Radovi na pčelinjaku > Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima

Nega paketnih rojeva

(1/2) > >>

MilanTosic:
za koliko paketni roj (1.2kg) izgradi 5 satnih osnova(Db) uz redovnu prihranu?

Saša Milojević:
Pozdrav kolega Milane.Ne mogu da verujem da niko do sada nije mogao da ti odgovori na pitanje.Možda zbog tipa košnice kojom pčelariš. ;)
Šalim se naravno.Pošto sam nov član na forumu evo da ti ja kažem, mada verujem da si i ti sam do sada video kojom brzinom paketni roj izgrađuje
satne osnove.Uz svakodnevnu prihranu od po pola litra sirupa 1:1 za izgradnju 5 satnih osnova potrebno je od 15-20 dana,u zavisnosti od kvaliteta matice i starosti pčela u tom roju.
Pozdrav iz Rečke kod Negotina.

Sasa Spasojevic:
Pozdrav svima...mada ovde, nazalost, retko ko 'svraca' ;)
I ja bih voleo kada bi ovu temu neko , ali bas ljudski, prosirio, zato MOLIM PCELARE VETERANE (a za nas koji tek krecemo to su svi sa ovog vrlo cenjenog foruma) da se prikljuce ovoj temi i da je bas prosire, tako da i mi pocetnici dobijemo prave informacijei uputstva kakko krenuti, poceti i to bas od NULE.
APELUJEM: Iskljucimo sujetu (koje ne bi trebalo da ima uopste) i pomozite !

P.S.
Nadam se da nisam pogresio temu, a ako jesam molim da me administratori 'premeste' na odgovarajuce mesto.
Hvala !

Rakovac Goran:
 
 
                 Набасах случајно на ову тему па видех да се на захтев младих пчелара баш нико од " ветерана " није јавио. Себе не сматрам ветераном али ипак имам искуства са пакетним ројевима па је ред да га поделим са млађим којегама који се за ову тему интересују.
                  Пакетне ројеве , седам комада , сам купио прошле 2014.године од Јевтића из Опарића. Куповина и насељавање су били , ако ме памћење не вара , почетком јуна , тачније 06.јуна. Населио сам их у РВ и ЕВ наставке.
                  Година је била , као што се зна , катастрофално лоша и из природе се није имало бог зна шта донети. Зато је било потребно редовно интервенисати сирупом што нисам могао да чиним радним данима већ само викендом.
                  Ситуација је била следећа :
                  Ројеви у ЕВ наставцима су насељени на сатне основе , нередовно прихрањивани и до зазимљавања су изградили по два ЕВ наставка и од половине до 2/3 трећег. Тако су и зазимљени на по три ЕВ наставка и сви су из зиме изашли као добри. У овој години су сви били производна друштва сваки је донео у багрему  по око 30.килограма меда. Од њих сам правио ове године нове ројеве на којима нисам штедео те сам при њиховом формирању сваком роју поделио подоста меда тако да у старту не оскудевају и да их уопште не прихрањујем.Фактички сам сваком од ових ројева узео и дао новима које воћног које багремовог меда за по један ЕВ наставак. Они су сада сви на по три потпуно изграђена ЕВ наставка , сви са младим овогодишњим матицама и са по око 20-так килограма хране.
                   Ројеви који су насељавани у РВ наставке су добили по 2 - 3 изграђена рама са нешто меда при насељавању а остало су биле сатне основе. Брже и боље су се развијали од преходних и до зазимљавања прошле године су имали по два РВ наставка потпуно изграђена и тако су и зазимљени. И они су одлично изашли из зиме и ове године били производна друштва. Такође сам и њих ове године разројавао и са њима био више него задовољан.
                   У току ове године друштва су ми сакупила по око пар килограма више од 30. по кошници багремовог меда. Изврцао сам и просек по друштву изврцаног багрема  је био 23.килограма. Дакле нисам све врцао већ само потпуно затворене рамове. Остатак сам остављао или делио новоформираним ројевима. Пчелињак сам више него дуплирао и пар ројева на рамовима поконио. При крају августа сам изврцао и око 25.килограма мешане ливаде , медљике и фацелије.
                  Закључак би био следећи :
                  Пакетне ројеве не треба избегавати. Треба их набавити што раније, најбоље крајем маја или почетком јуна. Слободно се могу насељавити без проблема на сатне основе у ком случају се морају прихрањивати сирупом свако вече са по око 1/2 литре сирупа док не ојачају и не изграде бар један наставак саћа. Ако се има добро их је помоћи са пар изграђених рамова . За то су најбољи старији са црним саћем из којих је излазило више генерација пчела јер матица овакве рамове брже залеже. До јесени се овакви ројеви нормално спреме за зазимљавање и у наредној години стартују као нормална производна друштва. Ја сам , како сам напред описао , то радио у најлошијој пчеларској години уз нередовно прихрањивање и успело је.
                   Толико о мом искуству. Надам се да сам помогао. Поздрав Раковац.
 

Mladen Todorovic 1982:
Gorane na koji nacin ste zazimili rojeve i kada ste tretirali protiv varoe?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju