Горане, доле ми је већ постављено широко лето, немам како више да их расхладим јер су пуне подњаче. Исто као и збег од пуног дрвета, са једним отвором 1х10цм кроз који пчеле иду у пластичне хранилице од 2л. Још су испрополисале оне мале прорезе на поклопцима хранилица, тако да одозго немају ни мало хладног ваздуха. И кад би очистио тај прополис, то би било само минимално губљење топлоте, зар не?
А иначе зашто бих их сада утопљавао, кад то само води већем проценту влаге и бржем (непотребном) покретању легла?! Ја то радим негде средином / крајем фебруара, месеца када је код мене кретало легло у последње три године. Можда и грешим, немој замерити шта...
Зоране, немам друштвене мреже, нити много пратим друге форуме, па немам појма о губицима... Углавном и код мене су на сатоношама најгорњег наставка, а имају хране колико 'оћеш... Тако сваке зиме, зашто - ја не знам! Погаче нисам никад стављао, нити имам намеру јер и она води до бржег покретања легла и надаље још веће потрошње хране. Не видим разлог зашто би је стављао, ако већ имају залиха!?
Током четири "зиме" у периоду крај септембра - крај фебруара ја сам само једном отварао кошнице и то почетком овог децембра због оксалне. И то ми се сад чини непотребним јер није ниједна вароа опала.

Мислим да је ипак главни посао око зимовања у августу и септембру, а зимски месеци за одмор од (и за) пчеле.