Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Štetočine i borba protiv njih

STRŠLJENI

(1/16) > >>

Milanov Aleksandar:
Ove godine na pčelinjaku i u okolini ima dosta stršljenova. Napadaju i ubijaju pčele koje se pod teretom vraćaju u košnice.
Već tri dana pokušavam da ubijem jednog kapitalca koji svaki dan napada na istu košnicu ali ne polazi mi za rukom uvek pobegne kad mu se približim, ali dolijaće. U međuvremenu sam ubio tri manja i to parčetom letve koja mi se našla pri ruci. Mislim da je žičana pajalica za istresanje tepiha idealan alat za ubijanje stršljenova i moram nabaviti jednu.
Evo nekoliko snimaka stršljenova (kojih više nema) snimljenih ovih dana.

Zvonko Gasic:
Ja uvek na pčelinjaku imam stari reket za badminton, neprikosnoven "alat" za
tamanjenje stršljenova. Njegov par stoji na zidu kraj vrata radionice jer umeju
i tamo da naiđu.
Pošto su kod košnica skoncentrisani na svoj obrok nijedan mi do sada nije umakao.
Fijuu... I završi na tri dela... Ne stigne ni da primeti šta ga je zadesilo...

ps. Nadam se samo da i oni nisu zaštićeni!!!   ::)

Milanov Aleksandar:

--- Citat: Zvonko Gasic  Maj 23, 2011, 02:46:17 ---Ja uvek na pčelinjaku imam stari reket za badminton, neprikosnoven "alat" za
tamanjenje stršljenova. Njegov par stoji na zidu kraj vrata radionice jer umeju
i tamo da naiđu.
Pošto su kod košnica skoncentrisani na svoj obrok nijedan mi do sada nije umakao.
Fijuu... I završi na tri dela... Ne stigne ni da primeti šta ga je zadesilo...

ps. Nadam se samo da i oni nisu zaštićeni!!!   ::)

--- Kraj citata ---

Zvonko, dobra ideja  "alata" za tamanjenje stršljenova.
Mislim da nisu zaštićena vrsta jer ih ima dosta.

Zvonko Gasic:
Mislim da zato što su tanke strune na reketu ne stiže da reaguje, ne oseti strujanje vazduha.
Inače, odrastao sam uz životinje i insekte, biološku školu završio i malo čega se iz prirode
mogu uplašiti ali stršljena se plašim.
Dešavalo mi se da me na pčelinjaku prati, ide oko mene, kao da se trudi da mi vidi oči.
I to uvek oni najkrupniji.
Verovatno brane teritoriju-lovište.

Inače najviše sam susreta sa njima imao u Leskovačkom kraju, s.Jarsenovo prema Stupnici.
U leto i jesen '99. sam zbog bolesti bio primoran da prepustim pčelama da se same snalaze
i prežive kako mogu do proleća.
Na pčelinjaku su ostala i dva prazna LR nastavka u kojima sam odlagao nekakav pribor.
Bez ikakve zaštite sam u proleće to otvorio i zatekao njihovo gnezdo veliko kao fudbalska lopta.
Srećom sam se snašao pre njih, spustio poklopac i verovatno slučajno zatvorio otvor kroz koji su
izletali i pobegao glavom bez obzira. I danas se naježim od sećanja na taj prizor.
Vratio sam se "oklopljen" i sa insekticidom. Izbrojao sam oko 120 odraslih!!!

Koliko li su samo pčela uništili...

Branko Obranovic:
U nedelju sam imao jeda manji roj (drugi). U roju koji je bio još u vazduhu sam na visini negde oko 7 - 8 m video kako u roju leče i stršljen. Te pčele koje so pune hrane je za njega prava poslastica. Sa rojem je letao skoro tri minute. onda je od jednom nestao. U dužino je merio barem 4 cm.
Lp Branko

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju