Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Štetočine i borba protiv njih

Zahtev za donošenje Zakona o zabrani upotrebe amitraza u pčelarstvu

(1/1)

Vojo Brstina:
Odavno već želim da otvorim temu Zahtev za donošenje zakona o zabrani upotrebe amitraza u pčelarstvu.

Unošenje teških, opasnih, kancerogenih, hemiskjih otrova u košnicu je velika šteta za pčele i stvara opasna zagađenja pčelinjih proizvoda.
Pčelar je takođe izložen kancerogenom i drugim štetnim dejstvima opasnih otrova.

Mislim da bi u budućnosti veterinarski tehničari u saradnji sa predstavnicima pčelara po regionima trebali da vrše kontrolu tretmana pčelinjih zajednica pa i sam tretman biološkim preparatima.

Čini mi se da nam je za sve ovo potreban zakon o zabrani upotrebe otrova i antibiotika u pčelarstvu.

Ovim zakonom zaštitili bi pčelinje zajednice i same pčelare a Srbija bi bila zemlja sa traženim, cenjenim i nezagađenim pčelinjim proizvodima.

Evo, ovog jutra na dan 11.1.2011 godine otvaram ovu više nego značajnu temu u nadi da ćemo izboriti lepšu budućnost za pčelarstvo Srbije.
Neko je u šali rekao "prvo ustav pa onda sve ostalo" a ja kažem prvo zakon pa onda sve ostalo.   :D

Pozdrav svima.....

Zika Stojanovic:
Poštovani kolega Vojo,
i podržao bih te i ne bih!

Kao prvo ovo ne stoji: "Čini mi se da nam je za sve ovo potreban zakon o zabrani upotrebe otrova i antibiotika u pčelarstvu.", jer su antibiotici sasvim normalno već zabranjeni.

Kao drugo, podržao bih te da se amitraz zabrani ako se nađe bolji, pogotovu prirodni lek, pa makar to bio i
BRSTIVAR. Amitraz jeste zlo, ali to zlo je spasilo pčelarstvo ove zemlje. Ja sam od njega bežao kao đavo od vatre sve do 2000. godine, a onda sam ga ipak teška srca počeo kontrolisano upotrebljavati samo posle svih paša (avgust-septembar).

Kao treće, da sam ja neka vlast, mnogo pre zabrane amitraza zabranio bih upotrebu NEONIKOTINOIDA i ostalu teško hemiju u poljoprivredi, jer sam ubeđen da oni mnogo više štete nanose ne samo pčelarstvu
nego našim životima generalno. Voćem i povrćem se i mi hranimo. Mnogi ratarski proizvodi su ili naša direktna ili indirektna hrana (preko životinjskog mesa i mlečnih proizvoda, a te životinje se hrane kukuruzom, suncokretom...).

Ne zaboravimo da je period raspada mnogih neonikotinoida i do tri godine.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju