добро одреаговале у свим кошницама осим једне , најслабије кошнице на пчелињаку. Та једна ЕВ кошница је имала бурну реакцију. Пчеле су масовно похрлиле на лето и дуж предње стране кошнице. У први мах сам помислио ништа чудно јер сам и ранијих година при третману ту и тамо понекад имао такву реакцију. Очекивао сам да се до вечери смире и врате у кошницу. Дохватио сам се другог посла и на ту кошницу тог дана више нисам обраћао пажњу.
Та ноћ је била изузетно хладна. Изјутра сам чим је отоплило обишао пчелињак да посматрам рад и понашање на лету. На оној једној кошници сам одмах уочио 6 - 7 мртвих пчела на лету. Испред кошнице у трави је било подоста пчела , обамрлих од ноћне росе и хладноће. Биле су збијене у некој врсти клубета. Отворио сам кошницу и у њој затекао тек пар стотина пчела. Матице није било. Преспојио сам то мало пчела што је остало у једном ЕВ наставку са другом кошницом а оне у трави побио.
Мој закључак је да је са оним пчелама у трави била и матица која је изашла на лето и пала испред кошнице. Сада ми је жао што је нисам потражио у трави да бих био сигуран али се није дало јер је тог момента почела јака киша а ја сам то друштво одмах прежалио па нисам хтео ни да киснем ни да се тада нервирам.
То је био једини случај напуштања кошнице на мом пчелињаку.


Иначе , било је таквих случајева јер ме је више колега звало телефоном распитујући се за разлоге ове појаве коју су имали на својим пчелињацима. Као пример наводим колегу са Уба ( није Воја ) који је боловао од короне и дуже времена био онемогућен да обилази пчелињак. Њему су кошницу напустила три  током лета најјача друштва. Оставиле су кошнице пуне меда и једноставно нестале. Није било трагова грабежи. Мој савет му је био да одмах истретира против варое. Одмах је то и урадио на осталом делу пчелињака и показало се да је имао огромно опадање. Цео пчелињак је био пун варое и једва ју је сузбио ако је уопште и успео у томе. Ово је било у другој половини септембра и сумњам како ће му пчеле дочекати пролеће јер је зараженост била бар по његовим речима много велика. То значи да је велики број зимских пчела већ оштећен од варое и та друштва ће тешко доживети пролеће. Штета јер је претходних година био узоран пчелар. Са друге стране морао је раније почети са третманима  а не чекати јесен.

Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Oktobar 30, 2020, 16:25:57
Kod mene je prošle godine maslačka bilo cele godine, čak i početkom decembra. Ove godine, posle prolećnog cvetanja maslačka, od druge polovine maja pa sve do početka oktobra nije ga bilo, u oktobru je ponovo cvetao.
Маслачка је било и биће, само што га има много мање него у нормалним годинама са довољно падавина. Како је то биљка слабо разгранатог корена, прошлогодишња јесења суша је утицала да се јако пуно смањи количина цвета. Ако буде релативно топло, цветаће и у децембру с обзиром на октобарске кише и врло мало ветра који исушује површину тла.

Ако говорим о маслачку, не сматрам да се то односи на појединачне цветове који се могу видети већ мислим на поља које маслачак „патосира“ када цвета. И пролетос и сада је то изостало. Кажем, јесења (и зимска) суша су учиниле своје.

Радоване, да ли си сигуран за прошлу годину? Да ли је то био маслачак или сродници маслачка који су отпорнији на сушу? Прошле године је било прилично суво и било је проблема са сетвом уљане репице, а потом и са јесењим орањем. То нису добри услови за маслачак.

Горане, мислим да је ту реч о безматку и не личи на нестанак пчела који не престаје све док не захлади. Мислио сам на дешавања када кошницу напусте и врло бројна и по свим показатељима нормална друштва. Ово је појава дуготрајног топлог времена у јесен.

И код мене је било две-три које су нестале. Није само реч о варои. Третиране су међу првима по доласку са сунцокрета. Проблем је у матицама. Извршиле су тиху смену јер су ту биле „жуте“ матице. Писао сам раније пар пута да матице тихе смене нису увек најбоље и то се показује, како године пролазе. Често, највише проблема имам са појединим матицама тихе смене.

Док други сматрају да је то прешло у „наследну особину“ друштва да мења матицу, ја сматрам да је та смена траљава и да матица није добра (иако је по изгледу изванредна). Син је нашао још две кошнице без матица иако су ту биле матице тихе смене.

ПС

Иначе, пчеле не напуштају кошницу због варое...при јаком нападу остану до последње пчеле која мрда. Колико примећујем и даље се шири та нетачна прича.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Radovan Ćirković Oktobar 30, 2020, 19:51:14
 Dragane siguran sam da je maslačak. Moram da napomenem da je kod mene i ova godina bila sušna, nismo imali prolećne padavine, tek u drugoj polovini septembra su došle kiše, prve značajnije padavine posle nekih 18 meseci.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Oktobar 31, 2020, 16:29:46
Занимљива ми је твоја тврдња да је прошле године било маслачка који цвета током целе године, с обзиром на изражену сушу у другој половини године.  Немам разлога да не верујем, али опет ми је невероватно.

Ако те не „смарам“ кажи нешто ближе о тој појави.  Где је цветао тај маслачак: у пољу или у двориштима која се обилније заливају. Ако је у пољима (или поред путева), то није маслачак (иако цвет личи).


ПС

Познато ми је да је у твом окружењу ове године било јако сушно. Колико сам пратио, пољопривредници су имали лошије приносе баш због суше.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Radovan Ćirković Oktobar 31, 2020, 17:52:06
 Pričam o maslačku koji cveta na mom pčelinjaku, u mom dvorištu, i  ispred kuće na ulici. Pčelinjak mi je u bašti-voćnjaku gde ponekad i zalijem voće ( kantama ili crevom, nikad prskalicom ), ali u dvorištu ili na ulici se ne zaliva. Koliko se sećam, dugo i neobično prošlogodišnje prisustvo maslačka je dosta komentarisano na SPOS-ovom forumu i bila je pojava skoro u celoj Srbiji.

 Tako je Dragane, bila je velika suša, konkretno u atarima oko mog sela podbacilo je žito i kukuruz, a kakav je prinos suncokreta stvarno neznam, a inače u pitanju je najplodnija zemlja u Vojvodini. Na 10-15km severnije, gde je kvalitet zemlje malo lošiji, žito je bilo toliko loše da ga nisu mogli kositi ni za stoku, parcele su samo preorane.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Oktobar 31, 2020, 20:26:29
То је већ нешто друго. Да би маслачак цветао када је јака суша, потребно је трајно  и упорно заливање.

Ако би ме упутио у којој теми је о томе писано на форуму СПОС-а,  занима ме. Оно што сам на брзину видео је да је маслачак „мало издао“ и у пролеће, а да не говоримо о лету.

Иначе, моја упорност на овом детаљу (маслачак) је да се тачно одреде и распознају биљке. Разлог није само у томе да сагледамо вредност за пчеле. Ако се не познају биљке, могу се користити за јело и неке могу имати одређене последице по здравље.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Radovan Ćirković Novembar 01, 2020, 10:35:53
 Dragane prošle godine je jednako cvetao i na ulici ili dvorištu gde nije bilo zalivanja, a bila je jako velika suša. Letos je bio prekid od 2-3 meseca kad ga nije bilo, a kao što si dobro napomenuo proletos ga je bilo ali ne onoliko koliko obično cveta sa proleća.

 Vrlo dobro znam šta je maslačak, moja majka je lečila neke zdravstvene probleme uz pomoć maslačka. Znam da postoji biljka koja ima cvet isti kao maslačak ( neznam kako se zove ), zna da naraste dosta u visinu ( 30-40cm ), ali to nije maslačak.

 Na SPOS-ovom forumu je samo konstatovano njegovo cvetanje krajem novembra-početkom decembra, nije ništa bitno pisano, a mislim da je to bilo na temi dnevni izveštaj sa pčelinjaka.

 Nije vezano za temu ali da napomenem, kod mene se pre 2-3 godine ponovo pojavila kamilica, sve se više širi, a nije je bilo godinama.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 05, 2020, 17:32:03
...
 Vrlo dobro znam šta je maslačak, moja majka je lečila neke zdravstvene probleme uz pomoć maslačka. Znam da postoji biljka koja ima cvet isti kao maslačak ( neznam kako se zove ), zna da naraste dosta u visinu ( 30-40cm ), ali to nije maslačak.
....
 

Хтео бих да избегнем могућу неугодност која наводи на то да не знаш шта је маслачак.

Радована поштујем као умереног и разумног човека и видим да није испољио никакво љутито противљење мојем писању, али да образложим мало шире.

 С обзиром да сам се у животу нагледао (наслушао и начитао) много површних ствари, при чему пчелари не предњаче већ се држе јаког високопозиционираног просека опште површности, хтео сам да утврдимо градиво и подсетимо се да треба бити јако сигуран шта је шта. Разлог сам навео у некој од претходних порука.

Управо сам због суше довео у сумњу да је било цветања маслачка током целе прошле године. И није у питању само маслачак: услед суше се лагано „повлачи“ и обична трава у дворишту ( обични љуљ) итд.

Поред суше (у виду недостатка пдавина) утицало је и јако зрачење сунца. Прошле године је било дана са индексом 10. Ове године се не сећам да да је било тих вредности. И при најтоплијем дану је индекс УВ зрачења био испод 10.

Док су младе, неке биљке личе на маслачак. То су биљке из рода главочика и мислим на Костриш (https://www.agrotopvsg.rs/saveti/maline/obicna-gorcika-sonchus-oleraceus-u-vocnjacima_383.html), али и на сродника - Старачац. Сличност може довести у заблуду по питању употребе као лековитог средства. Може лако доћи до забуне јер се може навести обични Костриш за обични Старачац (често су називи измешани). Многи се сада баве „лекаријама“ и лечењем па може бити проблема. Имајући у обзиру народна имена, народ и може погрешити (изузев добрих познавалаца).

Пример замене имена (са све латинским називом :) где пише - obični kostriš Senecio vulgaris ) је овај BASF – ов „каталог производа“ тј отрова и не треба отварати цео обиман документ него само видети у кешираном издању):

https://www.agro.basf.hr/Documents/2020/Katalog.pdf

Обични Костриш је Sonchus oleraceus и то јесте јестиви костриш. Онај „обични костриш“ који су у каталогу навели је Старачац обични (Senecio vulgaris) и он је проблематичан.

На ова два сајта је нпр. указано на опрез при коришћењу

http://www.glas-slavonije.hr/315272/16/Staracac-obicni---smirujuca-biljka-Venere
https://www.pijanitvor.com/threads/obicni-kostris-senecio-vulgaris.25899/#post-397797

На наведеном сајту Pijani Tvor има понешто написано врло тачно али има и „офрље“ ставова: једем док не цркнем иако је опасно, али рекли ми.

Ако би у некој мери поредили са јестивим и отровним гљивама, ево лепог примера где господин наводи да и у књигама има грешака и „офрље“ ставова, односно површности (погледати минут два у продужетку од линкованог времена, а било би добро погледати и цео видео прилог):

https://youtu.be/yPynTGHGXJo?t=291

Иначе, сећам се да смо као деца сакупљали сено за краве и да нам је отац говорио да избацијемо ту биљку која се некако увек утрпа у откосе и отровна је. Тада нисам знао да је реч о Старачцу (ваљда сам га добро „измуљао“ по падежима :) ).

Често немамо потпуне податке и то се може лоше завршити.



ПС

Има више биљака које имају цвет сличан маслачку. За пчеле су углавном корисне, нарочито што су многе прилично отпорне на сушу.

Надам се да нисам да вас нисам удавио (иако сам хтео :) ). Али како се ради о биљкама којих има и током Михољског лета, тема није промашена.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Radovan Ćirković Novembar 05, 2020, 18:29:55
 Да поставим пар слика маслачка, задња слика је биљка која личи на маслачак.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 09, 2020, 11:32:11
Срећа па је осим оних пар дана почетком октобра михољско лето изостало. То је омогућило да се пчеле понашају нормално и како доликује :) . Ово је за сада једна нормална година када нема јесењих врућина за сунчање.

Прати ли неко да ли ове јесени има напуштања кошница, што се дешава када је почетком јесени јако топло.





Иначе , било је таквих случајева јер ме је више колега звало телефоном распитујући се за разлоге ове појаве коју су имали на својим пчелињацима. Као пример наводим колегу са Уба ( није Воја ) који је боловао од короне и дуже времена био онемогућен да обилази пчелињак. Њему су кошницу напустила три  током лета најјача друштва. Оставиле су кошнице пуне меда и једноставно нестале. Није било трагова грабежи. Мој савет му је био да одмах истретира против варое. Одмах је то и урадио на осталом делу пчелињака и показало се да је имао огромно опадање. Цео пчелињак је био пун варое и једва ју је сузбио ако је уопште и успео у томе. Ово је било у другој половини септембра и сумњам како ће му пчеле дочекати пролеће јер је зараженост била бар по његовим речима много велика. То значи да је велики број зимских пчела већ оштећен од варое и та друштва ће тешко доживети пролеће. Штета јер је претходних година био узоран пчелар. Са друге стране морао је раније почети са третманима  а не чекати јесен.




Јуче сам обишао пчелињак колеге из претходне поруке. Нажалост у међувремену су му страдала још 3. друштва. Два потпуно празна а у трећем тек шака пчела. Бојим се да је време да се отвори тема о страдању пчела током зиме 2020/21. Како је кренуло не слути на добро. У среду се не ради те ћу како знам и умем да обиђем мој пчелињак . При последњем прегледу сам био више него задовољан стањем али није на одмет проверити стање.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 09, 2020, 11:46:31
Зашто није спајао друштва ако су већ ослабила? Остављање слабића може угрозити цео пчелињак (ако се покрене грабеж).
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 09, 2020, 13:08:51
Зашто није спајао друштва ако су већ ослабила? Остављање слабића може угрозити цео пчелињак (ако се покрене грабеж).


Зашто ?


Зато што је млад пчелар по стажу а не и по годинама.
Зато што жели да што пре увећа пчелињак.
Зато што до сада није имао озбиљније губитке а овај то јесте.
Зато што је хтео да чује али не и да послуша.
Зато што је дуже време боловао од короне и испустио пчелињак па зато имам разумевања.


У питању је разборит човек и добар домаћин. Биће добро ако се све заврши на овом. Не верујем да ће убудуће чинити исте грешке.



Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 11, 2020, 12:48:30
Често је ово кључно:

Зато што је хтео да чује али не и да послуша.

Трчање за већим бројем друштава тражи прилично знања и још више посвећености послу. Ту спада и предвиђање могућности да може бити спречен да обиће пчелињак дуже време.

Надајмо се да ће остало бити у реду и да ће друштва прегурати зиму. Срећа па су временски услови примерени добу године и смањује се могућност напуштања кошница и грабежи.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 12, 2020, 12:24:21



Слажем се да је добро  да је михољско лето ове године кратко трајало. Година је ионако била проблематична а све њене последице ће се видети на пролеће. Нисам баш велики оптимиста.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 12, 2021, 08:10:55



Данас је Митровдан , дан посвећен св.Кирјаку Отшелнику , великом хришћанском подвижнику. По народном веровању од данас почиње права јесен.
Прошле године у ово време смо имали право михољско лето са температурама и до 25.степени а ове већ данима праву јесен са температурама испод просечних. Мислим да је то добро за наше пчеле. Легло , ако га је понегде и било , сада је отишло у прошлост а самим тим и опасност од реинвазије варое која се појављивала у неколико протеклих година. Потрошња хране ће се смањити и усталити на уобичајени ниво. Пчелама смо обезбедили потребан мир за добар почетак зимовања. Времена ће у наредном периоду бити на претек те ће  надам се и овај форум мало оживети са добрим дискусијама.
Поздрав и добро зимовање.
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 12, 2021, 16:58:16
Да, данас је Михољдан. Мала грешкица приликом писања код колеге Раковца.
По народном веровању у ово време наступа Михољско лето.
Добро је што Михољског лета нема и што је наишло јаче захлађење управо за све ово што колега Раковац помиње.

Пчелери сада могу да се радују и веселе и имају великог разлога за то. Пчеле ће потпуно престати са ширењем легла.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Mихољско лето
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 07, 2022, 14:25:19



Ко о чему ја ето опет и ове године о михољском лету. Многи му се справом радују. Пчелари , опет справом , не баш превише.


Кренуло је пре пар дана и потрајаће , како бар прогноза каже , још десетак. Добро је што ће у том периоду бити лепог уноса полена . Затребаће он на пролеће када крене легло. Није добро што је ово идеално време за две пчеларске бриге - грабеж и реинвазију варое.


Прва од ових брига се решава релативно лако сужавањем лета. Колико зависи од снаге друштва. До душе ово је требало већ урадити већ раније али ко то до сада није сада му је задњи трнутак. Ја лично то нисам урадио на време и осице су ми начеле два - три слабија друштва која сам одмах и преспојио и спасио што се спасти може. Срамотно је то што нисам мислио на време те је било по оној народној : " Коме штета томе и срамота ". Но те бриге сам се решио истина са малим закашњењем .


Друга брига - реинвазија варое се не би смела јавити у РВ кошницама. Код наших кошница матице ујесен раније престају са залегањем што је добро. Код мојих кошница се задње престале са залегањем још пре две недеље. Третмани против варое су завршени па не би требало имати проблема. Код других типова кошнице легла претежно затвореног још има. То ми у свакодневном контакту јављају колеге које пчеларе са АЖ и ДБ кошницама. Лепи и топлији дани могу измамити пре свега младе матице да " полуде " и поново засеју нешто легла. Ако се то деси белај је јако близу. По нека вароа увек остане у коници и ето прилике да ускочи и у наредном периоду се размножи до те мере да може озбиљно нашкодити таквом друштву. Из ових разлога треба нешто предузети. Ја лично у другој половини септембра поставим картоне са мрављом киселином и сада у ово време их освежим са по 15 - так кубика . На овај начин свака опасност од евентуалне нове појаве варое је елеминисана.