Radovi na pčelinjaku > Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima

Stradanje pčela u zimskom periodu 2011.

(1/4) > >>

Vojko Aleksic:
Јуче сам утврдио да ми је страдало друштво у Фарар кошници, узимљеној  на 4 наставка. Друштво је у августу имало само 16 рамова легла и између 25-30 кг хране.

Друштво се удаљило од хране која је била у трећем и четвртом наставку, клубе се ухватило у првом наставку који је био на подњачи и ту угинуло од глади. И у том наставку, као и у другом, били су старији, али добри, радилички рамови, а не медишни. Ту сам их ставио да би их сачувао од восковог мољца.  :D ;D

Требало је да неки рам легла придодам неком слабијем друштву, а радиличке рамове да прерасподелим у осталих 19 друштава, па би друштво задржало позицију у близини хране.  ;)

aca peric:
Pozdrav svima,nazalost i ja izgubih jedno vrlo jako LR drustvo.Oko 20 septembra sam digao leglo,2 rama,u gornji nastavak sa blizu 20kg lepo rasporedjenog meda,da ima dole malo praznih celija pod debelim vencima od recimo 16,17 cm,a ispod u donjem sam imao 8 rasirenih ramova praznog saca,kad prilikom obolaska oko 15 januara mog pcelinjaka na DeliJovanu konstatovah da je celo drustvo sislo dole,9 gustih ulicau praznim ramovima.Mislim da ih je toplo vreme do oko 12 decembra verovatno povuklo uz nesto unosa da formiraju malo legla,pa nazalost kada je zahladnelo,nisu uspele da predju u gornji nastavak.
Izgleda da nam ne ide na ruku toplije vreme,kad mu vreme nije.Na moj uzas jos nekoliko LR drustava je napravilo isto,ie vratilo se u donji nastavak,ali su uspele da predju,Bozjom Miloscu,pa su sada dole nisko na pocetku gornjeg nastavka.
Ove godine cu morati da obratim paznju,verovatno cu im ostaviti dole samo par rasirenih ramova,recimo negde tek u oktobru,tako da budem siguran da se nece spustati nazad u donji nastavak,cak i ako bude toplog vremena do decembra.
Ipak 0vih 9 ramova iz gornjeg medista sam brzinski dodao rojevima sa manjim rezervama,uglavnom uz klube,pa se za njih ne moram brinut,pregurace do vocne pase i stimulativne prihrane sirupom,koje cu u rojevima definitivno morat napraviti.
znaci od 23 drustva jedno uginuce,a 15 zazimljenih rojeva su ok,ali sam u 4 roja morao dodat secernomednu pogacu koju sam sam napravio.
Nadam se da ste svi vi bolje srece ove zime,izgleda da vise ni dovoljno meda,ni oborena varoa jos tokom jula,a ni dizanje legla krajem septembra gore u gornji nastavak i dobra ventilacija,nisu garancija da ce sva drustva izaci iz zime.

Milic Vukic:
         Drugari, Vojko je odlično zaključio gde je napravio grešku. Nikako se ne smeju ostaviti tamniji ramovi u praznom telu ispod tela sa medom. Ti ramovi su privlačni za polaganje prvog legla zimi. U ledenim danima, kakvi su bili u predhodnom periodu, klube se stegne oko legla koje je u centru klubeta i izgubi kontakt sa mednom kapom i tako često strada.
        Zato. najtamniji ramovi (3-5 bolje više) moraju biti u centralnom delu fararovog ili LR tela u kome je medna kapa, kako bi prvo leglo bilo ba ramu ispod medne kape. Ovaj raspored treba obezbediti najkasnije početkom avrusta da bi društvo samo napravilo raspored hrane kako mu odgovara.
        Takvih problema u DB košnicama nema, mada i tu treba voditi računa da 5,6 centralnih ramova budu tamniji od ostalih.
        U mom pčelinjaku od 75 društava u DB košnicama za sada nema gubitaka.
Pozdrav. 8)

Ante Bošnjak:
   
   Kolega Periću nešto slično kod jednog društva u LR košnici desilo swe i meni. U nastavku na podnjači mojom nepažnjom ostali su okviri sa starim saćem u kojim je bilo nešto meda.Pčele su sišle iz gornjeg drugog nastavka u kojem sam ih uzimio u prvi nastavak na staro saće. Ja sam to primjetio početkom decembra kada sam društva tretirao protiv varoe oksalnom kiselinom. To sam društvo spasio na taj način što sam tri centralna okvira sa pčelama i maticom podigao u sredinu u gornji nastavak i preko satonoša stavio dvije pogače. U nastavak na podnjači na isto mjesto stavio sam tri okvira meda sa nezaleganim saćem.
   Kolega Aleksić i Vukić su pravilno konstatovali uzrok stradanja društva.Kolega Vukić vam je dao objašnjene kako da ubuduće postupate i budite uvjereni nećete imati problema. U pčelarenju košnicama Rodna Voja takvih problema nisam imao.
   Pozdrav iz Tuzle.

aca peric:
Hvala Vam puno,da,kad razmislim kod mene su i dole i gore u samoj sredini najstariji plodisni ramovi,po 3 komada,a i dole u donjim ramovima je bilo mednih kapa,al od po 2,3 cm.
Nadao sam se da ce prenosenje matice i 2 centralna rama odozdo,u kojima je bilo legla biti dovoiljno,ali nisam racunao da ce se toplim vremenom pcele vratiti u donji nastavak.Posto je drustvo bilo vrlo jako,izgleda da ih je vise svezeg vazduha,a onda i malo legla u oktobru povuklo i zadrzalo dole.Definitivno vise necu ponoviti ovakvu gresku,mnogo vam hvala od srca jos jednom.sve najbolje zei vam Aca

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju