Autor Tema: ZIMSKI GUBICI 2011/2012  (Pročitano 39887 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #30 poslato: Februar 18, 2012, 22:01:09 »
Potrebno je što pre očistiti sneg sa košnica, bar delimično, a naročito tamo gde je ovih dana padala kiša. Nepravilan oblik  snežnih "kapa" (obrnuta i nagnuta piramida), svojom težinom obara košnice sa postolja, ili zajedno sa postoljem.
Kod prijatelja u s. Jablanica sneg oborio 3 "dadanke". Nije na vreme primetio iako su mu blizu kuće, ramovi poispadali u sneg, i ostao je bez pčela u tim košnicama.
 Nećete verovati, na košnicama je danas bilo ( u istom selu kod mog zeta) pola metra snega na košnicama,(skinuo sam ga) i po mojoj proceni bilo ga je najmanje 50-60 kg na svakoj.

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #31 poslato: Februar 18, 2012, 22:32:42 »
Ja sam danas skinuo sneg sa poklopaca upravo iz tog straha  i posto su mi donja leta zatvorena skroz nisam se bojao za pcele posto sam im ostavio rupu na nastavku  tako da nemam problema iako se na poletaljci nalazi sloj leda koji zatvara nekadasnje leto.Da nemam rupu 25mm na nastavku mozda bi bilo belaja.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #32 poslato: Februar 19, 2012, 01:38:46 »
Danas je na Paliću bio lep i sunčan dan. Iako je bilo maks 8oC, po sunčanom vremenu moje pčele iz LR košnica koje su u zavetrini i okrenute jugu, lepo su izletale. Od 23 zazimljene LR košnice, stradala je samo jedna! Prezadovoljan sam. Sada mi predstoji strepnja i pregled prikolice sa AŽ-ejkama.
Evo dve fotke za ilustraciju:
Dobro je Žiko kad u LR košnicama nema više gubitaka u ovakvim hladnim i nepovoljnim zimama.
Juče mi jedan kolega kaže kod njega ima 12 umrlih zajednica na jednom pčelinjaku a mislim da na tom pčelinjaku ima oko 70 košnica.
Na pitanje zna li koji je uzrok odgovara da su otišle na jednu ili na drugu stranu i odvojile se od meda. Tako da je uzrok umiranje pčela OD GLADI pored velikih količina meda.
U pitanju je dobar i iskusam pčelar koji redovno ostavlja značajne zalihe meda a radi sa blizu 200 košnica, mislim da ima LR, AŽ i dedine pološke. 

Gledao sam snimak predavanja Miljka Šljivića na Sposovom Forumu valjda održanom krajem prošlog meseca u utorak 31 januara,( 7 februara spominje se "prošli utorak") u Kruševcu
http://spos.info/forum/index.php?topic=1318.120
na temu "Priprema pčela za zimu",  gde savetuje pčelare kako treba da iz sredine plodišta one centralne ramove na kojim je manje meda prebace po jedan na krajeve da bi pribili ostale ramove u centar i pojačali mednu kapu.

To je nedopustivo !!!

Čovek ne zna koje su moguće posledice ovakvog zazimljavanja u periodima dužih zimskih zahlađenja.
Posle sam još pročitao da je ovaj predavač (bivši predsednih SPOSa) inače pčelar sa ne baš dugim pčelarskim iskustvom održao 350 predavanja.
Pitam se samo da li zna koja je veličina štete pričinjena ovakvim predavanjima i koliki su zimski gubici kod onih koji slede ovakav način rada.

Pčele se u ovakvim slučajevima dezorijentišu i klube može da se podeli na dva dela ili da krene u jednu od strana prema krajevima, da potroši to malo meda u krajnjim ramovima i umru od gladi.

Osnovno pravilo koje pčelari treba da znaju ( a što ovaj predavač nije imao u vidu)  je da pčele reaguju hemijski i svoj pravac kretanja određuju feromonima ostavljenim u saću.
Upravo feromonima ostavljenim u tom tamnom saću iz centralnih ramova koji su u ovom nesrećnom slućaju prebačeno na krajeve.
Drugi izuzetno nepovoljan slučaj je taj da saće što je tamnije to je bogatije feromonima i što je praznije za pčele je prihvatljivije jer ispušta veće količine feromona.

Ako je nedaj Bože u cilju pojačanja mednog venca tokom zazimljavanja još jednom urađena ova operacija prebacivanja tamnog saća sa centralnim ramovima na krajeve stvara se daleko veća mogućnost podele klubeta i kretanje delova klubeta ka krajevima ili kretanje celog klubeta na jednu ili drugu stranu a po pravilo na stranu koja ima više tamnijeg saća.

Pored velikih grešaka pčelara i njihovih učitelja veliku zapravo najveću odgovornost za ovakva stanja, intervencije pčelara i nepravilan raspored hrane za zimovanje, najveću odgovornost snose konstruktori košnica neprilagođenih potrebama pčelinjih zajednica.
LL, Farar i DB košnice imaju dosta duge ramove čija je dužina jednaka širini od 12 ili nešto više ramova- satova sa ulicama, koji su uzrok nepravilnog rasporeda hrane.
Pčele svu hranu spremaju za zimu u pravilnom krugu čiji poprečni presek određuje dužina ramova.
 Tako da kod desetoramnih LR DB i FR košnica zbog nepravilne dužine ramova pčele hranu raspoređuju i na krajnjim ramovima. Na prvom i drugom i na devetom i desetom dok u središnjimramovima ostavljaju prazan prostor to jest prazno saće koje je neophodno za pravilan rad sužavanja i širenja pčelinjeg klubeta.
Pčelari bojeći se da im pčele ne potroše tanke medne kape i ne probiju do satonoša gde pčele čaka nepremostivi smrtni prostor (visina od saća u ramovima donjeg nastavka do saća u gornjim ramovima u gornjem nastavku) pribegavaju metodama sužavanja pčelinjeg klubeta to jest pojačavanja mednih venaca tako što centralne ramove  sa manjim mednim vencima prebacuju na krajeve upravi onako kako je to objasnio predavač Miljko Šljivić na predavanju u Kruševcu.

Znači pored nepravilnih metoda kriv je i onaj ko je konstruisao ovu košnicu to jst košnice za život pčela u našim klimatskim uslovima.
Daleko veći problem dolazi od predavača, pčelarskih učitelja, pisaca knjiga i ostalih zbog upućivanja mladih pčelara koji nemaju gotovo nikakvo iskustvo na rad sa ovakvim košnicama koje su verovatno konstruisane za neke druge klimatske uslove na primer Kalifornija odakle je i došla LR košnica a koja kao što vidimo sama uzrokuju potrebu za raznorazne štetne metode od strane pčelara.

Ovaj problem iskusniji pčelari rešavaju tako da pčele blagovremeno pripremaju za zimovanje u samo gornjem nastvku ali zbog dužine ramova opet se u nepovoljnim i dugim zimama dešava da pčele umru od glagi izbivši do satonoše centralnih ramova (u najvećem broju slučajeva bliže letu) dok na istim tim ramovima na drugom kraju stoji nepotrošena hrana to jest med kao i hrana, po nekd puni ramovi, na drugom i devetom ramu.

Tada dolazimo do jedno mogućeg rešenja a to je upotreba štetnih pogača.
Upravo u takvim zimama kad pčele ne mogu da izlaze napolje pčelari dodaju pčelama pogaču koja veoma često uzrokuje kretanje nozemoze.

Nastavićemo kasnije ...

Pozdrav svima.......
« Poslednja izmena: Februar 19, 2012, 02:03:00 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zika Stojanovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 454
  • Pol: Muškarac
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #33 poslato: Februar 19, 2012, 08:24:52 »
I ja sam poskidao sav sneg sa krovova, ispred i iza košnica, pre nego što sam počeo da dodajem pogače.

Dobro je Žiko kad u LR košnicama nema više gubitaka u ovakvim hladnim i nepovoljnim zimama.
Juče mi jedan kolega kaže kod njega ima 12 umrlih zajednica na jednom pčelinjaku a mislim da na tom pčelinjaku ima oko 70 košnica.
Na pitanje zna li koji je uzrok odgovara da su otišle na jednu ili na drugu stranu i odvojile se od meda. Tako da je uzrok umiranje pčela OD GLADI pored velikih količina meda....

Vojo, taj problem umiranja od gladi i pored obilja hrane je kod mene bio prisutan dok sam prihvatao učenja mnogih da pčele zimuju u dva LR nastavka. Taj stav sam napustio još pre 12-13 godina! Počekom avgusta (posle vrcanja suncokreta), do kada mi je plodište na jednom LR nastavku ograničeno matičnom rešetkom, uradim sledeće: rotiram prvi i drugi LR nastavak i matičnu rešetku postavljam između drugog i trećeg nastavka ili sklanjam i rešetku i treći nastavak.Poslednje leglo i najveći deo zimskog klubeta je u drugom nastavku i problem umiranja pčela od gladi (i pored obilja hrane) više ne postoji.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #34 poslato: Februar 19, 2012, 21:51:03 »
Slažem se Žiko to je dobro rešenje.
Samo bih još dodao da bi bilo veoma korisno da se u drugoj polovini septembra (za naše klimatske uslove) svakoj zajednici u cilju povećanja visine mednog venca u LR ramovima doda po 3-4 litre gustog lekovitog sirupa koga pčele obično lageruju po središnjim tamnim ramovima na mesto to jest u predelu poslednjeg legla koje izlazi.   
Ovim se značajno smanjuje potreba za dodavanje zimskih pogača kod ovih košnica.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zika Stojanovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 454
  • Pol: Muškarac
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #35 poslato: Februar 19, 2012, 23:45:20 »
Slažem se Vojo, ja sam ove godine tu prihranu u avgustu i septembru pokušavao više puta, ali sam imao toliko problema sa grabeži da je bilo veoma neuspešno!  ;D

Van mreže Vojko Aleksic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 538
  • Pol: Muškarac
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #36 poslato: Februar 20, 2012, 12:38:27 »
Juče sam, posle oktobra, prvi put bio do pčelinjaka.

Za sada situacija i nije tako loša.

Pčela u izobilju.

Svih 12 nikleuza živo.

U proizvodnim društvima, 52, samo jedan gubitak. Uginuće zbog moje nebrige, nisam stigao da preraspodelim hranu iz drugih košnica, ostala bez trunke meda.

Nikad veće vlage na utopljavajućem materijalu ispod krova za poslednjih 12 gonina, koliko pčelarim.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #37 poslato: Februar 22, 2012, 08:25:56 »
Pozdrav svima...

pratim i ovde a i drugde oko gubitaka zajednica u toku ove zime pa me interesuje da li ima i koliki su gubici kod RV kosnica. Do sada sam cuo za jedan veci gubitak i jedan manji od 5 komada. Pitam zato sto na nekim snimcima vidim da su zazimljene na 2 nastavka (plodiste na podnjaci i jedan nastavak) pa me interesuje da li mozda to moze imati negativne posledice na prezimljavanje?

Pozdrav Miodrag...

Van mreže Vojko Aleksic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 538
  • Pol: Muškarac
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #38 poslato: Februar 23, 2012, 15:11:51 »
Пчелињак НН пчелара, стациониран у Ћириковцу, у близини Пожаревца, 35 АЖ на приколици и 15 полошки на земљи, постоји само као скуп кошница са мртвим пчелама.

Нигде једне живе.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #39 poslato: Februar 23, 2012, 17:24:29 »
Juče sam, posle oktobra, prvi put bio do pčelinjaka.

Za sada situacija i nije tako loša.

Pčela u izobilju.

Svih 12 nikleuza živo.

U proizvodnim društvima, 52, samo jedan gubitak. Uginuće zbog moje nebrige, nisam stigao da preraspodelim hranu iz drugih košnica, ostala bez trunke meda.

Nikad veće vlage na utopljavajućem materijalu ispod krova za poslednjih 12 gonina, koliko pčelarim.

Ovo je kolega Vojko za svaku pohvalu. Možeš da se ponosiš ovakvim rezultatima zimovanja.

Želim ti da ovakvo stanje sa minimalnim gubitkom ostane do proleća.

 
Pozdrav svima...

pratim i ovde a i drugde oko gubitaka zajednica u toku ove zime pa me interesuje da li ima i koliki su gubici kod RV kosnica. Do sada sam cuo za jedan veci gubitak i jedan manji od 5 komada. Pitam zato sto na nekim snimcima vidim da su zazimljene na 2 nastavka (plodiste na podnjaci i jedan nastavak) pa me interesuje da li mozda to moze imati negativne posledice na prezimljavanje?

Pozdrav Miodrag...

Kolega Miodraže, više godina sam zazimljavao RV nukleuze u jednom nastavku i nikada nisam imao nekih značajnih problema.
 Jedne godine od 67 zazimljenih RV nukleuza u jednom nastavku preziumelo je 66 a ja sam krivac za ovo jedno društvo jer je imalo promaju ispod hranilice koju nisam primetio.

Ova zima je bila makar u mom kraju izuzetno nepovoljna za zimovanje pčele jer su jeke zajednice u januaru krenuke sa leglom a zatim je došlo do vema velikog i jakog zahlađenja. te zajednice će sigurno imati posledice čak i ako prežive pitanje je kako će se u proleće razvijati jer su se veoma iscrpele na održavanju neophodne temperatura.
Ako su takve zajednice imale dosta pčela i jake ušle u zimu i ako su imale dosta kvalitetne hrane i dovoljne količine perge oštećenje će biti dosta umanjeno jer takve zajednice obično sa lakoćom savladaju sve nedaće. 



Пчелињак НН пчелара, стациониран у Ћириковцу, у близини Пожаревца, 35 АЖ на приколици и 15 полошки на земљи, постоји само као скуп кошница са мртвим пчелама.

Нигде једне живе.

Uh Vojko, ovo je strašno...

Znate li ko je vlasnik i kakvo je njegovo mišljenje?

Zna li se uzrok ovakvog stradanja?


Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #40 poslato: Februar 25, 2012, 14:46:58 »
Drage kolege,
stara pčelarska izreka kaže: "Vešt je onaj pčelar kome pčele uspešno prezime". Obično su ovakve izreke plod kolektivne pameti i zato i jesu vredne. Dakle kako će pčele zimovati zavisi od prirodnih uslova, pa pčela i na kraju pčelara koji može pomoći ali često i odnemoći. (košnica kao stanište pčela se podrazumeva)
Košnica je alat a pčelarstvo zanat, a ja bih rekao majstorstvo pa i nauka.
Za sada stanjem prezimljavanja na mom pčelinjaku sam zadovoljan (nema gubitaka), ali je još rano za konačan bilans jer je još u toku zimovanje pčelinjih zajednica a izimljavanje je najkritičniji period.
Nisam pristalica pristupa u stilu "to je potpuno pogrešno i štetno zato što to JA kažem". Isključivost nije put koji vodi nalaženju boljih rešenja.

Pozdrav svima.

Van mreže Vojko Aleksic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 538
  • Pol: Muškarac
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #41 poslato: Februar 25, 2012, 22:41:46 »
Danas sam proveo 6 sati na pčelinjaku.

1 db i 2 F stradale. Za sada samo 3 društva od 52.

RV i Ev super.

Van mreže Tihomir Micanovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 22
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Cerik
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #42 poslato: Februar 26, 2012, 07:58:42 »
Juče sam bio na pčelinjaku i od 9 zazimljenih društava u  LR košnicama jedno društvo je stradalo. To sam primjetio još prije devet dana ali nisam ništa dirao do juče. Na slikama se vidi da su pčele ostale u donjem nastavku bez meda, dok je u gornjem bilo meda na nekoliko središnjih okvira. Ostala društva izgledaju dobro,  imaju dovoljno meda i nadam se da će tako i ostati.

Van mreže Ante Grubelić-Trib.

  • Gost
  • *
  • Poruke: 1
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: boguja
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #43 poslato: Februar 26, 2012, 13:29:03 »
Jučer bio na pčelinjaku temp.17-18 stupnjeva pregleda društva legla ns 2do 3 okvira(1/3okvira legla)hrane dovoljno sve u svemu ja zadovoljan. Pozdrav i medno!!!!

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: ZIMSKI GUBICI 2011/2012
« Odgovor #44 poslato: Februar 27, 2012, 23:29:37 »
Tihomire,
u najboljoj nameri da drugi put ne napraviš istu grešku moram reći da je prikazano, klasičan primer greške koju pčelari prave u LR košnicama. Donje telo sa starijim ramovima i vrlo malo meda a gornje sa devičanskim ili malo zaleganim ramovima sa medom. Društvo će klube uvek bez dileme formirati na tamnijim ramovima (više puta zaleženim tu otpočeti prvo leglo i neće ga napustiti po cenu stradanja što se u vreme ledenih dana skoro bez izuzetka dešava. Sve to samo potvrđuju snimci koje si pokazao.
Pitaćeš kako je bilo ispravno uarediti pčelinje gnezdo za zimu. Dovoljno rano (početkom avgusta) treba tamne ramove sa leglom podići u centar gornjeg tela a do njih postaviti takođe ležene ramove sa najviše meda. U donjem telu ostaju mlađi ramovi sa manjim količinama meda. Društva se po potrebi prihrane da bi formirala dobre medne kape (na najtanjem delu oko 12 cm) i do ovakvog stradanja sigurno ne može doći.
Pozdrav.