Autor Tema: Разбијање медног венца и стварање отвореног медног пута у Родној Воји  (Pročitano 2778 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Исту ону ноћ 13/14 фебруара или пре три четири ноћи, кад нисам могао да заспим мислећи о пчелама и када сам око два сата устао да запишем у свесци тему коју треба сутра да отворим " Карајинка матица у Родној Воји" након око сат времена размишљања поново устанем око три сата ноћу да запишем у свеску да треба да отворим још једну веома важну тему а то је Разбијање медног венца и стварање отвореног или празног медног пута у Родној Воји пре почетка главне багремове паше .

Пошто сам мало оптерећен и другим небитним непчеларским дешавањима последњих неколико дана стално ову тему остављам за сутра а вечерас рекох сад могу да је покренем.

У кошницама Родна Воја као што знамо имамо рамове који су довољно ниски да употребом матичне решетке и њеним постављањем на први наставак можемо плодиште потпуно да одвојимо од медишта.
Родна Воја Богу хвала има све рамове исте величине у свим наставцима и лако нам је све прилагодити потребама  и ономе што желимо да урадимо. 
Медни венац који се ствара изнад легла током пролећа када матице кроз мед прошире своје легло налази се по средини кошнице у горњем плодишном наставку и поред њега са обе стране налази се још макар по један рам меда, док је у наставку испод око 20  априла када треба да ограничавамо матицу углавном легло у рамовима али без медног венца.

Наш основни задат је ограничити матицу на један наставак у време када имамо око 12 до 14 рамова легла и омогућити заједници да по средини ограниченог плодишта немамо медне венце у плодишним рамовима на тих десетак дана пред багремову пашу али и омогућити празан простор изнад решетке али без икаквих венаца меда на плодишним рамовима другог и трећег наставка то јест на централним рамовима како би створили услове за празан медни пут.

Ето за почетак па ћемо наставити...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Док се мало смирим, увек има неко да ти диже притисак а данас сам јурио по домовима здравља и сав се поломио,као да ме воз прегазио. Заспао јутрос у четири а устао у шест и по.
Наставићемо надам се вечерас.
Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
као што сам већ написао најважније је сторити отворени медни пут од решетке па до самог врха кошнице.
Пошто пчеле у природи имају и ставарју тај медни пут који су стварале милионима година и захбањујући њему преживеле сва ледена доба сада је време да и ми то све одсликамо у нашим кошицама. Пчеле немају у природи тако бурне паше као што ми имамо данас и наш је основни циљ да за кратко време напунимо кошницу медом док су то оне чиниле постепено и највероватније наслабијим пашама од багремове. Оне су тај медни пут спуштале одозго према доле и за пар месеци направиле би вероватно довољно дуг медни пута који им може обезбедити зимовање за неколико година, отхраниле би и спремиле пчеле за пар ројева, нормално се изројиле и опет би за њих остало пуно меда..
Оне немају медни венац него мед имају изнад легла и како излази легло оне те ћелије пуне медом и спуштају постепено легло ка доле повећавајући висину медног пута. 

Ми немамо времена да чекамо пар месеци да нам пчеле напуне кошницу медом и да имамо неконтролисано ројење на пчелињаку.

Ми пчелама морамо омогућити да се брзо развију, да тај медни пут пчеле попуне али и да нам се не изроје него да одржимо њихову снагу и припремимо их за нову или нове паше.

Управо зато ми их морамо поставити у позицију да им легло буде ограничено и одвојено од медишта а на самом почетку паше да имају саће ослобођено од легла и пуно младих пчела у медишту.

На 12-13 дана пред предвиђени почетак багремове паше постављамо замишљену конфигурацију.
То је отпилике у нашим климатским условима од 20-25 априла.
У том периоду обично у два горња наставка имамо као што сам већ рекао око 12-14 рамова легла.
Сав мед из горњег наставка сада ћемо спустити у први наставак кога ћемо ограничити решетком. Обично се ту ради о три четири рама меда, поред тог меда сада можемо са обе стране ћемо додати по једну сатну основу као и у средину између рамова са отвореним леглом кога ћемо сада спустити доле. Тако ћемо попунити будући плодишни наставак а на централих пет до шест рамова нећемо имати мед у венцима. Постављамо решеку и на њу стављамо рам са лепом и малом полетаљком и на рам стављамо други плодишни настакав.
У тај други плодишни наставак опет ћемо ставити рам два преосталог отвореног легла затим рам тек затвореног легла и са обе стране легла додаћемо по једну сатну основу плус једну у центар легла. У тај други наставак додаћемо поред тих три поменута рама легла још два рама на којим имају венци меда и по један рам са празним саћем на крајеве.
Овде је важно да рамови са леглом на којим се налази медни венац не смеју да стоје по средини него морају бити позиционирано на број 2, 3 или 8 и 9. Преостало легло а то је око 6 рамова затвореног легла распоредићемо по средини трећег и четвртог наставка. У трећи ћемо додати 4 а у четврти наставак преостала два рама са леглом.

За 12-13 даа рекли смо да отприлике почиње багремова паша. Сво затворено из другог трећег и четвртог наставка ће се излећи и имаћемо празно саће и крцато медиште младим пчелама али и делом неговатељица које ће сада постати старије пчеле.
Изнад матичне решетке имаћемо слободно саће до врха кошнице и пчеле ће у овим условима најпре пунити мед одозго из тог најгорњег наставка као што смо то описали да раде и у природи.
Нако што напуне горњи наставак у сито време напуниће и доста нектара у наставак испод а када почну да затварју мед у горњем четвртом наставку почеће пунити нектаром и онај наставак који је први изнад решетке.
Пчеле неће престати са пуњењем меда то јест стварања медног пута док не заврше и последњи наставак а то је управо тај први изнад матичне решетке. Тамно саће које се налази у целом медном путу изузетно стимулише пчеле на раду и попуњавању медног пута од самог врха кошнице до матичне решетке а затим попуњавају и плодишни наставак код матице.

На она два три рама у другом наставку које смо оставили са леглом и медним венцима имаћемо углавном укристалисан мед и тај мед се не може врцати јер не испада из рамова све да то неко и жели. Они се могу обележити и не морају никако да се врцају како се делови евентуалног воћног меда не би мешали са багремовим медом.

Уколико нисмо имали пуно меда на самом почетку поступка на пример само два рама онда у први плодишни наставак додајемо 4 рама отвореног легла али да два буду са медним венцима пазећи да се они не нађу на 4 централне позиције.

То би основ у овој методи.

Изволите драги пријатељи....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Citat
Пчеле немају у природи тако бурне паше као што ми имамо данас и наш је основни циљ да за кратко време напунимо кошницу медом док су то оне чиниле постепено и највероватније наслабијим пашама од багремове.
Potpuno tačno. Bagrem je u Evropu doplovio za Kolumbom, a Amerika nije imala autohtonih, medonosnih pčela...

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице

Potpuno tačno. Bagrem je u Evropu doplovio za Kolumbom, a Amerika nije imala autohtonih, medonosnih pčela...

Претпостављам да је то питање неке поделе коју су на некој ковенцији усвојили европске седе главе после научних истраживања... као и питање саме организације пчелињег друштва... тако да се нема шта додати.

Али ако пођемо од мени логичних размишљања да пчела која складишти мед може да буде медоносна онда морам да споменем да у Мексику постоји пчела (ако се може назвати) Melipona beecheii која складишти мед у кесицама које прави од мешавине воска и прополиса.
Наравно научници нека раде свој посао а ја ћу увек да имам лична убеђења и издвојена мишљења јер нисам научник... :)

Гледао сам овај филм са преводом и уживао... ипак овде постављам оригиналну верзију:



А ево још једног филмића ове пчеле која не боде:

Нека нам живот буде сладак као мед!

Na mreži Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Да резимирам моје виђење ове Војове теме:

а) ограничавање урадити када се легло рашири на максимално 12 рамова (никако преко јер онда чешће иду у ројење, макар по мом искуству);
б) централни рамови (позиције 4,5,6,7) треба да буду са тамним саћем кроз сва три наставка приликом ограничавања;
в) та 4 централна тамна рама да буду без медних венаца како би им "отворили" медни пут;
г) легло треба раширити кроз сва три наставка (у први отворено легло), али не раздвајати (не пресецати) их много по хоризонтали због лакшег одржавања.


А на мом стационару следећа ситуација:

а) 7. априла (на Благовести) када сам радио детаљнији преглед у претходне три сезоне, легла у просеку буде 10 рамова;
б) знам да је то прерано за толико легла, али добро узимљавање и одлична пролећна (воћна) паша су разлози за то, скоро никакву стимулативну прихрану, нити погаче не користим;
в) и онда кад дође ограничавање скоро сви рамови са леглом имају приличне медне венце, па како онда поступати?
г) да ли је решење нпр слагање легла на једну страну (источну) свих наставака, а по средини ставити празне тамне рамове?



Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Миланче пријатељу,
1. а) Може да буде и више легла од 12 рамова ако су заједнице зазимљене на два наставка и ако им се додају сатне основе током пролећа. Неке заједнице не крећу у ројеви нагон и са 15 рамова легла али ако негде у близини имају уљану репицу или неку сличну јаку поленску пашу онда је боље да не прелазе 12 до13 рамова легла..
1.б) да, осим што може да буде по нека основа у центру легла ако се заједница развила на преко 20 рамова пчела у време ограничавања матице.
1.в) да, зато сам рекао да треба да се склоне на позиције 2и3 и позиције 8 и 9 и да се обележе по потреби.
1.г) да, највише сме само једна основа да се додаје у легло у једном наставку.

2. а)  Десет рамова легла за Благовести је више него одлично зато се потруди да изједначиш заједнице и да од таквих заједница одузмеш по рам легла са пчелама и додаш слабијим. Или да од јачих заједница током априла формираш нове ројеве.
2.б) Имаш одличан терен за брз пролећни развој и у тим условима немаш потребе за било какву подстицајну прихрану.
2.в) Онда требамо те рамове са венцима меда спуштати у први наставак на пример спустити 5 таквих рамова и у средину додати једну сатну основу па затим у други наставак то јест први изнад матичне решетке поставити рамове са венцима изнад легла на место број 2 и 3 и са друге стране на места број 8 и 9 и опет у средину између легла додати један тамни рам без хране или рам са леглом из средине кошнице на коме нема медног венца. Вано је да све те рамове можемо обележити неким фломастером или ан неки други начин .
2.г) не , то није решење.
Уколико се у пролеће дадаје празан рам у време првог проширења легла и уколико се врши друго велико проширење легла тада по средини оба плодишна наставка немамо рамове са леглом са медним венцима.

Хвала за постављена питања. Надам се да ћете бити задовољан са одговорима...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Na mreži Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Задовољан  :) хвала на брзом и детаљном одговору.

Van mreže marjan krstic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: donji adrovac
Dobro vece.
Posto sam letos poceo sa 6RVkosnica, dugo vremena sam proveo proucavajuci nacin pcelarenja , bez komentarisanja.
Sad imam potrebu da pitampar stvari koje mi nisu jasne.Da napomenem da pcelarim sa DB12 duzi vremenski period ali sam RV fasciniran i zelim da postepeno istisnem DB.
Za sada pcelarim stacionarno na 160m/v.
Drustva su mi zazimljena na dva nastavka sa po 20 isvucenih ramova. Kad se u prolece razviju na recimo 12-14 RL i kad treba da napravim medni put na 12-15 dana pred bagrem ;
a) kako to da izvedem sa SO i na koliko nastavka?
b) da li su nastavci i dalje ukrsteni ( prvi na hladno, sledeci na toplo i td) ili ne?
i imam jedno pitanje ne vezano sa ovom temom ako neko hoce da mi odgovori :
c) prilikom utopljavanja SO dokle ide ista do donje letvice rama, jer mi se cini da ako nije spojena sa letvicom da je pcele nece spojiti a samim tim povecavaju tkz smrtni prostor.
Toliko za prvi put pa se nadam vecoj licnoj aktivnosti.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Dobro vece.
Posto sam letos poceo sa 6RVkosnica, dugo vremena sam proveo proucavajuci nacin pcelarenja , bez komentarisanja.
Sad imam potrebu da pitampar stvari koje mi nisu jasne.Da napomenem da pcelarim sa DB12 duzi vremenski period ali sam RV fasciniran i zelim da postepeno istisnem DB.
Za sada pcelarim stacionarno na 160m/v.
Drustva su mi zazimljena na dva nastavka sa po 20 isvucenih ramova. Kad se u prolece razviju na recimo 12-14 RL i kad treba da napravim medni put na 12-15 dana pred bagrem ;
a) kako to da izvedem sa SO i na koliko nastavka?
b) da li su nastavci i dalje ukrsteni ( prvi na hladno, sledeci na toplo i td) ili ne?
i imam jedno pitanje ne vezano sa ovom temom ako neko hoce da mi odgovori :
c) prilikom utopljavanja SO dokle ide ista do donje letvice rama, jer mi se cini da ako nije spojena sa letvicom da je pcele nece spojiti a samim tim povecavaju tkz smrtni prostor.
Toliko za prvi put pa se nadam vecoj licnoj aktivnosti.
Добра вам срећа драги наш Марјане!

Da napomenem da pcelarim sa DB12 duzi vremenski period ali sam RV fasciniran i zelim da postepeno istisnem DB.

Хвала, на правом сте путу и ту смо да вам помогнемо да што пре пређете на наше домаће кошнице конструисане за потребе наше расе пчела.
Drustva su mi zazimljena na dva nastavka sa po 20 isvucenih ramova. Kad se u prolece razviju na recimo 12-14 RL i kad treba da napravim medni put na 12-15 dana pred bagrem ;

Па то је најбоље урадити управо на тих 12-15 дана пред багрем а то оцењујемо по багремовим ресама тј када су ресе отприлике на 2-3 центиметра , мада је то тешко тачно предвидети због променљивог времена у том периоду. У нашим климатским условима то је од 20 априла до око 1. маја у зависности од положаја вашег пчелињака и времена када код вас цвета багрем.

a) kako to da izvedem sa SO i na koliko nastavka?

У том случају додајете само један наставак и њега стављате на подњачу. У њега иду рамови са медом на крајеве, затим три основе и четири до пет рамова отвореног легла и тада се поставља матична решетка са рамом на коме је отвор тј горње лето. Једна основа иде у центар легла а још по једна са обе стране иза легла.
У други наставак се опет додаје 4-5 рамова затвореног легла или са рамовима на којим је отворено и затворено легло и опет по једна основа са крајева иза легла и једна у средину а на крајеве иде изграђено саће.
У трећи наставак  додајемо преостало легло а то је обично 4 рама најстаријег легла. Са обе стране до легла додајемо по две основе и по један рам иде још на крајеве, није важно да ли су потпуно изграђени или нису али је увек боље да су изграђени.
b) da li su nastavci i dalje ukrsteni ( prvi na hladno, sledeci na toplo i td) ili ne?
Први наставак који нам је испод решетке остаје на хладно као што је код ДБ кошница а други је већ укрштен у односу на први док нам је трећи наставак укрштен у односу на други и он практично изгледа као и први наставак где су рамови практично паралелни са рамовима првог наставка. 

Кад пчеле скоро све изграде и када нам се излеже  још пет шест рамова пчела додаћемо и четврти наставак.

c) prilikom utopljavanja SO dokle ide ista do donje letvice rama, jer mi se cini da ako nije spojena sa letvicom da je pcele nece spojiti a samim tim povecavaju tkz smrtni prostor.

Сатна основа приликом утапања иде до сатоноше а оставља се слободан простор од 5-10 мм од доње летвице.
Када се не додају прерано нови наставци тада пчеле у паши потпуно изграде сво саће до доњих летвица па чак изграде саће и преко доњих летвица.

Поздрав драгим пријатељима...   
 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže marjan krstic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: donji adrovac
Pre svega ,mir Bozji Hristos se rodi !Srecan Bozic!
Hvala Vojo na iscrpnom i razumljivom odgovoru, dodjivacu Vam ja jos ovde.
Da krenem odmah: neka preporuka  proizvodjaca ramova, nebitno je mesto.
Hvala i svako dobro..

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Pre svega ,mir Bozji Hristos se rodi !Srecan Bozic!
Hvala Vojo na iscrpnom i razumljivom odgovoru, dodjivacu Vam ja jos ovde.
Da krenem odmah: neka preporuka  proizvodjaca ramova, nebitno je mesto.
Hvala i svako dobro..
Ваистину се роди! Хвала, такође!

Није баш у теми али да не останете ускраћени са одговором, одговорићу и овде. Рамове РВ имате код Ђурића у околици Шапца.
Тел 063 895 0610.

Поздрав и свако добро...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže marjan krstic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 4
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: donji adrovac
Hvala Vojo još jednom, za sada sam popunio nejasnine. Naručujem ramove i krećem sa sklapanjem istih da spremno dočekamo prolećno proširenje. Pozdravljam Vas.